Kotimaa

Oriola toimittanut vain murto-osan eläimille suunnatuista lääkkeistä, erityisesti si­ka­ti­lal­li­sia huolettaa

erityisesti isot sikatilat ovat huolenaiheena, sillä niissä ennaltaehkäistään useita sairauksia rokottamalla. KUVA: Veli-Pekka Somero
Kotimaa 23.9.2017 20:30 | Päivitetty 23.9.2017 20:57
STT, Kaleva

Eläinlääkärit ja varsinkin isot tilat alkavat olla ongelmissa, sillä lääketukkuri Oriolalla on jo kolmatta viikkoa vaikeuksia eläinlääkkeiden toimittamisessa ympäri Suomen, kertoo Eläinlääkäriliiton puheenjohtaja Päivi Lahti.

Lahden mukaan Oriola on kolmen viikon ajan toimittanut tilattuja lääkkeitä hyvin vaihtelevasti.

–  Lääkekuljetuksia tulee, mutta ne voivat sisältää murto-osan lääkkeistä, niissä on vääriä tuotteita ja joissain tapauksissa apteekkiin menossa olevia tuotteita.

Myös hoitotarvikkeista, kuten ruiskuista ja neuloista, alkaa olla pulaa.

–  Oriola ei ole hirveästi jaellut hoitotarvikkeita. Se varmistaa, että lääkekuljetukset, joissa on kyseessä henki ja terveys, saadaan toimitettua perille. Mutta nyt on pulaa myös hoitotarvikkeista. Esimerkiksi leikkauksiin tarvitaan steriilejä hanskoja, nesteensiirtoletkuja sekä lankoja ompelemiseen.

Ongelmia on Lahden mukaan aiheuttanut myös Oriolan epäselvä viestintä, jossa on koko ajan annettu ymmärtää, että tilanne normalisoituu kohta.

–  Oriolasta ei saa selkeää vastausta, että saako hoitotarvikkeita vai ei, joten kaikki eivät ole ainakaan ajoissa ehtineet tilata niitä muista tukkuliikkeistä.

Sähköpostitse tavoitetun Oriolan konsernijohtajan Eero Hautaniemen mukaan tällä hetkellä ei ole tiedossa, milloin lääketoimitustilanne normalisoituu.

Hautaniemi toteaa eläinlääkkeiden toimittamisessa olevan haasteita.

–  Eläinlääkkeet lähtevät meiltä samasta varastosta muiden lääkkeiden kanssa. Sama toiminnanohjausjärjestelmän ongelma koskee siten myös eläinlääkkeitä.

Hautaniemi huomauttaa, että asiakkaille on voitu toimittaa lääkkeitä kiiretoimituksina, jos asiakkaat eivät ole saaneet normaalitoimituksia.

Aiheesta uutisoi aiemmin Yle.

Epidemiat huolena

Lahden mukaan erityisesti isot sikatilat ovat huolenaiheena, sillä niissä ennaltaehkäistään useita sairauksia rokottamalla.

–  Niillä on tarkat rokotusohjelmat. Jos rokotteiden puutteen vuoksi tulee sairastumisia, ovat eläinmäärät suuria. Esimerkiksi koliripulissa voi kuolla hyvin paljon porsaita ja tulla tuotantotappiota. Ja joudutaan käyttämään antibiootteja, mikä ei ole koskaan hyvä asia elintarviketuotannossa.

Lahti kertoo eläinlääkäreiden muun muassa lainanneen lääkkeitä toisiltaan, jotta välttämättömät hoitotoimenpiteet saataisiin tehtyä.

–  Kiireettömiä operaatioita on siirretty eteenpäin vastaanotoilla ja klinikoilla, jotta kiireellisten tapausten hoito voidaan varmistaa. Päivystysviikonloppuna jännittää, riittävätkö lääkkeet päivystystapauksiin, kun apteekit eivät ole auki eivätkä muut alueen eläinlääkärit välttämättä töissä.

Oriolalla on ollut merkittäviä vaikeuksia lääkkeiden toimittamisessa apteekkeihin. Lääketukun mukaan ongelmat johtuvat uuden toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotosta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Porsaat rokotetaan useita sairauksia vastaan huh huijaa nyt loppu sianlihan osto, lääkettä menee niin, että tuotantolinja sakkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös ala olla teurastuksen aika, joulusiat riippumaan ja kriisipuuro hautumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi yhtiössä kuunneltiin vain markkinamiesten puheita, eikä tutustuttu mikä muualla on vastaavissa käyttönotoissa mennyt pieleen sekä tehty varasuunnitelmaa? Kriiseissä pitäisi kriittisillä aloilla voida ottaa varajärjestelmä käyttöön -sanoo jo kadunmiehen maalaisjärki, mutta ei Oriolan herrojen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taidettu ostaa jostain halvalla järjestelmät. Näin käy kun säästää väärässä paikassa. Olisi varmempiakin toimittajia. Se on tuo elektroniikka joka ei toimi jos ei suunnitella kunnolla asioita, esim. Olkiluoto ja Länsimetro ja nyt Oriola.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Oriola ole mikään monopoli tai ainoa vaihtoehto.

Muita lääketukkuja ovat mm. Tamro, MSD Finland ja Magnum medical Finland.

Elämme vapaassa markkinataloudessa eli kilpailussa ja valinnanvapaudessa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oriolalla on 50% markkinaosuuden myötä yksinoikeus moniin lääkkeisiin, joten valinnanvaraa ei ole. Kilpailuvirastossa on torkuttu ja lääkemarkkinatkin on päästetty käytännössä kahden firman haltuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki pitää keskittää Helsinkiin ja Tampereelle. Oulussa oli ainoa hyvin hoidettu yksikkö, jossa kaikki pelasi ja kehitys olisi jatkuvaa!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

156 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

miksihän sipilä ja keskustapuolue on hyökännyt palkansaajia vastaan koko hallituskauden ajan??

Ai miksikö kuten kerrot? Uusliberalismi on juuri tätä mitä hallituksemme edustaa ja ajaa. Siinä ajatusmallissa duunari o... Lue lisää...
Aito Helmiina

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image