Kotimaa

Olym­pia­ko­mi­tean toi­mi­tus­joh­ta­ja muistaa yhä Oslon her­ne­rok­ka­su­mun 1982 – "Matti Nykänen on yksi isoimpia suomalaisen urheilun nimiä"

Matti Nykänen hyppäsi Oslossa vuonna 1982 MM-kultaa, vaikka sumu täytti mäkimontun.
Kotimaa 4.2.2019 12:30 | Päivitetty 4.2.2019 20:55
Jussi Orell

Olympiakomitea aikoo muistaa edesmennyttä mäkilegendaa Matti Nykästä. Omaisilla on halutessaan mahdollisuus saada hautakiveen olympiarenkaat.

Legendaarisen näkihyppääjän Matti Nykäsen kuolema vain 55-vuotiaana pysäytti myös Suomen olympiakomitean nykyisen toimitusjohtajan Mikko Salosen.

– Kyllä se oli iso järkytys. Viime aikojen uutisointi Mattiin liittyen on ollut seesteistä, joten tuntui siltä, että kaikki on hyvin. Matti Nykänen on yksi isoimpia suomalaisen urheilun nimiä kautta aikojen, Salonen sanoo.

Salonen kertoo olleensa muutamissa tilaisuuksia samaan aikaan Nykäsen kanssa, mutta ei tuntenut tätä henkilökohtaisesti. Salosen ensimmäiset muistikuvat Nykäsestä juontavat vuoteen 1982.

– Nykänen hyppäsi tuolloin Oslon hernerokkasumussa ensimmäiseen maailmanmestaruuteensa vain 18-vuotiaana. Siitä hetkestä alkoi piirtyä muistikuvia.

Olympiakomitea aikoo muistaa ja tukea Nykäsen omaisia surussa. Se, miten se käytännössä tapahtuu, on vielä auki.

– Sovimme omaisten kanssa, miten he toivovat, että kuollutta muistetaan. Mietimme asiaa myös Olympiavoittajat ry:n kanssa. Kun olympiavoittaja kuolee, omaisilla on muun muassa mahdollisuus saada läheisensä hautakiveen olympiarenkaat. Yksityiskohdista sovitaan aina omaisten kanssa, Salonen korostaa.

Vauhtia riitti mäessä ja sen ulkopuolella

Nykänen voitti urallaan muun muassa viisi olympiamitalia, joista neljä oli kultaisia. Niiden ohella Nykänen liiteli useisiin maailmanmestaruuksiin, maailmancupin voittoihin ja Suomen mestaruuksiin.

Urheilu-uransa jälkeen Nykänen siirtyi viihdealalle esiintyen muun muassa laulajana, ja otsikoita syntyi. Kaikki julkisuus ei ollut myönteistä. Nykänen muun muassa sai tuomioita eriasteisista väkivaltarikoksista.

Olympiakomitean toimitusjohtaja Salonen sanoo, että nykyään urheilijoita tuetaan uran jälkeiseen elämään siirtymisessä selvästi aiempaa paremmin.

– Ajat ovat todellakin muuttuneet. Nykyään on voimassa niin sanottu kaksoisura-ajattelu, jossa urheilijaa tuetaan jo urheilu-uran aikana esimerkiksi opiskeluun liittyen. Tätä tehdään yhdessä lajien kanssa, eikä ketään jätetä yksin.

Nykänen oli naimisissa kaikkiaan kuusi kertaa. Nykyisen vaimonsa kanssa Nykänen avioitui 2014.

Nykäsellä on kolme lasta.

Nykäsen kuolemasta uutisoi ensimmäisenä Seiska.

Katso kuvia Matti Nykäsen uran varrelta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

90 - luvun nuorten idoli.
Kyllä katsottiin kaikki kisat kotona ja koulussa, hienoja hetkiä kun nuori Matti pärjäsi maailmalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tänään on Matille tarjottu glooriaa ja kunniaa.

Olisitte tarjonnut sitä samaa ehdoitta unohtamalla Matin synkät hetket...

Kevyet mullat kaimalle!

-Matti-

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

80
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
35
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
30
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
17
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
15
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
13
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image