Kotimaa

Ope­tus­hal­li­tuk­sen ohjeet sallivat edelleen suvivirren

Kotimaa 22.9.2014 16:09 | Päivitetty 22.9.2014 16:38
STT

Opetushallitus on tarkentanut ohjeitaan koulun perinteisistä juhlista ja uskonnollisista tilaisuuksista. Ohjeissa sallitaan edelleen, että juhliin liittyy jotakin uskontoon viittaavaa ohjelmaa. Näin esimerkiksi suvivirttä voi edelleen laulaa koulun kevätjuhlissa.

Myös uskonnollisia tilaisuuksia, kuten jumalanpalveluksia ja uskonnollisia päivänavauksia, voidaan yhä järjestää.

Vanhemmilla pitää tarkennettujen ohjeiden mukaan olla kaikista uskontoon viittaavista ohjelmanumeroista tai uskonnollisista tilaisuuksista etukäteen riittävästi tietoa. Näin he voivat päättää etukäteen, missä haluavat lastensa olevan läsnä. Vanhempien pitää saada päättää lastensa osallistumisesta joko tapauskohtaisesti tai vakituisella ilmoituksella.

Uskonnollista alkuperää olevista traditioista koulun juhlissa nousi vilkas keskustelu keväällä. Eduskunnan perustuslakivaliokunta otti tuolloin asiaan kantaa. Se katsoi tuolloin muun muassa, että koulun perinteisiin juhliin voi sisältyä uskonnollista alkuperää olevia traditiota.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Uudessa ohjeessa on aiempaan ohjeeseen verrattuna nostettu näin esille aivan uusia asia, jonka mukaan koulu voi sisällyttää koulun toimintaan ”uskonnollisia toimituksia”, kuten ruokarukouksia. Kyseessä on määrällisesti ja laadullisesti iso muutos. Ruokailujahan on lukuvuoden aikana 190, joten jos koulut järjestäisivät ruokarukouksia pedagogisen henkilökunnan toimesta, kyseessä olisi myös työmäärällisesti iso asia.

Koulun toimintaan sisällytetty uskonnollinen toimitus, kuten ruokarukous, rikkoo ihmisten oikeutta yhdenvertaiseen kohteluun julkisen vallan toiminnassa uskonnosta tai vakaumuksesta riippumatta eli neutraalisuusperiaatetta, koska se nostaisi yhden uskonnon uskonnollisen rituaalin erityiseen suosituimmuusasemaan. Samalla se rikkoo uskonnonvapauteen kuuluvaa indoktrinaatiokieltoa ja uskonnollisen painostuksen kieltoa.

Perustuslakivaliokunta totesi huhtikuussa 2014, että ”Sellaiset uskonnon harjoittamiseksi katsottavat tilaisuudet (esim. sisällöltään uskonnolliset päivänavaukset ja ohjatut ruokarukoukset), joita mahdollisesti järjestetään osana koulun normaalia päivittäistä toimintaa, voivat sen sijaan muodostua etenkin julkisen vallan neutraalisuuden vaatimuksen ja indoktrinaatiokiellon näkökulmasta ongelmallisiksi.”

Ohjattujen ruokarukoilujen järjestämiseen ryhtyminen koulun johdon ja henkilökunnan toimesta ei ota huomioon, että uskonnonvapaus on nimenomaan vapaus, se on perusoikeudelliselta luonteeltaan vapausoikeus ja ensi sijassa jokaisen yksilön vapaus ja kouluikäisten lasten perheen vapaus. Julkisen vallan tehtävänä on turvata yksilöille ja ryhmille uskonnon harjoittamisen vapaus sekä oikeus olla osallistumatta uskonnon harjoittamiseen, mutta sen tehtäviin ei kuulu organisoida yhdenkään uskonnon harjoittamista, koska julkisen vallan toimintaan kohdistuu neutraalisuuden vaatimus.

Uskonnonvapaus koskee myös uskonnottomia (ateisteja, agnostikkoja, skeptikkoja ja uskontojen suhteen välinpitämättömiä).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suoraan sanoen raivostuttaa, että tuollaisesta asiasta pitää edes keskustella. Suvivirsi kuuluu kevätjuhlaan ja on aina kuulunut. Muualta tulleilla ei ole siihen asiaan sanomista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhteinen juhla on eri asia kuin uskonnolliset tilaisuudet (jumalanpalelus, aamuhartaus). Uskonnon harjoituksen järjestäminen koulun toimesta ei ole koulun lakisääteisiä tehtäviä. Ops:n mukaan opetus on uskonnnollisesti tunnustuksetonta. Hartauksai, jumalanpalveluksia ei siis ole mikään pakko järjestää. Fiksu rehtori ja koulu keskittyykin yhteisiin tapahtumiin.

Koska oletettavasti kaikki koulut eivät käden käänteessä luovu uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisestä, huomio kiinnittyy koululaisjumalanpalveluksille ja uskonnollisille päivänavauksille vaihtoehtoisen ohjelman järjestämiseen ja tiedottamiseen. Tässä uudet ohjeet ovat nyt siltä osin selvästi aikaisempia paremmat:

”Koulujen on tilaisuuksien aikana mahdollisuuksien mukaan järjestettävä vaihtoehtoista ja mielekästä toimintaa (perustuslakivaliokunta 2/2014 vp). Vaihtoehtoisen toiminnan tulee olla, uskonnollista sisältöä lukuun ottamatta, luonteeltaan ja tavoitteiltaan mahdollisimman samankaltaista kuin siinä tilaisuudessa, jonka tilalla muuta toimintaa järjestetään. Koulun tulee huolehtia myös siitä, ettei uskonnollisiin tilaisuuksiin osallistumisesta tai osallistumatta jättämisestä aiheudu oppilaalle leimautumista tai muita haitallisia seuraamuksia.”
”Koulun on myös huolehdittava siitä, että tieto koulun uskonnollisista tilaisuuksista ja toimituksista sekä niille vaihtoehtoisesta toiminnasta sekä niiden sisällöstä saavuttaa huoltajat ja oppilaat riittävän ajoissa.”

Vaihtoehtoisten tilaisuuksien aiempaa parempi järjestäminen ja tiedottaminen ovat nyt selkeästi uusi ja vaativa toiminnallinen kehittämishaaste kouluille – sekä samalla ympäröivälle kansalaisyhteiskunnalle. Vaihtoehtoisen toiminnan ja ohjelman sisältöä tulee kuvata tiedotuksessa hyvissä ajoin konkreettisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä uskonnollisten oppilaiden oikeudet?
Suomen kouluja koskee negatiivisen uskonnonvapauden lisäksi myös positiivinen uskonnonvapaus. Se tarkoittaa, että uskonnon harjoittamista ei voi kieltää. Meidän koulussamme ei kuitenkaan sallita esim. uskonnollisia aamunavauksia koska uskontoon kuulumattomat voisivat loukkaantua. Joissain kouluissa harjoitettu rukouksen kieltäminen puolestaan rikkoo positiivista uskonnonvapautta. Milloin positiivisen uskonnonvapauden rikkomisesta nostetaan äläkkä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ramadan pitää ottaa koulujen ohjelmaan, oppivat kunnioittamaan ilmaista kouluruokaa(lounasta).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumma ettei kielletä kengänpohjien näyttöä, vasemman käden käyttöä jne. Ne kun voivat myös saada joidenkin mielen pahoitetuksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrankin järkevä päätös. Ei ne arabimaissakaan muuta tapojaan muutaman kristityn takia. Jokaisella tietysti henkilötadolla vspaus päättää mitä tekee, mutta ei yhteiskunnan pidä näitä kieltää tai pakottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suvivirsi tuo kauniita muistoja lapsuudesta. Itse keskusteluun tuosta suvivirrestä täytyy sanoa sen verran, että minusta meidän ei tule luopua tavoistamme ja kulttuuristamme maahanmuuttajien takia. He ovat vieraita täällä ja heidän kuuluu suvaita suomalaisuutta kaikissa sen olomuodoissaan. Jos tämä ei heiltä onnistu, niin silloin kannattaa muuttaa johonkin toiseen maahan. Kaikki jotka kotoutuvat tähän meidän kotimaahamme vaatimatta meitä muuttamaan kulttuuriamme, niin minun puolesta tervetuloa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suvivirren ym. vastustajat löytyvät kyllä pääosin ihan alkuperäisistä suomalaisista; muutamat uskonnottomat ja vapaa-ajattelijat pitävät kovaa meteliä asian takia. Monet maahanmuuttajat toteavat haluavansa tutustua maan kulttuuriin; eivät ne virret ym. heille ole uskonnollisisa sisällöltään, mutta he ymmärtävät niiden oleva perinteitä täällä. Voihan perinteitä pitää kunniassa, vaikkei niihin uskoisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmasti olla näinkin, mutta joissain aikaisemmissa asiaan liittyneissä jutuissa on otettu esille eri uskontokuntiin kuuluvien ongelmat. Oma vaimoni on ulkomaalainen eikä hänellä ole ongelmia asian kanssa, mutta ongelman taso riippuu varmaan mistä päin maahanmuuttaja tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Reilua olisi myös kieltäytyä joulusta, loppiaisesta ja pääsiäisestä- siis lomista. Nehän on kristillisiä lomia.j

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saati sitten Vapusta, tuosta juoppojen örveltäjien juhlasta. Joka vielä on milloin minäkin päivänä, siirrettäisi nyt ede sunnuntaiksi kuten kristilliset juhlapäivät on siirretty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä :) Syksyllä kysely uskonnollisiin tilaisuuksiin ja opetukseen osallistumisesta. Uskonnonopetukseen osallistumattomat joululomalla ja kirkkoarkipyhinä kouluun vaikka ajattelemaan mahdollisimman vapaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nykymenolla paremmin ajankohtaista esittää Veikko Lavin Nälkälinnaa, veisuun sijaan,,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulis maassa olevan muutaki tekemistä ko tommosen asian miettimine...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veit sanat suustan veli Jean.
Tammoisia kohuja kaytetaan piilottamaan pahemmat asiat kabinetteihin ja pidetaan yksinkertaisimmat kansanedustajat kiireisena

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten Suomen muutamat vapaa-ajattelijat eivät vielä ole hoksanneet vaata poistamaan Kirkkokadun, Kirkkonummen, siniristilipun,ja kieltämään monia etuimiä, Jussi, Matti jne

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

79
Ulkoministeri Timo Soini sai eduskunnan luottamuksen, pääministeri Sipilä: "Tässä ei äänestetty abortista, tässä äänestettiin Soinin luottamuksesta"
71
Vima hakeutuu konkurssiin – uusien vuokralaisten puuttuminen kiinteistöstä söi asiakasvirtoja
29
MT: Berner suunnitteli isoa postiuudistusta, joka sisälsi muun muassa kilpailuttamisen – eduskuntaryhmä tyrmäsi
27
Ukkosmyräkkä vyöryi Oulun yli yön aikana – huomiseksi odotellaan Mauri18-myrskyä
19
Rekan ja henkilöauton kolari ruuhkautti Kuusamontietä Oulussa, pelti kolissut myös Pohjantiellä
17
Soinin luottamus säilyi, mutta jälkilöylyt jatkuvat – keskustalla keitti yli kokoomuksen "kestämätön toiminta"
14
Soinin omistakin joukoista soraääni: Sinisten Tiina Elovaara ei tue ulkoministerin aborttikantaa – "Naisten oikeudet ovat minulle ohittamattomat"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on vaarallisen voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo etelätuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

144 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Juttutupa on kateellisten keskustelukerho. Kotitalousvähennyksen leimaaminen rikkaitten asumistueksi on järjen köyhyyttä... Lue lisää...
Vähäistä on tuo

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image