Kotimaa

"On selvää, että ei se Paavo pärjää siinä" - Väyrysen aikeet asettua ehdolle keskustan pu­heen­joh­ta­jak­si eivät kiitosta kerää

Kotimaa 2.2.2018 14:35 | Päivitetty 2.2.2018 15:32
STT

Ensin tuli suuri hämmästys ja sen jälkeen reaktio, että enää ei ylläty mistään. Näin kuvaa keskustan Peräpohjolan piirin puheenjohtaja ja puoluehallituksen jäsen Pekka Pelttari ajatuksiaan, kun hän kuuli Paavo Väyrysen aikeesta asettua keskustan puheenjohtajaehdokkaaksi. Myös toinen pitkäaikainen keskustavaikuttaja, professori Kari Hokkanen on samoilla linjoilla.

- Tietysti hämmästyin ja enpä nyt erityisemmin ilahtunut.

Keskustan puoluekokous järjestetään Sotkamossa kesäkuussa. Sen oli määrä olla puheenjohtaja Juha Sipilän uudelleenvalinnalle enemmän tai vähemmän läpihuutojuttu. Kunnes presidentinvaalitappiosta nopeasti toipunut Väyrynen iski; mies lähtee jälleen hämmentämään keskustan sisäistä tilannetta.

- Se on selvää, että kilpailijat ilakoivat tällä, ja medialle tämä on herkkupala, kun saadaan keskustaa arvostelevia otsikoita, tokaisee Hokkanen.

Yksi puolue ei Väyryselle riitä

Pelttarin mielestä Väyrynen yrittää keskustan johtoon "saranan puolelta". Väyrynen on jo perustanut kilpailevan kansalaispuolueen, mutta haluaa silti keskustan johtoon. Pelttari pitää asetelmaa ainutlaatuisena. Hän luonnehtii Väyrysen ja keskustan suhdetta jäätyneeksi pitkäaikaiseksi konfliktiksi ja torjuu tiukasti Väyrysen puheenjohtaja-aikeet.

- Tällä ratkaisulla hän jollakin tavalla haluaa pitää vanhaa puoluetta panttivankinaan muutaman kuukauden.

- Eihän tämä millään tavalla ole politiikan pöytätapojen mukaista, ei lähelläkään sitä.

Lappilainen kansanedustaja ja puoluehallituksen jäsen Markus Lohi ihmettelee niin ikään Väyrysen vetoa.

- Minun on vaikea ajatella, että keskustan puheenjohtajaksi pyrkii toisen puolueen jäsen.

Voitonmahdollisuudet arvioidaan olemattomiksi

Sekä Pelttari että Hokkanen arvioivat, että Väyrysen mahdollisuus tulla valituksi puolueen puheenjohtajaksi on olematon. Vaikka miehellä on jossain määrin kannatusta, ei ole todennäköistä, että puoluekokousedustajat olisivat valmiita muuttamaan keskustan linjauksia esimerkiksi EU:sta.

- En missään nimessä jaksa uskoa, että se (Väyrysen kannatus) enemmistöön riittää. Ei Sipilän asema tällä ratkaisulla ole mielestäni uhattuna, uskoo Pelttari.

Sipilä saa kiitosta, että on yhdistänyt puoluetta ja saanut sen katsomaan samaan suuntaan, kun taas Väyrysen motiiveja lyödä kiilaa tähän yhtenäisyyteen hämmästellään.

- Joillekin ihmisille käyttövoima on vastakkainasettelu ja jotkut elävät sen voimalla ja saavat siitä energiansa. Valtaosa ihmisistä ei näin toimi, vaan haluavat arjen rauhaa, Pelttari sanoo.

Hokkasen mielestä Väyrysestä "ei tietenkään" tule puolueen puheenjohtajaa, mutta tilanne on vaikea.

- Onhan se hankalaa jos puolueen kunniapuheenjohtaja lähtee kiertämään maata sanomalla, joka pakostakin sisältää etupäässä kritiikkiä siitä, mitä puolue on tehnyt. Ei se ole hyvä.

- En tietenkään tarkoita, että Väyrynen pelkkään kiusantekoon tähtää, niin kuin sen on moni tulkinnut. Kyllä siinä varmasti on mukana aitoa halua keskusteluttaa puolueen ydinasioista, vaikkapa sotilaallisesta liittoutumattomuudesta ja aluepolitiikasta, Hokkanen arvioi.

Markus Lohikaan ei usko, että Väyrysellä olisi saumaa Sipilää vastaan.

- Jos näin käy, että nämä kaksi henkilöä kisaavat, en usko, että siitä oikein kunnon kisaa tulee. On selvää, että ei se Paavo pärjää siinä.

Sipilälle luvattu tuki suli nopeasti

Hokkanen muistuttaa, että Väyrynen on aiemmin luvannut tukensa Sipilälle. Tuki näyttää nyt sulaneen kuin loska auringossa.

- Väyrynen katsoo, että kyse on asioista ja linjoista, mutta kyse ei ole ensisijassa siitä, vaan siitä, että hän tahtoisi palata valtaan.

Hokkasen mielestä olisi parasta, jos Väyrynen mukautuisi tosiasioihin ja pysyisi keskustassa, eikä lähtisi kilpailemaan kansalaispuolueen kautta keskustaa vastaan.

- Ainahan sitä toivoisi, että vielä voitaisiin järkevällä keskustelulla saada jotain aikaan, mutta keskusteluhalua ei näytä löytyvän kummaltakaan osapuolelta.

Keskustajohto ei ole ollut kovin halukas kommentoimaan Väyrysen uusinta vetoa. Sipilä sentään tviittasi torstaina ja ilmoitti käyvän ilomielin rehtiä kilpaa keskustan linjasta ja puheenjohtajuudesta.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Kyllä sen verran hyvin Paavo pärjää, että Sipilä ei enää kehtaa lähteä mukaan ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän Väyrys-sopan pääarkkitehteja ovat lammasmaiset kepun johtohenkilöt, jotka eivät ole uskaltaneet tehdä mitään tilanteen ratkaisemiseksi. Vanhana kehäkettuna Väyrynen on käyttänyt tilannetta hyväkseen vienyt kepujohtoa haluamallaan tavalla ja kepujohto on vain vikissyt. Koko puoluejohdolla on montakin syytä katsoa peiliin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sipilä on saanut keskustan katsomaan kokoomuksen suuntaan. Näkeehän sen sokeakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väyrynen saa puheenjohtajakisan avulla näkyvää mainosta oman puolueensa linjalle. On todella outoa, että keskustassa tällaiseen oman pesän likaamistemppuun suostutaan.

Käki munii keskustan pesään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä niitä keskustalaisia sapettaa Väyrysessä? Eikö puolueessa saa kaikki kukat kukkia - sehän on vain rikkautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulihan se sieltä.
Olenkin odotellut sitä mitä kautta Sipilä lipeää väittelyistä Väyrysen kanssa ja neuvoa-antavista jäsenäänestyksistä.
Sipilän twitteri "Käyn ilomielin rehdin kilvan Keskustan linjasta ja puheenjohtajuudesta" oli kuin olikin täyttä bluffia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arvata saattoi että jäseniä ei päästetä sanomaan enää mielipidettään ollenkaan. Puolueen pieni eliittiporukka haluaa juntata oman päätöksensä jäsenten mielipiteestä välittämättä kuten Rovaniemelläkin.
Demokraattista päätöstä ei tule nytkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:00
Edes aivoinfarkti ja paha eteisvärinä eivät pysäyttäneet Harri Heliniä – entinen Kempeleen Kirin pelaaja on tuomaroinut pesäpalloa jo 50 vuotta Tilaajille
18:40
Osuuskauppa Keskimaa Keski-Suomessa testaa, miten työnhakijan valintaan vaikuttaa, jos työtä haetaan nimettömänä
17:57
Kova tuuli aiheutti yllättäviä hankaluuksia Röyttä Rockissa – festarivieraita kuskattiin mantereelle meripelastajien veneillä
17:39
Juutalainen seurakunta harkitsee rikosilmoitusta epäillystä ilkivallasta hautausmaallaan Hietaniemessä
17:11
Veitsi-iskuyritystä tutkitaan terroristisena – poliisin mukaan jalkakäytävälle ajaneen auton tapauksessa on kyse onnettomuudesta
17:08
Maaseutuvihreiden puheenjohtaja jättäisi maatalouden ilman kriisitukea – "On löydettävä kestävämpiä tapoja parantaa kannattavuutta"
17:04
Poliisi puuttuu humalassa pyöräilyyn vain harvoin – maistissa ajamisesta tulee rikos vasta kun aiheuttaa vaaraa muille
114
Iinattiin rakennetaan Liikuntamaa – alueelle tulossa maastopyöräreittejä, fitness-puisto ja kuntoportaat
108
Oulun kaupungintalon mittava remontti alkaa vuodenvaihteessa – rakenteista ja sisäilmasta paljastui laajoja ongelmia
79
Kommandopipoinen mies ryösti kaupan Intiössä, pakeni skootterin kyydissä – poliisi pyytää havaintoja
66
EU:lta tylyä postia: Ei rahaa jäsenmaiden kuivuuskriisiin – Ruotsi auttaa viljelijöitään 120 miljoonalla eurolla, MTK toivoo samaa Suomen hallitukselta
42
Vorojahdin lopputulos: ”Valistuneet kansalaiset vs. rosvot 3-0” – Oulun poliisilaitoksen partio otti kiinni ulkomaalaisporukan
36
Metoo-liikkeen keskushahmo Asia Argento hiljensi syytökset hyväksikäytöstä rahalla – väitetty uhri oli 17-vuotias
35
AC Oululle uusi suuromistaja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kantaväestön sopeuduttava ja suvaittava?

vanhusten elämä paremmaksi? Ei se parane sillä, että tuotetaan joku meidän kulttuurista erillinen porukka tänne, muka ho... Lue lisää...
Miten niin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image