Kotimaa

Oppositiosta täystyrmäys va­lin­nan­va­paus­py­kä­lil­le: "Pe­ruut­ta­ma­ton virhe", terveysfirmojen etujärjestön pitää välttämättömänä

Li Anderssonin (vas.) mukaan uudistus toisi epävarmuutta myös työntekijöille. Arkistokuva.
Kotimaa 8.3.2018 14:52 | Päivitetty 8.3.2018 15:39
STT, Kaleva

Oppositiopuolueet kritisoivat ankarasti hallituksen eduskuntaan lähettämää esitystä sote-palveluiden valinnanvapaudesta.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan esitys kaupallistaisi sote-palvelut ennennäkemättömällä tavalla, nostaisi kustannuksia ja mahdollistaisi suurten sote-yhtiöiden "kermankuorinnan".

– Kaupallinen sote toisi mukanaan ongelmia kymmeniksi vuosiksi ja siihen meillä ei ole varaa, Andersson sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa uudistus tuottaisi myös suurta epävarmuutta työntekijöille.

Aiemmin hallituksessa mukana ollut perussuomalaiset katsoo, että hallitus on luopunut hallitusohjelmansa linjauksista.

– Perussuomalaisten mukaan luopuminen ohjelman mukaisesta etenemisestä merkitsee elintärkeiden sote-palveluiden kriisiytymistä ja kustannusten hallitsematonta kasvua, ryhmä kirjoittaa kannanotossaan.

Eduskuntaryhmä arvioi muun muassa, että hallituksen esitys ei takaa yhdenvertaisia palveluita maan eri osissa. Ryhmä moittii myös "hallitsematon siirtymistä markkinaehtoiseen sote-järjestelmään".

Vetoomus hallituspuolueiden kansanedustajille

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto katsoo, että hallitus on tekemässä peruuttamattoman virheen, joka vaarantaa suomalaisten palvelut.

– Hallitus aikoo tehdä sote-keskuksista terveysfirmoille raha-automaatteja. Sitä virhettä on vaikea korjata. Jos hallituksen sote-malli menee läpi, sillä vaarannetaan kaikkien ihmisten palvelut ja julkinen talous, Aalto sanoo tiedotteessa.

Aalto vetoaa kannanotossaan erityisesti hallituspuolueiden kansanedustajiin soten pysäyttämiseksi. Ainakin kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki on jo ilmoittanut aikovansa äänestää lakeja vastaan.

Yksityisiä sosiaali- ja terveysalan yrityksiä edustava Hyvinvointialan liitto vaatii valinnanvapausesityksen vientiä loppuun asti. Liiton toimitusjohtajan Ulla-Maija Rajakankaan mukaan sote-uudistus on välttämätön ja se on toteutettava valinnanvapauden kautta.

– Valinnanvapaus ja sen tuoma kilpailu on eräs keskeisimmistä vipuvoimista tuottavuuden parantamiseksi julkisessa sote-järjestelmässä. Se lisää markkinoilla olevia vaihtoehtoja ja edistää niiden muovautumista parhaiten eri asiakkaiden tarpeisiin, Rajakangas sanoo liiton tiedotteessa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (47)

Suomen julkisen terveydenhoidon laadukkuus ei ole itse keksittyä tai omakehua, kuten vihjailet vaan siitä on kansainvälisiä tutkimuksia, joita on julkisuudessa referoitu. Olennainen ero yksityiseen sektoriin on tämä: julkinen sektori pyrkii ennakoinnilla ja valistuksella siihen, että sairastumisia ehkäistään. Sairastuneet pyritään saamaan terveeksi ja työelämään mahdollisimman pian ja kustannustehokkaasti. Kumpaakaan tavoitetta ei yksityisellä sektorilla ole, siellä tehokkuus tarkoittaa yrityksen mahdollisimman suuria voittoja. Jos kuuntelee Wahlroosin tai kenen tahansa markkinagurun puheita, vastaus on kirkas: yrityksen ainoa tavoite on tuottaa voittoa. Sen takia terveydenhoidon yksityistäminen johtaa yrityksien kannalta toivottuun tulokseen ja kansantalouden ja kansanterveyden kannalta katastrofiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen julkinen terveydenhoito on omien sanojensa mukaan huipputasoa ja kustannuttehokas. On ihmeellistä jos se ei pärjää kilpailussa, kun ei edes voittoa tarvitse tuottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Emme tarvitse Suomessa mitään SOTEA. Mitä pitää tehdä on laittakaa terveyskeskuksiin lisää lääkäreitä. Niitä sinne saadaan kun yksityisen puolen kela korvaukset pois ja lääkäreille pakko olla tk töissä tietty aika valmistumisen jälkeen. Koska yhteiskunta maksaa koulutuksen, niin yhteiskunnalla on oikeus velvoittaa töihin tk:hon. Näin yksinkertaista se on kun osaa. Ei tässä tarvi tehdä kepun ja kokkoomuksekaan mitään lehmänkauppoja. Jos ei tämä onnistu niin uudet vaalit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus aikoo tehdä sote-keskuksista terveysfirmoille raha-automaatteja, joita on vaikea korvata jatkossaakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eduskunta on yksimielinen siitä että Soten uudistus tarvitaan. Oppositio arvostelee hallituksen esitystä pelkästään populistisilla perusteilla. Sillä ei ole esittää mitään vaihtoehtoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sote tarkoittaa vain huomattavasti parempien palkkioiden maksamistalääkäreille verorahoista, sekä valtion ja kuntien terveyshuollon omaisuuden siirtoa yksityisille terveysfirmoille.

sotessa takuuvarma häviäjä on suomalainen veronmaksaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan kaupallisia sote-palveluja nytkin ja hyvin toimivat, ei tarvi jonottaa ja ajan saa todella nopeasti. En käsitä mikä siitä tekee varsinaisen ongelman.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kaupallinen sote maksaa itse itsensä kun uudessa mallissa maksajana ovat veronmaksajat. Ja siihen meillä ei todellakaan ole varaa muuten kuin ottamalla lisää velkaa ja sitä tuskin kukaan haluaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, näinhän se menee, että hinnat pysyy samana ja tulee vain valinnan vapaus ja voit mennä halutessasi yksityiselle kunnallisen sijaan eikä maksa yhtään enempää. Siinä samalla saadaan varmaan kasaan koko uudistuksella tavoitellut miljardiluokan säästöt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jatkossa tämä tulee mahdolliseksi vähävararaisillekin kun nyt se on rikkaiden oikeus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

A-studio tänään. Kyllä oli helppo ja selkeä hoitopolku , mikä esitettiin tänä iltana. Asiakas/potilas voi itse valita, meneekö julkiseen vai yksityiseen palveluun ( siis mihin raha menee).Hoitoonpääsy nopeutuu, sairaus ei pitkity, siis tulee säästöä. Uskon, että valintaan saa apua. esim. Ettei käy kuten nykyisin on jollekin voinut käydä, ettei saa tk-lääkäriltä lähetettä kaihileikkaukseen, vaan kehoitettu menemään yksityiselle vastaanotolle. Mahdotonta on nykyisinkään tietää , mikä laitos tai lääkäri on riittävän pätevä ja taitava.
Hallinto yksinkertaistuu, järjestäjät vähenee 18:aan nykyisten satojen sijaan. Selvää säästöä. Miksi siis oppositio valittaa. Harmittaa vissiin, kun eivät itse päässeet näin pitkälle suunnitteluissaan. Hoitojen integraatio ja vaikutusten arviointi on maakuntien ja tuottajien/hoitopaikkojen itse sovittava, ei sitä kukaan muukaan voi tehdä. Ei eduskuntakaan. Kyllä järjestäjillä ja tuottajilla pitää olla osaamista noissa asioissa, muuten voi todeta etteivät ole oikealla alalla eivätkä ammattitaitoisia.Hoitpaikkojen pitää oppia keskustelemaan, antamaan palautetta ja sopimaan sekä päättämään yhdessä potilaan jatkotoimista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska politiikot oppii asiat jäsentään keskustelu kokonaisuudesta ,kokonaisuus jaetaan osiin ,minkä jälkeen esitetään mielipiteitä osakokonaisuuksista.Minkä asian asiatuntioita on edustajat mitkä menee (asianhuntijoide) taakse huuteleen.Eduskuntaan ehdolle jo olis halvempi saada joku mikä tietäi edes jostakin jotakin.Mitä soteen tulee sote pitää viedä maaliin ,mikäli vuosien kuluttua huomataan toiminnassa puutteita ne maakunnan kautta on tehkkaampi korjata,mitä nykyisen orkanisaation ollessa voimassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahat menee kohta ulkolaisomistuksessa oleville suurille terveysfirmoille. Tätä kokoomus haluaa, ison rahan ja kapitalismin valtaa. Se ei sovi sairaanhoidon ja sosiaalipuolen järjestämiseen. Siitä kertoo se, että kääritään helpot kermat päältä ja vaikeammat tapaukset jätetään yhteislunnan harteille. Älkää päästäkö tätä tapahtumaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SPD haluaa itelleen kunnian soteuudistuksesta. SPD
On vieläkin kitkerä epäonnistuttuaan edellisessä hallituksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SDP:n taktiikkaa: Luullaan,että kun ei tehdä mitään,ei tehdä myöskään virheitä.
Joku viisas ajattelija on sanonut sen,minkä antoi tuleville opiskelijoille ohjeeksi myös Jurvassa koristeveistoa opettanut Mestari:"Suurin virhe minkä ihminen elämässään voi tehdä:On,pelätä tekevänsä virheen".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

-Ennenvanhaan kansaedustajat ajoivat IHMISTEN euja .
-Sitten siirryttiin ajamaan INSTITUUTIOIDEN etuja.
-Nyt edustajamme ajavat INTRESSIPIIRIEN etuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehdään niinkuin vihervassarit haluaa ja otetaan muutama miljardi lisää velkaa. Jätetään se maksamatta, näinhän se talous paranee. Tehdään vielä yrittäminen mahdottomaksi Suomessa. Siinä heidän vaaliteemat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet siis valmis maksamaan 1.5-4 miljardia lisää veroissasi, rahaa joka katoaa ulkomaille veroparatiiseihin eikä rakenna Suomea. Onnea matkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saman verran otetaan velkaa lisää. Mikään ei tule koskaan muuttumaan demari/vassari linjalla. SAK vain lihoo ja vahvistuu, mitä hyötyä siitä enään on kun ei ole kohta yrittäjiä. Vihreiden ainoa tavoite on tehdä yrittäminen mahdottomaksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (47)

Uutisvirta

52
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
51
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
33
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
33
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
25
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
25
Liigan kurinpitodelegaatio otti kärppätähden lauantain taklauksen tarkempaan syyniin – Kuparille tulossa pelikieltoa?
25
Oulun kaupungille 18,2 miljoonan potti Technopoliksen osakekaupasta – vähentää lainatarvetta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image