Kotimaa

Onko ju­nio­ri­val­men­ta­jien osaaminen heikkoa? "Liian moni lapsi kokee kiusaamista ja epäasiallista käyt­täy­ty­mis­tä ur­hei­luseu­ras­sa"

Nuorten urheilijoiden valmennuksessa on esiintynyt tapauksia, joissa ohjaajia epäillään epäasiallisesta, alistavasta, nöyryyttävästä tai seksuaalisesti häiritsevästä käytöksestä. Kuvituskuva. KUVA: Joel Karppanen
Kotimaa 26.1.2020 8:00
Erkki Hujanen

Sunnuntain lehdessä Kalevan kokoama Sunnuntaikäräjät-raati ottaa kantaa nuorten urheiluvalmennukseeen Suomessa.

Nuorten urheilijoiden valmennuksessa on esiintynyt tapauksia, joissa ohjaajia epäillään epäasiallisesta, alistavasta, nöyryyttävästä tai seksuaalisesti häiritsevästä käytöksestä.

Toimiiko valmentajina liian paljon taitamattomia ihmisiä? Puuttuuko nuorisovalmennuksesta kasvatuksellista osaamista? Ovatko valmentajat ja ohjaajat vuorovaikutustaidoiltaan huonoja lasten kanssa? Mitä nyt pitäisi tehdä?

Ratkaisu äänin 4–1, valmentajien osaaminen ei ole heikkoa.

Suomen Taitoluisteluliiton puheenjohtaja Laura Raitio sanoo, että keskustelussa esiin nousseissa tapauksissa valmennuksessa on ollut vakavia puutteita.

– On selvästi niin, että nuorten kanssa toimivien valmentajien pedagogiset taidot eivät aina ole vahvalla pohjalla. Jokainen tällainen tapaus on liikaa. Valmentajien koulutukseen ja erityisesti vuorovaikutustaitojen oppimiseen tulee ehdottomasti satsata.

Laura Raition mukaan taitoluistelusta teetetyn lajikulttuuritutkimuksen mukaan kuitenkin 96 prosenttia anonyymisti vastanneista luistelijoista arvioi valmentajien olevan ystävällisiä. Heitä kuvattiin sanoilla positiivinen ja kannustava sekä vaativa hyvällä tavalla.

Oululainen liikuntaneuvos ja valtion liikuntaneuvoston jäsen Tuija Pohjola muistuttaa, että ilmiötä ei kannata yleistää. Hänen mukaansa tarvitaan silti asennemuutosta, ennaltaehkäiseviä toimia ja todellista puuttumista ongelmiin.

– Jokaisella on oikeus liikunnan iloon. Liikuntalain arvopohja luo puitteet turvalliselle ja yhdenvertaiselle liikunnalle.

Tuija Pohjola ehdottaa, että laaditaan yhteiset eettiset ohjeet kiusaamiseen puuttumiseksi. Ohjeet "jalkautetaan" olympiakomiteaan, lajiliittoihin ja seuroihin. Rikkomuksille laaditaan yhteiset selkeät puuttumisen tavat ja sanktiot. Jokaisella pitää myös olla tieto siitä, keneen ollaan yhteydessä ja kannustetaan heti ilmoittamaan ongelmista.

– Jokaisen liikunnan parissa toimivan vanhemman, valmentajan, valmennettavan ja seuratoimijan on sitouduttava ohjeisiin. Valtion ja kuntien liikunta-avustuksissa on oltava ehto, että noudatetaan eettisiä ohjeita. Rikkomuksista tulee sanktio ja ne vaikuttavat julkisiin avustuksiin.

Tuija Pohjolan mukaan nämä asiat ovat esillä seuraavassa valtion liikuntaneuvoston kokouksessa 30. tammikuuta.

Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK ry:n pääsihteeri Teemu Japissonin mielestä valtaosa valmentajista tekee hyvää työtä lasten ja nuorten kanssa.

– He mahdollistavat lapsille uuden oppimisen sekä ilon saamisen liikkumisesta ja urheilusta. He pyrkivät siihen, että jokainen toiminnassa mukana oleva saa kokea olevansa turvassa ja nauttia urheilusta ilman pelkoa kiusaamisesta, häirinnästä tai muusta epäasiallisesta käyttäytymisestä.

Teemu Japisson lisää, että "valitettavasti tilanne ei kuitenkaan ole riittävän hyvä".

– Liian moni lapsi kokee kiusaamista ja epäasiallista käyttäytymistä urheiluseurassa.

Japissonin mielestä suomalaisessa urheiluissa tarvitaan lisää ymmärrystä hyvästä valmennuksesta, jotta toiminnan laatu paranee ja osataan herkemmin puuttua myös epäkohtiin.

– Koko urheiluyhteisö tarvitsee paremmat keinot niin ennaltaehkäisyyn kuin epäkohtiin puuttumiseen. Vain muutoksen kautta urheilu pystyy lunastamaan sille annetut odotukset luottamuksen arvoisesti.

Myös Pohjois-Pohjanmaan Liikunta- ja Urheilu PoPLi ry:n aluejohtaja Esko Hassinen näkee, että suurin osa lapsista ja nuorista harrastaa turvallisessa ilmapiirissä vastuullisten aikuisten ohjauksessa.

– Viimeaikaiset tutkimukset ja julkisuudessa olleet tapaukset ovat osoittaneet, että ongelmiakin esiintyy. Lajiosaamiseen on panostettu suomalaisessa valmentajakoulutuksessa eniten, mutta valmennussuhde on ennen kaikkea vuorovaikutusta. Keskeistä on, että valmentajia koulutetaan lasten ja nuorten kanssa toimimiseen ja eettisiin kysymyksiin liittyen. Yhteisten pelisääntöjen luominen ja keskustelu toiminnan arvoista on tärkeää urheiluseuran, vanhempien ja nuorten välillä häirinnän ja epäasiallisen käytöksen tunnistamiseksi ja niihin puuttumiseksi, Hassinen sanoo.

Liikunta & Tiede -lehden toimituspäällikkö Jouko Kokkonen toteaa, että isoon joukkoon mahtuu osaavia ja osaamattomia. Hänen mielestään suurena ongelmana on valmennuksen eri osa-alueiden vaihteleva taso.

– Ammattivalmentajat keskittyvät yhä liian usein lajiosaamiseen ja fyysiseen puoleen. Lasta tai nuorta ei osata kohdata kokonaisena ihmisenä. Vapaaehtoisilla valmentajilla on monesti puutteita sekä lajiosaamisessa että henkisessä valmennuksessa. Toisaalta heillä saattaa olla elämänkokemuksen ja työn tuomaa taitoa viestiä.

Jouko Kokkosen mielestä tämän päivän lapset ja nuoret osaavat kyseenalaistaa valmentajan sanan, mikä on hyvä.

– Vuorovaikutustaitoja opetetaan jo eritasoisissa koulutuksissa, mutta niitä on korostettava enemmän.

Mitä mieltä olet suomalaisista valmentajista junioriurheilussa? Millainen on hyvä juniorivalmentaja? Vastaa kommentoimalla tätä juttua tai Kalevan Facebook-päivitystä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (66)

Nykyään valmentaminen on mennyt siihen, että kaikkien 30 - 50 lapsen yksilölliset toiveet ja tavoitteet pitäisi ottaa huomioon harjoitus- ja pelitilanteissa joukkueurheilussa. Joukkueessa on 1-3 haastavaa pelaajaa ja vanhempaa joille eivät kuulu yhteiset säännöt ja ohjeet, vaan he kokevat olevan muiden yläpuolella. Muutama valmentaja koettaa paimentaa joukkuetta. Kaikilla vanhemmilla on mielipide joka asiaan ja osa toivoo esim koti sohvalta harjoitustaukoa koko joukkueelle, kun heidän perheellään on lomamatka. Monet näistä ovat yleensä myös ulkoistaneen lapsensa kasvatuksen valmentajalle ja pyytävät innokkaasti valmentajaa ja muita perheitä kuskaamaan lapsiaan seuran tapahtumiin. Kun oma lapsi käyttäytyy aggressiivisesti tai muuten huonosti tapahtumissa, niin asia käännetään valmentajien syyksi. Itse ei kyllä olla valmiita laittamaan rajoja omalle jälkikasvulle, vaan muiden joukkukavereiden pitäisi sopeutua oman kullannupun toimintaan. Nämä vanhemmat eivät myöskään havaitse, että muidenkin lapsien vanhemmat eivät hyväksy heidän toimintamalliaan ja vaihtavat sen takia lopulta joukkuetta. Tämän takia menetetään jatkuvasti hyviä valmentajia ja hyviä pelaajia joukkueissa ja ongelmatapaukset vanhempineen saavat jatkaa toimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan tässä innostuttu jo hieman liikaa. Vanhemmatkin suhtautuvat lastensa urheiluseura harrastukseen ikään kuin urheiluseura olisi joku koulu- tai palveluntuottaja. Urheiluseurahan on jäsentensä yhteinen yhdistys ja harrastusympäristö, jossa kukin toimii kykyjensä ja halujensa mukaan. Toki "huippu-urheilu" ja sinne tähtäävä valmennus on sitten oma maailmansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi muuta kuin kehua toimittajaa tästä aiheesta jonka olet tuonut esille. Tässä on ihan oikeasti hyvä keskustelu aihe. Joka laittaa miettimään lasten urheilu harrastusten mielestä asioita tarkemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivoisin myös medialta uutisointia muistakin lajeista kuin futis ja jäkis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liian suositut lajit jyllää. Sekin on syynä tähän, että kahmitaan ketä vaan valmentajaksi mukaan. Isä - poika suhde on hankala näissä asioissa Kaikille osapuolille. Kokeilkaa yksilölajeja tai judoa korista voimistelua tennistä. Siellä usein kunnon valkut. Mutta jos muoti määrää niin anti olla......

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vein juniorin fudiskouluun. Heti kosiskeltiin valmennukseen, ei taustoja, osaamista kysellä. Vein esikoisen musakerhoon, en pääse mukaan vaikka olen musaope yläkoulussa. Hassua
.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se heikkoa osaamista. Kuka vaan otetaan ja hälle matkakulut, verkkarit ym vielä maksetaan....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä todellakin tulisi olla valmentajalla myös pedagogista osaamista. Surullista seurata kentänlaidalta, olen puuttunut asiaan, mutta eipä se valmentajia kiinnostanut. Äiti antaa palautetta eli valmentajan mielestä valittaa, ja lapsi kärsii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos valmentaja on epäpätevä, niin mikset vaihda joukkuetta tai lajia. En ymmärrä kaltaisiasi vanhempia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kentän laidan jupisijat antaa kuitenkin lapsiaan valmentaa kenen vaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavaa, että jalkapallon ja jääkiekon ylivalta villitsee Oulun ympäristössä. Isät on harvoin ammattivalkkuja. Meillä oli lajin vaihto upea kokemus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”Isät on harvoin ammattivalkkuja” - naulan kantaan, hienoa!!
Oli kyse jalkapallosta, jääkiekoista, koripallosta, uinnista jne. niin ei junioritoimintaa ole millään seuralla varaa pyörittää ammattivalmentajia palkkaamalla. Junioriurheilu on harrastetoimintaa eikä ammattiurheilua - jokainen voi lajinsa valita sen mukaan mikä kiinnostaa ja mistä saa sellaista valmennusta mikä vastaa tarpeita.

Te vanhemmat kenelle ei riitä isät ja äidit valmentajiksi junnutoimintaan niin perustakaa oma seura missä on vain ammattivalmentajia pyörittämässä toimintaa. Ja jos vuosimaksu esim. jalkapallossa on noin 300-400€ niin tuon poikani mukaan ja lopetan isävalmentajan hommat eli ammattivalkunsijaisuuden heti ja tulen mieluusti arvostelemaan katsomoon kanssanne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä lapsi haluaa harrastaa. Oikeasti. Pakko on monen isän ongelma. Pakko harrastaa esimerkiksi jalkkista eikä saa tenava koittaa muita lajeja. Surkeaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastaus otsikkoon. On, valitettavasti pienellä osalla. Mutta se osa pilaa kaiken eli myrkyttää koko joukkueen. Onneksi Oulussa lajeja riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovasti on kritiikkiä ilmassa! Tervetuloa junioritoimintaan mukaan valmentajaksi, huoltajaksi, joukkueenjohtajaksi tms. - paikkoja useita avoinna ja pillejäkin löytyy. Korvaukseksi saat olla mukana lasten harrastuksessa ja kehittää joukkueen toimintaa niillä vahvuuksilla mitä satut omaamaan.

Meitä valmentajia hyviä, melko hyviä, huonoja ja siltä väliltäkin löytyy muutama eli aika kirjavaa sakkia on toiminnassa mukana. Itse asiassa vähän samanlainen kirjo kuin useimmissa työpaikoissa missä maksetaan vielä kuukausipalkkaakin.

Aina on helppoa arvostella, mutta olisitko itse valmis osallistumaan mukaan seuratoimintaan ja näyttämään taitosi valmentajana? Ne keitä siellä kentän reunalla valmentaa junnuja on usein sen takia, että ei muita halukkaita ollut. Nämä valmentajat antavat varmasti mielellään paikkansa paremmin osaavalle valmentajalle, jos sellainen tulee vain asiaa kysymään.

Otatko pillin vastaan seuraavalla kerralla? Voisin tähän jo vastata puolestasi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus. Tervetuloa vanhemmat ja median edustajat. Aina joku tehtävä löytyy !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"IGOR", samaa mieltä. Tietysti riippuu lajista ja pelaajien iästä. Se kuka "uhraa" aikansa junioritoimintaan on kunnioitettava asia. Kyllä näitä arvostelijoita riittää ja on aina riittänyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (66)

Uutisvirta

9:19
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
8:45
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
8:43
Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista
7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
7:00
TV-arvio: Erityisherkkyys ei ole sairaus eikä se näy ulospäin – Katariina Männikkö kertoo Akuutissa, kuinka hän oireilee
7:00
Esteettömien autopaikkojen väärinkäyttö harmittaa – Kynnys ry:n puheenjohtaja: "Asiasta huomauttaessa vastaus on monesti välinpitämätön tai tyly – ei kuulu sinulle" Tilaajille
6:40
Turverekan pyörän laakeri syttyi tuleen Kuivaniemellä Iissä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

192 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image