Kotimaa

Onko muo­vi­tuot­tei­den kieltolista turha, koska kieltoja voi kiertää? – Pullopantit ja muo­vi­kas­si­so­pi­mus vähentäisivät tehokkaammin jätemuovia

EU tarjoaa muoviroskan vähentämiseksi kieltolistoja, jotka eivät saa Alueiden komitean tukea. Kieltolistojen tilalle ehdotetaan panttijärjestelmää. KUVA: CLEMENS BILAN
Kotimaa 11.10.2018 6:00
Pekka Mauno

EU:n Alueiden komitean suomalaisjäsenen mielestä muoviteollisuudellisuudella on aina omat keinonsa kiertää kieltolistoja.

EU:n toimielinten välille on muodostunut erimielisyys muoviroskan vähentämisestä. Alueiden komitea ei ole tyytyväinen EU-komission kertakäyttömuovin käyttöä koskevaan direktiiviehdotukseen.

– Komissio haluaa muovituotteiden kieltolistan, kun pitäisi vähentää hylätyn muovijätteen määrää. Kieltojen kiertäminen on helppoa ja muoviteollisuudella riittää kekseliäisyyttä, sanoo alueiden komitean suomalaisjäsen Sirpa Hertell.

Hertell on asiassa temppelin harjalla, sillä hänen käsialaansa oli Alueiden komitean keskiviikkona Brysselissä hyväksymä lausunto.

Se hyväksyttiin pääasiassa sellaisena kuin esittelijänä toiminut, EPP-ryhmään kuuluva Hertell oli sen kirjoittanut. Yksittäisistä asioista äänestettiin, mutta esityksen pääsisältö säilyi.

Suurin osa muovista on mahdollista kierrättää

Komissio haluaisi, että kymmenkunta eniten meriin päätyvää kertakäyttöistä muovituotetta kiellettäisiin. Alueiden komitea valitsi aiheeseen kieltolistan sijaan toisen lähestymistavan.

– Kieltojen tie on loputon. Jos kielletään muovilusikka, sille keksitään toinen nimi, ja muovi raaka-aineena säilyy.

– Muoviroskan määrään voidaan vaikuttaa kierrättämällä muovia, minimoimalla hylätyn muovijätteen määrä ja korvaamalla muovi tuotteessa muulla materiaalilla, Hertell sanoo.

Mallia Suomen panttijärjestelmästä

Hertell kertoo esitelleensä komissiolle pariakin Suomessa käytössä olevaa esimerkkiä: muovipullojen panttijärjestelmää ja kaupan vapaaehtoista muovikassisopimusta.

Ne eivät komissiota innostaneet.

Sen sijaan komissio kirjoitti direktiiviehdotukseen, että kertakäyttöiset muovipullot pitäisi jatkossa varustaa sellaisella korkilla, joka ei irtoa.

Hertell ei ymmärrä, miten se vaikuttaisi muovin määrään. Muutenkin hän vierastaa ajatusta kertakäyttöisestä muovista.

– Suurin osa muovista on mahdollista kierrättää. Panttijärjestelmä on tästä hyvä esimerkki. Sen ansiosta muovipulloista kierrätetään Suomessa 90 prosenttia.

Muovia on kaikissa vesistöissä, ei vain merissä

Muovi on noussut ympäristöongelmien joukossa kuumaksi asiaksi, koska se roskaa meriä. Sitä päätyy mikromuovina lintujen ja kalojen ruuansulatukseen. Muovinsiruja on löytynyt jopa merenpohjan eliöistä.

– Komissio puhuu vain merten muoviroskasta, mutta yhtä lailla sitä on kaikissa vesistöissä. Erityisen vahingollista muovi on arktisessa ympäristössä, jossa hajoaa hitaasti, sanoo Hertell.

Muoviehdotus on komissiolle tärkeä. Se on kiirehtinyt muiden EU:n toimielinten lausuntoja, että valmista saataisiin ennen ensi kevään Euroopan parlamentin vaaleja.

EU-kansalaisille olisi hyvä osoittaa, että komissio saa aikaan tekoja muoviroskan vähentämisessä.

– Vähän vaikuttaa siltä, että komissiolla on populistinen lähtökohta. Halutaan saada säännökset nopeasti läpi miettimättä, kuinka paljon niillä voidaan vähentää muoviroskaa, Sirpa Hertell sanoo.

Alueiden komitea on asiassa vain lausunnonantajan roolissa eikä voi määrätä, että direktiiviehdotusta muokataan.

Parhaassa tapauksessa se voi saada muutoksia komission ehdotukseen, todennäköisemmin ei mitään.

Komissio joutuu pyytämään ehdotuksistaan lausuntoja Euroopan parlamentilta, ja silloin kun niillä on vaikutuksia kuntien ja kuntalaisten elämään, myös alueiden komitealta.

Lausuntojen jälkeen ehdotus menee Euroopan unionin neuvostoon, jossa EU-maiden ministerit hyväksyvät muoviroskan vähentämissäännöt.

– Ennakkoarvio on, että komissio ei luovu kieltolistasta. Alueiden komitean lausunto tuo kuitenkin keskusteluun toisen, kunnianhimoisemman näkökulman, Sirpa Hertell sanoo.

Eri näkökulma

  • EU-komissio ehdotti toukokuussa, että kymmenkunta yleisintä muovista kertakäyttötuotetta kiellettäisiin.
  • Kiellettyjen listalla ovat muoviset vanupuikot, ruokailuvälineet ja lautaset, pillit, juomien sekoitustikut ja ilmapallojen varret.
  • Komission laskelmien mukaan nämä tuotteet ja kalastusvälineet aiheuttavat 70 prosenttia merten roskaantumisesta.
  • Kertakäyttöisten muovipullojen käytön komission sallisi, mikäli niissä korkit pysyvät kiinni.
  • EU:n Alueiden komitea näkökulma lähtee siitä, että kieltolistat voidaan kiertää. Siiksi kieltojen tielle ei kannata lähteä.
  • Muoviroskan määrään voidaan vaikuttaa kierrättämällä muovia, minimoimalla hylätyn muovijätteen määrä ja korvaamalla muovi tuotteessa muulla materiaalilla.
  • Esimerkkinä toimii muovipullojen panttijärjestelmä, joka on käytössä yhdeksässä EU-maassa.
  • Suomessa Kaupan liitto teki vuonna 2016 sopimuksen ympäristöministeriön kanssa muovikassien käytön vähentämisestä.
  • Suositusluonteiseen sopimukseen saatiin puolessatoista vuodessa mukaan 95 prosenttia vähittäiskaupasta.
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kertakäyttömuovi vähenee jos se korvataan kestotuotteilla tai muulla luontoystävällisellä tuotteella. Kestotuote voi olla muovia kunhan sitä käytetään uudelleen. Ei semmoista kertakäyttömuovia ole olemassakaan etteikö sitä voisi korvata kestotuotteella tai luontoystävällisellä tuotteella. Mikä tässä on niin vaikeaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Direktiiviehdotus, että kertakäyttöiset muovipullot pitäisi jatkossa varustaa sellaisella korkilla, joka ei irtoa on hyvä. Sillä sehän estää pulloja uppoamasta mereen. Tämähän nimittäin on edellytys mikromuovin synnylle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tekis Suomi saman teon kuin Austraalia,nimittäin siellä ei enää 1.1.2019 saa kaupasta muovikassia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se muovikassi ole mikään ongelma, vaan pakkausteollisuus joka pakkaa tavarat moninkertaiseen muoviin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laittakaa tehtailijat järjestykseen, ei se auta jos muovien hintoja nostetaan, vaan ne muovit on lopetettava kokonaan kaikista pulloista ja purnukoista. Mitäs sitten tehdään niille suurille muovituotteille, mitä on kaikissa vempeleissä ja astioissa, veneissä, autoissa ym. niitä on niin paljon, puhumattakaan leluista ja ja urheilutarvikkeissa, sitä on kaikkialla, ei pientä ihmistä voi rokottaa niistä mitä tuotetaan, vaan ne on siellä ylempänä ne, jotka voivat muuttaa tuotantoaan luonnonmateriaaleihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muovipakettihysteria on otsikoissa vain koska se on ihmisen kokoinen "ongelma". On helppoa pestä omatuntoaan somessa lähettämällä kuva muovin käytön vähentämisestä. Tämän jälkeen voikin sitten laittaa päivityksen ihanasta lomamatkastaan Berliiniin/Thaimaahan...

Ilmastonmuutokseen vaikuttavia ikäviä, elintasoon vaikuttavia tekoja (kuten lentämisen vähentäminen) ei tarvitse miettiä kun voi jeesustella muovi"ongelman" parissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi kiva tietää ne maat joissa pullo ja tölkki pantti on käytössä, ollaanko me ainoita jotka kierrättää ne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muovikassi menee aina roskapussiksi kuten lähes kaikilla suomalaisilla. Mitä järkeä on käyttää kangaskassia ja ostaa sitten muovisia roskapusseja. Näin tehdään itsestä parempi kuin onkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten kertakäyttöisestä juomapullosta voi sitten juoda, jos korkki ei lähde irti??? Nyt järki käteen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla olisi muutama tuohikontti,vain en uskalla kauppareissulle ottaa mukaan. Kohtahan siitäkin teosta saisi ympäristön tuhoamismoitteet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohikontissasi ei ole mitään vikaa kunhan vaan et päästä sitä lahoamaan (=CO2-päästöt) tai palamaan (+pienhiukkaspäästöt). Tuohihan on toki kerätty rakentamista/kappaletavaravalmistusta varten kaadetusta puusta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On käsittämätöntä ettei mehupullot ole pantillisia. Käsittämätön määrä muovia roskiin. Sitten useat keksipakkaukset pahvirasian sisällä ovat vielä pussissa!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joidenkin keksirasioiden sisällä muovinen kaukalo, mehu-,maito-,kerma, -ja jogurttipurkkeihin ilmestyi muovinen korkki..jne. Muovia onnistuttu lisäämään moneen asiaan.
Tämä kertoo mielestäni teollisuuden alan tuottajien valinnoista , eettisestä pohjasta.
Onneksi kuluttajina voimme koettaa valita sen keksipaketin tai juomatetran missä ei ole paljon muovia. Olen huomannut useita kotimaisia tai pohjoismaisia valmistajia , joiden pakkauksista muovi puuttuu. Tässä ei voi mainita kun eisaa mainostaa ,mutta kannattaa tehdä valintoja !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Faktat kuntoon ennen kommentointia. Erään maidonvalmistajan korkit on uusiutuvaa kasvietanolista valmistettua materiaalia, ei siis muovia siinä muodossa jona sen ymmärrämme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomaa taas kuinka pihalla komissio on asioista, kun tosissaan mietitään irtoamatonta korkkia ja ilmeisesti oltiin sitä mieltä, että panttijärjetelmä ei toimi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laittakaa maksuja lisää niin roskat vähenee mutta ihmisroska lisääntyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hyvä vaan kaikkiin muovipulloihin pantti maksu joka on toiminnassa kaikissa kaupoissa eikä erittele palautus pulloja kauppakohtaisesti ,,littin pullot ei käy muissa kaupoissa,, ja kruunu tölkkejä on joka paikassa tien puolessa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järjen käyttö on kielletty eu komissiossa. Muovipullojen pantti auttaa monella tavalla. Jos pullon ostaja/käyttäjä ei jaksa tyhjää pulloa kantaa kauppaan niin useat saavat leipärahansa keräämällä tyhjiä pulloja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Montakohan meidän muovikassia tai muuta muovituotetta kelluu uutisissa näkyvissä merissä, tiedän kyllä mihin talostamme päätyvät, ei ainakaan luvattomiin paikkoihin. On maita, joita ei näytä koskevan mikään laki. Voiko pikkuinen Suomi ottaa koko maapallon elvyttämisen harteilleen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image