Kotimaa

Ope­tus­mi­nis­te­ri Grahn-Laasonen: Es­poo­lais­kou­lu­lai­sen kuo­le­man­ta­paus on syvästi järkyttävä ja pysäyttävä uutinen, asia on selvitettävä erittäin tarkasti

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sanoo, että espoolaiskoulussa sattunut sairaskohtaus täytyy tutkia tarkasti.
Kotimaa 16.9.2018 19:49
Taneli Koponen

Espoolaisen koulun oppilas sai perjantaina sairaskohtauksen liikuntatunnilla ja menehtyi myöhemmin sairaalassa. Espoon opetustoimi on pyytänyt koululta selvitystä liikuntatunnin tapahtumista.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan menehtyneen espoolaiskoululaisen tapaus on selvitettävä erittäin tarkasti. Espoolaisen Tiistilän koulun oppilas sai perjantaina sairaskohtauksen liikuntatunnilla, jossa tehtiin fyysistä toimintakykyä mittaavaa Move!-testiä. Liikuntatunnilta oppilas kuljetettiin ambulanssilla sairaalaan, jossa hän myöhemmin kuoli. Asiasta uutisoi ensin Ilta-Sanomat.

– Tämä on syvästi järkyttävä ja pysäyttävä uutinen. Haluan lähettää menehtyneen oppilaan perheenjäsenille ja läheisille osanottoni suuressa surussa ja myöskin kouluun voimia tämän äärimmäisen vaikean tilanteen keskelle ja selvittelyyn, Grahn-Laasonen sanoo Lännen Medialle.

Koululle on järjestetty tapauksen vuoksi kriisiapua maanantaiksi. Espoon sivistystoimi on pyytänyt Tiistilän koululta selvityksiä asiasta maanantaihin kello 12 mennessä. Grahn-Laasosen mukaan opetusministeriö edellyttää asian tarkkaa selvittämistä.

– Vasta sen jälkeen voidaan arvioida yhdessä asiantuntijoiden kanssa sitä, mitä on todella tapahtunut ja millaisia muutostarpeita mahdollisesti ilmenee.

Voidaanko Move!-testien tekemistä toistaiseksi jatkaa perusopetuksessa?

– Kouluissa on aina erittäin tarkasti arvioitava oppilaiden turvallisuutta kaikissa tilanteissa ja toimittava ohjeistuksen mukaisesti sekä herkällä mielellä ja ammattitaidolla, Grahn-Laasonen sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Oikea ministeritason kommentti, jääkiekkoilijatkin tarjoaa viisaampaa juttua erätaukohaastatteluissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koululiikunta pitää olla kivaa,tälläset fitnestestit kuin myös kooperijuoksut ei kuulu koululiikuntaan.Testit luo itsessään jo kielteisen ilma piirin,ihmiset ovat jo syntyessään erillaisia joillakin voi olla sairauksia joku ylipainoinen.Pitäs päätäjienkin tajuta miksi nuorten kunto heikkenee enää ei hiihdetä kouluun,pitäs myöskin tajuta ettei liikunta tunnilla kuntoa nosteta vaan kanustetaan positiivisesti liikkumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisikohan odottaa kuolemansyyntuloksia, ennenkuin aletaan järkyttymään koululiikunnasta, eikä tuo testi ole mitenkään raju tai äärimmäisyyksiin menevä, tuon ikäisten jalkapallomatsissakin taitaa rasitus olla paljon kovempaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katokku kaikki ei pelaa potkupalloo tai mitään muutakaan ja siihen voi olla syynsä muussakin ku innottomuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ministerin pitäisi ehdottomasti kieltää tuollainen move!testi kunnes on tutkittu mistä kuolema johtui. Huomenna on lapsellani koulussa sama testi enkä halua että minun lapseni tuohon osallistuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa Sanni (KOK) leikkaisit lisää koulutuksesta niin, ettei liikuntatuntejakaan ole enää varaa järjestää tai ne järjestetään etäopetuksena kuten esim. sairaanhoitajakoulutus käytännössä nykyään toteutetaan kun ei ole varaa palkata opettajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistakaa liikunnanopettajat inhimillisyys.Inhimillisyys siihenkin että kaikki eivät ole ”maailmanparhaita” suorittajia ja vastuu on teillä,aina!
On se kumma että saa puolustaa nykyään lapsia liikunnanopettajilta.Etteivät he vaadi extreme suorituksia oppilailtaan.Vaikka itse suosii verenmakusuussa tehtyä suoritusta tai että pakkasesta huolimatta vaan mennään ja tehdään niin lapsia siihen ei pakoteta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanni ja kaikki liikuntaopet vastuuseen! Tälläisiä natsitestejä ei saa tehdä koulussa, ei edes tilastokäyttöön. Liikunnan pitää uuden Ops:n mukaan olla mukavaa ja leikkimielistä, jossa kaikki löytävät oman tapansa liikkua. Ketään ei saa kiusata eikä verrata tosiiinsa, ei edes itseensä. Pakottamista ei saa olla, vaan vaihtoehtoja. Järkyttävää, kertoo suomalaisesta liikunta-addiktiosta, joka on ollut jo kauan aikaa kouluissa ja päiväkodeissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin että alkaa kaatua iso läjä nuoria ihmisiä sydäriin kun loppuu vähäinenkin liikunta. Pitäisi opettaa nuoria ihmisiä hyötyliikuntaan (pyöräily, kävely, juoksu) eikä missään nimessä hankita kasvaville lapsille tasapainolautaa joka vie akun sähköllä eteenpäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai natsiliikunnan tilalle vihervasemmistokuplan hyväksymää liikuntaa ? "Ja tällä kertaa tunnin aiheena on sormien voimat: Ottakaapa toisen käden sormiin paperi ja toisella kädellä kannabista"... Yksi tapaus peruskoulun historiassa ei tosiaan anna aihetta muuttaa koululiikuntaa. Sen taatusti patologit selvittävät taustan tähänkin murhenäytelmään. Liikunta on kivaa ja siinä pitää aina olla varsinkin tuossa iässä hiven kilpailuhenkeä mukana. Olet kovasti erkaantunut normaalista elämästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen samaa mieltä siitä, että liikunta on kivaa. Piip-testejä on meidän urheilujoukkueessa pidetty aina välillä ja se on ihan jees testi. En silti ymmärrä tätä : "siinä pitää aina olla varsinkin tuossa iässä hiven kilpailuhenkeä mukana". Siis, miksi pitäisi olla? Ehkä urheiluseuroissa tavoitteellisissa ryhmissä. Mutta kun kouluissa olisi tarkoitus saada aikaan liikunnallinen elämäntapa loppuelämäksi. Niin aika monella se jää sitten siihen, kun painotetaan kilpailua ja osa jää aina jalkoihin. Aatteleppa ite.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opettajat ovat ihmetelleet Move- testejä jo kauan : miksi ja miten ja missä. Mutta kun ei heitä kuunnella. Testit ei sovellu sellaisenaan nykylasten kirjavalle joukolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

onko tää nyt sitä vaalipuhetta..turhia puheita..leikataan lisää koulutuksesta niin lopetetaan liikuntatunnit..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Normaalissa maailmassa tällaisissa tapauksissa lähto-olettama on tietysti, että tällä oppilaalla oli joku, ehkä aiemmin huomaamaton, terveysongelma joka aiheutti kuoleman. Nykyään lähdetään jotenkin takaperoisesti ajattelemaan että normaali liikuntatesti olisi se ongelma joka tulee kieltää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) Eikö pitäisi JO ministerilläkin soida hälytyskellot !! ettei kouluissa ole kaikki kunnossa.
Kysyn ! Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) Milloin säätöt lopetetaan koulutuksesta JA opettajia palkataan lisää?? tämä on yksi ammattiryhmä.
Turhaan vesittelet oppilaan puolesta, poliitikot kuitenkin saavat rahaa verovapaana ettei "yksi" oppilas merkitse mitään KO.vastaavalle ministerille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä niin kirjoitettiin, että liikunta kiellettäisiin? Onko se naurettavaa järkkymistä, jos perheestä kuolee lapsi? Mietipä vähän, että siinä oli luokallinen oppilaita vieressä katsomassa, kun kaveri tuupertuu ja lopulta kuolee kuntomittaukseen. Kyllä se varmasti järkyttää sekä oppilaita että opettajaa pitkäksi aikaa. Aikuisille tehdään työterveyden kuntomittauksissa ensin lääkärin tarkastus. Koululaisilla lääkärin tarkastus on usein monta kuukautta mittauksen jälkeen. On olemassa myös geeniperimä, joka altistaa tavanomaista herkemmin sydänkohtaukselle. Tuollainen maksimaalista kuntoa mittaava testi voi olla riskialtis. Ennen testiä ei kysytä vanhemmilta, onko olemassa jotain esteitä mittaukselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kuollut kuntomittaukseen, älä levitä valeinformaatiota. Hän sai sairaskohtauksen jonka jälkeen vietiin sairaalaan, jossa kuoli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sipilä eroaa.

257 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkeikä

Köyhät ulisee jostain työeläkemaksuista. Hoitakaa elämänne ja tienestinne niin, että tulot tulee sieltä, mistä ei työelä... Lue lisää...
Kyllästynyt tuohon i...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image