Kotimaa

Oi­keus­kans­le­ri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruot­sa­lais­pan­kin ko­kous­päi­väs­tä

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) on ilmoittanut, että osallistuu ruotsalaisen pankkikonsernin hallituksen kokoukseen vasta eduskuntavaalien jälkeen. Konserni ilmoitti, että ensimmäinen kokous on ennen vaaleja. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 20.2.2019 21:34 | Päivitetty 20.2.2019 21:40
Jaana Mattila, Heidi Peltonen

Keskustelu liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin ehdokkuudesta ruotsalaispankin hallitukseen alkaa saada erikoisia piirteitä.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa kirjallista lausuntoa liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) mahdollisesta valinnasta Svenska Enskilda Bankenin SEB:n hallitukseen ja sen vaikutuksista valtioneuvoston jäsenen tehtävän hoitamiseen.

Pöysti tiedotti asiasta keskiviikkoiltana Oikeuskanslerinviraston nettisivuilla. Ensimmäisenä asiasta kertoi Uusi Suomi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi aiemmin keskiviikkona lukeneensa ”oikeuskanslerin kirjallisen vastauksen”. Hän antoi ymmärtää, ettei näe estettä Bernerin toimimiselle ministerinä.

Pöysti vahvistaa, että hän on kyllä käynyt Bernerin kanssa asiasta keskustelua, mutta ei ole antanut siitä kirjallista lausuntoa.

– Kyse on ollut perustuslain 108 §:n 2 momentissa tarkoitetusta, oikeuskanslerin tehtäviin kuuluvasta oikeudellisten tietojen antamisesta ministerin pyynnöstä. Tietojen antamisesta ministeri Bernerille ei ole laadittu asiakirjaa, johon sovellettaisiin viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lakia.

Pöystin mukaan hän on sanonut ministerille pitäneensä perustuslain 63 §:n valossa pörssiyhtiön hallituksen jäsenyyden ja valtioneuvoston jäsenen tehtävien samanaikaista hoitamista ongelmallisena.

Pykälässä todetaan muun muassa, ettei ministeri saa ministeriaikanaan hoitaa julkista virkaa eikä sellaista muuta tehtävää, joka voi haitata ministerin tehtävien hoitamista. Perusteluissa on erikseen nimetty hallintotehtävät rahoituslaitoksissa sekä muissa taloudellisesti merkittävissä yrityksissä.

Epäselvyyttä pankkikonsernin kokouspäivissä

Keskiviikkoillalla tapahtui vielä toinen käänne.

Berner on aiemmin korostanut, ettei osallistu SEB:n kokoukseen ennen huhtikuun loppua.

Ruotsalainen pankkikonserni SEB kertoi kuitenkin Uudelle Suomelle, että tuleva uusi hallitus pitäisi ensimmäisen kokouksensa jo 26. maaliskuuta eli nykyisen vaalikauden aikana.

Pöysti kommentoi keskiviikkoillalla Ilta-Sanomille, että hänen arvionsa perustui Bernerin antamaan myöhempään päivämäärään. Berner ilmoitti oikeuskanslerille, että ensimmäinen pörssiyhtiön hallituksen kokous järjestetään 29. huhtikuuta eli vasta eduskuntavaalien jälkeen.

Eroa toivotaan jo puolueen sisältäkin

Aiemmin keskiviikkona Bernerin liikku nosti keskustan sisältäkin toiveita ministerin erosta. Esimerkiksi lappilainen ex-kansanedustaja ja eduskuntavaaliehdokas Mikko Kärnä esitti, että Bernerin tulisi luopua tehtävästä välittömästi. Hän perusteli asiaa sillä, että Bernerin jatkaminen ministerinä aiheuttaisi jääviysriskin. Samalla hän ehdotti keskustan Mikko Alataloa Bernerin tilalle liikenneministeriksi. 

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kommentoi STT:lle päivällä, että ryhmä käy torstain kokouksessaan läpi asiaa ja sen taustoja huolellisesti. Kaikkosen mukaan asia on hyvä pitää mittasuhteissaan.

Keskustan eduskuntaryhmä kokoontuu torstaina ennen eduskunnan kyselytuntia. 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (68)

Vaan Tästä kehittyykin mielenkiintoinen soppa myös tulevaisuudessa omaisuuksien, intressien ja lainojen valvonnan ristiriidassa. Jääviyden kannalta Mielenkiintoista myös väitetty myöhempi siirtyminen uuteen tehtävään. Intressit tuskin muuttuvat päivämäärää vaihtamalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osa keskustalaisista saisi nyt pitää mölyt mahassaan. Ministerivaihdos ei muuta mitään eikä vaikuta mihinkään tässä vaiheessa , kun vaalit ovat jo ovella. Jäitä hattuun. Äänestyskäyttäytymiseen nämä asiat eivät vaikuta. Kyllä ihmiset ovat järkeviä ja Bernerhän on sanonut jo tultuaan valituksi olevansa vain yhden kauden. Osa keskustalaisista hämmentää turhaan itse asiaa omalla turhautumisellaan. Kaikesta sitä mölyä pidetäänkin. Ja lisäksi, en ole kuullut Bernerin itse sanovan missään vaiheessa osallistuvansa ko maaliskuun kokoukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

oikeuskanslerin kirjallisen selvityksen. Sipiläm sana joutui taas kyseenalaiseksi. Sipilä puhuu läpiä päähänsä aivan liian usein. Johan on kumma, jos Sipilä äänestetään eduskuntavaaleissa jatkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän oikeuskansleri on loppujen lopuksi sanonut, puhuuko itse totta. Pyörtääkö sanomansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän on ihan sama mitä on sanonut, ei liity tapaukseen.
Kysymys oli että Sipilä väittää lukeneensa.
Muunneltu totuus ei sovi ministerille eikä yritysjohtajalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muunneltu toptuus tuntuu sopivan nykyisin sekä yritysjohtajalle, että pääministerille. Ikävä kyllä.
Mutta se mikä on mielenkiintoista, niin tänään torstaina Suomen Keskustan eduskuntaryhmä myönsi jo etukäteen sen, että kevään eduskuntavaaleissa tulee takkiin.
Puhutaan jo varmana ryhmäkokouksessa siitä, ettei Berner ole ministerinä jatkossa!
Kaikkosella tuli valtakunnan paljastus epäsuorana YLE:n haastattelussa!
No hyvin harva varmasti kepulaisia ministereiksi kaipaakaan, sen verran luokatonta on koko hallituksen työskentely ollut.
Ehkä Kokoomus kaipaisi hyvää apupuoluettaan, joka järjesti rahaa maan vauraimmalle kansanosalle ja perinteinen kepulainen äänestäjäkunta, eli maaseudun väestö saa kärsiä.
Pätkätyöläisyys on noussut kunniaan ministereilläkin, kun jo uudet paikat julkistetaan johtaja pesteissäkin todella hyvissä ajoin entisen aikana.
Ehkäpä tähänkin liittyy jokin, jota kansalle ei kerrota, tai muutetaan vielä mieltä. Luokatonta puuhaa rahaluokalta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän väliin voisi todeta, että mikä maatalousväestö. Alakaa olleee aika hiljasta maatalouden kannalta täällä euroopan kolkassa. Vejetää kohta ne luomu idutkin muualta, itse asiassa jo tuodaan ja syödään. GG..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt olisi lopullinen aika lienee vetää kaikkien liikennekaaren ja hankeyhtiöiden suunnittelijoiden ne johtopäätökset, jotka olisi pitänyt tehdä kauan sitten. Suomi tarvitsee edustajia, jotka ajavat Oy Suomi Ab:n asioita; eivät yritysten, lähipiiriensä tai omien salaisten agendojensa tavoitteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä rouva on sählännyt koko hallituskauden. Taksiliikenne sekaisin koko maassa. Yltiöyksityistäjä, joka ei ymmärrä Suomen etäisyyksiä, erilaisia olosuhteita ja maamme väkilukua. Meillä ei voi toimia kuten USA:ssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikeaa on poliittisten broilerien katsoa, kun yhdelle vaalikaudelle tähdännyt pitää lupauksensa astua syrjään suunnitellun (ja myös ääneen ilmoitetun) yhden kauden jälkeen.

Vielä pahempaa on, että löytää kunnollisen työpaikan, ja vieläpä vapailta markkinoilta ilman puoluetoverien masinoimaa suojatyöpaikkaa.

Olkaa ihan huoletta sen kokouspäivän kanssa. Svenska Enskilda Bankenin hallituksen kokoukseen tulee kutsu niille, joita asia koskee. Kokouksesta saavat tiedon kaikki ne, joiden odotetaan olevan paikalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parasta koko bernerissä on se että hänen toimintansa sataa suoraan Sipilän laariin.
Ja sen laarin koon näkee jatkuvasti laskevana kannatuksena kepulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi tuota suomalaisen kateuden määrää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten kateus liittyy tähän? Jos poliitikko valehtelee ja toimii hyvien tapojen ja lakien vastaisesti, onko siitä huomauttaminen kateutta? Moni meistä ei tosiaankaan kadehdi rikollisia tai muita omaan napaan tuijottajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko muuten pääministeri Sipilä jo ilmoittanut, onko hän tulevissa vaaleissa ehdokkaana ja jos on, niin minkä puolueen ehdokkaana?
Nyky kepulaisista kun ei voi koskaan tietää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...kukahan se nyt niistä valehtelee, mutta ei se haittaa sillä sipilää se ei ns. kiinnosta tai hänhän vaan siunaa ja hyväksyy asian koska hänen johdollaan valehtelusta, kieroilusta ja oman edun tavoittelusta on tullut tällä kaudella keskustan toimintamalli ja muita mallejahan ei tarvita...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tarvitse ihmetellä että Bernerin ympärillä kohut vaan paisuu. Koko ministerinura on ollut hyppyä kohusta kohuun. Tuskin on yhtään asiaa jonka olisi saanut kunnialla hoidettua. Itse en ainakaan osallistu millään tapaa Bernerin tukemiseen ja tästä eteenpäin menee SEBkin sijoitusten hoitajana pannaan. Bernerin osallistuessa päätöksentekoon tulee kaikki menemään kuralle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (68)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Kevyenliikenteen väylällä jalankulkija voi kulkea kumpaa reunaa tahansa. Autotien reunassa vasenta reunaa. Lue lisää...
Mosse65

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image