Kotimaa

Öljyn hinta-alella mie­len­kiin­toi­nen vaikutus Suomen talouteen – Miksi muut hyötyvät enemmän?

Kotimaa 9.1.2015 17:46
Juha Vainio

Raakaöljyn pysyvällä hinnanlaskulla olisi Suomen taloudelle paljon positiivisia vaikutuksia, arvioi Etlan kansainväliseen talouteen erikoistunut tutkija Paavo Suni tuoreessa muistiossa.

– Se kohentaa kotitalouksien ostovoimaa, kun polttonesteet halpenevat. Myös kuljetusyrittäjät yrittäjät hyötyvät. Energiaa tuoville maille öljyn halpeneminen on erittäin hyödyllistä ja vahva tuki talouskasvulle, Suni sanoo.

Sunin mukaan Suomi ei kuitenkaan hyödy halvasta öljystä suhteellisesti yhtä paljon kuin muut teollisuusmaat.

Miksi muut teollisuusmaat hyötyvät hinta-alesta enemmän?

Muistiossa arvioidaan, että Suomen muita teollisuusmaita heikompi öljyn hinnanlaskun bkt-vaikutus johtuu suurelta osin Suomen viennin suuresta riippuvuudesta Venäjään.

– Suomelle Venäjän kauppa on tässä suhteessa varjopuoli. Öljyn hinnanlasku vaikuttaa Venäjään, niiden kysyntä pienenee ja sitä kautta vaikuttaa meidän Venäjän-vientiin, joka supistuu varmasti vielä tuntuvasti tänä vuonna.

Suni arvioi, että raakaöljyn hinnan romahdus vaikuttaa positiivisesti maailmantalouteen: Öljyä tuovat teollisuusmaat hyötyvät hinta-alesta enemmän kuin öljyä vievät maat kärsivät.

– Öljynvievät pystyvät puskuroimaan laskun vaikutuksia lainaamalla tai turvautumalla keräämiinsä reserveihin. Vaikutukset öljyä tuoviin maihin vaihtelevat sen mukaan, kuinka intensiivisesti ne käyttävät öljyä ja kuinka riippuvaisia ne ovat viennistä öljyä vieviin maihin.

Etlan hahmotelman mukaan Suomen bruttokansantuote olisi 1,6 prosenttia perusuraa korkeampi vuonna 2016, jos raakaöljyn dollarihinta alenisi pysyvästi 40 prosentilla.

Etlan muistio raakaöljyn hinnan laskun talousvaikutuksista.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Suomessa polttoaineiden hinnat on suurimmaksi osin veroa, joten öljyn hinnan lasku ei niin paljoa mittarihintoihin vaikuta, että normikansalaisen ostovoima nimeksikään parantuisi.
kuljetusyrittäjien taksat on sidottu pääosin indeksiin, joten kun dieselin hinta laskee, niin laskee myös taksa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No olipa höpinää tuo Venäjän ostovoiman laskun näkyminen selvästi muka Suomessa.

Suomen viennistä karkeasti 3 / 4 kohdistuu maihin, joissa ei öljyä liiemmin tuoteta, ja Venäjän kauppa on n. 10% viennistä. Näin ollen laskevan öljyn hinta parantaa Suomen vientinäkymiä todella paljon, koska suurin osa vientimaista hyötyy tilanteesta. Venäjän tuonti taas on 15% Suomen tuonnista, ja suurin osa siitä on öljyä, joten kyllä se hinnan lasku tuo selvää hyötyä myös itäkaupassa.

Suomi on suunnilleen sijalla 15 sekä Venäjän vienti- että tuontitilastoissa. Edelle mahtuu aika monta maata, joita Venäjän talousongelmat koskettavat enemmän. Suomen tilanne on siis aivan samalla linjalla muiden kanssa.

Parempi onkin siis vaan keskittyä ratkomaan maan sisäisiä ongelmia, eli yli varojen elämistä yms.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyisellä öljynhinnalla Suomi säästää öljylaskussa 2,5 miljardia euroa joka ensisijassa parantaa Suomen vaihtotasetta. Laski miten tahansa öljynhinnan taloudellista hyötyä niin Suomi hyötyy siitä yhtä lailla kuin muut maat.

Kansantalouden kannalta öljyn ostamisessa ei ole mitään järkeä koska se köyhdyttää Suomea miljardeilla euroilla. Valtion kannattaisikin suosia verotuksessa flexfuel, eco-, hydrid- ja sähköautoja jotta polttoaineiden kulutus laskisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisihan siitä sitten hyötyä suomessakin Mutta kun meillä on suuret verot kaikessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä sn on väliä miten Venäjän käy? Ainoastaan se on hyvä asia että heillä menee huonosti. Se on myös meisän turvaamme että Venäjä ei pysty vahvistumaan. Suomelta ja suomalaisilta näjöalattomuutta ettwi osata tehdä kauppaa muualle kuin Venäjälle. Ja Venäjän osuus tulee laskea alas. Ne vain kyykyttää aina kuin mahdollista. Keksivät tulleja, rajamuodollisuuksia, perusteettomia syytöksiä milloin epäpuhtaista elintarvikkeista tai vastaavista.

Venäjä pitää saada nurin keinolla millä hyvänsä. Rauhanomaissti toki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Demarit esittää maidolle lisäveroa

247 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eikö töissä haluta käydä?

töissä käydään pakosta jos muuta elättämis mahdollisuuta ei ole Lue lisää...
pakko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image