Kotimaa

Operaattorit suhtautuvat Supon huoleen 5G-verkoista vakavasti – Elisan johtajan mukaan vakoilua voidaan torjua yk­sin­ker­tai­sel­la keinolla

Huawein teettämän selvityksen mukaan yhtiöllä ei ole lakiin perustuvaa velvollisuutta avustaa Kiinan valtion viranomaisia esimerkiksi tiedustelutehtävissä. KUVA: ETIENNE LAURENT
Kotimaa 18.1.2020 6:00
Taneli Koponen

Elisa ja DNA käyttävät 5G-verkoissaan laitetoimittajana muun muassa kiinalaista Huaweita, mutta operaattoreiden mukaan yhtiön laitteita ei ole turvallisuuskriittisimmässä osassa verkkoa. Yhdysvallat on väittänyt Huawein vakoilevan Kiinan valtion hyväksi. Huawei kiistää jyrkästi vakoilusyytökset. Sen mukaan yhtiön ympärillä pyörivä keskustelu on politisoitunutta.

Teleoperaattori DNA on käynyt läpi 5G-verkkoihin liittyvässä kilpailutuksessa kiinalaisyhtiö Huaweihin liittyviä riskejä. DNA käyttää laitetoimittajana 5G-verkossa muun muassa Huaweita, mutta turvallisuuskriittisimpään osaan uutta verkkoa se valitsi laitetoimittajaksi amerikkalaisen Affirmed Networksin. Asiasta kertoo Lännen Medialle DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen.

Yhdysvallat on väittänyt kiinalaisen Huawein vakoilevan Kiinan hyväksi. Huawei on kiistänyt syytökset. Suojelupoliisi Supo nosti esiin 5G-verkkoa koskevat riskit viime joulukuussa. Supo mainitsi 5G:n olevan kriittistä infrastruktuuria, jonka päätyminen kybervakoilua harjoittavan valtion hallintaan aiheuttaisi turvallisuusuhan. Supo ei nimennyt riskiyhtiöitä.

5G on parhaillaan rakentuva uusi mobiiliverkko, joka nostaa tiedonsiirtonopeuksia jopa kymmenkertaiseksi verrattuna aiempaan. 5G:n odotetaan nostavan nettiin liitettyjen kodin laitteiden määrää. Kyse on esimerkiksi älytelevisioista, lukoista, jääkaapeista ja muista kodinkoneista.

"Viranomaisten huoliin täytyy suhtautua vakavasti"

DNA:n lisäksi myös Elisa käyttää 5G-verkossaan Huawein teknologiaa. Myös Nokia ja Ericsson ovat molempien operaattoreiden laitetoimittajina. Telian laitetoimittajana 5G:n osalta on Nokia. DNA:n turvallisuuskriittisimmässä 5G:n core- eli ydinverkossa käytetään Affirmed Networksin teknologiaa. Ehdolla coren laitetoimittajiksi olivat myös Huawei, Ericsson ja Nokia.

– Olemme pyrkineet valitsemaan jokaiseen komponenttiin ja verkon kohtaan parasta mahdollista teknologiaa. Osittain useiden laitetoimittajien käyttämisessä on kyse myös riskien hallinnasta, sanoo DNA:n Pekka Väisänen.

Supo on nostanut esiin 5G-verkkojen turvallisuusriskit. Ovatko viranomaisten esiin nostamat huolet aiheellisia?

– Kyllä niihin täytyy suhtautua vakavasti. Turvallisuuskriteerit ovat olennainen osa toimittajavalintavaatimuksia.

Julkinen keskustelu vaikuttanut kilpailutukseen

DNA:n Väisänen muistuttaa, että 5G:n myötä nettiin liitettävien laitteiden määrä tulee todennäköisesti moninkertaistumaan. 5G tukee erityisen hyvin suurta määrää IoT-laitteita (Internet of Things, esineiden internet.), jotka voivat olla vaikkapa kodinkoneita tai älykaiuttimia.

Julkinen keskustelu on vaikuttanut kilpailutukseen.

– Toimittajavalinnoissa evaluoimme ja testaamme kaikkia toimittajavaihtoehtoja. 5G-kilpailutuksessa erityisesti Huaweihin liittyvät riskit ovat olleet tarkastelussa. Samaan hengenvetoon täytyy todeta, että väitteitä (Huaweista) on esitetty, mutta ei mitään näyttöä (riskeistä), hän sanoo.

Myös Elisa pitää Supon esiin nostamia huolia olennaisina. Esimerkiksi etuoviriskissä on kyse siitä, että laitetoimittaja piilottaisi 5G-verkkoon toimittamaansa ohjelmistoon vakoiluohjelman. Elisa hallinnoi ja operoi itse verkkoaan Suomesta käsin.

– Tällaisia (etuovi-) riskejä voidaan vähentää esimerkiksi sillä, että fyysistä pääsyä laitetiloihin kontrolloidaan tarkasti kulunvalvonnalla. Tiloihin pääsee vain turvallisuusselvitettyjä henkilöitä ja heidän tekemiään toimenpiteitä valvotaan, sanoo Elisan johtaja Sami Rajamäki

Elisan omat asiantuntijat testaavat ja asentavat laitetoimittajien ohjelmistopäivitykset. Elisan yksittäistä tukiasemaa turvallisuuskriittisemmässä mobiilikeskusverkossa käytetään Nokian ja Ericssonin teknologiaa.

Huawei: Ei todisteita vakoilusta

Huawein kyberturvajohtaja Mika Lauhde kiistää väitteet, joiden mukaan yhtiö vakoilisi jonkin valtion hyväksi.

– Yhdysvaltojen asettamia, Huaweita koskevia kiristyksiä ollaan perusteltu vakavilla väitteillä vakoilusta ilman minkäänlaisia todisteita, Lauhde kommentoi.

Huawein teettämän selvityksen mukaan yhtiöllä ei ole lakiin perustuvaa velvollisuutta avustaa Kiinan valtion viranomaisia esimerkiksi tiedustelutehtävissä. Huawein mukaan asia todetaan kiinalaisen asianajotoimiston Zhong Lunin laatimassa muistiossa sekä brittiläisen asianajotoimisto Clifford Chancen arviossa, joka on laadittu muistiosta.

– Huawein ympärillä pyörivä keskustelu on vahvasti politisoitunut Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen kauppasodan myötä. Huaweihin kohdistuneet toimenpiteet ovat osa kyseisten maiden välistä suurvaltapoliittista taistelua, Lauhde arvioi.

Voivatko suomalaiset käyttää huoletta 5G-verkkoja, joissa Huawei on laitetoimittajana?

– Kyllä voivat. Huawei on sitoutunut huolehtimaan siitä, että sen toimittamat laitteet ovat turvallisia. Tästä emme tingi, Lauhde viestittää.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Elisa ja DNA ovat hakoteillä Huawei'ta koskevissa luotettavuus arvioinneissaan.
Elisa'sta on saatu aivan tuoreita negatiivisia uutisia ja DNA'n vuokrafirmalta aikoinaan palkattujen työntekijöiden luotettavuuden voi kyseenalaistaa.

Parasta on välttää sähköisten viestimien käyttöä tärkeissä asioissa !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen Huawein tukiaseman kautta lähetetty viestin kopio menee Kiinan keräimeen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallispuheluissa kannattaa ruveta käyttämään la-puhelimia.
Kukaan ei vaivaudu enää tallentamaan radioaaltopuheita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosin operaattorit itse ovat ulkoistaneet verkkojensa ylläpidon halvimmalle tarjoajalle, eli käytännössä niihin pääsee mistä vain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyl mulla lähti liittymä vaihtoon. Elisa vaihtuu teliaan, ihan periaatteellisista systä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huawei on menestynyt hyvin, siis sehän erästä mm.kauppasotaa käyvää maata harmittaa. Piti siis keksiä tuo vakoiluhomma. Huaweilla on sitten mennyt entistä paremmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huawei on saanut valtavasti avustuksia Kiinan valtiolta. Ei se ole mikään ”yksityinen” normaaleilla säännöillä kilpaileva yritys.

Muistatteko muuten muutaman vuoden takaisen kohun kun Huawein verkkopuolen asiakkaille tarkoitettu koulutusmateriaali oli kopioitu Nokialta paikoin lähes sanasta sanaan?

Matkapuhelimissa Huawei on täysin riippuvainen länsimaisesta teknologiasta. Ilman Androidia Huaweilla, ja kenelläkään muulla kiinalaisella, ei olisi mitään mahdollisuuksia pärjätä länsimarkkinoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nokiakin sai kukoistuksensa päivinä huomattavat tukiaiset valtiolta tutkimukseen ja tuotekehitykseen, kuin myös edelleen:
HS: Nokia saa yhä suurimmat yritystuet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otinpas nopean tarkistuksen Wikipediasta. Ensin avasin Huawein Wikipedia artikkeli joka tietää sanoa, että Huawein perustaja on Ren Zhengfei. No sitten auki artikkeli herra Zhengfeista. No siellähän se oli artikkelin neljäs virke. Herra Zhengfei oli ennen Huawein perustamista Kiinan armeijan (PLA) informaatioteknologiayksikön upseeri.

Voin kertoa, että minun talouteen ei tule ensimmäistäkään Huawein tai Kiinan kommunistien laitetta. Minulla oli vielä vuosi sitten toisen kiinalaisen valmistajan, LTE, 4G modeemi ja kun nämä uutiset alkoivat ensimmäisen kerran tulla, niin se modeemi lähti hyvin nopeasti.

Onneksi operaattorini on Telia joka tämän uutisen tietojen mukaan ei käytä Huawein laitteita eli siinä kohti kävi minulla tuuri.

Mielestäni meillä länsimaalaisilla ei ole mitään syytä luottaa Kiinan kommunisteihin. Se porukka kyttää omaakin kansaa suoranaiseen Orwell-tyyliin ja internetia sensuroidaan hurjasti. Ja nyt tähän asiaan alkaa ottamaan kantaa jopa meidän oma tiedustelu, Supo, eli minulle enemmän kuin riittävästi todisteita tässä. En kaipaa kommunisteja olohuoneeseeni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Telia on försvarets radioanstaltin vaikutuspiirissä. Ruotsin hallinto voi olla venäläistenkin soluttama. Itä- ja Pohjois-Suomessa Dna:lla on Telian verkko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovasti liioiteltua arvailua. Telia'n asiakkaat ovat aina olleet tyytyväisiä saamaansa palveluun. Muita matkapuhelinoperaattoreita kannattaa miettiä ja paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ja ruotsissa ei ole mitään pakkoa luottaa ulkopuolisiin ja täysin turha keskustelu, kun viranomaisetkin siirtyvät kaupallisten operaattorien verkkoihin on valtion annettava tiukat ehdot laitetoimittajista.

Onko se niin, että vain Telia ei ole sekaantunut epämääräisiin tekniikoihin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

siitä et operaattorit lopettavat asiakkaiden huijaamisen katteettomilla lupauksilla mielestäni aika helppoa ???????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huonosti ja epätarkasti kirjoitettu juttu. Yhdysvallat ei ole väittänyt että Huawei vakoilee, vaan että on olemassa riski jossa Kiinan valtio voi tarvittaessa käyttää Huawein verkkoja vakoilutarkoituksessa. Eli juuri nyt ei välttämättä ole mitään ongelmaa, mutta jos vaikkapa maailmantilanne yhä kiristyy niin kuka takaa ettei Huawein verkkoja voisi käyttää vakoiluun.

Nykyverkoissa DNA on jopa ulkoistanut verkon ns. operoimisen Huaweille eli DNA ja suomalaiset eivät edes tietäisi kun tietoa vuodetaan ulos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samalla tavalla joku voi esimerkiksi matkustaa sinne Kiinaan ja kertoa näitä asioita. Myös on riski, että kivenmurikat lähettävät telepaattista tiedustelutietoa Kiinan kansantasavaltaan.

Jenkkien höpinöitä, ovat teknisesti täysin riippuvaisia Kiinan tuonnista ja sekös se kismittää kun kulutuselektroniikka ja aseteollisuus on jäänyt jälkeen ahkeria kansantasavaltalaisia massiivisista taloudellisista panostuksista huolimatta. NSA ja CIA:han eivät kerää mitään tietoa eivätkä kuuntele mitään puheluita eivätkä käytä mitään tietoja vahingossakaan saatuja omien pyrkimystensä edistämiseksi. Tästä ei ole minkäänlaista todistetta tällä vuosisadalla, että näin olisi tapahtunut. Ei varsinkaan jenkkien edustajahuoneiston vaaleissa eikä todellakaan presidentinvaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylmän sodan kakkos vaihde käynnissä ollut jo jonkin aikas kaikki vakoilevat kaikkia sekä voidaan tehdä tuhoa verkon kautta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Supo mainitsi 5G:n olevan kriittistä infrastruktuuria, jonka päätyminen kybervakoilua harjoittavan valtion hallintaan aiheuttaisi turvallisuusuhan."
Niinpä "turvallisuuskriittisimpään osaan uutta verkkoa DNA valitsi laitetoimittajaksi amerikkalaisen Affirmed Networksin." 😂

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

185 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image