Kotimaa

Oi­keus­kans­le­ri ei ryhdy toi­men­pi­tei­siin Haavistosta tehdyissä al-Hol-kanteluissa – asia tutkittavana pe­rus­tus­la­ki­va­lio­kun­nas­sa

Ulkoministeri Pekka Haavisto. Arkistokuva.
Kotimaa 2.1.2020 15:16 | Päivitetty 2.1.2020 15:48
STT

Oikeuskansleri tutkii kuitenkin ulkoministeriön virkamiesjohdon menettelyn.

Oikeuskansleri ei ryhdy toimenpiteisiin ulkoministeri Pekka Haavistosta (vihr.) tehdyissä kanteluissa al-Hol-asiassa. Oikeuskansleri kertoo päätöksessään, ettei tutki Haaviston toimia, koska asia on vireillä eduskunnan perustuslakivaliokunnassa.

Haavistosta on tehty oikeuskanslerille 2.–23. joulukuuta useita kanteluita, jotka liittyvät Syyrian al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten kotiuttamista koskevaan asiakokonaisuuteen. Kanteluita on tehty erityisesti ulkoministeriön virkamiehen väitetystä painostamisesta ja siirrosta toisiin tehtäviin.

Perustuslakivaliokunta aloitti tutkinnan Haaviston toimien lainmukaisuudesta 20. joulukuuta kymmenen kansanedustajan tekemän muistutuksen takia. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti oli tuolloin valiokunnan kuultavana. Kuulemisessa käytiin läpi tahojen välistä työnjakoa.

Oikeuskansleri kuitenkin tutkii ulkoministeriön virkamiesjohdon menettelyn al-Hol-asiassa. Myös poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen menettely on oikeuskanslerin tutkittavana.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (71)

Onko tämä mennyt siihen, että osa kommentoijista ei jaksa/osaa lukea uutista, vaan yrittää kirjoittaa pelkän otsikon perusteella?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä täällä ulistaan! Tämähän menee nyt niinkuin persut haluaa! Persuthan sen käsittelyn sinne perustuslakivaliokuntaan halusi!
On vain niin, ettei tuossa jutussa ole aikuisten oikeasti villoja, edes siteeksi. Ajojahtia yritetään. Muusta ei olle oikeasti kysymys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perustuslakivaliokunnan kannattaisi oman uskottavuutensa
takia tehdä oikeudenmukainen päätös, ei siis poliittista,
jollaista valtaosa kommentoijista näyttää odottavan.
Ei siis kannattaisi toimia niin kuin Yhdysvalloissa Trumpin
virkasyytetutkinnassa tulee kaiken todennäköisyyden
tapahtumaan, vaikka näytöt virkavirheestä ovat vahvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtakunnan asioita hoidetaan vasemmalla kädellä - lakiakin on muutettu vuosien saatossa kaiken sallivaan suuntaan - että rauhassa saa maata myydä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tietenkään, koska järjestelmä suojelee itseään. Eihän se sovi, että kaveri käryttää kaverin, mutta Suomessa ollaan omaa kulttuuria vastaan ja kielletään joulujuhlat ja virren veisuut. Sehän on tosi vaarallista verrattuna ISIS-terroristeihin, niinkö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jäipä ne "kehoittaa jatkossa kiinnittämään huomiota", "korostaen virkamiehen itsenäistä asemaa", "huomioiden tilanteen poikkeuksellisuuden" ym. liirumlaarumit kuulematta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Odotettu päätös, kun oikeuskanslerilla ei ole munaa. Poliitikkojen muodostaman perustuslakivaliokunnan päätöksen olisi voinut uutisoida samaan artikkeliin, niin odotettu se tulee olemaan. Suomen kannattaisi pitää turpansa kiinni Unkarille ja olla arvostelematta sitä oikeusvltioasiassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Niinistö sanoi aiemmin päivällä Verkkouutisten haastattelussa, että hän ei ollut tietoinen poliittisesta päätöksestä eikä ulkoministeriön suunnitelmasta. Tämän saattoi tulkita niin, että presidentin ja ulkoministerin välillä olisi ollut tietokatkos. Niinistö tarkensi nyt, että tieto on kulkenut hänen ja ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) välillä.

"Tiedonkulussa ei ole ollut ongelmia. Se ei kuitenkaan muuta sitä, mitä sanoin Verkkouutisille: että poliittista päätöstä tai kokonaissuunnitelmaa kaikkien naisten ja lapsien palauttamiseksi ei ole. Olen puhunut vain siitä, että sitä informaatiota ei tule, mitä ei olemassa", hän kertoi Helsingin Sanomille." MT 4.12.2019

Tällaista pyörittelyä kuin kissa kuumalla puurolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkähän olisi asian laita jos ko. ministeri olisi ollut vaikka perussuomalainen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Haaviston hallintoalamaisella (konsulipäälliköllä) ole mitään mahdollisuuksia tässä jupakassa etenkin, kun ministeriön johto on nuoleskelulinjalla.

Esimies on aina oikeassa valtion hierarkkiassa, se on sääntö 1. Sääntö 2 puolestaan sanoo, että jos tämä sattuisi olemaan väärässä, noudatetaan sääntöä 1.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeuskanslerin ja perustuslakivaliokunnan välinen työnjako on selvä eli ministerivastuun osalta ensisijainen toimivalta on valiokunnalla. Täytyy muistaa, että asia vietiin valiokuntaan Persujen aloitteesta eli he halusivat syystä tai toisesta estää oikeuskansleria tutkimasta asiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olispa ollut Persujen toimesta sama homma niin välittömästi olisi mono viuhunut monella taholla sekä lehdet revitelleet tappiin asti. No mitäpä muuta sitä voi kommaripuolella olevilta odottaakaan, kuin hyväveliverkoston lakaisuja maton alle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tutkintaa lakkautettu vaan päinvastoin. Nyt tutkitaankin perusteellisesti, kun sen tekee perustuslakivaliokunta ja kuulee asiassa isoa joukkoa oikeusoppineita, jotka perehtyvät perusteellisesti asiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Presidentin voi olettaa olevan ulkoministeriöön ja ulkoministeriin yhteydessä päivittäin. Ollut yhteydessä ministeriin ja virkamies ollut yhteydessä. Näin muistan kurjoitetun. Löytyy sitten netistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (71)

Uutisvirta

8:48
Auto lensi katolleen ojaan Rovaniemellä – kaksi henkilöä vietiin sairaalaan
8:12
Älä passaa ikäihmistä toimintakyvyttömäksi – Uusi osaamiskeskus haluaa auttaa ihmistä vanhenemaan mahdollisimman terveenä ja toimintakykyisenä Tilaajille
8:00
Palkittu dekkaristi kuuluu Natt och Dagin sukuun, jonka rikkaudet yksi mies hassasi – "Siitä lähtien olemme olleet köyhä aatelissuku" Tilaajille
7:00
Kaapista löytyi marmorimuna, keväänvihreä tyyny ja adventtilyhty – Toimittaja kokeili sisustaa kotiin pääsiäistunnelmaa kodin, luonnon ja lähimarketin antimista Tilaajille
7:00
Lentoliikenne jysähti syvään ilmakuoppaan – Finnair voi selvitä kuohuista monia muita vähemmällä valtionyhtiöasemansa ansiosta Tilaajille
7:00
Keminmaalaisessa 1970-luvun omakotitalossa on tehty jo kaksi täysremonttia – talon sydän on suuri leivinuuni Tilaajille
7:00
Business melkein as usual – satamat, tehtaat ja rakennustyömaat pyörivät, mutta suomalaisten yritysten sopeutumiskyky on koetuksella Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

166 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Jussi jyrähti

Tuon olivat keksineet MTK ja VL:n Myllykoski jo viikkoja sitten.Vai oikein jyrähti.Enemmänkin inahti. Lue lisää...
Skönäri

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image