Kotimaa

Onko 23-vuotias kypsä 16-vuotiaan ajo-opettajaksi? "Ei olisi tuossa iässä ollut mitään edellytyksiä opettajaksi"

Taksinkuljettaja Eppu Linjamaa perää opetusluvan hakijoilta ajokokemusta ja kypsää asennetta ennen opettajaksi ryhtymistä.
Kotimaa 2.7.2018 19:42
Kari Pitkänen

Ajokorttiuudistus muuttaa melkoisesti myös opetuslupaopetuksen perussääntöjä.

Opetuslupaopettajan teoriakoe poistuu kokonaan. Opetusajoneuvoon vaaditaan edelleen opettajan jarrupoljin, mutta sitä ei enää tarvitse muutoskatsastaa.

Opetusluvalla saa heinäkuun alun jälkeen opettaa 16-vuotiasta. Toistaiseksi alaikäraja on ollut 17 vuotta. Opettajalta on vaadittu kolmen vuoden ajokokemus ja ikää 25 vuotta.

Jatkossa opetuslupaa hakevalla on pitänyt olla opetettavan luokan ajokortti vähintään viisi vuotta. Opettajan vähimmäisikää ei määritellä.

Muutokset huolestuttavat taksinkuljettaja Eppu Linjamaata. Hän on opettanut opetusluvalla ajamaan kaksi tytärtään ja kolme muuta nuorta.

– Ääritapauksessa 23-vuotias saa opettaa ajamista 16-vuotiaalle. Itselläni ei olisi tuossa iässä ollut mitään edellytyksiä opettajaksi.

– Opettajien pätevyys ja kypsyys varmasti vaihtelevat. Ajokokemusta pitäisi ainakin olla paljon ennen opettajaksi ryhtymistä.

Ajovarma Oy:n toimitusjohtaja Hannu Pellikka myöntää, että opettajan teoriakokeesta luopuminen on kova lievennys.

– Vaatimus viiden vuoden ajokokemuksesta on parannus entiseen. Oppilaan teoriakoekin vaikeutuu ja ajokoe pitenee tuntiin.

Opetusluvallakin ajokorttia hankkivan tulee suorittaa 8 tunnin riskikoulutus sekä tarvittaessa ensimmäisen ajokortin suorittajan 4 tunnin pakollinen teoriakoulutus, tarvittaessa vaikka autokoulussa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (55)

Ne vuodet mitään merkkaa, vaan ajetut kilometrit ja mahdollisimman paljon eri alueilla. Tiedän muutaman joilla ollut 50 vuotta ajokortti, koskaan eivät ole 100 km kauempaa kotoaan ajelleet ja aivan käsittämättömiä tunareita molemmat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

23 on sitten luku, joka ilmoitta henkilön kypsyys- ja vastuullisuus ikää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Autokoulujen lobbaus" on vissiin kielletty asia kalevan kommenttiosiossa? Ei kerrota kellekään, että uudistuksessa tulee pakolliseksi yhteensä kahdeksan tuntia autokoulussa? Tulevan kuskin opettajana toimiva on lähes poikkeuksetta läheinen henkilö, ja tämä jos kuka tahtoo kuskin ajavan turvallisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sveitsissä ajokortin saanti on pilkottu erilaisiin opetusvaiheisiin, joista jokaisen voi suorittaa eri palvelun tarjoajilla mikäli niin haluaa.

1. Pakollisen ensiapukoulutuksen voi käydä esim. armeijassa, Punaisella Ristillä tai vaikka osoittaa oppineensa sairaanhoitajakoulutuksensa aikana.
2. Teoriatunnit voi opiskella jo koulussa tai kansalaisopistossa ja käydä tenttimässä jo ennen ajoharjoittelun alkamista.
3. Ajotunnit, joiden määrä riippuu oppilaan omasta edistyksestä, voi suorittaa myös useammassa autokoulussa, mikäli niin haluaa.

Nämä kaikki suoritetut vaiheet merkitään keskitettyyn tietokantaan ja kun minimi on suoritettu kortinhakija voi mennä "inssiin" myös itsenäisesti.

Varsinkin mahdollisuus vaihtaa autokoulua kesken koulutuksen pitää kilpailusta huolen ja hinnat alhaalla (vain noin puolet suomalaisesta), vaikka Sveitsi on itsessään korkeiden palkkakustannuksien maa.

Saksassa ja Itävallassa taas holhottuun ajo-oppiin pääsee jo 17-vuotias yli 25-vuotiaan vastuullisen ollessa vastuussa ajotapahtumasta.
Vuonna 2010 aloitettu järjestelmä on osoittanut, että nämä holhotusti autoilunsa aloittaneet 17-vuotiaat aiheuttavat huomattavasti vähemmän onnettomuuksia näihin yksin suoraan rattiin päässeisiin 18-vuotiaisiin verrattuna.

Näyttöhalut ovat näiltä holhotuilta kuljettajilta karisseet jo ajat sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...että sulla olisi jotain ihmeteltävää. Kannattaisi yrittää sisäistää lukemansa artikkeliin, niin saisit jotain käsitystä aiheeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pisa tutkimuksissa Suomi kuulemma hakkaa mennen tullen kaikki muut? Tuolla rapakon takana on osavaltioita joissa yleisesti ajoluvan saa 16v täyttänyt. Ajokoje ja A nelonen rastikokeena "onhan autossa moottori, onhan" malliin, maassa saa ajoluvan osassa jopa 14v täyttänyt. Entisaikaisista ajoista Suomesta muista 60-luvulta kun perheen elättäjä autoilija kuoli ja vanhin 16v sai ajoluvan presidentin luvalla ja elätti perheen kuormaautoa ajamalla, että sitä rataa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

taitoineen tässä huolettaa, kun ei nämä mopoautokuskitkaan menollaan vakuuta😣Osalossa saa olla varuillaan..yksi päivä tyttönen oli ajaa kiertoliittymässä kylkeeni, kun mopoautossa piti ajaessaan samalla pikkukoiraa sylissään🤤

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todellakin, viiden vuoden rälläystaidoilla toisia samanlaisia opettamaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poikani opetti 21vuotiaana nuoremman veljensä ajeleen liikenteessä eli ajokortin. Siihen aikaan piisasi 3 vuoden ajo kokemus opettajalla. Kortti tuli ensikerralla ei mitään ongelmaa. Rahastuksen makua nykypäivän kortti hommissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen opetusluvan ikäraja oli 25 vuotta, joten millä konstilla tuo on onnistunut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taannoin olikohan Merja Kyllönen tai joku puhui tutkimuksesta jossa olisi verrattu opetuslupalaisia ja autokoululaisia. jotain sen suuntaista tulosta oli että opetuslupalaiset menestyvät paremmin liikenteessä . Sitä ei vain kovin isosti julkaistu kun tulos oli " vääränlainen"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno uudistus. Kerrankin höllenetään eikä kiristetä. Kaikissa säännöissä pitäisi ottaa loputon höllentäminen koska meillä ollaan aivan liian tiukkapipoisiä sääntelyssä. Lakikirjasta kun on sivuista puolet pois on tilanne hyvä. Jokainen hallitus joka lisää sivuja pitäisi erottaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hollitallin meininkiä ja yhteiskunnan murentamiseen tähtäävää yllytystä! Lakeja höllentämällä vain väärinkäytökset lisääntyvät ja lakien kunnioitus rapautuu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka väärässä oletkaan. Lakien kunnioitus ei todellakaan parane siitä että niitä tehtaillaan lisää vaan ainoastaan siitä että valtaosa kansalaisista pitää lakeja oikeutettuna. Liiallinen lainsäädäntö nimenomaa vähentää lakien kunnioitusta.

Itse vähentäisi lainsäädännöstä sanotaan nyt 90% täysin turhana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (55)

Uutisvirta

97
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
65
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
40
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
39
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
25
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista
21
Voimakas aalto kaatoi moottoriveneen Oulujoella – sivulliset pelastivat veneessä matkustaneet viisi ihmistä ja koiran
20
Sotkamo pehmitti KeKi:n Sarkkirannassa – Piiponniemi löi kaksi kunnaria tyhjään kenttään

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Tänään on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.
Huomenna on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Hakkaraisesta on sivistys kaukana. Tai sitten ymmärrämme eri lailla sanan sivistys. Sivistystä ei ole myöskään se, että ... Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image