Kotimaa

Oikeuskulut nujersivat met­sä­no­mis­ta­jat: Eivät vie puu­kar­tel­li­ju­pak­kaa hoviin

Kotimaa 12.1.2018 16:13 | Päivitetty 19.1.2018 11:28
STT

Puukartellijupakan yksi haara päättyi perjantaina, kun yksityiset metsänomistajat päättivät, etteivät vie metsäyhtiöitä hovioikeuteen.

Liki 500 yksityistä metsänomistajaa vaati käräjäoikeudessa miljoonakorvauksia Metsäliitto Osuuskunnalta, Stora Ensolta ja UPM-Kymmeneltä. Metsänomistajat katsoivat, että kartelli laski raakapuun hintaa ja metsänomistajat menettivät suuria summia.

Käräjäoikeuden mukaan kiellettyä tietojenvaihtoa yhtiöiden välillä tapahtui, mutta näyttöä vaikutuksesta raakapuun hintaan ei löytynyt. Korvausvaateet hylättiin ja metsänomistajat määrättiin maksamaan yhtiöiden oikeudenkäyntikulut.

Metsänomistajien 486 hengen Suuri Savotta -ryhmä aikoi viedä jutun hovioikeuteen, mutta päätyi perjantaina ottamaan vastaan metsäyhtiöistä Stora Enso ja UPM-Kymmenen sovintotarjouksen.

– Metsänomistajat tulivat siihen tulokseen, että he eivät tule ottamaan niin suurta taloudellista riskiä. Hovioikeuteen valittaminen on Suomessa kallista, se olisi neljän miljoonan euron kuluriski, kertoo metsänomistajien edustaja Reijo Lahtonen.

Lahtosen mukaan vielä perjantaiaamuna ennen päätöstä 13 metsänomistajaa harkitsi jatkavansa hoviin, mutta perääntyi lopulta.

Metsäliitto Osuuskunta ei ole esittänyt sovintoa metsänomistajille, vaan yhtiö perii metsänomistajilta reilun miljoonan euron oikeudenkäyntikulunsa täysimääräisesti.

Mistä puukartellijupakassa on kyse?

Puukartellijupakka alkoi, kun markkinaoikeus katsoi, että Stora Enso, UPM-Kymmene ja Metsäliitto olivat pitäneet raakapuun ostokartellia vuosina 1997-2004. Sittemmin yhtiöiltä on vaadittu korvauksia kolmella rintamalla, toistaiseksi tuloksetta. Metsäyhtiöiden lisäksi korvauksia ovat vaatineet omissa oikeusjutuissaan Metsähallitus ja kunnat. Käräjäoikeus torppasi molemmat vaateet viime vuonna. Kunnilla on aikaa valittaa hovioikeuteen helmikuun loppuun asti ja Metsähallituksen juttua käsitellään hovissa tammikuun loppuun.

Lahtosen mukaan metsänomistajien Suuri Savotta yritti saada jatkoaikaa valitukselleen. He olisivat halunneet tietää, miten Metsähallitus menestyy omassa jutussaan metsäyhtiöitä vastaan. Valitusaikaa ei kuitenkaan pidennetty.

Juttua korjattu 13.1. klo 17.52: Kolmannessa virkkeessä luki virheellisesti metsänomistajien katsoneen, että kartelli nosti raakapuun hintaa ja metsänomistajat menettivät suuria summia. Todellisuudessa metsänomistajat olivat sitä mieltä, että kartelli laski raakapuun hintaa.

Juttua korjattu toisen kerran 19.1. kello 11.28. Metsäliitto ei tarjonnut metsänomistajille sovintoa muiden metsäyhtiöiden tapaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Metsäyhtiöiden johtomiehillä on niin pienet tulot että välillä toimeentulotukia tarttevat. Sen vuoksi yrittävät saada puuta vaikka ilmaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tämä tuntuu uskomattomalta. Kartelli Suomi voittaa tavallisen tallaajien 100 - 0 Surullinen tarina korruptoituneesta Suomesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tokko tuossa asiassa mitään käräjöimistä olikaan, jos kartelli
nosti raakapuun hintaa, niin silloinhan asia on niinkuin pitääkin.
Metsäteollisuushan voi määritellä eri puutavara lajien ostohinnat ihan itsenäisesti, jos hinta ei miellytä voi jättää puut myymättä.
Jostain syystä agitaattorit onnistuivat saamaan kietaistuksi joukon metsänomistajia käräjöimään asiasta, vaikka nähtävissä oli että kartellin hintavaikutus ei ehkä ole olennainen.
Kartellikäräjä rahoille olisi varmaan ollut parempaakin käyttöä, esimerkiksi metsäyhtiöiden osakkeiden ostaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on kyllä kartellien ja hyvä-veli korruption luvattu maa. Oikeasti olisimme korruptiotilastossa jossakin Albanian tasolla, mutta olemme vain niin hyviä piilottamaan sen kähminnän rakenteisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oho. Loppu mo:lta usko, kun isot pojat rupesivat uhoamaan. Tällä luovuttamisella nämä metsänomistajat käytännössä hyväksyivät puunostajien keskinäisen puunhinnoista sopimisen. Eli taitaa olla ensimmäinen kartelli, josta on ollut asiakkaille hyötyä! Vrt. Lemminkäinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Et sitten edes lukenut aloitusta tai et järkytykseltäsi ymmärtänyt sitä. Lainaus: "...pitää osata olla menemättä lankaan... Lue lisää...
Sifferi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image