Kotimaa

Opis­ke­li­ja­jär­jes­töt: Juomiselle pitää olla vaihtoehto

Kotimaa 30.7.2013 9:58 | Päivitetty 30.7.2013 10:20
STT,

Tiina Parkkinen Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) hallituksesta myöntää, että alkoholi on keskeinen ongelma opiskelijakulttuurissa.

- Kun nuoret muuttavat toisilta paikkakunnilta opiskelemaan ja haluavat tutustua, tulee alkoholi usein mukaan kuvaan.

HYY haluaa tarjota jäsenilleen alkoholitonta tekemistä ja tapahtumia, joissa juodaan kohtuudella.

- Emme me pitsinnypläyskerhoksi voi muuttua, mutta haluamme, että kaikilla on hauskaa.

Parkkisen mukaan HYY on ottanut huomioon tutkimukset, joiden mukaan monet opiskelijat kokevat joutuvansa juomaan enemmän kuin haluaisivat pysyäkseen kavereiden mukana. Myös Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto pyrkii siihen, että raittiillekin opiskelijalle riittää toimintaa opiskelijakulttuurissa.

Alaikäisten alkoholinkulutus on laskenut. Positiivinen trendi kuitenkin lakkaa, kun nuori täyttää 18 vuotta. Nuorella aikuisella alkoholinkulutus saattaa jopa viisinkertaistua teinivuosista.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta arvioidaan, että syynä on muun muassa opiskelijaelämän alkaminen ja ravintoloiden ovien aukeaminen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (58)

Hyvä ja tarpeellinen juttu! Juttuun korjaisin "- - tulee alkoholi usein mukaan kuvaan" usein-sanan tilalle "lähes aina". Alkoholin käyttö sotkee pahimmillaan opiskelut kokonaan. Mielestäni on ikävää, että esim. korkeakoulujen opettajat oppilaiden lisäksi tukevat melko avoimesti alkoholikulttuuria. Sen olen huomioinut.
Omassa opinahjossani järjestettiin ehkä muutama alkoholiton tapahtuma parin vuoden aikana. Se taitaa olla liian vähän siihen, että pääsisi kunnolla tutuiksi opiskelukavereiden kanssa. Usein pieniinkin tilaisuuksiin mennään oma pullo mukaan -periaatteella. Hyvä, että joku tekee jotain asian eteen. Kohtuus kaikkeen, varsinkin alkoholin käyttöön!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elämän oppeihin kuuluu myös se, että tajuaa kuinka säälittävää pelleilyä viinan kanssa lotraaminen on. Eipä noihin opiskelurientoihin enää sen oivalluksen jälkeen paljoa edes tee mieli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun lääkiksen kilta sijaitsi Oulun Kasarmintiellä, kerrottiin siellä olevan erityinen selviämishuone. Muutamia kertoja kävin bailaamassa killalla, mutta en tutustunut tuohon 'huppelihuoneeseen'.
Eräissä toisissa opiskelijapippaloissa oli hauska seurata ihmisten humaltumista. Voinkin sanoa, että noissa sosiologisissa ympyröissä opin huomattavasti ihmisen käyttäytymisestä ja nimenomaan lukemaan sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tosin ole pakko olla päissään aina ... nämä juomaherkät vaan tuppaa vetämään vähän tekosyyllä kuin syyllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se ihmeellistä kun ihmiset vähentävät juontia niin televisiossa ja lehdissä valitetaan miksi ne eivät juo ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sitä kaikkiin kännisimpiin pippaloihin yksinkertaisesti jaksa lähteä mukaan kun itse ei juo. Lisää alkoholittomia tapahtumia saisi kyllä olla. Nyt viinavapaita tapahtumia järjestää lähinnä uskonnolliset opiskelijayhteisöt, eikä sekään kaikkien aatemaailmaa nappaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrankin samaa mieltä. Kieltolaki on aikansa elänyt ja luonnossa kasvavat kasvit kuten kannabis on vapautettava kieltolain ikeestä viipymättä. Merkittävästi terveellisempi ja edullisempi vaihtoehto viinalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säännöllinen kannabiksen käyttö vaikuttaa keskittymiskykyyn ja huonontaa lähimuistia. Se voi tehdä koulunkäynnistä ja opiskelusta erittäin vaikeaa, koska asiat eivät pysy mielessä ja keskittyminen saattaa tuntua ylivoimaiselta. Kannabis voi aiheuttaa lisäksi väsymystä, masentuneisuutta ja paniikkihäiriöitä. Nuorena aloitettu kannabiksen käyttö lisää riskiä sairastua vakavaan ahdistukseen ja skitsofreniaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse olin juomatta koko opiskelujeni ajan eikä muiden mukana pysyminen tuottanut ongelmia :D Ja kyllä kaverini joivat ja kävimme baareissa ja opiskelijabileissä. Kyse on vaan sitä, että uskaltaako tehdä oman valinnan asian suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös looginen vaihtoehto juomiselle ole että on juomatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parkkisen kommentti pitsinnypläyksestä kuitenkin tuo melkoisesti esiin ne asenteet, jotka opiskelijapiireissä liittyvät alkoholittomiin tapahtumiin tai vähemmän käyttäviin opiskelijoihin. Tylsää hissuttelua.

Helsingin oikiksen sähköpostilistalla mainostettiin keväällä uutta kerhoa "cocktail-clubia". Kyseisessä mainoksessa niitä, joita juominen ei kiinnosta kehotettiin menemään etsimään ystäviä Nyyti rystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Absolutistit ovat usein alkoholisteja, jotka ovat huomanneet, että heille ainoa keino säädellä juomista on lopettaa se kokonaan. Jos se sijaan alkoholi ei ole ongelma, voi sitä juoda välillä reilumminkin. Humalassa on mukava olla, etenkin opiskelijana kun ei tarvitse herätä aamulla töihin, joten antaa nuorten nauttia elämästään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkoholivero alas, niin alkoholiongelma köyhällä opiskelijalla olisi vähäisempi. Tosin, pönttö kai se vessan nurkassa puksuttaa viiniä, jolloin alkoholiongelma poistuu hyväksi toviksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Rakennusinsinöörikilta juo viina joka ilta", hittibiisi opiskeluvuosilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se vaihtoehto kun ei juo, toisaalta itse tuli joskus juotua kaksin käsin eikä siitä sen kummempaa ongelmaa tullut kun ei siitä ongelmaa tehnyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opiskelijamaailmassa onkin oltu jo vuosikymmenet hakemaan alkoholille vaihtoehtoja. Hyvin ovatkin saaneet asian perille menemään. Eihän monikaan opistelija enää alkohlia käytä. Kannabiksella ovat sen korvanneet. Ja muilla huumeilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo on huonoksi mennyt nuorten itsetunto ja oman järjen käyttö, kun alkoholin avulla pitää kaverit saada tai tulla ylipäänsä hyväksytyksi kaveripiiriin. Ihan yksin ja ihan omana ittenään voi harrastaa ja tehdä vaikka mitä kivaa, ei tarvi juoda tippaakaan mitään vettä väkevämpää.
Toisaalta on erittäin valitettavaa ja hyvin lyhytnäköistä kunnilta lopettaa/sulkea säästösyihin vedoten alaikäisten nuorten harrastetilat. Seurauksena lisääntynyt ilkivalta ja häiriökäyttäyminen yleisillä paikoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko siinä nyt sitten jotakin ihmeellistä, että alkoholin kulutus kasvaa, kun täyttää 18 vuotta?

Vertaa:
17 vuotta - ei saa ostaa tai nauttia alkoholia
18 vuotta - saa ostaa ja nauttia alkoholia

Tämähän vain kertoo, että nykynuoriso on enenevissä määrin fiksuja ja suhteellisen lainkuuliaisia kansalaisia ja malttavat odottaa, kunnes saavuttavat lain vaatiman iän. Eikö ideaalissa lainsäätäjien haluamassa maailmassa teini-ikäisten alkoholinkulutus olisi lähellä nollaa, jolloin se mahdollisesti saattaisi jopa satakertaistua nuorten täyttäessä 18.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (58)

Uutisvirta

57
Sisäministeri vaatii uutta tulkintaa YK:n pakolaissopimuksesta – Haluaa estää rajan yli tapahtuvan hallitsemattoman maahantulon ja turvapaikanhaun
35
Vima hakeutuu konkurssiin – uusien vuokralaisten puuttuminen kiinteistöstä söi asiakasvirtoja
20
Ylitöillä korvataan tuhansia työntekijöitä teollisuudessa – "Äijät menevät loppuun, kun joka viikonloppu ruuvaavat"
20
Soinin luottamus säilyi, mutta jälkilöylyt jatkuvat – keskustalla keitti yli kokoomuksen "kestämätön toiminta"
13
Kärppien ilta venyi voittomaalikisaan Mikkelissä, Pyörälällä kolmen maalin peli – katso kooste ottelusta
12
Kommentti: Kansalaisuuden saa vain, jos suostuu paiskaamaan kättä virkamiehen kanssa – kättelemisestä tuli Tanskassa poliittinen kiistakysymys
9
Pohjois-Pohjanmaalla varaudutaan voimistuvaan tuuleen ja sen aiheuttamiin vahinkoihin – palomestari kehottaa tarkastamaan veneiden kiinnitykset

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa on vaarallisen voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Etelä- sekä Keski-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

164 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Kerropa minullekin nuo yhteiskunnan hyvätuloisille jakamat sosiaaliavut ja kuinka yhteiskunta muutenkin auttaa hyvätuloi... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image