Kotimaa

Opintotuen muutos sai nuoria muuttamaan pois kotoa – miljoonien eurojen lisälasku valtiolle

Laki muutoksella oli merkittävät vaikutukset 18–19-vuotiaiden opintotukeen. KUVA: ERIIKA AHOPELTO
Kotimaa 6.5.2018 5:00 | Päivitetty 27.2.2019 11:37
Jaana Mattila

Opintotukilain muutos tekee valtion kassaan suuremman loven kuin hallitus arvioi.

Vuoden alussa voimaan tullut lakimuutos vaatii ylimääräisen kymmenen miljoonan euron lisäyksen opintotuen määrärahoihin.

Lakimuutoksen jälkeen vanhempien tulot eivät enää ole vaikuttaneet itsenäisesti asuvan 18–19-vuotiaan toisen asteen opiskelijan opintorahan määrään. Hallituksen lakiesityksessä arvioitiin, että muutos koskisi noin 10 000:ta opiskelijaa ja sen arveltiin lisäävän opintorahamenoja noin viisi miljoonaa euroa.

Vastaava suunnittelija Ilpo Lahtinen Kelan opintotukiryhmästä kertoo Lännen Medialle, että alkuvuoden lukujen perusteella lakimuutos kasvattaa opintorahamenoja tänä vuonna kuitenkin jopa 15 miljoonaa euroa.

– Uusia opintorahan saajia on tullut ja tulee huomattavasti enemmän kuin ennakoitiin. Arvio on mennyt pieleen, Lahtinen toteaa.

Suuri vaikutus opintotukeen

Lakimuutoksella on merkittävä vaikutus 18–19-vuotiaiden opintotukeen.

Vanhempiensa luona asuva on Lahtisen mukaan tähän asti saanut tukea enimmillään muutaman kympin kuukaudessa. Nyt nuorella on mahdollisuus 250 euroon, jos muuttaa pois kotoa.

– Kuinka monelle tämä houkutus on sellainen, että lähtee etsimään omaa asuntoa? Tämä oli yksi niitä kysymysmerkkejä etukäteisarvioinnissa.

Opintotuki itsessään ei ole järin suuri elämiseen, mutta summaa nostavat muutkin "mahdollisuudet".

– Tässä on mahdollisuus saada yleistä asumistukea, joka voi kunnassa olla enimmillään jopa 300 euroa. 650 euron opintolainan kanssa vähimmäistoimeentulo on jo turvattu, Lahtinen laskee.

Budjetista löytyy joustoa

Kelan Lännen Medialle laatimasta tilastosta selviää, että alkuvuoden aikana opintotukea saavien 18–19-vuotiaiden määrä on kasvanut noin 5 000:lla. Lahtisen mukaan voidaan olettaa, että kotoa muuttaneita on arvioitua enemmän.

Sitä mukaan kun nuoret tulevat täysi-ikäisiksi, opintotukea hakevien määrä kasvaa loppuvuotta kohti.

Neuvotteleva virkamies Virpi Hiltunen opetus- ja kulttuuriministeriöstä toteaa, että valtio pystyy maksamaan opintotukia tarvittaessa enemmän.

– Meillä on arviomäärärahabudjetissa joustavuutta tuohon, se ei ole ongelma. Opiskelijat eivät jää ilman tukia.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (87)

Kyllä kai täysi-ikäisen kuuluukin muuttaa pois vanhempien nurkista. Itse muutin 16-vuotiaana jo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä vaan että vanhempien tulot eivät enää vaikuta opiskelijoiden tukiin niinkuin ennen. Muutin toiselta paikkakunnalta Ouluun opiskelujen perässä eli oman asunnon hankkiminen oli pakollista. Vanhemmilla menestyvä yritys joten rahahuolia ei ole. Siis heillä, vanhemmat eivät maksa senttiäkään asumisestani. Joskus ovat LAINANNEET rahaa jos esimerkiksi toimeentulotuki on tullut myöhässä. Talvet oulussa opiskelemassa ja kesät kotipaikkakunnalla töissä. Pidän kämppää yleensä kesän yli joten vuokrat joudun maksamaan omasta palkastani. Mutta pointti oli se että missä olisin nyt jos valtio ei maksaisi asuntoani että pystyisin opiskelemaan ammatin? Todennäköisesti en tekisi töitä sen eteen että pystyisin rakentamaan itselleni tulevaisuuden? Nyt valmistun ja lähden suoraan niihin töihin mihin olen opiskellut ja maksan lisää veroja valtiolle että muut saavat saman mahdollisuuden. Opiskelijoiden tuesta ei saa leikata vaan panostetaan opiskeluun että nuoret voivat saada mahdollisuuden rakentaa itselleen paremman tulavaisuuden!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samoin lisälaskua on tullut siitä, että asumistukea haettaessa samassa asunnossa asuvat katsotaan kuuluvaksi samaan perhekuntaa eli kaikkien tulot huomioidaan yhteen eikä huomioida, että voi olla erilliset vuokrasopimukset. Tästä johtuen on asumistukimenot kasvaneet, kun on varmempaa asua yksin kuin kimppakämpässä. Ja sijoittajat kiittävät!! Vuokrakatto asuntoihin niin eivät nousi vuokrat liikaa suhteessa tuloihin. Mutta eihän niin voida tehdä, koska ”kavereiden” bisnekset kärsivät. Samoin pitäisi poistaa AY -liikkeiden vääristävä ”vero-etu” -kohtelu, sillä tekevät bisnestä vuokra-asunnoillaan. Vääristää markkinaa, koska saavat kohtuutonta etua ja vuokrat ovat kohtuuttomat vuokralaiselle. Eivät ole mitään yleishyödyllisiä vaan yrityksiä, jotka kiskovat kovaa vuokraa, maksavat osinkoja ja sillä nostavat asumistukikulujakin kohtuuttomasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä jollakin lainlaatijalla on tietty joku teini joka muuttanut omilleen ja ja tällä lainlaatijalla on niin pieni palkka ettei pysty kustantamaan teinin asumista muualla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lainmuutos tietää vain järjestyshäiriöiden lisääntymistä vuokra-asunnoissa kun nuorilta poistuu vanhempien silmälläpito eikä siivet kanna yksinoloa vaan kutsutaan kaverit bilettämään viikonloppuisin opiskelijan asuntoon.Kaljaa kiskotaan viikonloppuisin ja juostaan ½ tunnin välein ovet paukkuen ja käytävässä mölisten ulkona tupakalla niin että kerrostaloissa on rauha mennyt-näin tehdään naapurissani seinän takana 4:ssä kerroksessa.Sijoitusasuntojen vuokraajia asia vaan naurattaa koska heille on pääasia että vuokran tuotto on taattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuorten kannattaa lähteä vaikka Ruotsiin tai jopa Saksaan ja onpa parempi elämä tulollaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

16-vuotiaana tehtaalle aikuisten töihin.17-vuotiaana vieraalle paikkakunnalle komennustöihin . Murrosikä tulee aikaisemmin ja nuoret on niin viisaita ja oppineita mutta aikuistuminen myöhentyy koko ajan...minäkö tyhmä nyt en ymmärrä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työn vaativuus lisääntyy ja töihin ei enää pääse ilman korkeakoulututkintoa. Sitä on tulevaisuus. Automatisaatio vie lähes kaikki ns. matalan koulutustason paikat. Tulevaisuudessa saattaa olla pakollista suorittaa vielä pitemmälle meneviä tutkintoja, että voi työllistyä. Jo nyt maisterin paperit alkavat olla normi ja lisensiaatin tai tohtorin koulutusta vaaditaan. Maailma muuttuu ja vaatimukset sen mukana. Kotoa muutetaan 25V ja perhe perustetaan 35V.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei saa leikata
mut pitää lopettaa koko tukijärjestelmä
ja myös asumistuet tulee poistaa
tv:Sampo Terho

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä osoitus siitä kuinka vaikea on ennustaa ihmisten käyttäytymistä kun olosuhteita muutetaan, näin kävi autoveron muutoksenkin kanssa, verotuloja katosi vaikka tavoiteltiin samaa verokertymää samalla kun autot muuttuu ympäristöystävällisemmäksi..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja mikä on yhteinen tekijä... hallituksen matematiikka. Mystistä on se että mitenkä 90% firmojen kahvihuoneita nämä numerot saadaan edes samalle hehtaarille, mutta hallituksen (eduskunnasta puhumattakaan) laskelmat ei ole edes naapuri hehtaarilla --- tosin lopputulos on sama oli luvut oikein tai väärin, kansanedustajien ja ministerien palkat nousee, veroetuisuuksiin ei kosketa, veronmaksajat maksavat *kiltisti* kaiken.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on hyvä esimerkki huonosti valmistellusta päätöksen teosta, ja tätä samaa piisaa, sumussa mennään edelleen sotessakin. Hallitus puhuu kärkihankkeista, ja kehuu olevansa aikaansaava, mutta kun lopputulos on epäonnistumisia ja selittelyjä valuvioilla, joita korjataan sitten myöhemmin. Onko tarkoituskin tehdä muutoksissa virheitä, ja jättää korjattavaksi tuleville hallituksille,näinkö meitä johdetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miljoonien lisälasku valtiolle? Miten niin valtiolle? Veronmaksajille se kai tuli maksettavaksi vai onko valtiolla jokin oma pohjaton kassa niin kuin sossut luulee? Jos on niin minä haluan heti vapautuksen veroista ja minäkin haluan sieltä kassasta itselleni rahaa olemista varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tälläistä se on suomessa. Tehdään lakeja ja muutoksia, vaikkei ole mitään osaamista niiden tuomien muutosten arviointiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kognektiivistä Dissasosiaatiota.

Päätäjät ovat ottaneet linjauksen joka on ristiriidassa ihmisoikeuksien kanssa,
Suomessa eletään jo alle köyhyysrajan minimiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

650e opintolainaa kuukaudessa 18-vuotiaasta lähtien? Siinä alkaa opintolainan määrä lähentelee jenkkien summia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä joutuu olemaan ilman tukea. kela osaa sen byrokratian korruption ihan varmasti tehdä. Kaava tässä menee niin, että tukia hakiessa aletaan jälkeenpäin vaatimaan sitä ja tätä selvitystä. Ja näin viivästytetään tukien maksamiset tai keskeytetään ne kokonaan.

Sitten kun kaikki turhanpäiväiset selvitysten selvitykset on kelassa kupattu läpi, on nuori jo ajettu maksuvaikeuksiin ja ulosottoon. Tämä onkin se kelan tarkoituskin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (87)

Uutisvirta

8:55
Henkilöauto ajoi Sievissä ulos tieltä, törmäsi puuhun ja kaatoi valopylvään – kaikki neljä autossa ollutta loukkaantuivat
8:00
Frozen 2 kiilaa katsotuimpien elokuvien joukkoon Suomessa, ja animaatioiden voittokulku jatkuu – Miksi niitä ei vieläkään kunnolla arvosteta? Tilaajille
8:00
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
8:00
Kuusamolainen Svante Määttä taltutti pelättyjä susilaumoja vuonna 1963 – suurena susitalvena lukuisia nälkäisiä hukkia jolkotteli itärajan yli Suomeen Tilaajille
8:00
Venezuelan oppositiojohtaja syrjäytettiin laittomalla äänestyksellä – "valtio on valtaisan järjestäytyneen rikollisuuden hallussa" Tilaajille
7:00
Tv-poiminta: Aku Hirviniemi ja muut nolostelevat parinvaihtokomediassa
7:00
Halpa hinta ei ole ratkaisu – palvelun laatu ja tuottajan eettiset arvot voisivat olla mukana pisteytyksessä Lukijalta
14
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
7
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
7
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön
6
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
3
Oulun joukkoliikenteen busseissa otettiin käyttöön ensimmäiset infonäytöt – kesän jälkeen näyttöjä löytyy lähes kaikista busseista
3
Äimärautio palkittiin Vuoden raviratana – tunnustusta tuli uudelle katsomolle ja tuomaritornille
2
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono aluksi Kainuun maakunnassa, Etelä-Lapissa sekä Koillismaalla lumipyryn ja lumisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Keski-Lapissa sekä muualla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Olen ansiosidonnaisella

138 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image