Kotimaa

Oppositio syytti hallitusta pelkuruudesta ja hiillosti al-Holista ky­se­ly­tun­nil­la – Ulkoministeri Haavisto tarjoutui vierailemaan op­po­si­tio­ryh­mis­sä

Ennen torstain kyselytuntia ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kävi hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä kertomassa al-Holin tilanteesta. Haavisto sai vastata teemaan liittyviin kysymyksiin myös kyselytunnilla.
Kotimaa 12.12.2019 17:41
Vanessa Valkama

Eduskunnan kyselytunnilla ministerien vastaukset toistivat samaa kaavaa: poliittista päätöstä al-Holin suomalaisiin liittyen ei ole tehty. Poliittisesta linjasta odotetaan lisätietoa, kun hallitus vastaa opposition välikysymykseen ensi viikon tiistaina.

Al-holin leirin suomalaisnaisten ja -lasten palautuskiista vei odotetusti suurimman osan eduskunnan kyselytunnista torstaina. Lähes 50 minuutin ajan oppositio penäsi hallitukselta vastauksia ja hallitus toisti jo aiemmin kertomaansa.

Opposition kansanedustajat vaativat hallitukselta vastausta siihen, onko poliittista päätöstä Isis-naisten palauttamisesta tehty tai koska se tehdään.

Pääministeri Sanna Marinia (sd.) sijaistanut valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) toisti vastauksissaan, että hallituksen toimintalinjaa on käsitelty Antti Rinteen (sd.) hallituksen aikana iltakoulussa 31. lokakuuta, mutta poliittista päätöstä asiassa ei ole tehty. Kulmuni toisti moneen otteeseen, ettei kaikkien leirillä olevien Suomeen palauttamisesta ole poliittista linjausta.

Kulmunin mukaan ulkoministeriö on nimittänyt erityisavustajan, joka keskustelee kurdihallinnon kanssa siitä, keitä voidaan tuoda Suomeen. Asiaa on siis valmisteltu virkavastuulla.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) toisti samoja tietoja jo Rinteen aikana esitellystä toimintalinjasta vastauksissaan. Hänen mukaansa hallituksen toimintalinjan mukaan nyt harkitaan tapauskohtaisesti, keitä otetaan Suomeen ja miten ihmisiä voidaan auttaa. Haavisto kertoi, että harkinta tehdään virkavastuulla.

Ministerien mukaan huomioon otetaan sekä suomalaisten että kurdiviranomaisten tiedot ja turvallisuusarviot. Kulmuni korosti, että samalla täytyy huomioida myös lasten turvallisuus ja oikeudet.

Yksityiskohtaisempaa tietoa poliittisesta linjasta al-Holin suomalaisten kysymyksestä odotetaan ensi viikon tiistaina, kun hallitus vastaa oppositiopuolueiden välikysymykseen asiasta. Välikysymys koskee al-Holin suomalaisten kotiuttamista ja toimien asianmukaisuutta.

Haavisto: syylliset tuomittava siellä, missä rikos tehty

Opposition kansanedustajat syyttivät puheenvuoroissaan hallitusta pelkuruudesta ja salamyhkäisyydestä. Useat edustajat korostivat, ettei yksikään toinen Pohjoismaa ole tuonut aikuisia leiriltä maahan.

Kulmuni muistutti, että leirillä olevilla suomen kansalaisilla on oikeus tulla Suomeen, mutta heidän auttamisensa on eri asia. Hallituspuolueet ovat yhtä mieltä siitä, että lapsia pitäisi auttaa pois Syyriasta.

Ville Tavio (ps.) kysyi, mitä hallitus aikoo tehdä sen eteen, että suomalaiset terroritekoihin osallistuneet saisivat rangaistuksen Syyriassa. Haavisto kertoi, että myös hallituksen mielestä syylliset täytyy tuomita siellä, missä rikokset ovat tapahtuneet. Hallitus vastustaa ainoastaan kuolemanrangaistusta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kysyi, mille toimintalinjalle keskusta on antanut "hiljaisen hyväksyntänsä, kun puolue on ilmoittanut, että sen mielestä vain lapsia voidaan auttaa leiriltä Suomeen. Kulmuni viittasi edelleen virkavalmisteluun ja siihen, että hallitus vastaa opposition välikysymykseen ensi viikolla.

Antti Häkkänen (kok.) ihmetteli, miten asiasta ei ole saatu päätöstä kuukausienkaan jälkeen. Hän kysyi, ajatteleeko hallitus, että tämä lisää kansalaisten luottamusta politiikkaan. Myöhemmin Paavo Arhinmäki (vas.) muistutti, ettei asiasta saatu aikaan poliittista päätöstä myöskään edellisessä hallituksessa, jossa kokoomus oli mukana.

Haavisto tarjoutui käymään oppositioryhmissä

Ulkoministeri Haavisto kävi aikaisemmin torstaina hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä keskustelemassa al-Holin suomalaisten tilanteesta.

Haavisto kertoi kyselytunnilla, että hän on tarjoutunut tulemaan myös kokoomuksen ja perussuomalaisten eduskuntaryhmiin, jos asiasta halutaan lisätietoa. Haaviston mukaan tarjous on kaikille oppositioryhmille edelleen voimassa.

Liike Nytin Hjallis Harkimo totesi kyselytunnin puheenvuorossaan, että virkamiehet ovat joutuneet maalittamisen kohteeksi, koska poliittista päätöstä ei ole tehty. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) vastasi, että myös osa kansanedustajista on levittänyt disinformaatiota.

Ohisalo ei maininnut Jussi Halla-ahoa nimeltä, mutta viittasi Tulliin. Halla-aho yhdisti alkuviikosta Twitter-viestissään Tullin harjoituksen Helsinki-Vantaan lentoasemalla al-Holin suomalaisten palauttamiseen.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Onko niin että Suomessa ei tehdä poliittista päätöstä Al Holin terroristeista?
Vaan asia jää virkamiesten vastuulle?
Suomalaiset ovat valinneet Suomeen Eduskunnan jonka vastuulla ja päätettävissä on asian oltava.
Siksi Keskustan on oltava suoraselkäinen eikä sallia terroristien saapumista Suomeen.
Suomen kansan ja turvallisuuden on oltava kaiken muun yläpuolella.
Keskustan on vaikka erottava hallituksesta jos ei muu auta .
Muuten keskusta voi mennä sinisten tietä.
Kulmurin on nyt oltava vahva ja vastuullinen ,poliittinen päätös tehtävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Halla-aho yhdisti alkuviikosta Twitter-viestissään Tullin harjoituksen Helsinki-Vantaan lentoasemalla al-Holin suomalaisten palauttamiseen."
Väärin - Kärnä ym. ovat yhdistäneet, Halla-aholla twiitit ovat erikseen ;-) . Monessa muussa asiassa ollaan hirveän tarkkoja ja sitten yhdistetään kaksi asiaa ja ollaan tietävinään mitä hän oikein sanoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oppositio pyristelee, ei tule saamaan aikaan juuri mitään. Kepu alkaa käskyttää hallituskumppaneita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Outoa politiikkaa kun riittää et hallituksen iltakoulussa on hiljaa niin se on hiljainen hyväksyntä sama asia kun kysyt työnantajalta palkankorotusta jos työnantaja on hiljaa niin on hyväksynyt sinun palkka vaatimuksen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eduskunnan kyselytunti osoitti hyvin sen kuinka kärpäsestä on tehty härkänen. Poliittisia irtopisteitä yritetää tavoitella mitä härskeimmällä tavalla. Huvittavinta koko mesoamisessa on se, että Sipilän hallituksen kokoomuslainen sisäministeri pyöritteli pitkän aikaa samaa ongelmaa pöydällään saamatta mitään aikaiseksi ja syyttää nyt uutta ulkoministeria samasta saamattomuudesta mihin itse syyllistyi. Äänestäjien luulisi jo ymmärtävän, keiden nimenomaan tässä asiassa tulisi olla nolona.
Leiriläisiin liittyvät turvallisuusuhat on selvitettävä juurta jaksain ennenkuin aikuisten palauttamista voi edes ajatella ja niinhän uusi ulkoministeri on asiaa hoitamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt uudella hallituksella on tuhannen taalan paikka osoittaa, että hoitavat al-Holin asiat
kuntoon. Turha enää huudella entisen hallituksen perään.
Nyt pitäisi näyttää mihin itse pystyvät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa oppositiolla pelimerkit hukassa. Miten voi olla noin onnettomat ja ponnettomat sekä tietämättömät miespoloset täysin väärässä.
Suomea koskevat kaikki kansainväliset sopimukset tai eihän ne tietenkään niitä koske?
Onko tosiaan niin, että meidän maassa on vain kaksi ongelmaa Postigate ja Al Hol?
Pitäiskö Jussin hakea Teuvo pois Brysselistä konsulikyydilläkö vai hallituksen päätöksellä?
Orpolla ei ole muuta tekemistä kuin räkyttää. Kyllä kokkaritkin kaipaisivat entisiä ryhdikkäitä johtajia, joita siellä ei enää valitettavasti ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä oo pelimerkit hukassa, osaavat mennä asian ytimeen, on sostemit, kepu, vassarit ja vihreät ihmeissään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joopa joo!? Ja kun oppositio ei sitten juuri mitään muuta pysty tässä asiassa, niin syytetään sitten siitä, ettei hallitus ole tehnyt poliittista päätöstä!? Viranomaiset ovat tehneet ja tekevät edelleen virkavastuulla töitä sen suhteen, että miten pääasiassa ja lähinnä lasten kotiuttaminen tuolta leiriltä onnistuu kaikkien sääntöjen ja lakien mukaisesti, joten asia on kyllä ollut sitä kautta koko ajan hoidossa, mutta sehän ei tietenkään riitä oppositiolle, eikä oppositio voi siitä antaa yhtään ainoaa kiitosta, kun pitää vain jappasta siitä ainoasta asiasta jota ei ole vielä tehty, eli poliittisesta päätöksestä, jota ei kyllä tehty edellisenkään hallituksenkaan aikana!? Eiköhän se poliittinen päätöskin vielä sieltä tule, kun hallitus vastaa opposition välikysymykseen, mutta ei varmaan kukaan meistä luule niin, että opposition räksyttäminen tästä asiasta loppuisi siihen!? Varmasti löytyy vielä jotain naputettavaa, joten odotellaan muutamia päiviä ja sitten taas nähdään ja kuullaan, valitettavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli kyllä noloa katsella kun Kulmuni ja Haavisto kiemurteli kuin madot koukussa...
Aikamoinen vitsi tuo nykyhallitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä minäkin kannatan montaa asiaa ja pitäisihän sitä tehdä ja ostaa kaikkea. Rahat ei vain tahdo riittää kaikkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ollut hallituksen ministereistä naista tai miestä vastaamaan suoriin kysymyksiin. Kiemurtelivat kuin madot koukussa, toistaen yhä uudestaan samaa tyhjää tekstiä, asian vierestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi kovin isänmaalliseksi kutsua oppositiota, kun katselee miten voimakkaasti he yrittävät estää suomalaisten lasten auttamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

19:24
Kajaanilainen Jarno Karanto on keulinut järven jäällä yli kahtasataa, kesätöikseen hän ajaa moottoripyörällä surmanajoa – edes murtuneet kylkiluut eivät ole lopettaneet harrastusta Tilaajille
19:20
Auringon lämmittämä katto höyrysi Rovaniemen keskustassa – aiheutti hälytyksen tulipalosta
19:07
Miljardööri-oligarkin kanne etenee hovioikeuteen – USA:n pakotelistalla oleva Boris Rotenberg ei pysty maksamaan Suomessa laskujaan, pankit kieltäytyvät rahansiirroista
18:59
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka: Koronatartuntojen jäljittämiseen tarkoitetulla sovelluksella pitäisi olla Suomessa kolme miljoonaa käyttäjää
18:28
Venäjälle ennustetaan pahaa lamaa – korona ja öljyn hinnan lasku tekevät tuhojaan
17:53
Yle: Espoolaisessa hoivakodissa useita koronatartuntoja, kolme asukasta kuollut
17:37
Epi­de­mia alkoi jo Kit­ti­läs­sä, ta­pauk­sia myös Yl­läk­sel­lä – Lapissa on vii­kon­lo­pun aikana pal­jas­tu­nut yh­teen­sä 16 uutta ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa Tilaajille
75
Puheenaihe: Pitäisikö alkoholin myyntiin puuttua, kun sen käyttö on siirtynyt toistaiseksi kokonaan koteihin? "Alkoholia haluava löytää sitä kuitenkin aina jostakin"
63
THL:n pääjohtaja HS:n haastattelussa: Laaja testaus ja altistuneiden eristäminen voisi mahdollistaa koronarajoitusten asteittaisen purkamisen
61
Näkökulma: Joka suunnalta tulvii nyt uusia menoja miljardiluokan lisäbudjettiin – Hallituksen kehysriihi muuttui koronariiheksi
46
Katri Kulmuni sanoo HS:lle, että koronatesteihin voidaan laittaa vaikka miljardi euroa – kokoomuksen kansanedustajat tukevat ajatusta
44
Saksalaistutkijat ehdottavat, miten yhteiskunnan rajoituksia kannattaa purkaa samalla koronavirusta halliten – rokote on liian kaukana
33
Suomessa on nyt 1 927 varmennettua koronatartuntaa – OYSin erva-alueella koronapotilaiden määrä kasvanut, Pohjois-Pohjanmaan luvut ennallaan
28
Ruuhkat Oulun keskustan ikuinen riesa – lisääntyvä autoliikenne ei mitenkään toimi vanhassa hevosen mukaan mitoitetussa ruutukaavassa Lukijalta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

299 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Näen pelkureita ja raukkamaisuutta

Minä näen ihmisten raadollisuutta, kateellisuutta ja suoranaista pahuutta kanssaihmisiä kohtaan! Sekö on sitä parasta su... Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image