Kotimaa

Onnea myydään nyt kaupan hyllyllä

"Puolisen vuotta sitten totesin, että minullahan on se mielenrauha, jota aiemmin yritin tavoittelemalla tavoitella", oululainen Hilkka Laronia pohtii. Hän ammentaa voimia omien sanojensa mukaan "aamu- ja iltakonferensseista" metsälenkeillä 14-vuotiaan Joonatan-koiran kanssa.
Kotimaa 12.10.2009 0:00
Kati Ronkainen
Onnesta on tullut suosittu tieteellisen tutkimuksen kohde 2000-luvulla. Myös erilaisia onnellisuus- ja elämänhallintaoppaita julkaistaan jatkuvasti. Suomessa seurataan Yhdysvaltain tutkimussuuntauksia muutaman vuoden verran jälkijunassa.

Vuosituhannen vaihteessa amerikkalaiset tutkijat ryhtyivät puhumaan niin kutsutusta positiivisesta psykologiasta. Kun aiemmin psykologia oli keskittynyt lähinnä ruotimaan ihmisen ongelmia ja vajavaisuuksia, nyt keskitytään elämän vahvuuksiin.

Syyskuun alussa ilmestyneen Onnen taidot -oppaan (Duodecim 2009) toinen kirjoittaja, lääkäri ja filosofi Antti S. Mattila on tutkinut onnellisuutta kymmenisen vuotta.

"Suurin osa kirjakaupoissa myytävistä itsehoito-oppaista on roskaa", Mattila toteaa. Onnellisuudesta suuri osa on kiinni ihmisen omasta asenteesta ja elämäntavoista. Myös sukujuuret vaikuttavat siihen, kuinka onnellinen on.

"Tutkimusten mukaan 50 prosenttia ihmisen onnellisuudesta tulee geeneistä, 10 prosenttia on kiinni ulkoisista olosuhteista ja 40 prosenttia omasta asenteesta", Mattila luettelee.

Oululainen Hilkka Laronia uskaltaa tunnustaa olevansa onnellinen. "Olen 56-vuotias ja elämä on näyttänyt hyvät ja huonot puolensa. Olen aiemmin lukenut kamalasti erilaisia oppaita, mutta en usko että niistä on hyötyä enkä suosittelisi oppaita kenellekään. Luin oppaita, yritin ymmärtää ja opetella niitä ja kompastelin", myös muita ihmisiä elämisen taidossa opastava, valmentajaksi itseään tituleeraava Laronia kertoo.Puolen tunnin märehtimisaika


Onnellisuusoppaissa kerrotaan kotikonsteista, joilla murheen määrän pitäisi vähentyä. Yksi opas kehottaa meditoimaan päivittäin, toinen patistelee liikkumaan ja kolmas uskomaan vaikkapa Jumalaan. Antti S. Mattila neuvoo lopettamaan turhan märehtimisen. Mutta miten voi olla murehtimatta kun aivot tuntuvat raksuttavan ankeita ajatuksia ihan itsestään?

"Perheen kesken voi sopia erityisestä huoliajasta. Esimerkiksi kello 18 alkaa huoliaika, joka kestää puoli tuntia. Tuona aikana saa vuodattaa huolensa ja murheensa muille", Mattila opastaa.

Toinen Mattilan kotikonsti on kiitollisuusharjoitus, jossa kerran viikossa kirjataan ylös kolme asiaa, joista on kiitollinen.

Onnellisuustutkija armahtaa ne, jotka eivät harjoituksia halua tehdä. "Ei ole pakko olla aina onnellinen. Elämään täytyy kuulua huonoja hetkiä ja vasta kokonaisuus ratkaisee."

Hilkka Laronia kertoo kokeilleensa muun muassa meditaatiota. "En osaa sitä, sillä ajatus tuntuu karkaavan. Teenkin niin, että kun tulee joku ajatus, annan sen tulla enkä taistele sitä vastaan. Olen iloinen kun katson ikkunasta ulos ja olen iloinen itsestäni. Meillä ei todellakaan ole muuta kuin oma hengityksemme", hän pohtii.Onnellisella
pidempi elämä


Tutkimusten mukaan onnellinen ihminen saattaa elää 7-10 vuotta pidempään. Yhtä paljon lisävuosia saa, jos lopettaa tupakoinnin.

Onnen käsite on laaja. Yhtäältä on olemassa lyhytaikainen onnen tunne, niin kutsuttu hyvä fiilis ja toisaalta pitäisi katsella laajemmin elämänkaartansa ja miettiä, onko elämä kokonaisuutena hyvä.

"Onnen tunteen saa nopeastikin huumeista ja lääkkeistä, mutta tärkeää olisi, että elämä kokonaisuutena olisi kukoistavaa", Mattila sanoo.

Jos tuntuu, että onni on aina jossain muualla, tutkijalla on vinkki epätoivoiselle onnen etsijälle.

"Jos on pakko vertailla itseään muihin, kannattaa verrata sellaiseen, jolla menee vielä huonommin kuin sinulla", Mattila toteaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Eipä tuota kunkin omaa onnea ja iloa aina sanoiksi tarvi asetella. Onnen ja ilon kyllä itse tuntee ja usein myös toinen havaitsee. Ole onellinen omista tekemisistäsi. Jos näät hyvää muuallakin tehtävän ole siitäkin onnellinen. Silloin on laitettu hyvä kiertämään.Ei onnen tekoja suuruudella mitata. Aloita nyt, ainoa elämäsi on lyhyt. Onnen ja ilon lähipiirissä hyvällä ololla on taipumus kasvaa.Uskalla olla ihminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saako siittä samasta kaupasta myös epäonnea....jos vaikka sattuu onni liikaa potkimaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja Kaarlo Sarkiaa päälle: Älä elämää pelkää, älä sen kauneutta kiellä. Suo sen tupaasi tulla tai jos liettä ei sulla, sitä vastaan käy tiellä, älä käännä sille selkää. Älä haudoille elämää lymyyn kulje: Ei kuolema sinulta oveaan sulje. Kuin lintu lennä, älä viipyen menneen rauniolla nykyhetkeä häädä. Suo jääneen jäädä, suo olleen haudassa olla, tulevaa koe vastaan mennä. Ole vapaa, kahleeton tuulen tavoin: On kuoleman portti aina avoin. Älä koskaan sano: "Tämä on iäti minun." Elon maljasta juovu, taas siitä, jos tarpeen, kivutta luovu. On maailman rikkaus sinun, kun mitään et omakses ano. Elä pelotta varassa yhden kortin: Näet aina avoinna kuoleman portin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikka olla onnellinen on tässä. Aika olla onnellinen on nyt. Keino tulla onnelliseksi on tehdä muita onnellisiksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Viisi lasta, kaikilla samat geenit ja sama hyvä kasvuympäristö." Nyt on kyllä genetiikan perusteet hakusessa. Sisarukset jakavat keskenään keskimäärin 50% geeneistään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupasta ostettu onni kestää vain hetken. Aamulla tuppaa olemaan pää kipeä. Parempi hankkia onni henkistä asioista, niin on pysyvämpää ja aidompaa laatua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tuntuu, että onni on aina jossain muualla, tutkijalla on vinkki epätoivoiselle onnen etsijälle. "Jos on pakko vertailla itseään muihin, kannattaa verrata sellaiseen, jolla menee vielä huonommin kuin sinulla", Mattila toteaa. Noissa kahdessa lausessahan on se mitä nykyinen Suomessa harjoittetava sisäpolitiikka ajaa. Katsotaan asioiden olevan hyvin, kun ne ovat paremmin kuin keskimääräisesti tai naapurilla. Siispä ahdistetaan pienempituloisia ja jaetaan rahakkaille saadut varat. Näinhän se saattaa tuntua että onkin onnellinen. Itselleni riittää se toimeentulo joka minulla on, ja siitä olen onnellinen. En katso naapuria enkä kadehti ketään muutakaan. Poliitikkojen väärä kakun jako vain harmittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hilkka Laronia ei ilmeisesti ole ymmärtänyt mitä se meditaatio tarkoittaa. Se on juuri sitä, että kun tulee ajatus ja siihen keskittyy kunnolla niin silloin voi jo sanoa meditoivansa. Jotku pääsevät syvemmälle ja toisille riittää pinnallisempi versio. Luulisin, että hän kuuluu näihin ei niin syvällisiin ihmisiin. Jokainen sen kuitenkin tekee tyylillään ja sen pitäisi riittää. Mattilan kanssa olen ehdottomasti eri mieltä siitä, että pitäisi olla huoliaika tai siitä pitäisi sopia. Suoraan pannaan joutuva ajatus. Ei voi sopia, että minäpäs nyt huolehdin sinun huumeongelmastasi tässä noin puolituntia ja se sitten riittääkin tältä päivältä. Jos on kymmenen vuotta tutkinut onnellisuutta ja päätyy tähän niin silloin on kyllä 10 vuotta pantu kankkulan kaivoon. Tai sitten toimittajan tiivistelmä ei ole osunut kohdalleen tässä jutussa. Ihmisen onnellisuus on kiinni ympäristötekijöistä enemmän kuin geeneistä. Oma suhtautuminen ympäristöön ja kanssaihmisiin on mielestäni ratkaisevampaa kuin se millaiset geenit on joltain saanut. Esimerkkinä voin mainita isäni perheen. Viisi lasta, kaikilla samat geenit ja sama hyvä kasvuympäristö. Yksi kärsii maanisdepressiivisyydestä, kolme läpi elämänsä onnellisena eläneitä ihmisiä ja yksi, jonka mielestä koko maailma on häntä vastaan ja naapureiden takia ei voi kotona ryypätä vaan täytyy mennä toiseen kaupunkiin, jotta maine säiilyy. Ehkä voisi vieläkin tehdä enemmän sitä tutkimusta täällä ruohonjuuritasolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rajoittakaa työntekoa ja materiasta virtaavaa onnen illuusion tavoitteluanne, hyvät ihmiset. Ei tarvitse olla vihainen rakkaalle vaimolle ja rakkaille lapsillenne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toihan on ihan yhtä "roskaa" kuin ne muutkin kirjakauppojen hyllyillä olevat kirjat. Typerää sanoa että kaikki tähänmennessä kirjoitetut alan kirjat ovat roskaa, mutta nyt tämä MINUN kirjoittama on se ainoa oikea elämäntaito opas. Halveksuttavaa toimintaa kirjailijalta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

35
Puheenaihe: Pitääkö dieselvero poistaa?
28
Trump puhui keskustelustaan Suomen presidentin kanssa ja kertoi, miksi Suomessa maastopalot eivät ole suuri ongelma – "Suomessa käytetään aikaa haravointiin ja siivoamiseen"
14
SDP:n Rinne tarjosi maksutonta varhaiskasvatusta lääkkeeksi lapsipulaan – naurahti vanhalle lipsahdukselleen
9
Ely-keskus odottaa uutta maakuntaa, tuoreen ylijohtajan mukaan lykkääntymisestä olisi haittaa – "Parempi, että mentäisiin suunnitelman mukaan"
9
Tutkimusrahoituksen kohtalo huolestuttaa Oulun yliopistollisen sairaalan johtoa ja tutkijoita
8
Uuden Club Teatrian avajaisia vietettiin lauantaina Limingantullissa – "Hyvä, että tämä tuli takaisin"
6
Vehviläisen virhe sai Kärpät taistelemaan – Voittomaalin iskenyt TPS-kasvatti Jasper Lindsten:” Oli ihan erilainen fiilis lähteä tähän peliin”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Eilen Eläketurvakeskuksen johtaja Mikko Kautto kommentoi eläkejärjestelmämme kestävyyttä osana laajempaa, alati heikkene... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.11.

Fingerpori

17.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image