Kotimaa

Oi­keus­tie­tei­li­jä: Rip­pi­sa­lai­suus on ongelma las­ten­suo­je­lul­le

Kirkon piirissä on tapahtunut hyväksikäyttöä myös Suomessa. KUVA: Marja Airio
Kotimaa 13.5.2010 10:53
Anne Hentilä

Kirkko haluaa pitää kiinni pappeja ja seurakuntien viroissa olevia lehtoreita koskevasta rippisalaisuudesta. Se ohittaa aina muihin lakeihin kirjatun ilmoitusvelvollisuuden ja julkisuusperiaatteen. Tietoja saa kertoa eteenpäin vain siten, ettei ripittäytyjän henkilöllisyys välillisestikään paljastu eikä esimerkiksi teon ajankohdasta saa mainita.

Lastensuojelulaki ylittää kaikki ammatilliset salassapitosäännökset, mutta ei rippisalaisuutta. Rippisalaisuus murtuu kirkkolain mukaan, jos papille kerrotaan ripissä teosta, joka on yleisesti ilmiannettava teko, kuten törkeä lasten hyväksikäyttö.

Mikkelin hiippakunnan piispan Seppo Häkkisen mukaan rippisalaisuus voi tuoda sellaisia ihmisiä kertomaan tilanteestaan, jotka eivät kenellekään muulle voi puhua. Näin voi tulla esille tapauksia, jotka muuten jäisivät kokonaan piiloon. Oikeustieteen tohtori Sami Mahkonen pitää selvänä sitä, että rippisalaisuuden ehdottomuus pitäisi purkaa. Hänen mielestään kirkkolaki on ongelma lastensuojelun kannalta.

Lue lisää perjantain Kalevasta!

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Hallituksilla on kautta aikain ollut selkeä pyrkimys kaventaa yksityisyyttä ja saada viranomaisille lisää valtaa kaivella tietoja kansalaisista. Tyypillisesti vain vallankumoukset ja muut yhteiskuntaa perinjuurin muuttavat tapahtumat asettavat tällaiset hallinnon itselleen koplaamat oikeudet takaisin lähtökuoppiinsa. Suomessa ei ole edes perustuslakia, johon nojatan kansalaiset voisivat torjua moiset pyrkimykset, kuten esimerkiksi rapakon takana on tilanne. Siksi täällä populistit saavat rauhassa kilkuttaa kelloja ja kerätä sympatioita ajattelemattomilta kansalaisilta, jotka eivät huomaa vapauksiensa ja yksityisyytensä menetystä, ennen kuin huomaavat viimein olevansa maaorjia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eise mikään ongelma ole sanotaanhan sanassakin että "joka tekee pahaa pienimmille helvetin tuleen tuomittakoon" vaan pedofiilit suojelee pedofiiliä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos on tehnyt rikoksen,joka on laissa kielletty.siitä on rangaistus kärsittävä lain mukaan.Ei sellaista voi antaa vaan anteeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos rippisalaisuus puretaan, kuka enää tulee tunnustamaan syntejään sekä hakemaan apua? Kannatan lämpimästi rippisalaisuuden jatkamista, sillä tänä päivänä seurakunta on ainoa paikka, missä ihmistä ei tuomita ulkonäön, tekojensa tai varallisuudensa perusteella. Tietysti papin velvollisuus on yrittää ohjata vakavien syntien tehnyttä kantamaan vastuuta teoistaan eli ilmoittautumaan itse poliisille. Papin tehtävä ei sen sijaan ole olla poliisi tai yleinen syyttäjä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Braxin puuttuminen rippisalaisuuteen tuntuu lähinnä hurskastelulta, jolla hän yritti kääntää huomion pois hallituksen ydinvoimapäätöksestä, jotta ei huomattaisi, että vihreätkin ovat hallituksessa! Enpä usko, että kukaan pedofiili menee papille ripittäytymään edes, kun eipä juuri muutkaan! Tosin tuomiot ovat todella mitättömiä näille pedofiileille ja raiskaajille. Tuomioita olisi ehdottomasti kovennettava, siihen Brax pystyisi vaikuttamaan, jos on tosissaan tässä asiassa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sossulle tiedoksi, että virkamiehillä kuten lääkäreillä samoin kuin papeilla on velvollisuus tehdä lastensuojeluilmoitus mikäli heillä työssään selviää jotain mikä tähän antaa aiheen. Tämä velvollisuus menee lainkin mukaan aina salassapitovelvollisuuden edelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan käsittämätöntä miten kirkko katsoo aina oikeudekseen rikkoa maallisia lakeja. Millään muulla työpaikalla ei ole saanut syrjiä sukupuolen perusteella enää vuosikymmeniin niin kuin kirkon piirissä. Ja nyt lastensuojelulaki... Lasten hyvinvoinnin pitäisi olla itsestäänselvyys eikä mikään moraalisen pohdinnan aihe. Papeilla on lain mukaan VELVOLLISUUS tehdä lastensuojeluilmoitus mikäli herää huoli lapsen hyvinvoinnista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rippisalaisuus on lakiin kirjattu. Aivan samoin kuin asianajajan ja lääkärin salassapitovelvollisuus. Pappi tekisi virkavirheen jos ilmaisee ripissä tietoonsa saadun asian.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laki on laki ja lastensuojelun pitää mennä kaiken ohi jopa rippisalaisuudenkin. Se on rippi-isältä jo synti jos suojelee näin hirveää rikosta. Kirkko HALOO. piispat Haloo

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Salaisuuksien suomi. Piiloon vaan ongelmat ja muistamattomuus on kansan tauti jo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskooko joku tosissaan, että pedofiliaan syyllistynyt henkilö tulee ripittäytymään papille? Toiseksi, jos tällainen todella tapahtuisi, pappi voi ensinnäkin kehottaa ko. henkilöä menemään viranomaisten puheille JA informoida viranomaisia siitä, että tällaista tapahtuu (hän ei voi mainita nimiä). Jos taas ripille/sielunhoitoon tulee pedofilian uhri, kyse ei enää ole rippisalaisuudesta, mikäli pappi auttaa uhria saamaan apua - eikä rippisalaisuus kiellä uhria kertomasta tekijän nimeä viranomaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihminen, joka ripissä tunnustaa vakavan rikoksen, tietää ja ymmärtää tehneensä syntiä / väärin. Sillä, jonka käsitys oikeasta ja väärästä on niin rikki, ettei ymmärrä esim. lapsen hyväksikäyttöä rikokseksi, ei ole edes tarvetta mennä ripittäytymään. Siksi ripittäytyminen ja rippisalaisuus mahdollistavat osaltaan rikollisen toiminnan lopettamisen. Rippisalaisuuden arvioimisessa tarvitaan ymmärrystä synnintunnon ja ripittäytymisen psyykkisestä dynamiikasta. Joka ei ole itse ripittäytynyt, harvemmin sitä ymmärtää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Rippisalaisuus murtuu kirkkolain mukaan, jos papille kerrotaan ripissä teosta, joka on yleisesti ilmiannettava teko, kuten törkeä lasten hyväksikäyttö." Eli mikä tässä on ongelma? Papin velvollisuus on laittaa alulle suojelulliset toimenpiteet, mikäli uhka ilmenee, sitä ei rippisalaisuus sido.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:04
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
19:00
Arvio: Televisio leviää Suomeen, mutta sopiiko se vanhoillislestadiolaisten uskovaisten olohuoneeseen? – SRK:n historiankirjoituksessa on edetty 1960- ja 1970-lukujen vaikeisiin kysymyksiin Tilaajille
19:00
Konsultin Oulun kaupungin pöytään lyömät madonluvut ihmetyttävät entisiä valtuutettuja – "Mihin on kadonnut se oululaisten poliittisten ryhmien yhdessä tekemisen malli" Tilaajille
18:42
Riskintorjunta voi mennä Suomessakin uusiksi, jos tieto Wuhan-viruksen tarttuvuudesta osoittautuu merkittäväksi
18:32
Omakotitalon yhteydessä olevassa automaalaamossa syttyi tulipalo Pateniemessä, paloa sammutetaan parhaillaan
18:16
Iijokea soudetaan ja melotaan ensi kesänä kahdessa tapahtumassa samaan aikaan – Perinteisen Iijokisoudun rinnalle nousee Elävä Iijoki -melonta- ja soututapahtuma
18:00
Oulujärven saarihakkuiden kiellolla voi olla ennakkopäätöksen luonne – "Aikaisemmin Metsähallitus ei juuri suojelijoita kuunnellut" Tilaajille
50
Onko juniorivalmentajien osaaminen heikkoa? "Liian moni lapsi kokee kiusaamista ja epäasiallista käyttäytymistä urheiluseurassa"
39
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
27
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
27
Kiina puolustautuu koronavirukselta: rajoituksia joukkoliikenteeseen, villieläinten kauppa seis – kuolonuhreja yli 50
23
Manner tuskaili Kärppien johtoasemassa pelaamista – Kolmanneksen kauden tehopisteistään turkulaisia vastaan tehnyt Jokinen laittoi TPS-tehot sattuman piikkiin
22
Ulkoministeri Haavisto suunnitelmasta tuoda Al-Holin naiset oikeuden eteen Syyriassa: "Mielellään kuulemme, mitä kurdit suunnittelevat"
18
Kiinalaisryhmät peruvat Lapin matkoja tai etsivät niille uutta ajankohtaa – "Meillä on tietoja yksittäisistä nuorisomatkailuun liittyvistä ryhmistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

187 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ay-liike mahdollistaa sen, että voin ylipäätään kulkea töissä

Onneksi monet tajuavat Ay-liikkeen tarkoituksen ja sen antaman todellisen suojan työntekijöille kuten aloittajakin. En ... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image