Kotimaa

Onko ener­gia­to­dis­tuk­sis­ta iloa? "Ostajia kiinnostavat enemmän asumiskulut kuin ener­gia­to­dis­tuk­sen kirjain"

Taloyhtiöissä energiatodistukset ovat yleensä valmiina. Omakotitalon myyjiä pitää usein patistaa tekemään energiatodistus. KUVA: Vilja Pursiainen
Kotimaa 11.1.2019 6:23
Pasi Klemettilä

Energiatodistuksen avulla halutaan kertoa, onko talo energiankäytön kannalta säästeliäs vai energiasyöppö. Monille kansalaisille todistuksen merkitys on vielä osin hämärän peitossa.

Rakennuksilta nykyään vaadittavia energiatodistuksia on nyt voimassa eri aikakausilta. Energiansäästön vaatimukset ovat muuttuneet ja todistusten merkitys ja niiden suhteuttaminen toisiinsa ei ole yksinkertaista.

Asiantuntija Harri Heinaro Motivasta, onko energiatodistus ja sen merkitys selvä asia kansalaisille?

– Varmasti osalla ihmisistä asiassa on epäselvää. Motivan energiatodistus-sivustolta tietoa osaltaan saa. Kun nyt voi olla voimassa todistuksia kolmelta eri aikakaudelta, voi olla epäselvää, miten milläkin aikakaudella asia on mennyt. Myynti-ilmoituksessa pitää kertoa, miltä kaudelta todistus on.

Kun energiatodistuksia on eri aikakausilta, miten tavallinen kansalainen saa tolkkua siitä, mitä joku energiatehokkuuskirjain asuntokaupan yhteydessä merkitsee?

– Eri aikakausien todistukset eivät ole vertailukelpoisia keskenään. Siinä on haastetta. Kannattaa aina huomata, että koko ajan määritykset ja luokitukset tiukkenevat. Jos on uuden aikakauden todistus ja siinä hyvä luokka, kyllähän se tarkoittaa, että se on nykytasoonkin verrattuna hyvä rakennus. Toisaalta vanhemmassakin luokassa hyvä kirjain kertoo, että ainakin silloin rakennus on ollut hyvä.

– Ennen vuotta 2010 energialuokka perustui mitattuun kulutukseen rakennuksessa. Kulutustottumuksilla oli tosi suuri vaikutus. Nyt se tekijä on pois ja vertaillaan rakennusta toisiin rakennuksiin, ei sitä, miten ihmiset käyttävät rakennusta.

Ratkaiseeko rakennuksen ikä energialuokan?

– Rakennuksen ikä vaikuttaa, mutta toisaalta tekniset järjestelmät vaikuttavat myös. Jos niitä on parannettu remonteissa tai jos aikanaan rakennusta tehdessä ne on tehty tavallista paremmin, se vaikuttaa nykyisessäkin luokituksessa. Ikkunaremontillakin voi vaikuttaa luokitukseen.

Vaatiiko energiatodistuksen teko osaamista?

– Pitää olla pätevöitynyt energiatodistuksen laatija, joka sen tekee. Virallinen energiatodistus laaditaan ja allekirjoitetaan sähköisesti ARA:n ylläpitämässä energiatodistusrekisterissä. Rekisteristä voi katsoa laatijoitakin. Kuka tahansa ei voi tällaista tehdä, vaan pitää ottaa huomioon monenlaisia asioita. Rakennuksessa voi olla monenlaista tekniikkaa käytössä ja sen arvioiminen ei aina ole yksinkertaista.

Pitääkö laatijan käydä katsomassa rakennusta paikan päällä?

– Olemassa olevaa rakennusta pitää käydä aina paikan päällä tarkastelemassa. Toki todistus tehdään laskennallisesti, mutta paikan päällä varmennetaan asioita ja keskustellaan asiat läpi. Tärkeintä asukkaalle on, että kenttäkäynnin perusteella tehdään energiansäästöön toimenpide-ehdotuksia.

Mitä hyötyä energiatodistuksista on?

– Se antaa selvän luokittelun sille, miten rakennuksia verrataan keskenään. Energiansäästöehdotukset ovat erittäin hyvää tietoa etenkin asunnon ostajalle, että hän tietää, millaisia teknisiä järjestelmiä rakennuksessa oikeasti on ja mitä siellä kannattaisi tehdä.

SP-Koti Oulun yrittäjä ja kiinteistövälittäjä Hannu Hietala, millainen asia energiatodistukset ovat asuntokaupassa?

– Taloyhtiöt teettävät todistuksia, mutta omakotitalojen kaupassa omistajia pitää patistaa teettämään todistuksia. Laki edellyttää, että todistukset tehdään asuntokauppaa varten.

– Aika moni ostaja sanoo, että heille on paljon tärkeämpää tietää, mitkä ovat talon asumiskulut, paljonko menee vuositasolla kaukolämpöön tai sähköön. Se kertoo heidän mielestään paljon enemmän talon kuluista kuin joku kirjain.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (63)

Energiatodistus on pelkkä asukkaiden rahastusmuoto. Ei vähennä energian kulutusta yhtään mutta lisää asumiskuluja sen verran mitä todistuksen kirjoittamisella rahastetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Energiatodistuksen luokka määräytyy vaöitettavasti osin polittisten päätösten mukaan. Siihen vaikuttaa mm. osittain mutta merkittävästi käytetty lämmitysmuoto ( suora sähkölämmitys, pelletti, öljy, kaukolämpö) , joilla omat laskennalliset kertoimensa.
Rakennus vie todellisuudessa ihan saman määrän lämmitysenergiaa riippumatta siitä millä tavalla se tuotetaan. Ideana energiatotistus on hyvä, mutta sen toteutus tälläerää kaikkea muuta kuin hyvä. Lisäksi nykyisellään yhtenä kelvottoma asiana kuluttamassa yksityisten ihmisten rahoja ja näivettmässä osaltaan heidän uskoaan toimialaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kyllä sellainen leimasinpaperi tuo että oksat pois. 700€ menee kankkulankaivoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskomatonta rahan haaskausta tuo todistus. Moottoriurheiluun vain kaikki paukut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talon energiatodistuksella ei ole mitään yhteyttä talon energiankulutukseen. Todistuksen voi kirjoittaa tekemättä tai näkemättä yhtään mittausta, paikan päällä käydään katsomassa papereita - jos käydään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun terrorismiraiskauskatastrofin kommentointi sitten piti mennä lukitsemaan.
Tämä artikkeli jostain byrokratiapaperista sen sijaan kommentoitavana. Miettikää nyt, mikä nykytilanteessa on se ongelma. Se ei ole talojen lämmitys

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säästin yli puolen vuoden lämmityskulujen verran, kun ostin omakotitalon ja jätin vaatimatta, että myyjä teettäisi 700€ hintaisen energiatodistuksen "asiantuntijalla".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos suora sähkölämmitys on saastuttavinta ja sähköauto on vähiten saastuttava, niin joku ristiriita. Ei kannata hankkia todistuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaisia kommentteja tulee ikävä kyllä vieläkin vastaa liian usein. Mietitään milloin sitä sähköä tarvitaan suomessa. Taloissa talvella ja paljon ja autoissa pitkin vuotta. Eli tarvitsisimme paljon kapasiteettia talvella ja kesällä laitokset seisoivat tyhjän panttina jos kaikki talot lämmitettäisiin sähköllä=kallista touhua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todistus on aivan uskomatonta rahastusta. Talot on tehty aikansa määräyksillä joten talon iän perusteella voi jo paljon päätellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakennusten energiatehokkuutta koskevan lainsäädännön tavoitteena on rakennusten energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian käytön edistäminen sekä rakennusten energiakulutuksen pienentäminen ja hiilidioksidipäästöjen vähentäminen.
Rakennuksissa kuluu noin 40 % Suomen energian kokonaiskulutuksesta. Säädöksillä toimeenpannaan rakennusten energiatehokkuusdirektiiviä ja edistetään samalla Suomen omia tavoitteita energiatehokkuuden parantamiseksi. Rakennuksen hyvä energiatehokkuus pienentää käytönaikaisia kustannuksia ja hillitsee asumiskustannusten nousua energian hinnan noustessa. Energiatehokkuuden parantaminen parantaa usein myös asumismukavuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurimmassa osassa kun ihmisiltä kyselee painaa eurot eniten ja mitä pienempi kulutus sitä vähemmän pitäisi euroja mennä
mutta valitettavasti asia ei vain aina näin ole? Perusmaksut tms tahtovat nousta kun yrityksille on saatava sama tuotto tai
mieluimmin vähän parempi. Toisena mainittakoon että osa noista energiaa säästävistä ratkaisuista tahtovat olla niin kalliita
että niiden rahallinen hyöty jää hyvin vähäiseksi, jos lainkaan kun verrataan energian säästöön. Edellä mainitut toimenpiteet
kun on tehty niin muutaman vuoden päästä kyseinen tekniikka onkin jo vanhentunut ja pitäisi uusia ja jälleen laitteistoja
näin euromääräiset säästöt on syöty. Osa laitteista esim vanhat vastaan uudet eivät toimi keskenään jolloin taas aiheutuu
ylimääräisiä kuluja. Kannattaa pitää maalaisjärki päässä mitä uusii ja mitä ei energiansäästön nimissä, Esimerkiksi
vanhoissa taloissa oleva painovoimainen ilmanvaihto ei syö juurikaan energiaa monessakaan mielessä ja toimii
jos kanavat ja asiat huollettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Energiatodistus voi olla pätevä jollakin jääkaapilla joka kertoo, senkin teoriassa, kuluttaako se energiaa 100 kwattia tai tuplasti.

Rakennuksen osalta mennään entistä enemmän teorian puolelle ja sitä mukaa kun tehokkuus paranee, kasvaa myös homevaurion riskit. Uusi tiivis talo vaatii toimiakseen vaikka mitä tekniikkaa, eikä rakenteissa saa olla virheitä.

Varsinkin passiivitalojen osalta mennään jo kokeellisen rakentamisen puolelle. Joskus viidenkymmenen vuoden kuluttua alkaa olla oikeasti faktaa siitä miten hyvin ne oikeasti toimivat Suomen oloissa. Nykyrakentamisen laadun kun tietää voi olla että osa on jo silloin purettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyse on vain byrokratian lisäämisestä, jolla on saatu järjestettyä muutama suojatyöpaikka poliitikkojen jaetta jaettaviksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Energiatodistukset tuovat mukavan lisäansion rakennusalan ammattilaisille. Luottamusta laskeva tekijä on todistusten laadun valvonnan puute. Olen kuullun moneltakin energiatodistuksia tehdyn sillä tavalla, että esim. rivitalon asuntoyhtiön hallituksen puheenjohtaja antaa puhelimessa tarvittavia lähtötietoja, joiden perusteella energiatodistus laaditaan. Näin toimien energiatodistuksen saa halvemmalla. Vanhemmissa kohteissa säilyneet piirrustuksetkaan eivät välttämättä kerro totuutta ja suoritetut lisäeristykset saattavat jäädä toteamatta. Näin todistuksen laatijan pitäisi vierailla ullakolla ja selvittää sen ja seinien lisäeristykset. Monessa kohteessa pienen ullakkotilan takia tarkistuskäynnit jäävät tekemättä. Itse pidän vuosittaista kirjanpitoa lämmityskuluista, jollaisen uskon kiinnostavan enemmän mahdollisia ostajia tulevaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Energiatodistus on erinomainen informaatiolähde. Jos ostohalun kohteena oleva asunto saa hyvän arvon todistuksessa, niin pysykää asunnosta kaukana.
Siitä asunnosta saa hompölykeuhkot ja astman.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (63)

Uutisvirta

88
Opetusministeriö lopettaa perussuomalaisten nuorten avustuksen maksamisen – asia liittyy Twitter-tilillä julkaistuun kuvaan
54
Iltalehti: Kansanedustaja Suna Kymäläinen saanut uusia velkomustuomioita, jätti pikavipit maksamatta
52
Arkkipiispa vastasi Päivi Räsäselle: "Kirkon sanoma kuuluu kaikille" – Eroa harkinnut Räsänen on päättänyt jatkaa kirkon jäsenenä
45
Päivi Räsäsen kommenttien jälkeen merkittävä piikki eroakirkosta.fi -sivun erotilastossa
34
Suomen Nato-optio ei ole enää entisellään verrattuna kolmen vuoden takaiseen – selvitystä tekemässä ollut ranskalainen asiantuntija muuttaisi vain yhden asian
33
Pakettiauto törmäsi liikenteenohjausvaunuun Pohjantiellä – turvatyynyt laukesivat, kuljettaja satutti otsaansa
33
Oulu haluaa liki 40 miljoonan euron lisäykset hallituksen esitykseen, tyytymätön ratarahoitukseen – kaupunki lähetti vetoomuksen ministeri Tuppuraiselle ja alueen kansanedustajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Menettekö suviseuroihin muhokselle

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Suomella menee ihan hyvin ja suomalaiset ovat myös hyvin arvostettuja ihmisiä maailmalla. Osa aloittajan mainitsemista ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image