Kotimaa

On­net­to­muus­tut­kin­ta­kes­kus voisi ottaa hy­väk­si­käyt­tö­ta­pauk­set tutkintaan – johtaja: "Meillä on hyvä valmius"

Alaikäisiin kohdistuneita seksuaalirikoksia tuli paljon julkisuuteen joulun alla Oulussa. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kotimaa 3.4.2019 10:24 | Päivitetty 3.4.2019 10:26
Markku Uhari

Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) johtaja Veli-Pekka Nurmi kertoo, että keskus voi ottaa tutkintaan viimeaikaisia hyväksikäyttötapauksia. Onnettomuustutkintakeskus ei voi kuitenkaan päättää asiasta itse. Nurmen mukaan Otkes on jo aiemmissa tutkinnoissaan antanut suosituksia lasten väkivallan ehkäisemiseksi.

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) on valmis ottamaan viimeaikaiset lapsiin kohdistuneet hyväksikäyttötapaukset tutkintaan, jos valtioneuvosto niin päättäisi.

Turvallisuustutkintalain mukaan Otkes ei voi itse tehdä asiasta tutkintapäätöstä, koska lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset eivät ole onnettomuuksia.

Aloite tutkintaan pitää tulla valtioneuvostolta, koska kyse on poikkeuksellisesta tapahtumasta.

– Jos sellainen (tutkinta) halutaan, niin meillä on siihen hyvä valmius, kertoo Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi.

Edellinen poikkeuksellinen tapahtuma, jonka Otkes valtioneuvoston päätöksellä tutki, koski Turussa vuonna 2017 tapahtunutta terrori-iskua, jossa kuoli kaksi ja haavoittui kahdeksan henkilöä.

Tutki 8-vuotiaan tapausta

Otkes on jo aiemmin tutkinut myös tapauksia, jotka ovat kohdistuneet lapsiin. Esimerkiksi vuonna 2012 Otkes antoi suosituksia 8-vuotiaan helsinkiläistytön henkirikosta käsitelleen tutkinnan vuoksi. Kyseisestä tutkinnasta päätti valtioneuvosto.

Pari vuotta myöhemmin Otkes julkaisi selvityksen lasten kuolemista Suomessa.

Selvitysten perusteella se päätyi muun muassa suosittelemaan keinoja, joilla lasten kanssa toimivat voisivat havaita lasten kohtaamaa väkivaltaa.

Suosituksia kohdennettiin esimerkiksi neuvolatoimintaan, kouluihin ja kouluterveydenhuoltoon.

Nurmi huomauttaa, että Otkesin seurannan perusteella suosituksia ei ole noudatettu.

Hänen mukaansa suositusten noudattaminen olisi voinut parantaa viranomaisten kykyä havaita myös lapsiin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa. Toimia pitää hänestä kohdentaa muualle kuin rikosten tutkintaan.

– Suosituksemme ovat rikka rokassa siinä, että tällaisten äärimmäisten ja kamalien tilanteiden estämiseksi pitää tehdä kaikki, Nurmi sanoo.

Ministeriö eri mieltä

Suuri osa suosituksista, joita Otkes on tapauksista aiemmin antanut, on kohdistettu sosiaali- ja terveysministeriön (STM) vastuualueelle.

Ministeriön neuvotteleva virkamies Pirjo Lillsunde ja ylilääkäri Ritva Halila toteavat, että suosituksia on pyritty noudattamaan, ja varsinkin keinoja lasten kohtaaman väkivallan ehkäisemiseksi on kehitetty.

He nostavat esiin vuonna 2016 ministeriössä käynnistyneen Lapsi- ja perhepalveluiden (Lape) muutosohjelman, jolla on pyritty parantamaan lasten ja perheiden palveluita.

Halila ottaa esimerkiksi suosituksen, jossa esitetään parannuksia perhekeskuspalveluihin.

– Perhekeskuksia on perustettu Lapen aikana yli sataan kuntaan Suomessa, sanoo Halila.

Hän huomauttaa myös, että lastensuojelulakia on muutettu.

"Haitallisia vaikutuksia koko elinkaareen"

Oulun seksuaalirikosepäilyjen myötä hallitus on antanut lisärahoitusta lapsiin kohdistuneiden rikosten ehkäisyyn.

Samaa mieltä STM:n virkamiehet ovat kuitenkin Nurmen kanssa siitä, että lasten väkivaltaan pitää päästä puuttumaan varhain.

– Lapsiin kohdistuvalla väkivallalla voi olla koko elinkaareen haitalliset vaikutukset, jos siihen ei puututa ajoissa, sanoo Lillsunde.

Useita tapauksia

Julkisuudessa on ollut viime aikoina erityisesti kaksi suurta kokonaisuutta, joihin liittyy alaikäisiin kohdistuneita seksuaalirikosepäilyjä.

Viime viikolla keskusrikospoliisi tiedotti saaneensa tutkinnan valmiiksi kokonaisuudesta, jossa tutkittiin lapsiin kohdistunutta seksuaalista väkivaltamateriaalia.

Kokonaisuudessa epäillään suomalaismiehiä lapsia koskevan seksuaalisen hyväksikäyttömateriaalin kuvaamisesta ja jakamisesta. Epäillyillä rikoksilla on kuusi uhria, ja teot ajoittuvat vuosiin 2004–2018.

Julkisuudessa on viime vuoden lopusta saakka puitu useita Oulussa tapahtuneita seksuaalirikoksia.

Epäiltyjen rikosten joukossa on yksi, jossa useiden ulkomaalaisten tekijöiden epäillään käyttäneen alle 15-vuotiasta seksuaalisesti hyväksi.

Onnettomuustutkintakeskus antaa selvitystensä perusteella suosituksia, joilla pyritään parantamaan turvallisuutta.

Otkes ei tutki rikosvastuuta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ei kuulu heidän toimialaansa.

Kyseessä eivät ole onnettomuudet, vaan poliittinen valinta.

Valtakunnan oikeuden noita pitäisi tutkia, nimikkeellä maanpetos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisihan tuota kokeilla ainakin muutamilla tapauksilla ja katsoa nopeutetaanko tutkintaa, jos poliisiviranomaisen lisäksi hyödynnettäisiin onnettomuustutkintakeskusta. Poliisi vetoaa nykyään kaikessa resurssipulaan ja se ainakin tarjoaa mahdollisuuden ns. hyvävelitutkintajarrutteluun. Onnettomuustutkintakeskuksen toteuttamat ainakin liikenneonnettomuuksien tutkintojen osalta ovat jo nyt venyneet niin pitkäaikaisiksi, että kannattaa tarkoin harkita otetaanko uusia tutkimuskohteita hidastamaan jo keskuksen tutkinnassa olevia kohteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

126
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
93
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
39
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
38
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa
37
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
36
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
23
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

179 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi suuri osa suomalaisista vastustaa velkakattoa?

Kyllä velkakatto olisi järkevää. Jos ei pysty hoitamaan asioitaan. Toisethan siinä ovat maksajina muodossa tai toisessa.... Lue lisää...
Dr. Feelguud

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image