Kotimaa

Opintotuen tulorajoihin vaaditaan korotusta – tänä vuonna tukea peritty takaisin jo 40 000 opiskelijalta

Opiskelija voi selvittää oman opintotuen vuositulorajansa esimerkiksi Kelan nettisivujen laskureiden tai tulorajataulukon avulla. KUVA: Elias Lahtinen
Kotimaa 3.11.2019 11:17 | Päivitetty 3.11.2019 13:00
Kirsi Turkki

Kokoomuksen kansanedustajat Janne Heikkinen, Matias Marttinen ja Heikki Vestman vaativat opintotuen tulorajojen nostamista. Tulorajoja on korotettu viimeksi 12 vuotta sitten.

Jos opiskelija saa opintotukea yhdeksältä kuukaudelta, tuloja voi vuonna 2019 olla 11 973 euroa vuodessa ilman, että tulot vaikuttavat opintotuen määrään. Sillä ei ole merkitystä, missä vaiheessa vuotta tulot saadaan.

Kansanedustaja Heikki Vestman on tehnyt lakialoitteen opintotuen tulorajojen nostamiseksi. Sen on allekirjoittanut yhteensä 64 kansanedustajaa, neljästä eri eduskuntaryhmästä.

Kuluvana vuonna opintotukea on peritty takaisin yli 40 000 opiskelijalta tulorajojen ylittymisen vuoksi. Opiskelijan pitää itse huolehtia siitä, että vuosituloraja ei ylity. Jos tuloraja ylittyy kalenterivuoden aikana, rajaa voi nostaa perumalla opintotukikuukausia etukäteen. Toinen vaihtoehto on palauttaa maksettuja opintotukia seuraavan vuoden toukokuun loppuun mennessä.

Kokoomusedustajien mielestä ahkeruudesta ei pidä rangaista, siitä pitää palkita.

– Jokaisella on oltava mahdollisuus vaikuttaa omaan tulotasoonsa työtä tekemällä. Opintotuen tulorajojen nostaminen olisi keino opiskelijoiden elintason nostamiseksi ja siten myös arjen helpottamiseksi. Opiskelijoilla tulisi nykyistä paremmin olla mahdollisuus tehdä pienimuotoista ansiotyötä tai harjoittaa yritystoimintaa, ilman jatkuvaa pelkoa tukien menettämisestä, kokoomusedustajat sanovat.

Selvitys tukee tulorajojen nostoa

Palkansaajien tutkimuslaitos selvitti vuoden alussa opintuen tulorajojen noston vaikutuksia.

Raportin mukaan jos nykyisiä tulorajaoja nostettaisiin siten, että esimerkiksi yhdeksän kuukauden ajan opintotukea nostavan opiskelijan vuosituloraja olisi 18 000 euroa nykyisen noin 12 000 euron sijaan, päästäisiin raportin mukaan haitallisista tulovaikutuksista eroon, koska vain harva opiskelija tienaisi tätä tulorajaa enempää.

Tämä vaihtoehto lisäisi julkisyhteisöjen nettotuloja arviolta 5,9 miljoonaa euroa vuodessa.

Raportissa selvitettiin vaihtoehtoina opintotuen nykyisille tulorajoille tulorajojen nostamista tai laskemista, poistamista kokonaan tai muuttamista rajaveroasteen tapaiseksi säännöksi. Tulorajojen nosto kasvattaisi opiskelijoiden tuloja ja lasku puolestaan laskisi niitä.

Jos opintotuen tulorajat poistettaisiin kokonaan, niin haittapuolena voisi olla, että erittäin suurituloiset opiskelijat alkaisivat nostaa opintotukea. Nykyistä tiukemmat tulorajat puolestaan muodostuisivat merkittäväksi esteeksi opiskelijoiden ansiotyölle, alentaisivat siten opiskelijoiden hyvinvointia ja aiheuttaisivat opintotukien takaisinperintää aiempaa enemmän.

Kolmen kokoomuskansanedustajan mukaan opiskelijoiden toimeentuloa kohentava muutos voitaisiin toteuttaa jo tällä eduskuntakaudella, mikäli eduskunnalta löytyy tahtotila näin toimia.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (71)

Kysymyshän ei ole opiskelijan ahkeruudesta vaan siitä, että varakkaiden jälkeläiset kahmivat opiskeluaikana hyväpalkkaiset opiskeluun sopivat työpaikat, koska heidän vanhemmillaan on suhteet työnantajiin, vähävaraisten jälkeläiset joutuvat tyytymään pienipalkkaisiin töihin (esim. siivoustyö, kauppa-apulainen jne.), joilla ei ole mitään myönteistä vaikutusta valmistumisen jälkeiseen työnhakuun. Kokoomuksen kansanedustajat vain vaativat lisää rahaa lapsosilleen. Opintotuen tarkoitus on lisätä tasa-arvoa, joten ne pitää kohdistaa niille opiskelijoilla, jotka sitä tarvitsevat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutussa on virhe. Siinä väitetään, että "Tulorajoja on korotettu viimeksi 12 vuotta sitten." Todellisuudessa tulorajoja on nostettu viimeksi 1.1.2019. Opintotuen tulorajoja on nostettu viimeisen 12 vuoden ajan melkein joka vuosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se jännää, että väkisin peritään suu vaahdossa pennosia opiskelijoilta takaisin, kun taas entisiltä kansanedustajilta ei varmasti leikata mitään sopeutumiseläkkeistään, vaikka kuinka tekisi lisäksi sivubisneksiä. Tämä on iso vääryys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos nykyään joku täällä yleensä haluaa töitä tehdä ei sitä pitäisi millään lailla rajoittaa, esimerkiksi opintotuen määrää rajoittamalla. Näistä töitä tekevistä kun tulee jotain muista ei mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulorajoista voi luopua kokonaan. Samalla tasavero käyttöön. Kumpikin olisi kannustavaa ja yhteiskunnalle hyödyksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

niin opiskelijoilta peritään kymmpi takas, joiltakin tietyiltä ryhmiltä ei edes 100000 euroa, jossain vika

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun itse opiskelin niin sai hankkia kuinka paljon vaan eikä pienentänyt mitään tukia. Nimittäin mitään tukia ei ollut. Opintolainaa piti ottaa, että pärjäsi. Opinnotkin halusi nopeasti suorittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaaha. No, se oli silloin ja nyt on nyt. Nykyiset opintotuet ovat niin pienet ja kurjistavat, että oikeastaan ne olisi parempi lakkauttaa, ja siirtää myös opiskelijat yleisen toimeentulotuen piiriin. Sitä sentään korotetaan joskus välillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulorajaa tulisi pienentää. Opiskelijat vievät työpaikkoja ja polkevat palkkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri päinvastoin.

Veronmaksajien lahja, opintotuki, on oltava tulo- ja omaisuussidonnainen siten että tukia saavat vain niitä todella tarvitsevat eikä varoja korruptoida rikkaiden perheiden jälkikasvulle kuten nyt tehdään.

Törkeimmät jopa keinottelevat ja sijoittavat nuo ylksinomaan elämiseen, vällttämättömiin ruoka yms. menoihin, tarkoitetut tukierot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä se on erikoista Suomessa, että työnteosta halutaan aina rangaista. Opintotuki ei riitä toimeentuloon eikä opintolainalla eläminen ole kaikille helppoa. Miksi nuoret halutaan pakolla velkaannuttaa? Jos nuori haluaa olla mielummin töissä ja yrittää tulla toimeen, niin mikä piru se on, että se on väärin. Opintotuen pitäisi olla opiskelijalle perustulo, jonka lisäksi hän voi saada joko opintolainaa tai tienata itse, niin että toimeen tulisi. Tulotaso pitäisi olla tuntuvasti korkeampi ja takaisinperintää tulisi sen jälkeenkin harkita tarkasti. Kyllä työssä käyvälle sen porkkanan soisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis ilmaista rahaa pitää saada. Pääsee jo opiskellessa opettelemaan tuilla elämistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos opinnot sujuvat ja töitä haluaa nuori tehdä, niin se vajaa 600 euroa on pikkusumma heille, kun vertaa heihin, jotka eivät saavuta mitään ja jättävät opinnot kesken, kun tuet ja lainat on nostettu.
Kyse ei ole useinkaan kokoaikatyöstä ja työkokenus karttuu samalla. Turhemmastakin ilmasta rahaa haetaan, esim. lapsilisiä rikkaille, jotka menee suoraan lasten tilille säästöön.
Joku tolkku näihin asioihin ja työssä käyville nuorille täystuki. Kyllä se tulevaisuudessa näkyy alentuvina tylttömyyslukuina ja veromarkkoina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saisinko minäkin duunarina myös opintotukea? Kuulostaa helpolta rahalta... Opinto(lue asunto)lainaa oonkin jo ottanut... Miksi opiskelija saisi 2.000€ nettotulojen päälle vielä asumis- ja opintotukea??? Eikö mikään riitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opiskella! Oon huonolla palkalla työssä 8h päivä ja voisin alkaa opiskelijaksi kirjoille kouluun niin saisin palkan lisäksi vielä opintotukea. Ei kannata työnteko, opiskelijastatuksella kannattaa. Saa muutaman satkun lisää huonoon palkkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opintotukea voi nostaa vain, jos opinnot edistyvät. Pelkkä kirjoilla oleminen ei riitä tuen saamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on totta. Mutta opintosuorituksia on aika helppo saada aikaan. Itselläni opintosuorituksia on tällä hetkellä noin 800 opintopisteen verran. Niitä tulee parikymmentä opintopistettä vuodessa yhä, vaikka en ole varsinainen opiskelija, koska käytän vuodesta muutaman päivän avoimessa yliopistossa opiskeluun. 5 opintopistettä kertyy niissä opinnoissa keskimäärin 5-10 tunnin työmäärällä, sisältäen myös tenttiin kuluvan ajan. Samoilla kursseilla on perustutkinto-opiskelijoitakin. Kokemusteni mukaan ihan hyvin pystyy täyden työn ohessa tekemään 20-30 opintopistettä opintoja, käyttäen siihen aikaa joitain päiviä vuodesta. Vaikeampia kursseja vaan ei kannata lähteä suorittelemaan, jos olisi opintotuesta riippuvainen, ja tuki riippuisi kurssisuoritusmääristä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Duunarin vertaus ontuu pahasti, etkö ole oikein ymmärtänyt jotain. Onko jäänyt opiskelut alkeiskurssitasolle. Kateus on kamala tauti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oma lukunsa on ne päätoimisesti työssä käyvät opiskelijat jotka ilmoittautuvat läsnäoleviksi vuosi toisensa jälkeen, opinnot eivät juurikaan etene mutta käyttävät hyväksi kaikki opintososiaaliset edut kuten opiskelijahintainen lounas. Saakohan vanhempien omistamaan asuntoonkin asumistukea?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (71)

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image