Kotimaa

Omat osa­keo­mis­tuk­set voivat sitoa ministerin kädet ja sulkea suun – työministeri Timo Harakan salkussa on tuhti nippu suomalaisten pörs­siyh­tiöi­den osakkeita

Antti Rinteen (sd.) hallituksen ministereillä on vähän osakeomistuksia. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 13.10.2019 7:00
Ilari Tapio

Jos ministerillä on jonkin yhtiön osakeomistusta, ja kyseinen yhtiö on kohteena esimerkiksi myyntitapahtumassa tai valtion tuen mahdollisena saajana, ministerin tehtävänä on jäävätä itsensä. Euroopan unionissa poliitikkojen taloudelliset kytkökset nousivat julkisuuteen EU-komissiota muodostettaessa. Ne ovat merkittävä peruste ehdokkaiden kelpoisuutta arvioitaessa.

Valtaapitävien poliitikkojen taloudelliset kytkökset ovat olleet julkisuudessa EU-komissiota muodostettaessa. Talouskytkyt ovat merkittävä peruste komissaariehdokkaiden kelpoisuutta arvioitaessa.

Johtavien poliitikkojen ja virkamiesten omistukset ja muut sidonnaisuudet ovat tiukassa seurannassa myös Suomessa. Esimerkiksi jokainen ministeri tekee sidonnaisuuksistaan ilmoituksen heti, kun ottaa tehtävän vastaan.

Osakeomistusta Antti Rinteen (sd.) hallituksen ministereillä on hyvin vähän. Yhdeksällä heistä ei ole sitä oman ilmoituksensa mukaan lainkaan. Nollakerhoon kuuluvat muiden muassa Rinne itse sekä valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) ja elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.).

Hyvin pieniä tuulivoimayhtiöomistuksia on esimerkiksi vihreiden ulkoministerillä Pekka Haavistolla ja ympäristö- ja ilmastoministerillä Krista Mikkosella.

Yksi poikkeus kabinetissa kuitenkin on. Hän on työministeri Timo Harakka (sd.). Harakalla on muhkea osakesalkku.

Sijoitusomistuksissa ei ole mitään väärää

Eduskunnalle kesäkuussa annetun hallituksen sidonnaisuusselvityksen mukaan Harakalla oli tuolloin yrityksissä osake- ja muita omistuksia pörssiarvoltaan yhteensä noin 350 000 euron arvosta. Lisäksi hänellä oli rahastovarallisuutta lähes 70 000 euroa.

Harakan sijoitussalkku on erittäin hajautettu ja kotimaahan painottuva. Pitkässä listassa on muun muassa Fortumia, Fiskarsia, Nestettä, Nokiaa ja Nordeaa sekä rakennuskonevuokraamo Cramoa.

Ministerin sijoitusomistuksissa ei ole mitään arveluttavaa saati väärää. Niitä voi päinvastoin pitää osoituksena aktiivisuudesta, talousosaamisesta ja markkinatietoisuudesta.

Koska työministeri on työssään kuitenkin suoraan tai välillisesti tekemisissä suomalaisen yrityselämän kanssa, joku saattaa kyseenalaistaa hänen omat omistuksensa samoissa yrityksissä.

Kyse on eri asioista, mutta jokseenkin tuoreessa muistissa ovat ex-pääministeri Juha Sipilän (kesk.) sukulaisten ja lasten yritysomistuksista sekä entisen ympäristöministerin Paula Lehtomäen (kesk.) perheen Talvivaara-osakkeista nousseet kohut.

Ministeri on esteellinen lain nojalla

Eturistiriitoja syntyy vääjäämättä. Esimerkiksi erilaisten valtion tukipäätösten yhteydessä niitä selvitetään tavan takaa.

– Ministereiden perustuslain mukaisilla sidonnaisuusilmoituksilla ja hallintolain mukaisilla esteellisyyssäännöksillä turvataan asioiden valmistelun ja päätöksenteon puolueettomuutta. Sama pätee viranomaistoiminnan objektiivisuuteen, vakuuttaa alivaltiosihteeri Timo Lankinen valtioneuvoston kansliasta.

Jos ministerillä on jonkin yhtiön osakeomistusta ja kyseinen yhtiö on kohteena esimerkiksi myyntitapahtumassa tai valtion tuen mahdollisena saajana, ministerin tehtävänä on jäävätä itsensä.

– Esteellinen ministeri ei saa osallistua asian valmisteluun, esittelyyn, päätöksentekoon eikä muuhun käsittelyyn ministeriössä tai valtioneuvostossa, Lankinen luettelee.

Kyse ei ole vain sovitusta käytännöstä. Lankinen muistuttaa, että ministeri on esteellinen lain nojalla ja velvoitettu itse ilmoittamaan edellä mainittujen kaltaisista tilanteista.

Myös lähipiiri voi aiheuttaa jääviyden

Omistukset ja niihin liittyvät rajoitteet eivät koske ainoastaan ministeriä itseään. Jääviyden voivat aiheuttaa myös hänen lähipiirinsä omistukset.

– Oikeastaan eturistiriidat ja esteellisyydet koskevat vähän kaukaisempiakin piirejä, Timo Lankinen täydentää.

– Puolueettomuus ei saa vaarantua.

Virkamies voi joutua myymään

Ministereiden tapaan myös valtion johtavat virkamiehet tekevät sidonnaisuusilmoituksen muun muassa omistuksistaan. Menettely on kuitenkin siinä mielessä erilainen, että ilmoitus on virkaan nimittämisen edellytys.

– Tarvittaessa hän sitoutuu tässä yhteydessä luopumaan sellaisista tehtävistä ja omistuksista, jotka voivat muodostaa esteen hänen puolueettomuudelleen, alivaltiosihteeri Timo Lankinen kertoo.

– Osakeomistuksen myyminen saattaa siis olla jopa nimittämisen edellytys. Joskus tätä on vaadittu.

Menettely on samantapainen kuin EU-komission vuoden 2018 alussa hyväksymissä toimintasäännöissä.

Komissaarien tulee ilmoittaa yli 10 000 euron sijoituksensa ja arvioida, synnyttääkö omistus eturistiriitoja. Jos ristiriita ilmenee, komission puheenjohtaja voi vaatia komissaaria luopumaan omistuksesta tai siirtämään sen riippumattomaan hallintaan.

Timo Lankisen mukaan Suomessa ei ole ministereiden osalta harkittu, että osakkeita pitäisi myydä pois.

"Ministerin sijoitusomistuksissa ei ole mitään arveluttavaa saati väärää. Niitä voi päinvastoin pitää osoituksena aktiivisuudesta, talousosaamisesta ja markkinatietoisuudesta."

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Omistaminen muodostaa näkökenttään mustan aukon, jäävääminen tarkoittaa katseen kääntämistä syrjään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen olen havainnut että ei Demareja sovi arvostella,ja he saavat toimia ihan miten tahansa.
Tekiväpä he vaikka rötöksiä,niin ne painetaan villasella ja näistä ollaan hys:hiljaa.
Tämä on sitä toverien ajattelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljonko salaa tienasivat ja tienaavat edelleen rikoksistaan ne henkilöt jotka ''möivät'':
- Kemira GrowHow:n kansainväliselle talousrikolliselle Yaralle kymmenien miljardien alihintaan
- merkittävän luonnollisen monopolin (=verotusoikeus) Carunan ulkomaille - ainakin näennäisesti
- ulkoistavat terveydenhuoltoa, vanhusten hoivaa, lasten huoltoa, jms. ulkomaille
- tuulimyllyoikeuksia ulkomaille suoraan verovaroista sadoilla miljoonilla korruptoituina

Hallintarekistereissä eivät lymyä 'vain' itämafia vaan myös pienemmät rikolliset nostamassa osinkoja suomalaisten töistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esteellisyys päätöksenteossa on selkeästi kirjattu lakiin, puolueeton asioiden käsittely toteutuu ja se on kaikkien suomalaisten etu. Harakan toiminta on "suurennuslasin alla". Edellisellä vaalikaudella Sipilä ministereineen pelasi "omaan pussiin" miljardeja, nyt Kepua johtaa köyhä, Lapissa kasvanut nainen, häntä kuulostellaan nyt koko ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakait harakka luoteenpiirteensä mukaan haluaa kasata kaiken kiiltävän kotipesäänsä. Lisäksi joillakin harakoilla on taipumus käydä keräämillään kiiltävillä vaihtokauppaa muitten kanssa. Oiskohan tässä tapauksessa kysymys optioharakasta ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomuslaisilla ei juuri osakeomistuksia ainakaan huudeltavia, mutta kenen joukoissa seisot sen lippua kannat.
Kyllä tuos yhdeksänkyt luvun alussa olin kuuloetäisyydellä kun " pitäs saada oma mies eduskuntaan".
Se on raakaa peliä tuo rahall pelaaminen vaaleissa. Sielei osakkeita kovin noteerata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia. Ministeri ei myöskään saa hoitaa julkista virkaa tai muuta tehtävää, joka voi haitata ministerin tehtävien hoitamista tai vaarantaa luottamusta hänen toimintaansa ministerinä. Ministerit velvoitetaan ilmoittamaan elinkeinotoimintansa, omistukset yrityksissä sekä muut merkittävät tulolähteet ja velat. ( Suomen perustuslaki. )

Voiko tuota selvemmin ilmaista. Tosin sitä ei noudateta silmänlumeeksikaan vaan omistukset salataan esim. vakuutuskuorilla ettei sidonnaisuuksia voi valvoa. Sitä ei noudata edes entinen pääministeri saati sitten joku Berner, jonka samainen entinen pääministeri nosti valtioneuvostoon romuttamaan kansakuntamme palveluita ja avaamaan ne valvomattomina - ilman taksamittareita - rikollisille sekä siirtämään toimialan omistukset pois Suomesta että voi niitä halita helpommin anonyymisti ja nostaa niistä verottomia osinkoja itselle, vaikka Ruotsista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

58 tonttua per firma, ei järin sitovalle tunnu. Varmaan enemmän rahaa kiinni asunnossa.

"Sijoitusomistaminen osoituksena talousosaamisesta ja markkinatietoudesta" - missäköhän ko. alivaltiosihteeri on kannuksensa hankkinut? Kummoista aktiivisuuttakaan tuo ei vaadi.

Sinänsä hienoa että on sijoittanut kotimaisiin yrityksiin. Sidonnaisuus Suomeen jääviä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työministerin muhkeassa osakesalkussa ja myös YLE lauantaivieraana mainitussa ohjelmassa useita sijoituasuntoja omistuksessa ei sinänsä mitään erikoista.
Se että työministeri puhuu SAKSDPn hallitusohjelman ohjelman mukaista populista sanomaa on tässä huomioitava.
Kohtaanto -ongelma on ilmeinen tässä tapauksessa.Samoin näinollen myös jääviydessä.
Median mukaan asuinpaikka on Tallinnassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jääviys on sanahelinää. Jos vähänkään epäselvää niin ministerin salkku pois. Asian valmistelu on sallittu mutta minuutti jäänyttä asian lopullisessa päätöksessä on juuri tätä sanahelinää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin. Ja Harakkahan on tietysti ainut ministeri kautta aikain, jolla on osakeomistuksia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demari Sundquist "pääsi" vararikkoon, mutta taitavana talousmiehenä osasi perustaa miinussaldoisen pankkitilin, tietenkin myöntäjäpankin suostumuksella. Piilotettuun miljoona omaisuuteen ei ole päästy kajoamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka itsensä jäävää niin ei sillä ole mitään merkitystä kun vuoroin päätetään asioista kaveripiirin ja hyväveliverkoston hyödyksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärtävätköhän nämä varakkaat osakesalkkujen omistajat
oikeasti yhtään mitään pientä eläkettä nauttivien elämästä?
Monen naisen eläke on noin pieni, jos on hoitanut lapsensa kotona ja
saanut sen jälkeen satunnaisia töitä silloin tällöin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suosittelisin hieman positiivisempaa elämänasennetta. Tuo ”eliitti” vs ”kansa polvillaan”-ajattelu vain katkeroittaa.

Todellisuudessa lähes kaikki suomalaiset ovat elintasoltaan keskenään suht koht samalla tasolla. Jollakin voi olla isompi asunto tai hienompi auto, mutta kaikilla on samat oikeudet, täysin samat mahdollisuudet kouluttautua (ei, ei homma johonkin muutaman satasen lukiokirjoihin todellisuudessa kenelläkään kaadu) ja terveydenhuoltokin on hyvin kaikkien saatavilla.

Asiat ovat aika hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, oma tulkintanikin kuvasta on selkeän positiivinen, mahdollista esimerkiksi
a) hallitus odottaa taivaalta satavaa rahaa ja mannaa tai alaslaskeutuvaa arkkienkeli Gabrielia rahasäkin kanssa
b) ylöspäin kuikistellessa kaulan ikääntymiseen liityvät poimut ikäänkuin häviävät, samoin kaksois/kolmoisleuat.
c) kerrosta ylempänä seisova rahakirstunvartija on juuri ilmoittanut ministerien mojovasta palkankorotuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varsinainen asiantuntijakaarti niin koulutuksen,talouden kuin terveydenhoidonkin alalta....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ministerien ja kansanedustajien sidonnaisuusilmoitusten pitäisi olla rehellisiä. Kun sidonnaisuudesta on ilmoitettu, pitää rehellisyyden nimissä myös pystyä ilmoittamaan jääviytymisensä hallitsemiensa sidonnaisuuksien osalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

21.11.
Henkilöauto suistui tieltä Siikalatvalla, kuljettaja vietiin tarkastukseen
21.11.
Fluorivoiteet kielletään maastohiihdossa ja Suomessa kehitetään korvaavia tuotteita
21.11.
Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti Kajaanissa, pakeni poliisia hurjaa ylinopeutta ja törmäsi lopulta autoon
21.11.
Oululainen Veronica Helanen taisteli tiensä ylioppilaaksi – maksansiirrot pakottivat nuoren lukiolaisen lopettamaan koulun hetkeksi kokonaan
21.11.
Vanhan kou­lu­ra­ken­nuk­sen asunnossa syttyi tulipalo Tervolassa, viisi henkilöä vietiin tarkastukseen
21.11.
Laservalojen ja höyrykoneiden Slushissa värikyltit vievät yrittäjät ja sijoittajat yhteen – Huippukalliista lipuista huolimatta tapahtuma tekee kävijäennätyksen
21.11.
Oulun amatöörinyrkkeilyn ykkösiskijä Aydin Behruz loukkasi kätensä työtapaturmassa, Tammer-turnaus jää väliin: "Henkisesti tämä on kovempi pala kuin itse vamma"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image