Kotimaa

Oppositio vaati Sipilää tilille sote-puheista - "Ehkä rakennuslupa pitäisi hakea heti, jotta taloa ei jouduta purkamaan"

Kotimaa 14.6.2018 18:33 | Päivitetty 14.6.2018 19:37
STT

Oppositio vaati eduskunnan kyselytunnilla pääministeri Juha Sipilää (kesk.) tilille tämän sote-uudistusta koskevista puheista.

Tunteita kuumensi jälleen niin sanottu EU-notifikaatio, jolla pyrittäisiin selvittämään, onko sote-uudistukseen sisältyvä valinnanvapausmalli ristiriidassa EU:n valtiontukisääntöjen kanssa.

Sipilä sanoi edellisellä kyselytunnilla, että EU-komissiosta on virkamiestasolla kerrottu, että "he eivät ota tätä asiaa käsittelyyn" ja "älkää jättäkö hakemusta".

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne tivasi Sipilältä, puhuiko hän viime viikolla totta. Rinne viittasi Helsingin Sanomien uutiseen, jossa kyseenalaistetaan Sipilän väite. Lehden lähteen mukaan komissio ei koskaan suosittele notifioinnin tekemättä jättämistä.

Sipilä piti kiinni siitä, että oli antanut eduskunnalle oikeaa tietoa. Hän sanoi viitanneensa hallituksen epävirallisiin keskusteluihin komission virkamiesten kanssa.

- Yksiselitteinen vastaus on tullut: toivomus, että emme jättäisi hakemusta.

Hallituksen puolesta asiaa ovat selvittäneet työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Pekka Timonen ja valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki.

Varmuutta vaikea saada etukäteen

Kiista koskee sitä, voiko hallitus varmistaa etukäteen, onko sen esittämä malli julkisten ja yksityisten palveluntuottajien keskinäisestä kilpailusta EU:n kilpailusääntöjen mukainen. Komissiosta on vastattu hallitukselle, että sen tehtävänä on käsitellä vain tilanteita, joissa on perusteltu epäily kielletystä valtiontuesta. Tällaista epäilyä ei Sipilän mukaan ole olemassa, joten hallitus ei ole pitänyt EU-notifiointia tarpeellisena.

- Jos olisimme niin jääräpäisiä Suomessa, että kaikesta huolimatta jättäisimme virallisen notifikaation, totta kai komissio sen käsittelisi, Sipilä täsmensi.

- Heidän toivomuksensa on, että tällaiset asiat käsitellään kansallisesti. Meidän pitää nyt vaan ratkaista tämä sote täällä Suomessa ja tässä salissa.

Vasemmistosta arveltiin, että hallituksen haluttomuus EU-notifiointiin johtuu siitä, että kyse on liikaa aikaa vievästä prosessista, joka ei istu hallituksen kiireiseen sote-aikatauluun. Sipilä kiisti väitteen.

EU-notifikaation tarpeellisuus on annettu eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan arvioitavaksi.

- Moni asiantuntija ajattelee eduskunnassa, että ehkä rakennuslupa järjestelmälle pitäisi hakea heti, jotta ei kävisi niin, että kun talo saadaan valmiiksi, huomataan että rakennuslupaa ei ollut ja talo joudutaan purkamaan, sanoi valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.).

Kiuru huomautti, että valiokunnalle on annettu vaikea tehtävä, koska hallitus on itsekin myöntänyt, että täyttä oikeusvarmuutta ei voi EU:sta etukäteen saada.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Suomen sotesta päättää Suomen eduskunta. Piste. Kokemusta EU-oikeudesta Suomella on mm. autoverosta, josta ensimmäinen tuomio saatiin jo vuonna 2002. Autovero ei kuitenkaan vieläkään ole EU-kelpoinen, koska muutoksia on tehty vain pakon edessä. Autoverossa Suomi ja EU ovat eri linjoilla. Sotessa Suomi on siirtymässä EU:n käytäntöön, mitä vastaan Komissiolla tuskin on sanomista. Jos Hullut Huittislaiset lopettavat yli varojensa elämisen, se on koko Euroopan kannalta hyvä asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on maailman ainoa maa, jossa lakien perustuslaillisuudesta päättää parlamentin sisälle rakennettu viritys. Suomessa ei siis voida käsitellä kansallisesti ja riippumattomasti tällaista asiaa. Tämä hämmästyttävä asia ei varmaankaan ole kovin monella EU-virkamiehellä tiedossa, pitäisiköhän heitä hieman valistaa? Sipilän uskottavuus on nyt sillä tasolla, että tulee ainakin varmistaa, että kaikki mitä hän suustaan päästää, tarkistetaan kolmeen kertaan. Tässä tapauksessa suosittelisin oppositiolle, että Sipilän mainitsemat "virkamiehet" kaivetaan esiin, ja tiedot tarkistetaan. Sillä jos sekään puhe ei pidä paikkaansa, on aika ryhtyä kokoamaan valtakunnanoikeutta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei noille opposition älyköille mikään mene jakeluun. Hienosti on hallitus asiansa hoitanut, kun oppositiota noin pahasti jurppii kaikki hallituksen tekemiset.
Ja sitäpaitsi jos rinne räksytykseltään edes hiukan seuraisi tapahtumia, niin olisi tiedossa, että EU- komissio ei ota asiaa käsittelyyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

118
Iinattiin rakennetaan Liikuntamaa – alueelle tulossa maastopyöräreittejä, fitness-puisto ja kuntoportaat
113
Oulun kaupungintalon mittava remontti alkaa vuodenvaihteessa – rakenteista ja sisäilmasta paljastui laajoja ongelmia
80
Kommandopipoinen mies ryösti kaupan Intiössä, pakeni skootterin kyydissä – poliisi pyytää havaintoja
78
EU:lta tylyä postia: Ei rahaa jäsenmaiden kuivuuskriisiin – Ruotsi auttaa viljelijöitään 120 miljoonalla eurolla, MTK toivoo samaa Suomen hallitukselta
43
Vorojahdin lopputulos: ”Valistuneet kansalaiset vs. rosvot 3-0” – Oulun poliisilaitoksen partio otti kiinni ulkomaalaisporukan
36
Metoo-liikkeen keskushahmo Asia Argento hiljensi syytökset hyväksikäytöstä rahalla – väitetty uhri oli 17-vuotias
36
AC Oululle uusi suuromistaja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Aikuset miehet ampuu sorsia niin kuin suuremmatkin sankarit

Joo, se on huvittavaa kun aikunen ukko tulee polleana jonkun sorsan rääpäleen kanssa. Aivan kuin olisi ollut jokin suuri... Lue lisää...
Tirsk

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image