Kotimaa

Oi­keus­p­sy­kiat­ri: Imatran tapahtumiin liittyy epäloogisia ja se­lit­tä­mät­tö­miä piirteitä

Kolme naista sai surmansa Imatran keskustassa myöhään lauantai-iltana. KUVA: Lauri Heino
Kotimaa 5.12.2016 18:58 | Päivitetty 5.12.2016 18:59
Virpi Niemistö

– Kun motiivia on vaikea löytää eikä alkoholilla ole ollut osuutta asiaan, olisiko tekijä voinut toimia harhojen vallassa?

Tällainen kysymys nousee oikeuspsykiatri Alo Jüriloon mieleen Imatran ampumatapauksesta, kun kolmeen ihmisen kuolemaan johtaneesta tragediasta on kulunut yksi kokonainen päivä.

Jüriloon mukaan Imatran tapahtumiin liittyy monia epäloogisia ja selittämättömiä piirteitä, kuten se, että ampuja oli jäänyt tekojen jälkeen autonsa läheisyyteen. Useasti tekijä päätyy tekonsa jälkeen yrittämään itsemurhaa, mitä ei tapahtunut Imatran murhenäytelmässä.

– Entä miksi tekijä lopetti ampumisen?

– Entä jos hän olisi halunnut kohdistaa tekonsa juuri tunnettuun paikallispoliitikkoon, eikö hänen olisi kannattanut väijyä uhrin kotiovella? Uhrien valikoituminen vaikuttaa enemmän sattumalta, Jüriloo pohtii.

Jüriloo muistuttaa, että näihin kysymyksiin ei ole tällä hetkellä tarkkoja vastauksia.

– Yleensä väkivaltarikoksen tekijä ei ole mielisairas ja hän tuntee uhrinsa, oikeuspsykiatri lisää.

Päihteiden ja sairauden yhdistelmä kasvattaa riskiä

Melko harvinaista on, että väkivaltarikos tehdään selvin päin. Psykiatrisista häiriöistä esimerkiksi skitsofrenia lisää vain jonkin verran väkivaltaisuuden riskiä. Vasta päihteiden ja sairauden yhdistelmä kasvattaa riskin 25-kertaiseksi väestön keskiriskiin verrattuna.
Imatran ampuja on syyllistynyt aiemmin tapon yritykseen.

Jüriloo ei kannata sitä, että yleisen turvallisuuden lisäämiseksi nostettaisiin kynnystä pitää rikostaustaisia henkilöitä telkien takana, mutta hän esittää yhteiskunnan valvonnan ja hoitovelvoitteiden lisäämistä suuren uusimisriskin omaaville henkilöille.

– Suomalainen järjestelmä on perusteiltaan hyvä. Täytyy myös muistaa, että suurin osa rikoksentekijöistä ei uusi tekojaan. Mielenterveys- ja päihdepalveluita tulisi vahvistaa, tarvitaan enemmän matalan kynnyksen paikkoja. Sen lisäksi avohoitoon tarvittaisiin enemmän velvoitteita, esimerkiksi päihteettömyyden ja lääkehoidon toteutumisen suhteen sekä suuttumuksen hallintaa parantavia hoito-ohjelmia, hän selvittää.

Totuus on Jüriloon mukaan kuitenkin se, että minkään riskiarviointimenetelmän avulla ei pystytä sataprosenttisesti sanomaan, miten joku ihminen esimerkiksi kuukauden kuluttua käyttäytyy.

– Avoimessa yhteiskunnassa joudutaan aina ottamaan jonkin verran riskiä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mielestäni kaikkiin ihmisiin pitää suhtautua kunnioittavasti. Näin ehkäistään turhautumista.
On absurdia, että esim Sipilän vaimo kehottaa muita piikomaan ja leipomaan pullaa, kun samaan aikaan näiden muiden rahoja jaetaan hänen suvulleen pöydän alla ikään kuin.

Toinen asia. Kun Niinistö oli nuori, oli normaalia vetelehtiä par vuosikymmentä baareissa tai olla aktiivinen yhteiskunnallisesti mutta ilman työpaikkaa tai opiskelujenkaan etenemättä vuosikymmeniin. Tuolloin taas vanhana tehtiin töitä ja kuoltiin saappaat jalassa.Nykyään nuori leimataan sairaaksi tai syrjäytyneeksi jos ei ole koneiston osa ja valmistu nopeasti. Ihmisten leimaaminen ja syrjiminenja huono kohtelu synnyttää pahoinvointia. Ei palkkatyön puute synnytä vaan rahan
Opintotuki noin 200, eläkkeet noin 2000.
Annetaan nuorten olla rauhassa. Ihmetellä maailmaa. Kuten silloin kun niinistö oli nuori. Ei leimata tai hyväksikäytetä heitä.

Köyhimpien velvoittaminen ilmaistöihim tai hyväntekeväisyyteen ei ole oikein. Miksi olisi oikein sosialisoida toisten aikaa mutta jos niiltä jotka ovat suhmuroineet verotulot suvulleen joku uskaltaisi vaatia rahan sosialisoimista, olisi hän auttamatta rikkaiden tai sellaisena esiintyvien mielestä kateellinen.
Autetaan heikoimpia. Perheet leipomaan nuorille. Ei sipilät tarvitse apuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästäpä syystä vältän liikkumista ongelmapitoisilla seuduilla ja juottoloiden edustalla ilta-öiseen aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Avohoito on ihmisten heitteillejättöä ja valitettavasti siitä johtuen näitä tragedioita saamme aika-ajoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin toimivaa suoraa yhteiskunta vaikuttamista. Näin kun pidetään päättäjien mielessä, että jokaisella päätöksellä on seurauksia, nii ehkei jatkossa valitakkaan itsemurhaa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Suomen päättäjät tajua missä mennään tavallisen kansan keskuudessa,ovat täysin kuutamolla,kun seuraa tehtyjä päätöksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

88
Vuokra-asunnot odottelevat asukkaita – "Oulussa on vuokralaisrintamalla hiljaisinta"
53
Esirippu laski, yksi aikakausi päättyi – alkaako Lipossa uuden rakentaminen lahjakkaiden juniorien varaan vai onko seuran taru lopussa?
49
Oulun tornitaloista ja muista korkeista rakennuksista tarkka selvitys - kaupunki aikoo perehtyä korkean rakentamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen
39
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
37
Ruotsin autotuhopoltoista epäilty otettu kiinni Turkin rajalla
33
Metsokankaan koulun erityisryhmien taksikyydeistä tuli iso harmi: Lapset myöhässä, vanhemmat kyydittäjinä – ongelmat jatkuivat tiistaiaamunakin
33
Oulun kaupunki hyväksyi Hailuodon pengertien suunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Ja harvassa maassa hallitus saa jatkaa, kun yksi puolue hajoaa ja hallitukselle jää roimasti alle 50% kannatus. Tämä maa... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image