Kotimaa

Ojituksen vaikutus metsätalouden kuormitukseen on tuplasti oletettua suurempi – il­mas­ton­muu­tos pahentaa vielä tilannetta

Metsien ja soiden ojitus kuormitta vesistöjä roimasti enemmän kuin on oletettu.
Kotimaa 29.11.2019 15:01
Jami Jokinen

Metsistä ja soilta valuu ojituksen vuoksi 7 300 tonnia typpeä ja 440 tonnia fosforia. Eniten kuormitusta tulee Pohjanmaalta ja Kainuusta.

Metsätalous kuormittaa vesistöjä tuplasti oletettua voimakkaammin. Syynä on erityisesti ojitus, jonka vaikutus on lisäksi kasvanut ilmaston muuttuessa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan metsistä ja soilta valuu vesistöihin metsätalouden toiminnan seurauksena 7 300 tonnia typpeä ja 440 tonnia fosforia. Aiemmin virallisissa tilastoissa ja raportoinnissa käytetyt arviot olivat 3 250 ja 230 tonnia.

Määrä on siis typen kohdalla reilusti yli ja fosforin kohdalla lähes kaksinkertainen aiemmin käytettyihin arvioihin verrattuna.

Suurin kuormitus Pohjanmaalla ja Kainuussa

Metsien ja soiden kokonaiskuormitus sen sijaan arvioidaan yhtä suureksi kuin aiemminkin, joten metsätalouden suhteellinen merkitys vesien kuormittajana on uuden tutkimuksen mukaan selvästi aiempaa suurempi.

Kaikesta ihmistoiminnan aiheuttamasta vesistökuormituksesta metsätalouden osuus on esimerkiksi fosforin kohdalla 14 prosenttia. Virallinen osuus on tähän asti ollut kahdeksan prosenttia.

Metsäojitus aiheuttaa uusien tulosten mukaan vesistökuormitusta myös pidempään kuin aiemmin oletetun noin kymmenen vuoden ajan.

Metsätalous aiheuttaa suurimman ravinnekuormituksen Pohjanmaalla ja Kainuussa. Tämä johtuu ojitettujen soiden suuresta pinta-alasta.

– Kuormituksen alueelliset erot tulisi ottaa entistä paremmin huomioon metsätalouden harjoittamisessa ja vesiensuojelussa, toteaa Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimusprofessori Leena Finér.

Ilmastonmuutos pahentaa tilannetta

Fosforilannoituksen loppuminen on vähentänyt metsätalouden fosforikuormitusta.

Typen ja orgaanisen hiilen kuormitus on sen sijaan ollut kasvussa vuodesta 1978 alkaen. Tutkijoiden mukaan tämä johtuu todennäköisesti ilmastonmuutoksesta.

Uudet lukemat selvisivät Luken, Suomen ympäristökeskuksen (Syke), Tapio Oy:n ja Oulun yliopiston MetsäVesi-hankkeessa. Sitä rahoittaa valtioneuvosto.

**

MAINOS

Kommentoi

Aatelkaapa tähän vielä suuret päätehakkuut, jotka alkavat piakkoin. Tuleeko aukkohakkuut vai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta kun Suomi on metsänhoidon huippuosaaja ja mallimaa... Pari viikkoa sitten hesarissa esitettiin hyvä tilasto, jonka mukana Japanissakin on enemmän puuta kuin Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä asiassa nuo oletukset ovat olleet ns. poliittisesti korrekteja eli sopivaan suuntaan kallellaan, ehkä mukana on ollut myös toiveajattelua. Luonnontilaa ja vesistöjä seuraavalle uusi arvio ei tule yllätyksenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vieläkö tuota vahingollista hullun hommaa jatketaan? On Suomessa paljon rahaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia ei tietenkään minulle kuulu, mutta...
Kun lukemat ovat noinkin korkeat:
"...7 300 tonnia typpeä ja 440 tonnia fosforia..."
Osaako joku ottaa sen kaiken kemiran talteen?
...ettei tarvitse erikseen tehtailla keittää.
Jutun mukaan, jos ojan päässä passaa, niin siitä voi aloittaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ojitukset on aikoinaan suunniteltu periaatteella "kaikki vedet tulee johtaa avoveteen asti". Kunnostusojitusvaiheessa vedet tulisi suunnata periaatteella "kitu- ja joutosuot vesitetään ja metsämaat kuivataan" mutta kemeran tukemat kunnostusojitukset on niin pirun helppo ja vaivaton toteuttaa kun vain olemassa olevat ojat perataan eli ei korjata aikanaan tehtyä täysin väärin tehtyä ojaverkostoa. Veto-ojat tulee ohjata nevoille ja vesistöön suoraan johdetut ovat tulee kääntää pintavaluntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsähallituks ei paljoa piittaa. Kunhan saadaan massiiviset hakkuut rahoiksi. Inarinjärven rannoillekin lomakylä puuhataan. Metsähallituksen siunauksella

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:26
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
23:16
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
23:04
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
21:56
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
21:06
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
20:58
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939
20:52
Ylivieskassa hurja liikenneonnettomuus: henkilöauton hirvikolari johti törmäykseen pakettiauton kanssa
111
Katri Kulmuni: Keskusta ei hyväksy kaikkien al-Holin suomalaisten kotiuttamista – Paine ulkoministeri Haaviston ympärillä kasvaa
99
Ulkoministeri Pekka Haavisto: Minulla ei ole tietoa operaatiosta, jolla suomalaisia tuotaisiin al-Holin leiriltä Suomeen
72
Kärpät ja kuusi muuta seuraa solmivat jättimäisen yhteistyön: Koskettaa yli 2500 pelaajaa – "Suurin jääkiekon seurayhteistyö koko Suomessa"
66
Suurin osa al-Holin suomalaisista lapsista on alle kouluikäisiä – joukossa on myös orpoja
63
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
55
Hallitus istunut vajaan vuorokauden - oppositiosta sataa jo rankkaa arvostelua
46
Sanna Marinin hallitus sulki ensitöikseen ministereiltä pyöröoven – puolen vuoden karenssi, jos siirtyy "eturistiriidan" synnyttäviin tehtäviin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huomenna huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Matti ja Teppo laulaa - se on mahtavaa- jne Ok-talo ,167 neliötä yksin. Oikein naurattaa ko ajattelee pikkukopperoasukke... Lue lisää...
on missä mällätä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

11.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image