Kotimaa

On­net­to­muus­tut­kin­ta­kes­kus on saanut runsaasti ilmoituksia kattojen sortumista – "Romahdus ei ole koskaan lumen syytä"

Runsasluminen talvi on lisännyt tarvetta lumenpudotukselle Lidl-myymälöiden katoilla muuallakin kuin Kainuussa. Kajaanin myymälä suljettiin keskiviikkona sisäkatossa havaittujen poikkeamien vuoksi ja avattiin jälleen perjantaina. Nyt liikkeen kulkureiteillä on useita puupilareita. Katto vaatii vielä perusteellisen remontin. Kuva on keskiviikolta.
Kotimaa 6.4.2018 15:57
Tanja Nuotio

Onnettomuustutkintakeskus on saanut lyhyen ajan sisällä toistakymmentä ilmoitusta kattojen sortumisesta eri puolilla maata. Tapaukset ovat olleet vakavia.

– Maaliskuun alusta lukien meille on tullut 13 ilmoitusta kattojen sortumisesta, mikä on suuri määrä moneen viime talveen verrattuna, Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Kai Valonen kertoo Lännen Medialle.

Keskuksella on tutkittavanaan kuitenkin vain yksi tapaus, Duudsonit Activity Parkin katon sortuminen Torniossa 15.3.

– Se on ollut vaarallisin tapaus ihmisten turvallisuuden kannalta, koska sisällä oli tapahtumahetkellä noin 120 lasta.

Kattoja on sortunut vaarallisesti muun muassa Kuusamossa, Siilinjärvellä, Joensuussa ja Iisalmessa. Rautalammilla sortui kalusteliikkeen katto.

Viimeisimmät viestit tulivat torstaina ja perjantaina. Torstaina Onnettomuustutkintakeskus sai tiedon Kajaanin Lidlin myymälän katon osittaisesta pettämisestä lumikuorman alla. Keskus ei ryhdy tutkimaan tapausta.

Uusin viesti tuli perjantaina Keminmaalta, jossa Lapin ratsastuskeskuksen ratsastushallin katto oli romahtanut.

Onnettomuustutkintakeskus saa suoraan hätäkeskukselta tekstiviestin keskisuuresta tai isommasta sortumasta.

Lunta on ollut tänä talvena ennätyksellisen paljon erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa. Suomen ympäristökeskus arvioi perjantaina STT:lle, että kevään tilanne on vaarallinen, koska sortuneiden rakennusten alle olisi voinut jäädä paljon ihmisiä.

STT:n mukaan johtava hydrologi Bertel Vehviläinen varoittaa, että tilanne saattaa olla yhä vaarallinen, vaikka lumipeite hupenee silmämääräisesti arvioituna.

Ympäristökeskuksen mukaan kymmenen hallin katto on sortunut lumikuorman alla tänä keväänä Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Lidlin viestinnästä kerrotaan perjantaina Lännen Medialle, että Kajaanin tapahtuman vuoksi ketju on pyytänyt, että kaikkien muidenkin myymälöiden kattojen lumimassat mitataan lähipäivien aikana huoltoyhtiöiden toimesta ja lumet pudotetaan tarvittaessa.

– Suurimmaksi osaksi nämä pyydetyt tarkastukset on jo suoritettu. Muutamien myymälöiden katoilta on kevennetty lumimääriä.

Lidlin viestinnästä tähdennetään, että lumimäärien jatkuva mittaaminen ja seuraaminen kuuluu rutiineihin kaikissa myymälöissä etelästä pohjoiseen.

– Lunta pudotetaan aina hyvissä ajoin. Tänä talvena lunta on pudotettu esimerkiksi kaikkien Pohjois- ja Itä-Suomen myymälöiden katoilta.

Lidlin mukaan Kajaanin myymälän kattolevyjen liikkuminen keskiviikon vastaisena yönä aiheutui voimakkaasti puuskittain sataneesta lumesta, jonka tuuli oli kasannut katolle pienelle alueelle.

Onnettomuustutkintakeskuksessa ihmetellään, miksi kiinteistöjen omistajat eivät ole varmistaneet kattojen kuntoa hyvissä ajoin.

– Katon romahtaminen ei ole lumen syytä. Ei ole yllätys, että Suomessa sataa lunta ja vieläpä paljon, Kai Valonen ärähtää.

– Katto pitää suunnitella ja rakentaa niin, että se kestää lumen – myös runsaan lumimäärän.

Valonen harmittelee, että turvallisuusasiat unohtuvat liian helposti. Ratsastusmaneesin romahdus Laukaassa vuonna 2013 havahdutti monet, sillä turmassa menehtyi lapsi.

– Monta vuotta oli rauhallista, mutta nyt maalis-huhtikuussa on ollut paniikin tuntua. Jos epäilee katon kestävyyttä, korjaus on tehtävä hyvän sään aikana, vaikka kesällä.

Rakentamismääräyksiin tehtiin muutoksia, kun Jyväskylän Messuhallin katto romahti vuonna 2003. Messukeskus Paviljongin näyttelyhallien kattoa romahti noin 2 000 neliömetrin alalta. Halli oli vasta avattu.

– Kehitystoimet turvallisuuden parantamiseksi lähtivät tuolloin käyntiin. En ole huolissaan uusista rakennuksista, vaikka ihan ongelmattomia nekään eivät ole.

Laki määrää kiinteistönomistajan teettämään tarkastuksia sellaisille rakennuksille, joissa oleskelee paljon ihmisiä. Esimerkiksi varastoja laki ei koske, eli tarkistaminen jää kiinteistönomistajan vastuulle.

Duudsonit Activity Parkin tapauksesta Kai Valonen huomauttaa, että katolla oli lunta, mutta ei sellaista määrää, joka saisi johtaa sortumiseen.

– Paikka on 80-luvun teollisuushalli. Tutkimme parhaillaan katon liimapuupalkkien teräskenkiä.

Suomen ympäristökeskus varoitti maaliskuussa hallien omistajia kattojen isoista lumikuormista. Tällä viikolla ympäristökeskus on muistuttanut, että suurien hallien kattoja on edelleen tarkkailtava Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa, Kainuussa ja Meri-Lapissa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

suoranaista vätystelyä ... jos ei katolta lumia saaha alas ! jätkät töihin niin että viuhuu !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko talven on ollut tiedossa, että lunta tulee kuin saavista kaatamalla. Koko talven on ollut aikaa käydä pudottamassa ne lumet kiinteistöjen katoilta alas ennen tätä joka keväistä ongelmaa. Lapsikin tietää, että talon katto ei kestä loppumattomiin lumikuormaa. Eikä tässäkään haeta katon liippaamista huopaa myöten puhtaaksi, kuin suurimmat massat saisi pois. Lasku kiinteistön omistajalle, eikä vakuutusyhtiölle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli lähteä kuisti vanhasta "rintsikasta" tälle aamun. Pelastuslaitosta pyydettiin apuun, vastaus oli "mitä me voitais tehdä?" - kummat meistä onkaan saaneet koulutuksen alalle .. ??
Nooh, säästyttiin vahingoilta, kun vaan jaksettiin odottaa ystävät auttamaan, peukut heille, on kuistikin tallella, pienestä repeämästä huolimatta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tein aikoinani 70 luvulla eräässä yhtiössä kattopalkkeja ja myös kasattiin niitä paikan päällä yhtään kattoa ei näistä ole tullut alas ei edes Neuvostoliitossa Pääjärvellä oli palkit niin paljon vahvoja että millään ei voi niin paljon lunta tulla.Olen katsellut noita kattorakenteita nykyään on ne suorastaan melko rimpuloita ei ihme että tulevat alas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rimoistahan ne on kasattu, senhän näkee romahduskuvistakin! Rimoista ne oli minunkin 1984 rakennetun OKT:ni kattotuolit tehty. Siksipä pitikin joka vuosi kattolumityöt tehdä, pahimmillaan kahdestikin talvessa. Ennätys oli 60 cm lunta vuorokaudessa jo alkutalvessa! Sitä sitten kaksi täyttä päivää poistelin OKT:n ja ulkorakennuksen katoilta mäkeen. Sitten tuli vesisateet ja sulattivat kaikki kolaamani kymmenet lumikuutiot pois. Tapahtui Etelä-Suomessa Loviisassa. Yleensä siellä lunta alkaa tulemaan joskus tammi-helmikuun vaihteessa ja sitä tulee tavallisesti 15-25 cm vuorokaudessa yhtä mittaa ainakin viikon pätkissä. Sitten tuli vanhuus ja muutin pois betonikolhoosiin mm siksi kun en enää jaksanut lumitöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumpi painaa enemmän: 1000kg märkää lunta vai 1000kg kuivaa lunta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1000kg painaa sen 1000kg, oli kuorma aiheutunut mistä tahansa materiaalista. Painon jakautuminen onkin sitten eriasia, eli katon kantavuus. Siinä vaikuttaa massan aiheuttavan materiaalin koostumus. Märkä lumi menee pienempään tilaan, kuin kuiva lumi. Eli märkä lumi kuormittaa pienellä alueella nopeammin kasvavalla massalla kosteuden lisääntyessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kattorakenteet tehdään kunnolla ei ne sorru.
On vanhoja taloja joissa on jyrkkä katto eivät ole lumen painosta sortuneet.
Suomessa pitää kattojen lumikuorma mitoittaa 1500 kg neliömetrillä märkää lunta niin katon pitää kestää.
On insinöörien ammattitaidon puutetta että kato sortuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on pilkkuvirhe, esimerkiksi oulun alueella mitoitusohje on 200 kg/m^2. Ite mitoitin 180 kg/m^2 asuntovaunukatoksen, ja hyvin on kestäny. Tässä pitää huomioida vielä se, että puun yhdistetty maksimijännitys on laskentaohjeessa 10 MPa, mutta käytännössä lujuusluokiteltu puu kestää 40 MPa. Eli 4*180= 720 kg/m^2 pitäisi kestää, ennenkuin romahtaa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko mitään koko maan kattava piipittävä vaaratiedote telkkariin ja radioon?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen rakennustaidon maailmanvalloitus se vain jatkaa voittokulkuaan! Muualla alikehitysmaissa sortuvat kerrostalot, täällä vain katot kun yllättävästi talvella sataakin lunta! Onpa tullut omin silmin nähtyä sekin, että vastavalmistuneista kolmesta teollisuushallista kahden katto romahti ensilumen painosta. Olihan sitä lunta satanut ihan yksi senttimetri! Tapahtui Tesjoella, alle 10 km Loviisasta itään ehkä 15 v sitten.

Tuli aikanaan 1960-luvun alussa todettua, että ammattikouluun talonrakennuspuolelle ajautui se kaikista heikoin aines. Saman vuosikymmenen lopulla teknillisen koulun yhteiskokeissa se talonrakennustekniikan opintosuunta sai poikkeuksetta ne kaikkein heikoimmat koetulokset. Työelämässä kyllä parhaan palkat vetivät, kattoromahdukset ja homerakennukset kertovatkin loput.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä insinööreille maksetaan, jos vetävät laskelmia hioasta ja hatuista? Entä urakoitsijoiden vastuu vrt. Limingan Halpa-Hallin lentoon lähtenyt katto?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa sekin nähty. Kolmesta vastavalmistuneesta tehdashallista kahden katto romahti Tesjoella parikymmentä vuotta sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lujuuslaskenta oppi on tekun alkeita suunnitteluun ja katon pitää kestää Suomen talvet ilman lumen luontia. Varmuuskerroin on moninkertainen. Kesällä pärjätään pienillä kertoimilla, mutta katon pitää kestää ympäri vuoden!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko niin että nykyään suunnitellaan tietokoneella ja kustannussyistä ei laiteta ylimääräistä varmuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se hienoa panna tietokonesuunnittelun syyksi kun ammattitaito ja maalaisjärki puuttuu täysin. A se puuttuu ainakin sen tietokonesuunnitteluohjelman tekijältä ketjun muista osista puhumattakaan. Eikä mikään viranomainen Suomessa valvo mitään, Virkamieshän vain hyväksyy Ravintolassa kaiken mistä Grynderi maksaa tarjoilun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

26
MT: Berner suunnitteli isoa postiuudistusta, joka sisälsi muun muassa kilpailuttamisen – eduskuntaryhmä tyrmäsi
15
Ukkosmyräkkä vyöryi Oulun yli yön aikana – huomiseksi odotellaan Mauri18-myrskyä
12
Soinin omistakin joukoista soraääni: Sinisten Tiina Elovaara ei tue ulkoministerin aborttikantaa – "Naisten oikeudet ovat minulle ohittamattomat"
11
Vammaisten pysäköintilupia käytetään jatkuvasti väärin – lupa voi olla vainajalta tai se on väärennetty alkuperäisestä
7
Humala kasvaa Pyhäsalmen kaivoksessa 660 metrin syvyydessä – maan alla vuodenajalla tai vuorokaudenajalla ei ole väliä
7
Hollannin Leeuwarden vakuutti Oulu2026-hankkeen puuhahenkilöt – oppia haetaan parhaillaan Ouluun
6
Kärpät viikonlopuksi Itä-Suomeen – Kanadalaispuolustaja Shaun Heshka liittyi taas joukkueen mukaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on vaarallisen voimakasta aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sekä Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

125 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Verohallituksen sivuilla lukee: "Kotitalousvähennyksen tarkoitus on parantaa työllisyyttä kannustamalla kotitalouksia te... Lue lisää...
JLow

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image