Kotimaa

Omis­ta­jaoh­jaus­mi­nis­te­ri Paatero vaatii Postia lopettamaan vuok­ra­työ­voi­man käytön lakon ajaksi – ripitti "rik­ku­ri­työ­voi­man" käytöstä

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) ripitti Postia "rikkurityövoiman" käytöstä.
Kotimaa 13.11.2019 19:51 | Päivitetty 13.11.2019 21:48
STT, Aki Taponen, Joonas Kuikka

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) vaatii Postia lopettamaan vuokratyövoiman käytön lakon ajaksi.

Paatero sanoo lausunnossaan, että valtionyhtiöiden ei tule käyttää rikkurityövoimaa missään olosuhteissa.

Paatero sanoi ohjeistaneensa Postin johtoa, että vuokratyövoiman käyttö tulee lopettaa tilanteen ratkaisun edistämiseksi.

Postin johdon kanssa käydään huomisen aikana tarkemmat keskustelut siitä, miten omistajan vaatimus toteutetaan.

Valtakunnansovittelijan johtamissa neuvotteluissa postilakon lopettamiseksi päästiin keskiviikkona työntekijäpuolen mukaan pieni askel eteenpäin. Lakon loppumista ei kuitenkaan vielä ole näköpiirissä.

– Keskusteluihin tuli uutta näkökulmaa. Asiat ovat vielä ratkaisematta ja niissä ollaan kaukana, mutta keskusteluissa päästiin vähän eteenpäin, sanoi Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala antoi keskiviikkona osapuolille kotitehtäviä. Neuvotteluja jatketaan niiden jälkeen valtakunnansovittelijan toimistossa perjantaiaamuna.

– Keskustelut olivat asiallisia ja neuvottelut käytiin hyvässä hengessä. Asiat ovat hankalia eikä mitään läpimurtoa ratkaisun suuntaan saatu. Sovimme kuitenkin tietyistä taustaselvittelyistä, joita pyritään huomenna tekemään, kertoi Palvelualojen työnantajien Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto.

Aarto ei pitänyt aikaa vielä kypsänä sovintoesitykselle. Hänestä oli kuitenkin myönteistä, että vaikeassa tilanteessa pystytään löytämään asioita, joita yhdessä selvitetään.

Aarto ei osannut arvioida, miten pitkälle sovittelussa voidaan perjantaina päästä.

– Jos jossain vaiheessa olisi jotain merkkejä siitä, että lukko alkaisi aueta, niin silloin varmaan aikaa käytetään niin pitkään, kuin on tarvis. Tällä hetkellä emme ole vielä siinä tilanteessa, hän sanoi.

Postialan lakko alkoi maanantaina kello 6. Lakko koskee postinjakelua, käsittelyä ja kuljetusta. Ilmailualan unioni IAU tukee PAU:n lakkoa niin, että sen jäsenet eivät osallistu postin käsittelyyn lentoasemilla.

Lakko jatkuu niin kauan, kunnes työehtosopimusneuvotteluista saadaan tulos. PAU ilmoitti sunnuntaina, että lakkoa pidennetään aiotusta kahdesta viikosta neljään viikkoon. Lakko myös laajenisi hieman koskemaan 10 000 työntekijää. Tällä hetkellä lakossa on 9 000 työntekijää.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT, Rautatiealan unioni RAU ja Suomen merimies-unioni SMU valmistelevat tukitoimia siltä varalta, että PAU:n lakko pitkittyy.

Liitot tekevät päätöksiä mahdollisista tukitoimista tämän viikon lopulla tai ensi viikolla sen perusteella, kuinka PAU:n ja Paltan keskustelut valtakunnansovittelijan kanssa etenevät.

Lisäksi Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Raideammattilaiset JHL ovat päättäneet tukea postialan lakkoa ensi viikon tiistaina pysäyttämällä työnteon ratapihoilla ja samalla junien tavaraliikenteen sekä keskiviikkona tavaraliikenteen kaluston huollon. Lakot kestävät päivän ajan kumpikin. Tarkoitus on painostaa Postin valtio-omistajaa.

Postin lakko vaikuttaa myös osaan Kalevan tilaajista

Varhaisjakelu toimii normaalisti, Postin jakelualueilla lehtiä ei jaeta arkisin.

 • Kaleva jaetaan sen omilla varhaisjakelureiteillä normaalisti.

 • Postin jakelun piirissä oleville tilaajille lehteä ei jaeta arkisin. Viikonloppuisin lehden jakelut toimivat myös Postin jakelualueilla aikaisempaan malliin. Lauantaina jaetaan myös perjantain Kaleva.

 • Ilman lehteä jääneet tilaajat voivat käydä hakemassa päivän lehden Kalevan Oulun toimipisteen asiakaspalvelusta Solistinkadulta (avoinna ma-pe klo 9-16).

 • Kalevan voi hakea myös Kaleva Median muiden lehtien toimipisteistä niiden aukioloaikana. Toimipisteiden yhteystiedot: kalevamedia.fi/yhteystiedot/

 • Noutopisteillä on saatavana myös muita Kaleva Median maakunta- ja paikallislehtiä.

  Digilukuoikeus kaikissa tilauksissa

 • Kaikkiin Kalevan tilauksiin kuuluu digilukuoikeus, jolla pääsee verkossa lukemaan näköislehteä ja muita tilaajasisältöjä, kuten tähtijuttuja.

 • Näköislehden voi lukea myös eKaleva-sovelluksella.

 • Digilukuoikeus edellyttää rekisteröitymistä eli Kaleva-tilin tekemistä. Rekisteröityminen on ilmaista.

 • Rekisteröitymiseen tarvitset voimassa olevaan Kalevan tilaukseen liittyvän asiakasnumerosi ja käytössäsi oleva sähköpostiosoitteen.

 • Tietoa ja opastusta Kaleva-tilin tekemiseen ja sovelluksen käyttöönottoon löydät osoitteesta www.kaleva.fi/digihaltuun

 • Asiakaspalvelu auttaa tarvittaessa osoitteessa asiakaspalvelu@kaleva.fi tai puhelinnumerossa 08-5377610.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (138)

Rikkurit ovat pohjasakkaa.
Samoin pimeän työn tekijät joka tälläkin palstalla ylpeyden aihe.
Nyt on hallitus joka toimii tasapuolisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täälläkin kirjoittelee aika paljon sellaista porukkaa joka ilmeisesti käy töissä ihan ajankuluksi ja omaksi iloksi. Jos työntekijä puolustaa omia työehtoja ja tekee edunvalvonta työtä tullakseen palkalla toimeen ainut keino on ajaa asioita yhteisrintamassa liiton avulla. Jos nämä asiat on niin vähäpätösiä niin he voivat mennä kertomaan työnantajalle että luopuvat niistä eduista mitä liitot on saanet aikaan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeat työnantajat arvostaa liittojen välisiä neuvotteluja.
Suomi on hyvinvointivaltio Kiitos kuuluu työmarkkinajärjestäille ja neuvottelijalle.
Kokoomus ja Perusuomalaiset yrittää murskata työntekijöiden tasaarvoisen neuvotteluoikeuden ja palata sotia edeltävään aikaan 1920-30 lyvuille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liittojen kanssa en neuvottele mistään, työntekijöiden kanssa kyllä, ja hyvin pärjää työntekijät meillä. Palkat on liittojen listoja paremmat. Jos liittojen kanssa pitää neuvotella, niin sitten mennään niillä palkoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka maassa on vallassa sosialistihallitus, ei sillä ole valtaa määrätä , ettei kukaan saa tehdä postin töitä ammattiliiton lakon aikana. Ei myöskään kukaan voi määrätä, että postin pitää maksaa työntekijöilleen enemmän kuin muut yksityisent pakettikuljetusfirmat maksavat. VR:n työntekijät toimivat suojatyöpaikoilla. Eihän Sak/Sdp salli mitään kilpailua raideliikenteeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä vassarikomukat voisivat jo tulla tälle vuosituhannelle. Liittoon kuulumaton voi tehdä töitä, eikä siinä rikkuriksi haukkuminen auta. Myös lakkoa ennen otetut liittoon kuulumattomat vuoratyöntekijät voivat olla töissä. Näyttää siltä, että sossuministerilläkin on puurot ja vellit sekaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti Rinne 2016: "Kun poliitikot sotkeutuvat työmarkkinoihin, syntyy sutta ja sekundaa". Paatero, anna postilaisten hoitaa asiansa keskenään. Kukaan hyvä johtaja ei halua Postiin töihin, jos poliitikot ovat jatkuvasti sotkemassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paaterohan ei nimenomaan tule puuttumaan työmarkkinajärjestöjen välisiin asioihin kuten Perusuomalaiset edellisessä hallituksessa.
Paatero on sanonut monta kertaa julkisuudessa, että hän eikä nykyhallitus puutu työmarkkinajärjestöjen välisiin neuvotteluihin joita sovittelija vetää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Suomi menossa kohti USA:n mallia, jossa johtajat nostaa miljoonapalkkioita ja työntekijät töissä kädestä suuhun? Ja nyt kyseessä vielä valtion yhtiö Posti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jos se asia Kapitalisteista ja näistä ##### KEPUtalisteista olisi kiinni niin oltaisiin menossa. Onneksi se ei ole pelkästään heistä kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuokratyövoiman nimittäminen rikkuriksi on loukkaavaa ja vihapuhetta. Se voi asettaa uhrin ay-maalituksen kohteeksi. Ministerin tulisi ymmärtää käsitteet ja toimia korrektisti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Posti ei ole suojatyöpaikka. Posti ei ole sosiaalinen työllistäjä. Omalla toimipaikallani on tehty pienentyneellä työväellä hyvää ja tuloksekasta työtä asiakkaiden hyväksi, joka onkin näkynyt konsernin tuloksessa.

Jossain vaiheessa edeltävinä vuosina Postin johto irtautti itsensä henkisesti niistä perustason tuloksen mahdollistajista, palkitsi itseään bonuksilla ja matkoilla. #mepostilaiset, on johdon sisäinen visio.

Edellisvuoden ennätysjoulusta käteen jäi tavanomaisen palkan lisäksi huumorihuomiona punainen kumirengas. Erillistä kiitosta ei sen koommin odotettukaan. #jouluntekijät, siinäpä sitten toinen visio.

Perustyöntekijällä on aivan riittävä ymmärrys tilanteesta ja tulevaisuudesta. Edellisen sopimuksen voimassaollessa asiat tehtiin niin kuin piti, kehitys- ja säästöideoita annettiin työpaikkojen ja palkkauksen säilyminen mielessä. Olisi hienoa jatkossa kokea olevansa johdon kanssa samassa veneessä. Tämänhetkisten neuvotteluiden perusteella siihen ei ole johdolla halua. Hyvä yritys toimii parhaiten sitoutuneella työntekijäkaartilla, sieltä johdosta alimmalle tasolle.

Kilpailijat kiittävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi pitää aliarvostaa rikkureita tällä tavalla. Itse maalta tulleena on ollut paljon rikkurina juurespeltoja rikkaruohoista kitkemässä. Mielestäni se oli hyödyllistä työtä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä pointti. Myös yhteisen omaisuuden rikkurit kuten bussikatosten rikkurit on täysin aliarvostettu ryhmä. Nämähän työllistävät paljon ihmisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina vaan oudommaksi menee Demari-hallituksen meno kun ministeri sekaantuu palkkaneuvotteluihin. Tai eihän siinä mitään uutta ole ko. puolueen toimissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Posti on Suomen valtion sekä Valtion kehitysyhtiö Vaken omistama yritys. Paatero on puolestaan omistajaohjausministeri. Joten kyllä hän ihan työtään tekee tässä asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postilla on hallitus kenelle tällaiset päätökset kuuluvat. Ei ministerille. Ministeri voi kertoa mielipiteensä yhtiön hallitukselle, mutta yhtiölain mukaan hallitus asioista päättää. Jos omistajaohjausministeri on hallituksen kanssa eri linjalla ja ei saa linjaa muuttumaan niin sen pitää vaihtaa hallitus. Hallitus sitten ohjaa toimitusjohtajaa ja toimitusjohtaja omaa johtoryhmäänsä. Ministeri ei voi sekaantua, vaikka puhuukin suurimman omistajan suulla, mitenkään muuten yhden yhtiön toimintaan. Ja näin sen pitääkin olla, muuten poliittisten ideologioiden vaihtuessa valtio-omisteisia yhtiöitä operoitaisiin ideologioilla, ei liiketoiminnan periaatteiden mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pekka Vennamo, aloitti aikoinaan postin pilkkomisen, ja se jatkuu edeleen,sehän oli sitä vennamolla, että postin johdolle maksetaan tuntuvaa palkkaa,ja työntekijää ajetaan ahtaale,joka on tänäpäivänä jo huomattu, mitä tämä on.Paras ratkaisu olisi tässätapauksessa, sanoa koko johtoporras ulos,ja alkaa uudella, orkanisaatiolla jakaa tehtävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On melkoista utopiaa kuvitella, että postin ongelmat poistuisivat, vaikka kaikki johtajat ja päälliköt irtisanottaisiin. Faktaa on, että posti on nykyisessä kilpailutilanteessa todella vaikeassa tilanteessa, johon mitkään helpot, populistiset keinot eivät auta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Posti on kovaa vauhtia menossa historiaan. Kirjeposti loppuu ja paketti - logistiikkaliiketoiminassa ei ole tilaa postin tapaiselle toimijalle. Kehitys kehittyy ja erittäin nopeat syövät nopeat. Tällaista on markkitalous. Sosialismissa on eri juttu. Siellä loppu kituuttamalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (138)

Uutisvirta

125
"Näyttää että tiistaina äänestetään pääministeristä" – Hallitusneuvottelut käynnistyivät odotetusti entisellä hallituspohjalla, Rinne jatkaa ainakin sdp:n puheenjohtajana
92
Sanna Marinista on tulossa uusi pääministeri, Marin voitti äänestyksessä Antti Lindtmanin täpärästi
71
Ulkoministeriön henkilöstön edunvalvoja Verkkouutisille: "Luottamus Haavistoa kohtaan horjunut erittäin pahasti"
69
Leskinen pääsi pisteille heti voittoisassa HIFK-debyytissään – Raksilan yleisön luopiohuutelu ei jäänyt ex-kärpältä huomaamatta: ”Eihän se hyvältä tunnu, mutta ymmärrän yleisön reaktion”
51
SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi – omistajaohjaus siirtyy Tytti Tuppuraiselle, Antti Rinteestä varapuhemies
44
Puheenaihe: Pitääkö nuorten lukutaidosta olla huolissaan? – "Jatkossakaan mekaaninen lukutaito ei tietenkään riitä, vaan on ymmärrettävä myös sisältöä"
41
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Miksi pitäisi jonkun/minun olla kiinnostunut köyhistä? Minulle ei kuulu kenenkään köyhän toimeentulo eikä eläminen vaan ... Lue lisää...
Oman onnen seppä.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image