Kotimaa

Orpo muistuttaa kunta-alaa: Kikyn tarkoitus oli vahvistaa kan­san­ta­lout­ta

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.). KUVA: Elias Lahtinen
Kotimaa 3.9.2016 3:00
Kirsi Turkki

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoo, että kunta-alalta on unohtunut kilpailukykysopimuksen perimmäinen tarkoitus, kansantalouden vahvistaminen.

– Työvoimakuluja alentavalla sopimuksella pyritään saamaan Suomen kansantalous kasvuun, jolloin työpaikat ja verotulot lisääntyvät ja myös kuntatalous vahvistuu.

Orpon mielestä tilanteita ei pitäisi kriisiyttää, vaan selvittää puhumalla.

Kunta-alan työntekijäjärjestöt uhkasivat tällä viikolla jäädä pois kilpailukykysopimuksesta, jos kuntien kikyn aiheuttamia menetyksiä ei korvata.

Orpon mukaan kyse oli väärinkäsityksestä. Kunta-ala luki vain kiky-vaikutuksia, kun kyse on laajemmasta kokonaisuudesta, kuten kuntien valtionosuuksista. Valtiovarainministeriö ja kunta-ala kävivät perjantaina läpi valtion toimien vaikutusta kuntatalouteen ja yhteisymmärrys luvuista löydettiin.

– Toivon, että nyt kasassa olisi sellaiset elementit, että sopimus voidaan allekirjoittaa. 515 miljoonan verokevennykset ovat edelleen auki.

Valtiovarainministeri Orpon ensimmäinen budjetti valmistui torstaina. Sitä on kommentoitu sulle-mulle-budjetiksi.

Orpon mukaan on selvää, että poliittiset kiistat saavat huomiota ja ne tuppaavat menemään neuvotteluissa tasapainoon. Orpon mielestä hän jätti budjettiin myös kokoomuslaisen jäljen.

Päivähoitomaksujen korotus peruttiin ja kaikille tulevat verokevennykset.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Suomen pelastaja, messias Petterus Orpolainen, hyvyyden sädekehä pään päällä, vanhurskas ilme kasvoillansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansantaloutta ei vahvisteta leikkauksilla jotka tuhoavat kansantalouden rakenteita, toimintavarmuutta ja turvallisuutta. Toki valtiontalouden tervehdyttäminen on aina tarpeen ja siksi osa leikkauksista on jopa perusteltuja. Leikkausten toteuttaminen oikein vain ei ole mitenkään yksinkertainen asia. Valitettavasti oikea toteutus ei ole nykyhallitusta suuresti kiinnostanut. Monessa leikkauksissa on tuijotettu vain säästöihin, mutta leikkauksen sekundääriset vaikutukset ovat jääneet huomioimatta tarpeeksi laajalti ja siksi haetuista säästöistä voi pian tulla lisämenoja. Yksi suuri syyllinen tilanteeseen on valtionvarainministeriön väki. Siellä alkaa olla liikaa omia agendojaan ajavia vanhanaikaisiin talousoppeihin perustavia viranhaltioita.

Rakenteelliset leikkaukset pitäisi tehdä aina kun taloudessa menee hyvin. Silloin pitäisi tehdä muutoksia jotka tervehdyttävät rakenteita koska silloin mahdollisesti irtisanottavilla henkilöillä on paremmat edellytykset työllistyä pian uudelleen. Näin ei pitkäaikaistyöttömien määrä räjähdä käsiin kuten vääjäämättä tapahtuu jos leikataan laman aikana. Myös laina on lyhennettävä nousukauden aikana sillä lainaahan pitää ottaa juuri silloin kun talous on saatava taloudellisesti vaikeiden aikojen yli eli lamakautena. Nyt tahtoo mennä aina päinvastoin eikä näitä virheitä ole tehneet vain nykyiset hallituspuolueet vaan kaikki on syylistyneet elämään leveästi nousukaudella ja leikkaamaan laman aikana.

Valtion toimilla yksin ei valtiontaloutta pelasteta. Valtion keinot eivät riitä siihen. Avun on tultava paitsi maailmankaupasta niin myös kotimaisten yritysten tuotekehityksestä. Vientiyritysten on yksinkertaisesti saatava tuotevalikoimansa sellaiseksi että se myy vaikka maailmantalous sakkaisi. Pahin virhe mitä yritys voi valtion kannalta tehdä on siirtää tuotantoa halpamaihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo ! Ei kilpailukykyä tule suomeen kun pienituloisilta leikataan ja "teille" porvareille nostetaan palkkoja ja saatte verovapaita lisiä.
Näinkö suomen saatte nousuun?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi juuri köyhät pannaan maksumiehiksi? Siksi, että heillä ei ole varaa puolustautua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus ajoi avainministereidensä voimin päivähoitomaksujen korottamista.

Nyt kokoomus juhlii sitä, että sai estettyä oman vaatimuksensa.....onko tuo sitä fantastista politiikkaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Duunarille pitää maksaa mahdollisimman vähän ja pomoille niin paljon kuin mahdollista, se nostaa kansantaloutta ss-hallituksen mielestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrityksen kilpailukykyä parantaisi paljon paljon enemmän, jos myös yksityisen puolen työntekijöiltä leikattaisiin 30% lomarahoista, vai mitä Orpo? Näin firma saisi säästyvät rahat (ja sivukulut) suoraan itselleen, äly hoi! Kuntatyöntekijöiltä leikkaaminen on epätasa-arvoista, eikä johda toivottuun lopputulokseen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kikyn tarkoitus oli vahvistaa kan­san­ta­lout­ta" = Kikyn palkanalennuksilla maksetaan rikkaiden veronkevennykset, maataloustuki ja yritysten osingonjako. Siitähän sopimuksessa on todellisuudessa kyse

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ostovoiman heikentämisellä kuvitellaan kansantaloutta vievän parempaan suuntaan? Nythän tilanne on se, että kansalaiset eivät uskalla kuluttaa vaan kaikki mahdollinen laitetaan säästöön eikä vähiten arvaamattoman hallituksen vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:29
Roi­kas­sa ollut auto syttyi pa­la­maan tal­lis­sa Pel­los­sa – yksi henkilö al­tis­tui savulle
15:11
Suomessa yksi varmistettu koronavirustapaus – Näin taudin leviäminen onnistuttiin estämään
14:56
Asianajajan mukaan alaikäinen näki Jari Sillanpään aktin nyt jo kuolleen hierojan kanssa – oliko kyse vahingosta vai tarkoituksellisuudesta?
14:55
Oulaskankaan sosiaalipäivystyksen järjestäminen vaatii aikaa – lasten ja nuorten psykiatrinen hoito halutaan varmistaa
14:38
Lämminvesiputki hajosi Raksilassa – uimahalli suljettu toistaiseksi
14:27
Kommentti: Tallinkilla rohkeita liikkeitä aikaisemminkin – laajeneminen suurhallin rakentajaksi ei odottamatonta
13:35
Tallinnaan nousee iso kokous- ja konserttikeskus – laivayhtiö Tallink mukana suurprojektissa
113
Osallistu kyselyyn: Pitäisikö Oulun yliopiston muuttaa Linnanmaalta kaupungin keskustaan?
30
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
23
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
21
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
21
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
19
VR poisti koronavirusepäilyn vuoksi junavaunuja käytöstä – "Varotoimenpiteenä on tehty ylimääräinen tehosiivous"
17
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

195 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image