Kotimaa

Oi­keus­mi­nis­te­ri: Lap­sia­vio­lii­tot kiellettävä – ”Joka kerta vaikeuksia hyväksyä hakemuksia”

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström haluaa, että lapsiavioliitot kielletään. Oikeusministeriö päättää alaikäisten avioliittoluvista. KUVA: Pekka Lassila / arkisto
Kotimaa 22.10.2016 6:00
Juha Vainio

Suomi rankattiin hiljattain tytöille maailman toiseksi parhaaksi maaksi elää heti Ruotsin jälkeen. Mittarina käytettiin muun muassa lapsiavioliittojen määrää.

Hyvästä sijoituksesta huolimatta lapsiavioliitot ovat Suomessa sallittuja. Tänäkin vuonna Suomessa avioituu useita alaikäisiä.

Oikeusministeri Jari Lindström (ps.) sanoo, että lapsiavioliitot pitäisi kieltää. Lindströmin mukaan alaikäraja avioliitolle pitäisi olla 18 vuotta. Alaikäisten avioliittojen myöntämisestä päättää Lindströmin vetämä ministeriö.

– Minulla on joka kerta vaikeuksia hyväksyä hakemuksia, joissa alaikäinen haluaa naimisiin. Kysymys kuuluu, mikseivät lapset voi odottaa täysi-ikäisyyttä, Lindström ihmettelee.

”Ajat ovat muuttuneet”

Lähes kaikissa tapauksissa avioliittoon haluava alaikäinen osapuoli on nainen ja usein syynä on raskaus. Lindströmin mukaan nyt pitää tarkkaan miettiä, tuoko naimisiinmeno todella sellaista turvaa lapselle ja äidille, että lapsiavioliitoista ei kannattaisi luopua.

– Historiallisesti tämä on voinut olla perusteltua, mutta ajat ovat muuttuneet.

Oikeusministeriö selvittääkin parhaillaan lapsiavioliittojen kieltämistä.

Virkamiestyöryhmässä selvitetään muun muassa sitä, millaisia vaikutuksia ehdottoman 18 vuoden alaikärajan asettamisella olisi. Selvitysmuistio aiotaan lähettää lausunnoille vielä loppuvuoden aikana.

Oikeusministeriössä selvitystyö lähti käyntiin sen jälkeen, kun YK:n ihmisoikeusneuvosto oli kesällä 2015 suosittanut kaikkia maita kieltämään lapsiavioliitot.

Oikeusministeri Jari Lindström (ps.) arvioi, että mahdollinen lapsiavioliitot kieltävä esitys tulisi eduskunnan päätettäväksi ensi vuoden aikana.

Lapsiavioliittojen määrä jäämässä ennätysalhaiseksi vuonna 2016

Oikeusministeriö voi lain mukaan ”erityisistä syistä antaa kahdeksaatoista vuotta nuoremmalle luvan mennä avioliittoon”.

Neuvotteleva virkamies Eva Tams oikeusministeriöstä sanoo, että avioliittolupaa on haettu ja myönnetty yleisimmin raskauden ja uskonnollisten sekä kulttuurillisten syiden takia.

Tams kertoo, että viimeisten vuosien aikana alaikäisavioliittolupahakemusten määrä on laskenut huomattavasti. Hänen mukaansa hakemuksia tulee vuosittain enää muutamia, kun vielä esimerkiksi 1980-luvulla hakemuksia tuli yli sata vuodessa.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan viime vuonna Suomessa solmittiin 13 avioliittoa, jossa vähintään toinen osapuoli oli alaikäinen. Trendi on ollut laskeva. Kymmenen vuotta aiemmin, vuonna 2005 solmittiin 49 lapsiavioliittoa ja vuonna 1990 yhteensä 100.

Tilastokeskuksen ennakkotiedot tammi–elokuulta 2016 kertovat, että lapsiavioliittoja on solmittu tänä vuonna vain kolme kappaletta. Tams sanoo, että tänä vuonna ministeriöön on saapunut kaikkiaan viisi hakemusta, joista kaksi on käsittelemättä.

Jos loppuvuonna ei tule poikkeuksellista ruuhkaa, vuosi 2016 jää lähihistorian ensimmäiseksi vuodeksi, jolloin Suomessa solmitaan alle kymmenen lapsiavioliittoa kalenterivuoden aikana.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (41)

Kun ala-ikäisen pitää päästä naimisiin uskonnollisista ja kulttuurillisista syistä, veikkaanpa että siinä tapauksessa morsian on se ala-ikäinen, mutta minkähän ikäisiä lienee sulhaset..ja veikkaanpa vielä että nämä liitot on Suomessa lisääntymässä, joten toivottavasti laki tulee pian voimaan, vai annetaanko tämänkin asian vain normalisoitua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laborantille sopivaa puuhastelua tämä on kun kyvyt eivät suurista puheista huolimatta muuhun riitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”Joka kerta vaikeuksia hyväksyä hakemuksia”
Oikeasti - kuinka vaikea on ymmärtää asiaintila ja hylätä kaikki nuo hakemukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajat ovat todella muuttumassa. Muutamissa asioissa ollaan jo saavuttamassa Keskiaika. Toisissa mennään jo aikaan ennen ajanlaskumme alkua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vieläkö näitä pakkoavioliittoja jaksetaan harrastaa? Se kun on kuitenkin varmaa, että ero tulee aika varmasti jonkun vuoden kuluttua. Perheen voi perustaa ilman vihkimistäkin. Jää turha lupa-anelu pois,eikä luvanmyöntäjälle tule harmaitahiuksia sen takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se tämäki! Kaikkea pitää kiristää ja kieltää. Parempi ois, että vanhempana vasta perhettä perustettas, mutta ei sitä nyt tarvi laittomaksi tehä! Kieltäkää se alkoholi eka, siitä kait on palio enempi ongelmia! Sitte vois miettiä jotaki muuta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen Lindströmin kanssa täysin samaa mieltä. Lapsi on lapsi. On kummalista jos tämmöistä asiaa ei ymmärrettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lindström toteaa että alle 18v naimisiin haluava on Nainen ja lähes joka kerta hakemuksen syynä on raskaus.
Mielestäni jos Nainen on raskaana 16v tai 17v, on hyvä että isä tunnustaa raskauden ja haluaa naimisiin.
Mitä Lindström sillä haluaa että ei päästäisi nuoria oikeaan avioliittoon. Haluaako Hän että tehdään abortti "tapetaan" viaton ihminen vai MITÄ

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi sen lapsen synnyttää ja isäkin voi omakseen tunnustaa ilman mitään papin aamenia ja päivän prinsessaleikkejä. Jos suhde on kestävällä pohjalla, voi odottaa ja mennä naimisiin sitten kun ollaan täysi-ikäisiä, vaikka kersa olisikin jo maailmaan pukattuna. Aikuistenkin kohdalla naimisiin meno sen vuoksi, että on tapahtunut "vahinko" ja nainen on raskaana, on lähes tyhmintä mitä voi tehdä, saati sitten alaikäisten. Jos on aidosta rakkaudesta kyse, voi kyllä sen penskan synnyttää ja mennä naimisiin sitten myöhemmin. Ei ne "au -lapset" ole olleet enää vuosikymmeniin mikään häpeä ja kumma juttu, ja hyvä niin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Abortti on enemmän kuin ok jos kyseessä alaikäinen lapsi. Lapsi ei osaa kasvattaa lasta ja tästä johtuen todennäköisyys yh-äidiksi joutumiseen on yli 95%

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisivat tehdä lapsensa ja mennä naimisiin sitten 18 vuotiaana? Onko tässä jotain vikaa vai onko tässä joku uskonnollinen syntisyysajatus taustalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi abortti on mielestäsi väistämätön seuraus jos naimisiin ei mennä? Ei ole

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä hemmetistä vetäsit tuon" Haluaako hän että lapsi tapetaan" väite? Kukaan ei ole puhunut abortista!
Päivännselvää on se,että nämä lapsiavioliitot kestää tuskin lapsen 1- vuotispäivään asti,joten on ihan sama odottaa täysi-ikäiseksi,jos on pakko päästä naimisiin. On se kumma että lupaa ei tarvita paksuksitulemiselle alaikäisenä.....? Sählätä kyllä osataan ,mutta ei hoitaa seurauksia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (41)

Uutisvirta

6:13
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
6:00
Häyrysenniemi on kolme vuotta keskellä katuremonttia, asukkaat tyytymättömiä – liittymien katkaisusta ei ole informoitu etukäteen, autoja jäänyt loukkuun pihoille pahimmillaan useiksi päiviksi Tilaajille
6:00
Hongkongista tuli somen propagandatilien tuorein näyttämö – "yhtiöille on oleellista tiedottaa siitä, että ne ovat ryhtyneet toimenpiteisiin"
21.8.
Kerrostaloasunnossa tulipalo Rovaniemellä – ei henkilövahinkoja
21.8.
Syyttäjä: Omakotitaloista vietiin yli 50 000 euron edestä tavaraa – Kohteisiin päästiin löytämällä vara-avaimet
21.8.
Lippo löi itsensä pääsarjan portille – Ulvilan kentästä peräti 24 juoksua
21.8.
Sulava Arktis houkuttelee rahakkaita turisteja: Suomessa rakennettu alus matkaa parhaillaan Koillisväylän läpi, ja lipun hinta oli lähes 40 000 euroa
7
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
4
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
3
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"
2
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
2
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
2
Oulun kaupunki luopumassa työterveysyhtiöstä – konsernihallinto esittää myytäväksi koko osakekantaa
2
Lippo löi itsensä pääsarjan portille – Ulvilan kentästä peräti 24 juoksua

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image