Kotimaa

"On hyvä, että susikanta on elpynyt" – Luon­non­suo­je­lu­liit­to iloitsee susikannan kasvusta

KUVA: Jussi Leinonen
Kotimaa 6.6.2018 13:09
Kaleva

Suomen Luonnonsuojeluliitto iloitsee Suomen susikannan kasvusta. Luonnonvarakeskus julkaisi tänään kanta-arvionsa, jossa kerrottiin muun muassa susien määrän nousseen viime vuodesta.

Luonnonsuojeluliitto toivoo malttia susipolitiikkaan sekä yhteishankkeita, joilla susien ja paikallisten ihmisten rauhanomaista yhteiseloa voitaisiin edistää.

– Susikannan toipuminen on viime vuoden aikaisempaa pienemmän laillisen ja laittoman metsästyksen ansiota. Olisi hienoa, jos nyt opittaisiin elämään susien kanssa rauhallisemmin. Aiemmin, kun susikanta on palautunut tälle tasolle, se on ammuttu alas joko laillisesti tai laittomasti, puheenjohtaja Harri Hölttä kommentoi Luonnonsuojeluliiton tiedotteessa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (58)

mummoni oli syntynyt 1800 luvun lopulla, ja hän kertoi minulle vanhoja asioita kotikylästään. hän oli keskipohjanmaalta. hän muisti nimeltä taloja ja sukuja keneltä susi oli tappanut tai vammauttanut lapsia. siihen aikaan kun ruutiaseet ovat olleet harvinaisia, eläimet ovat suhtautuneet ihmisiin melko pelottomasti. niitä susien tekemiä vahinkoja on sattunut paljon enemmän kuin aikakirjoihin on merkintöjä jäänyt. niitä tietoja on kyllä merkitty kirkonkirjoihin, mutta valitettavan paljon on vanhoja kirkkoja palanut ja vanhaa tietoa mennyt savuna taivaalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susi ei ole uhanalainen. Susi ei tunnista valtionrajoja ja on vain ihmisten pikkumaisuutta ja itsekkyyttä keksiä, että Suomessa pitää olla tietty määrä susia. Sudet vaeltavat ja osa jää asumaan reviireilleenkin kyllä. Susi on poistettava rauhoitetusta direktiivistä ja laitettava metsästysaika sille, että oppivat kunnioittamaan jälleen ihmisiä. On edesvastuutonta väittää lihansyöjä petoa mikä syö maailmalla vuosittain ihmisiä kiltiksi satuolennoksi. Tätä esiintyy siis vain Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja miksi "Suomen susien" dna ei ole julkisesti saatavilla, jolloin sitä voitaisiin verrata puhtaaseen harmaasuteen . Miksi julkisella rahalla tehtyjä tuloksia salaillaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt suojellaan kovassa suojelushuumassa sekoituksia, ja sen ansiosta susia ei suomessa ole.Susiltamme puuttuvat susien tunnusmerkit.Esim.meillä on vain lyhytselkäisiä susia, ja oikea susi on pitkä selkäinen.Sudensuojelijat suojelivat innoissaan sekoitusta,ja aiheuttivat siten oikeiden suden kuolemisen sukupuuttoon.
Olisiko jo aika antaa arvoa venäläisten susitutkijoiden mielipiteille, heidän tunnistuksiensa mukaan suomen ns.sudet ovat koirasusia.
Miksi suomessa ei tutkita susien todellista alkuperää,ja geenejä kuten muissa maissa? Silloin ulkomaalaiset asiantuntijat voisivat todeta, etteivät sutemme ole puhtaita,vaan niissä on koiraa.
Miksi auli suden, jonka eroitti kuvistakin selvästi koiraksi, dna näytteet on suomensusien dna pankkissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka kaunis ja viehättävä elukka susi olisikaan, kantaa pitäisi vähentää reilusti. Ihmisten pihoihin ja taajamiin tunkevat sudet pitäisi ehdottomasti saada kaataa vapaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonnosuojeluliitto taitaa olla ainoa
animalian lisäksi joka on ilonen noiden
hurttien lisääntymisestä metsissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonnonsuojeluliitto kaivaa siis kuvetta ja maksaa koiravahingot, Topi 10000€, seuraava xzzyy €,,, jne.
Haittasudet tulee poistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parisataa kansanedustajaa Suomessa ja parisataa sutta, kummatkin aiheuttavat paljon polemiikkia, aiheetta vai aiheesta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli kuolemassa sukupuuttoon kannanhoidollisen metsästyksen takia,kanta toipui kahdessa(yhdessä) vuodessa.Entä kolmen,neljän tai viiden vuoden kuluttua?Joko aletaan hoksaamaan kuin kova lisääntyjä susi on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kannattais Riku Lumiaron ilmoittaa.Että ennustimme tämän,susikannan kasvun jo kauan sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

susikanta on elpynyt, sanovat luonnonsuojelijat. Tästä voi todeta, että on mahdottoman helppo lasketella toisten persuksilla. Ei tartte kuin ihailla harmaita jolkottajia, muttaa ei vastata niiden aiheuttamasta vahingosta. Susia on liikaa. Susikannan voi huoletta pistää puoliksi, siitäkin määrästä riittää karja- ja lammastalouden tuottajille tarpeeksi harmia....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susi voi kantaa ja levittää 50 erilaista loista. Myös raivotaudin tehokas levittäjä. Kesyt sudet tuovat nämä loiset ihmisten ilmoille. Koirien välityksellä tai muulla keinoin tarttuu ihmisiin. On se sitten mukavaa kun tulee keuhkot, maksa ja aivot täyteen rakkuloita.

Minä en hyödy sudesta millään tavalla. Moni hyvä koira on joutunut susien suuhun. Sudet tappavat julmalla tavalla syömällä elävältä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Susi kuuluu luontoon ja ehdottomasti tarvitaan lisää susia, jotta haaskaeläimet pysyy vähänä. Susi on erittäin arka eikä tule pihoille muuten kuin jos on nälissään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet Jallu ihan väärässä. Susi tulee pihoille vähitellen sitä mukaa, kun oppii ettei siellä käy huonosti, mikäpä sen mielestäsi poissa pitäisi? Ei susi luonnostaan ihmistä pelkää, ei pelkää hirveäkään. Vain se että ihminen on tappanut liian tuttavalliseksi käyvät sudet, on pitänyt ne poissa pihoilta. Kun tätä ei enää tehdä, eivät sudetkaan pihoilta poissa pysy. Tuo selittämäsi on harhaa jossa puhutaan vain seurauksesta, mutta syy unohtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdotan että muuttaisit itse maalle asumaan ja laitat lammasfarmin ja kokeilet elää siellä, miltä tuntuu kun hukkanen tulee ja vähentää lampaitasi. Maalla kasvaneena muistan niitä susijuttuja, mitä esivanhempani kertoi ja minkälaisia puolustushommia meille lapsillekkii opetettiin jos hukkanen metsässä vastaan tulee. Sitä ei pidetty koskaan muuna kun hyökkäävänä elikkona, miltä piti kaikki eläimet kotona suojata. Lisäksi voisit pitää koiratarhaa pihallasi niin kuulet kuinka koirasi valittaa sinulle miltä heistä tuntuu. Susihan kaivautuu häkinaltakin koira-aitaan. Aivan kauheaa että petoja suojellaan liikaa. Pedoilla on tilaa metsässä mutta liika on liikaa ja jostain syystä ne tulevat ihmisten pihoihin jo niinkuin ne on ennenkin tulleet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama homma kuin nyt vaikka varis. Maalla pelkää ihmistä kun saattaa hauliparvi yllättää, mutta kaupungissa kun ei kukaan ammu niin pyörii jaloissa. Samanlaisiksi olemme juuri opettamassa sudetkin, mutta ne saattavat napata sen buudelisi pihasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommentteja lukiessa tuli taas todistettua, että tyhjät ämpärit kolisee eniten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nythän olisi enemmän materiaali susi-turkkien tekoon. Pakkasessa ei enää palelisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (58)

Uutisvirta

16.9.
Kolme erää isojen poikien kovaa koulua – Venäjä otti vaivattoman voiton Suomesta EM-lentopallossa Tilaajille
16.9.
Kärpät teki tärkeän kiinnityksen – Justus Annuselle kahden vuoden jatkopahvi
16.9.
Yritystukien karsimista valmistellut työryhmä sai raporttinsa valmiiksi maanantaina – julkistuksesta ei vielä tietoa
16.9.
Selvitysmies hävittäisi Sipilän hallituksen luoman Valtion kehitysyhtiö Vaken – Kahden miljardin pääoma palautettaisiin valtiolle
16.9.
Yle: Ugandassa kuolleen suomalaisliikemiehen tapauksessa nostettu murhasyytteet – matkusti Suvi Lindénin seurassa, markkinoi Patrian tuotteita
16.9.
Tervahovintien ratasillan uusiminen Oulun Toppilassa katkaisi rataliikenteen – kolmen vuorokauden tiukka puristus
16.9.
Parempi taksitolpalla kuin eläkepäivillä joutilaana – lomakassan kartuttaminen kannusti 73-vuotiasta Matti Särkelää palaamaan autonrattiin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vain elämää — pöydässä hytkyjät

Tykkään älyttömästi. Ja moni muu, koita kestää. Etkä mitään voi. Lue lisää...
TYMPÄSEEKÖ?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image