Kotimaa

Onko susien salametsästys Suomessa "business as usual"? Susi­kan­taen­nus­tees­sa laittomuuden oletetaan jatkuvan ennallaan

Laittoman tappamisen on arvioitu olevan susien yleisin kuolinsyy Suomessa. KUVA: Jussi Leinonen
Kotimaa 18.11.2018 11:09 | Päivitetty 18.11.2018 12:45
Jami Jokinen

Erittäin uhanalaisen suden laiton tappaminen on ilmiö, jonka oletetaan nähtävästi jatkuvan ennallaan.

Viime viikolla julkaistussa Luonnonvarakeskuksen (Luke) susikannan kehitystä simuloivassa ennustemallissa salametsästystä ei ole vielä määritelty erikseen, mutta se on siitä huolimatta mukana.

– Laittomalle tappamiselle ei ole ennusteessa erikseen omaa estimaattia, vaan se on erittelemätön osa ihmisen aiheuttamassa kuolleisuudessa, kun ennustetaan kantaa maaliskuusta 2018 eteenpäin, kertoo ennustemallin kehittämisestä vastaava erikoistutkija Samu Mäntyniemi Lukesta.

Käytännössä susien kuolleisuutta ennustetaan aiempien vuosien perusteella. Niinpä laittoman tappamisenkin oletetaan olevan esimerkiksi ensi talvena yhtä yleistä kuin edellisinä vuosina.

Ihminen aiheuttaa suuren epävarmuuden ennusteeseen

Malli ei ota myöskään kantaa siihen, kuinka paljon Suomen Riistakeskus mahdollisesti myöntää tulevana talvena poikkeuslupia susien ampumiseen. Sama koskee poliisin päätöksiä.

– Vaikka kyse on laillisesta toiminnasta, tulevien tapausten määrää ei toistaiseksi voida ennustaa sen tarkemmin kuin laitonta tappamistakaan, Mäntyniemi perustelee.

– Riistakeskus ja poliisi reagoivat tilanteisiin sitä mukaa kun niitä sattuu susien käyttäytymisen perusteella tulemaan. Tällä tavalla se on ennustamisen näkökulmasta samalla tavalla epävarmaa kuin laitonkin tappaminen.

Hän sanoo, että susikannan aiemman vaihtelun ja pantasusiaineiston perusteella susien kuolevuuden vaihteluväliä voidaan kuitenkin haarukoida. Tässä ovat mukana kaikki tekijät.

Tämänhetkiseksi susikannaksi malli laskee noin 230–310 yksilöä. Ensi maaliskuussa susia ennustetaan olevan kuutisenkymmentä yksilöä vähemmän.

Ihminen aiheuttaa 94 prosenttia susien kuolemista

Laittoman tappamisen on arvioitu olevan susien yleisin kuolinsyy Suomessa.

Biological Conservation -tiedejulkaisussa viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan ihminen aiheuttaa suoraan 94 prosenttia susien kuolemista. Tässä ovat mukana poikkeusluvilla ja poliisin päätöksillä tapetut sudet, joiden osuus on kuitenkin laittomasti tapettuja pienempi.

Tutkimus keskittyi pantasusiaineistoon.

Ministeriö: Ei ole luovutettu

Susipolitiikkaa johtavassa maa- ja metsätalousministeriössä ei ole luovutettu ja todettu salametsästyksen olevan jatkossakin ennallaan eli "business as usual".

– Näin ei ole todettu, sanoo riistatalouden erityisasiantuntija Jussi Laanikari.

Hän huomauttaa, että voimassaoleva suden kannanhoitosuunnitelma toi erilaisia toimenpiteitä ongelman kitkemiseksi. Onko näillä ollut vaikutusta ja kuinka paljon – siitä ei ole tilastoja tai tarkkaa tietoa.

Kannanhoitosuunnitelmaa päivitetään parhaillaan, mutta vielä asia ei ole Laanikarin mukaan tullut työryhmätyössä esille.

Mallista apua salametsästyksen arviointiin

Luken uusi työkalu tuo parannuksen tilanteen seurantaan.

Mäntyniemen mukaan ennustemallilla voidaan jatkossa arvioida, kuinka paljon susia on tapettu laittomasti tai millaista vaihtelua tässä on ollut eri vuosien välillä.

Tällaista analyysiä ei toistaiseksi ole tehty.

– Laittomuuden takautuva arviointi tulee jossain vaiheessa työlistalle, mutta en vielä osaa sanoa ajankohtaa.

Luontodirektiiviin ei ole tulossa tiukennuksia

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi tällä viikolla, että EU-komissiossa valmistellaan luontodirektiivin tulkintaohjeita. Lehden mukaan suden metsästyskäytäntöihin olisi tulossa "kovia rajoituksia":

Muun muassa Suomen Metsästäjäliitto ja muutamat kansanedustajat ovat kritisoineet asiaa voimakkaasti.

Käytännössä esitys ei kuitenkaan muuttaisi suden suojelukäytäntöjä Suomessa. Oleellinen kohta liittyy luontodirektiivin 16.1 -artiklan e-kohtaan eli niin sanottuun kannanhoidolliseen metsästykseen.

– Sitä ei enää käytetä susien poikkeuslupaperusteena, Jussi Laanikari huomauttaa.

Sen sijaan esitys muuttaisi toteutuessaan karhun ja ilveksen metsästyksen ja tekisi siitä pitkälti samoilla ehdoilla toimivaa kuin suden kohdalla nyt. Tämä merkitsisi lajien kannanhoidollisen metsästyksen päättymistä.

– Sen seurauksia voi vain arvailla, Laanikari toteaa.

Juttua korjattu 12.45: Haastateltavan etunimi on Samu, ei Sami, kuten jutussa aiemmin luki virheellisesti.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (83)

Hyvä että jutussa puhutaan välillä susien osalta laittomasta tappamisesta eikä salametsästyksestä. Salametsästyksessä metsästäjä saa viihteellisen tai rahallisen hyödyn saadusta riistasta. Suden laittomalla tapolla ihminen suojaa elinkeinoaan koiriaan tai lapsiaan ilman taloudellista hyötyä tai virkistyskäyttöä joten salametsästys on todellakin väärä termi. Ja ei se niin helppoa ole se sudentappaminen että siitä usiasti kiinni jäämättä selviää. Onkohan muuten laitonta perustaa rahasto näitä kiinni jääneitä varten?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuten uutisessa todettiin, ihminen on suden pahin vihollinen ja susiin kohdistuva salametsästys on edelleen suuri ongelma. Ihmisten tulisi oppia elämään rinnakkain susien kanssa suomalaisessa luonnossa. Mielestäni meidän pitäisi ryhtyä toimimaan aktiivisemmin susiin kohdistuvaa salametsästystä vastaan. Salametsästyksen rajoittamisen lisäksi suden kaatolupia pitäisi myydä huomattavasti pienempi määrä edellisvuotisiin myyntilukuihin verrattuna.

Toivotaan, että susien kannanhoitosuunnitelman avulla saisimme elvytettyä maamme susikantoja tulevien vuosien aikana. Toivon mukaan kannanhoitosuunnitelman ansiosta tulevat sukupolvetkin pääsevät nauttimaan sekä oppimaan maamme ainutlaatuisesta pedosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä hyötyä tai tarvetta näät petojen suojelulla. Et varmasti asu alueella, jossa susia elää ja lapset joutuvat menemään kouluun tai koulukyydille metsäistä pimeää tietä tai polkua pitkin tai kasvattaist karjaa ruokkiaksi Suomen kansaa. Susi on maailmanlaajuisesti elinvoimainen laji, vaikka ne poistettiin lähes täysin Suomen lisäksi lähes koko Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta. Ne eivät kuole edelleenkään sukupuuttoon, vaikka ne Suomen luonnosta taas poistettaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paremminkin niin, että suden pitäsi oppia elämään rinnakkain ihmisen kanssa pysymällä siellä metsissä. Mutta eipä näytä oppivan. Tervetuloa nauttimaan suden raatelemista koirista, lampaista ja hiheoista tänne susialueelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luke ilmoittaa susien määrän, niin metsästäjät yrittää pitää kannan ilmoitetuissa määrissä. Toki kanta on päässyt ryöstäytymään, kun metsästäjät eivät uskalla ihan jokapaikassa valtionkoiria ampua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susia ei kaadeta salaa sen myytin ovat luoneet alan toimihenkilöt työllistääkseen itsensä ja korostaakseen omaa egoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rangaistuksia susien salametsästyksestä kovennettava sekä valvontaa lisättävä. Valtion maille yksistään tarvittaisiin 50 metsästyksen-ja kalastuksenvalvojaa lisää. Yksityisten mailla salametsästys yleensäkin kaikkien eläinten kohdalla on erittäin yleistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mikä noissa susissa on kun niitä niin mielellään tänne lisää halutaan? ai niin, ne on telkkarissa niin kivan ja söpön näköisiä.. miksi harvempi on vaivautunut huolestumaan metsäpeurasta joka oikeasti on uhanalainen ja yksi ja ainoa syy siihen on itärajan molemmin puolin elävä liian suuri susikanta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suesta saa parraat kinttaat ja lakin. Teen uuet 5-6 välein ja hyvät on. Pyssyy lampaatkin elävänä ja koira pihassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karhu- ja susikannat ovat Suomessa sillä tasolla, että metsästys on ainoa keino hallita sitä. Karhuja kaadettiin kuluvalla metsästyskaudella 335 kpl. Tämä, näin suuri määrä, on kyllä yllätys. Karhukanta on kyllä erittäin vahva. Susi on rauhoitettu, mutta kanta on suuri. Susi on laumaeläin ja laumoja on varsinais-suomesta lappiin havaintokartat täynnä. Mielestäni sudenmetsästys tulisi taas vapauttaa. Lampaiden ja porojen kasvattajat ovat lirissä jo nyt susien kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa luihun ja arvaamattoman näköinen peto tuossa kuvassa, tuohan voi alkaa vaikka mihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihä ne ole oikeita susia, onko niitä lupa kasvattaa ja sitten levittää haitaksi luontoon, Tappora niistä täytys saada,tulis valtiolle halvemmaks

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Autoilijat joutuu harventamaan yli suurta hukka kantaa,kun susi on niin pyhä eläin että sitä suojellaan enempi kuin vanhuksia ja lapsia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailman arvaamattominen eläin on ihminen. Ihminen iän kaiken elänyt susien kanssa rinnakkain. Mistä muusta syystä voisi elää tarinoita ihmissusista.
Kun ihminen metsästi riistaa väsyttämällä, niin silloin susi oli ihmiselle välttämätön pyyntokaveri ja ihminen susille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (83)

Uutisvirta

15:29
Tällaisia ovat Oulun vuoden 2025 asuntomessujen suunnittelukilpailun ehdotukset
15:25
Oulun vuoden 2025 asuntomessujen suunnittelukilpailun työt valmistuivat
14:34
Kuumalle liedelle jäänyt muoviastia aiheutti palohälytyksen Limingassa
13:59
Postin työntekijät osoittivat mieltään Postin pääkonttorilla Helsingissä – "Emme hyväksy, että meitä kohdellaan kuin orjia Suomessa"
13:50
Oulun kaupunginhallitus hyväksyi Lyseon peruskorjauksen äänestyksen jälkeen – lopullinen tieto rahoituksesta joulukuussa
13:33
Lasten päivähoidon ja kotihoidon stressaavuudessa ei ole suurta eroa, kertoo tuore tutkimus – päivähoito ei aiheuta ainakaan kotia enempää stressiä
13:32
Henkilöauto ja traktori kolaroivat Oulun Vasankankaalla – ensihoito vei yhden henkilön tarkistettavaksi
101
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
79
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
45
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
39
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
37
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
23
Oulun kaupunginhallitus hyväksyi Lyseon peruskorjauksen äänestyksen jälkeen – lopullinen tieto rahoituksesta joulukuussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

235 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image