Kotimaa

Opposition Orpo tiukkana: Pääministerin vaihtuminen ei ole ilmoitusasia

– Muistakaapas perustuslain mukainen prosessi, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo korosti. KUVA: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunt
Kotimaa 3.12.2019 13:37
Anita Simola

Oppositiopuolueet ovat saaneet seurata sivusta päähallituspuolue SDP:n kärvistelyä ja viimeksi tiistaina keskustan epämääräisiä kommentteja hetki sitten eronpyyntönsä jättäneen pääministeri Antti Rinteen tilanteesta.

Nyt kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo lähestyi tiukkasanaisella tiedotteella. Hänen viestinsä on, että pääministerin valitsee eduskunta avoimen prosessin kautta.

– Pääministeri vaihtuminen ei ole ilmoitusasia, eikä siitä voida päättää vain SDP:n kabineteissa. On käynnistettävä perustuslain järjestyksessä tapahtuva prosessi, jossa eduskunta keskustelee avoimesti hallituksen muodostamisesta kaikkien eduskuntaryhmien kesken, Orpo toteaa.

Hänen mukaansa tässä tilanteessa ei ole enää kysymys vain pääministeri Rinteestä.

– Kysymys on suomalaisen demokratian uskottavuudesta ja suomalaisten uskosta hallituksen kykyyn hoitaa asioita. Kyse on siitä, voidaanko poliittiseen päätöksentekoon luottaa.

Hän muistuttaa, että perustuslain mukaan eduskuntaryhmät on kutsuttava koolle keskustelemaan uuden hallituksen muodostamisesta.

– Kokoomus haluaa aidot, avoimet ja demokratiaa kunnioittavat tunnustelut hallituksen muodostamisesta kaikkien eduskuntaryhmien kesken.

Oman osansa saa myös entinen hallituskumppani keskusta.

– Sen on valittava, jatkaako se vasemmistolaisen politiikan tukipilarina vai katsooko se vaihtoehtoja avoimelta pöydältä, hän jatkoi.

Kokoomus oli ensimmäisenä vaatimassa Rinteen eroa viime viikolla.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (46)

Orpo on selkeästi poliittinen narsissi, ’Suomen pelastaja’’ niinkuin oltaisiin menossa totaaliseen vararikkoon. Pääoman ’kuningas’ odotti iskun paikkaa mutta jää edelleen ruikuttajat osaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kipiää käy duudareille jos Orpo pääsee jatkamaan Sipilän viitoittamalle tielle pääministerinä. Rinteelle ei pisteitä juurikaan heru, mutta demokratiaa tarvitaan, elikkäs palkansaajienkin ääni on tärkeä, jota Orpo ei liene kunnioita ja hetkessä eletään kapitalismin ehdoin. Porvaripuolueen kikkailulta hieman vaikuttaa tilanne. En ihan ykkösellä Perus Suomalaisillekkaan valtaa tyrkkäisi, mutta mielenkiinnolla kortin katsoisin ja Soinille vakoposket näyttäisin. Suomi on järkyttävin teoin luovutettu ulkomaalais omistukseen juurikin Kokoomuksen ja Keskustan toimesta. Iso osa terveydenhuollosta, suomen luonnonrikkaukkauksista ym. tuottaa tuloksensa ulkomaille käsittämättömällä tavalla. Suomi Suomalaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hevosmiesten tietotoimiston mukaan Sipilä/Orpo, EK ja Postin Johto järjestivät uudelle hallitukselle ansan johon Rinteen hallitus kompastui

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästäkin episodista jäi poliittinen muistijälki jonka sdp tulee varmasti muistamaan ja tuo sen kyllä esiin sopivassa tilanteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kiitos kokoomukselle!!ksikkihan koimme mitä oli kokoomuksen js porvarihallituksen politiikka viime kaudella,,köyhiltä leikattiin koko ajan ja rikkaille siirrettiin koko ajan lisää mammonaa..työntekijöiltä leikattiin palkkoja ja työnantajilta sirrettiin maksuja työntekijöityen maksettavaksi,,työttömiä kuritettiin koko 4v ajan!!Ei kiitos kokoomus orpon rikkaille kaikki politiikalle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä. Paljon jäi Sipilän hallitukselta valtion omaisuutta myymättä polkuhintaan. Ja köyhien kyykyttäminen on tietysti Orposta kivaa. Saihan Sipilän hallitus varhaisjakajille jopa 60 prosentin palkanalennuksen. heinäkuussa 2017. Nyt sama ei pakettilajitteljoille onnistunut, vaikka Postin hallitus kokousti ihan San Fransiscossa asti. Kaliita herroja ja rouvia, ei siinä jää työntekijöille mitään maksettavaksi. Näin hra Pohjola tuumii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

joko se orpo kyttää pääministeriksi , ja höpön höpön ei sen kummempi ku rinnekkään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Orpolla näyttää olevan vaikea olla oppositiossa pahainen rakkikoira joka räksyttää kaikaikesta mitä mieleen tulee. Kokoomuksen Orpo on henkilönä olevinaan aina oikeassa ja muut väärässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka tämä koko politiikka on yhtä hullunmyllyä, niin näyttää ottavan tosi koville Orpolla. Hänen vallanhimonsa on huippuunsa viritetty jos muillakin esiintyy samaa vikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylimielinen ja röyhkiä tyyppi itse täydensi hallitusta siviili henkilöillä joilla ei ollut puoluetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne sentään ajanut köyhimpien kansanosien asioita, Sipilä Ja Orpo vain leikanneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Orpo haluaa päästä kiivaasti poistamaan ne edut, jotka tämä hallitus on jo järjestänyt pienituloisille ja lisää etuja olisi tulossa. Onhan se Kokoomukselle piinan paikka, kun tässä maassa ajetaan välillä pienituloisten etuja, eikä vain ja ainoastaan suurituloisten etuja. Kokoomus on koko hallitushistoriansa aikana ajanut alas sitä hyvinvointisuomea, joka syntyi Kekkosen aikana.
Surkuhupaisintahan tälle kokoomuksen hallitustaipaleelle on, että pääsivät siihen demarileiristä Presidentiksi päässeen Koiviston aikana ja ansiosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Orpolla näyttää olevan hyvin valikoiva muisti, eikö orpo hyväksynyt hallituskumppaniksi puolueen, jota kansa ei ollut edes äänestänyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistini mukaan 2017 kesäkuussa se uusv eiku sininentulevaisuus ei ollut edes puolue tuolloin vaan kannattaja kortteja keräiltiin turuilta ja toreilta pitkään ennen kin saatiin vaivoin kasaan.
2017 kesän operaatio Sipilän ja Orvon osalta demokratian rimanalitus ja näyttää olevan, että eihän me mutta ne muut

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaahas eikös se Harkimo viime syksynä kysellyt, montako sinne tilataksiin mahtuu. Nyt on käynyt niin että Orpo on ihan yksin siellä tilataksissa. Kuski puuttuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (46)

Uutisvirta

17:04
Kokoomuksen Orpo esittää, että hallitustunnustelija olisi sdp:n pääministeriehdokas – "On hieman erikoista, että Antti Rinne toimisi tunnustelijana"
16:56
Pohjantiellä tapahtui peräänajo-onnettomuus Kontinkankaan liittymästä pohjoiseen päin
16:52
Perussuomalaiset harkitsee välikysymystä, jos vihreiden Haavisto jatkaa ulkoministerinä uudessa hallituksessa
16:35
Tutkimus Oulun poliisitalon sairastumisryöpyn syistä valmistui: Työtiloissa runsaasti myrkyllisiä bakteereita ja homeita
16:24
Käräjäoikeus piti Päivi Anttikosken kertomusta syrjinnästä uskottavana, mutta katsoi, ettei hän ollut valitsijoiden mielestä tehtävään paras
15:43
Perussuomalaisten kannatus jatkaa nousuaan gallupeissa – professori Jokisipilä: "Voi nousta 30 prosenttiin"
15:31
Punamultakriisi lauennut? – SDP ja keskusta vakuuttavat löytäneensä taas toisensa
108
Antti Rinne nousemassa hallitustunnustelijaksi – "Ensin on epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta ei hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan, onhan tämä erikoista"
71
Iin kunta voitti ison eurooppalaisen kilpailun ilmastohankkeellaan – "Koska Ii pystyy tähän, siihen pystyy koko Eurooppa", sanoi Micropoliksen Leena Vuotovesi
63
Teollisuusliitto aloittaa laajat lakot – Pohjois-Suomessa lakkoillaan muun muassa Nokialla, SSAB:lla ja isoilla kaivoksilla
25
Keskustan sisäinen WhatsApp-ryhmä suljettiin vuotojen takia jo lauantaina – Ryhmäjohtaja Kurvinen: "Tällainen toiminta vie luottamusta, pidän sitä suorastaan törkeänä"
21
Lännen Median kysely: Sanna Marin sdp:n puoluevaltuutettujen kärkiehdokas pääministeriksi – joka kolmas valtuutettu ei osaa tai halua nimetä suosikkiaan
21
HS: Teollisuutta uhkaavien lakkojen vuoksi Fermionin lääketehtaalla Oulussa aloitettu alasajo – muun muassa syöpälääkkeen valmistus keskeytyy
14
Pääministerin valinta etenee: Sdp:n puoluehallitus kokoontuu ja valitsee hallitustunnustelijan – Miten ja milloin Suomi saa uuden pääministerin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

328 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Puolison puute voi tappaa miehen!

Eihän se uutinen noin ollut. Yksinäisyyteen mies ottaa viinaa ja sairastuu haimatulehdukseen ja sitten poks. Lue huomise... Lue lisää...
no,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

5.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image