Kotimaa

Onko 23-vuotias kypsä 16-vuotiaan ajo-opettajaksi? "Ei olisi tuossa iässä ollut mitään edellytyksiä opettajaksi"

Taksinkuljettaja Eppu Linjamaa perää opetusluvan hakijoilta ajokokemusta ja kypsää asennetta ennen opettajaksi ryhtymistä.
Kotimaa 2.7.2018 19:42
Kari Pitkänen

Ajokorttiuudistus muuttaa melkoisesti myös opetuslupaopetuksen perussääntöjä.

Opetuslupaopettajan teoriakoe poistuu kokonaan. Opetusajoneuvoon vaaditaan edelleen opettajan jarrupoljin, mutta sitä ei enää tarvitse muutoskatsastaa.

Opetusluvalla saa heinäkuun alun jälkeen opettaa 16-vuotiasta. Toistaiseksi alaikäraja on ollut 17 vuotta. Opettajalta on vaadittu kolmen vuoden ajokokemus ja ikää 25 vuotta.

Jatkossa opetuslupaa hakevalla on pitänyt olla opetettavan luokan ajokortti vähintään viisi vuotta. Opettajan vähimmäisikää ei määritellä.

Muutokset huolestuttavat taksinkuljettaja Eppu Linjamaata. Hän on opettanut opetusluvalla ajamaan kaksi tytärtään ja kolme muuta nuorta.

– Ääritapauksessa 23-vuotias saa opettaa ajamista 16-vuotiaalle. Itselläni ei olisi tuossa iässä ollut mitään edellytyksiä opettajaksi.

– Opettajien pätevyys ja kypsyys varmasti vaihtelevat. Ajokokemusta pitäisi ainakin olla paljon ennen opettajaksi ryhtymistä.

Ajovarma Oy:n toimitusjohtaja Hannu Pellikka myöntää, että opettajan teoriakokeesta luopuminen on kova lievennys.

– Vaatimus viiden vuoden ajokokemuksesta on parannus entiseen. Oppilaan teoriakoekin vaikeutuu ja ajokoe pitenee tuntiin.

Opetusluvallakin ajokorttia hankkivan tulee suorittaa 8 tunnin riskikoulutus sekä tarvittaessa ensimmäisen ajokortin suorittajan 4 tunnin pakollinen teoriakoulutus, tarvittaessa vaikka autokoulussa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (55)

Ne vuodet mitään merkkaa, vaan ajetut kilometrit ja mahdollisimman paljon eri alueilla. Tiedän muutaman joilla ollut 50 vuotta ajokortti, koskaan eivät ole 100 km kauempaa kotoaan ajelleet ja aivan käsittämättömiä tunareita molemmat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

23 on sitten luku, joka ilmoitta henkilön kypsyys- ja vastuullisuus ikää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Autokoulujen lobbaus" on vissiin kielletty asia kalevan kommenttiosiossa? Ei kerrota kellekään, että uudistuksessa tulee pakolliseksi yhteensä kahdeksan tuntia autokoulussa? Tulevan kuskin opettajana toimiva on lähes poikkeuksetta läheinen henkilö, ja tämä jos kuka tahtoo kuskin ajavan turvallisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sveitsissä ajokortin saanti on pilkottu erilaisiin opetusvaiheisiin, joista jokaisen voi suorittaa eri palvelun tarjoajilla mikäli niin haluaa.

1. Pakollisen ensiapukoulutuksen voi käydä esim. armeijassa, Punaisella Ristillä tai vaikka osoittaa oppineensa sairaanhoitajakoulutuksensa aikana.
2. Teoriatunnit voi opiskella jo koulussa tai kansalaisopistossa ja käydä tenttimässä jo ennen ajoharjoittelun alkamista.
3. Ajotunnit, joiden määrä riippuu oppilaan omasta edistyksestä, voi suorittaa myös useammassa autokoulussa, mikäli niin haluaa.

Nämä kaikki suoritetut vaiheet merkitään keskitettyyn tietokantaan ja kun minimi on suoritettu kortinhakija voi mennä "inssiin" myös itsenäisesti.

Varsinkin mahdollisuus vaihtaa autokoulua kesken koulutuksen pitää kilpailusta huolen ja hinnat alhaalla (vain noin puolet suomalaisesta), vaikka Sveitsi on itsessään korkeiden palkkakustannuksien maa.

Saksassa ja Itävallassa taas holhottuun ajo-oppiin pääsee jo 17-vuotias yli 25-vuotiaan vastuullisen ollessa vastuussa ajotapahtumasta.
Vuonna 2010 aloitettu järjestelmä on osoittanut, että nämä holhotusti autoilunsa aloittaneet 17-vuotiaat aiheuttavat huomattavasti vähemmän onnettomuuksia näihin yksin suoraan rattiin päässeisiin 18-vuotiaisiin verrattuna.

Näyttöhalut ovat näiltä holhotuilta kuljettajilta karisseet jo ajat sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...että sulla olisi jotain ihmeteltävää. Kannattaisi yrittää sisäistää lukemansa artikkeliin, niin saisit jotain käsitystä aiheeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pisa tutkimuksissa Suomi kuulemma hakkaa mennen tullen kaikki muut? Tuolla rapakon takana on osavaltioita joissa yleisesti ajoluvan saa 16v täyttänyt. Ajokoje ja A nelonen rastikokeena "onhan autossa moottori, onhan" malliin, maassa saa ajoluvan osassa jopa 14v täyttänyt. Entisaikaisista ajoista Suomesta muista 60-luvulta kun perheen elättäjä autoilija kuoli ja vanhin 16v sai ajoluvan presidentin luvalla ja elätti perheen kuormaautoa ajamalla, että sitä rataa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

taitoineen tässä huolettaa, kun ei nämä mopoautokuskitkaan menollaan vakuuta😣Osalossa saa olla varuillaan..yksi päivä tyttönen oli ajaa kiertoliittymässä kylkeeni, kun mopoautossa piti ajaessaan samalla pikkukoiraa sylissään🤤

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todellakin, viiden vuoden rälläystaidoilla toisia samanlaisia opettamaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poikani opetti 21vuotiaana nuoremman veljensä ajeleen liikenteessä eli ajokortin. Siihen aikaan piisasi 3 vuoden ajo kokemus opettajalla. Kortti tuli ensikerralla ei mitään ongelmaa. Rahastuksen makua nykypäivän kortti hommissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen opetusluvan ikäraja oli 25 vuotta, joten millä konstilla tuo on onnistunut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taannoin olikohan Merja Kyllönen tai joku puhui tutkimuksesta jossa olisi verrattu opetuslupalaisia ja autokoululaisia. jotain sen suuntaista tulosta oli että opetuslupalaiset menestyvät paremmin liikenteessä . Sitä ei vain kovin isosti julkaistu kun tulos oli " vääränlainen"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno uudistus. Kerrankin höllenetään eikä kiristetä. Kaikissa säännöissä pitäisi ottaa loputon höllentäminen koska meillä ollaan aivan liian tiukkapipoisiä sääntelyssä. Lakikirjasta kun on sivuista puolet pois on tilanne hyvä. Jokainen hallitus joka lisää sivuja pitäisi erottaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hollitallin meininkiä ja yhteiskunnan murentamiseen tähtäävää yllytystä! Lakeja höllentämällä vain väärinkäytökset lisääntyvät ja lakien kunnioitus rapautuu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka väärässä oletkaan. Lakien kunnioitus ei todellakaan parane siitä että niitä tehtaillaan lisää vaan ainoastaan siitä että valtaosa kansalaisista pitää lakeja oikeutettuna. Liiallinen lainsäädäntö nimenomaa vähentää lakien kunnioitusta.

Itse vähentäisi lainsäädännöstä sanotaan nyt 90% täysin turhana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (55)

Uutisvirta

12:40
Pudasjärven ampumistapauksessa nostettu syytteitä taposta – oikeudenkäynti alkaa Oulun käräjäoikeudessa ensi viikolla
12:30
Poliisi pyytää havaintoja 17-vuotiaasta kadonneesta rovaniemeläistytöstä
12:17
Mörköpilvi kohoaa Kittilän ylle kerran päivässä – puolustusvoimat räjäyttää vuosittain taivaan tuuliin 25 000–30 000 kiloa vanhoja räjähteitään Tilaajille
12:06
Presidentti Niinistö sanoo puhuvansa Putinin kanssa Moskovan mielenosoituksista ja Arkangelin räjähdyksestä – kutsuu Norjan puolustuskeskusteluihin
12:03
Ranskalaispari vei hiekkaa sardinialaiselta rannalta – nyt paria uhkaa jopa kuuden vuoden vankeustuomio
11:58
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
11:31
Poliisi aloittaa keskiviikkoaamuna 24 tunnin mittaisen automaattivalvonnan – käytössä erityisesti kamera-autoja
61
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
50
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
21
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja
19
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
17
Metsästyskausi pamahtaa liikkeelle tänään – Karhuja voi kaataa reilut 300, sillä tarkoitus on "pitää karhut karhuina"
16
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
12
IS: Rinne odottaa julkisen nokittelun hallituspuolueiden välillä loppuvan kuukauden sisällä –  "Pari sellaista asia­kokonaisuutta, joissa on jännitteitä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image