Kotimaa

Oi­keus­kans­le­ri ei ryhdy jatkotoimiin kans­lia­pääl­lik­kö Sillanaukeen kan­te­lu­kir­joi­tus­ten vuoksi – Sillanaukee täydensi kritiikkiään vielä yölläkin Whatsapp-viestillä

Päivi Sillanaukeen kansainvälinen kokemus ei tuonut jatkoa kansliapäällikkönä. Hänen mukaansa ministeriön nimitysmuistiossa on merkittäviä puutteita ansioiden vertailussa.
Kotimaa 21.8.2019 12:59 | Päivitetty 21.8.2019 15:11
Tanja Nuotio

Sosiaali- ja terveysministeriön virkanimityksen jälkipyykki jatkuu. Kirsi Varhilalle hävinneen nykyisen kansliapäällikön Päivi Sillanaukeen mukaan häneltä ei ole missään haastattelussa kysytty motivaatiosta toimeenpanna Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelmaa ja uudistuksia.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti ei ryhdy jatkotoimiin sosiaali- ja terveysministeriön (STM) nykyisen kansliapäällikön Päivi Sillanaukeen tekemien kantelukirjoitusten vuoksi. Kirjoitukset liittyvät kansliapäällikön viran täyttämiseen, jonka Sillanaukee hävisi Kirsi Varhilalle.

Sillanaukee on lähettänyt kesällä oikeuskanslerille kaksi kirjoitusta sekä täydentäviä viestejä, joissa hän muun muassa toivoo, että kansliapäällikön virkaa täytettäessä ei käytettäisi keskeisenä tosiasiallisena valintaperusteena mitään perustuslaissa kiellettyä syrjintäperustetta.

Lisäksi Sillanaukee arvostelee ministeriössä valmisteltua nimitysmuistiota. Sillanaukeen mukaan siitä puuttuu olennaisia tietoja hänen työkokemuksestaan ja toiminnastaan kansliapäällikön tehtävässä ja siinä on merkittäviä puutteita ansioiden vertailussa.

Oikeuskansleri tutki Sillanaukeen kirjoitukset virantäyttöä koskevana kanteluna, selviää Lännen Median saamasta oikeuskanslerin vastauksesta, joka on päivätty 15.8.

Useita viestejä oikeuskanslerille

Kantelukirjoituksista liitteineen käy ilmi, että Sillanaukee laittoi ensimmäisen viestin oikeuskanslerinvirastoon 14. heinäkuuta. Siinä hän pyytää huomioimaan useita asioita johtamista käsittelevään vertailuun. Hän tuo esille, että hänen koulutuksensa ja kokemuksensa on STM:n hallinnonalan vastuualue huomioiden laajin.

14. elokuuta Sillanaukee on lähettänyt "täydennyksiä ministeriön nimitysmuistiossa esiintyviin merkittäviin puutteisiin". Sillanaukee täydensi vielä Whatsapp-viestillä oikeuskansleri Tuomas Pöystille 15.8. kello 00:27 sähköpostilla lähettämäänsä jatkokirjelmää.

– Huomasin vielä lähetettyäni, että liitteestä jäi puuttumaan, että tarvittaessa voin toimittaa myös viime syksynä julkisuuteen tulleiden henkilöstömme jaksamisongelmien johdosta tehdyt tarkemmat selvitykset sekä niiden pohjalta toteutetut toimenpiteet, Whatsapp-viestissä lukee.

Oikeuskansleri: "Ei ole menetelty lainvastaisesti"

Sillanaukee pyysi ensin heinäkuussa oikeuskanslerilta, että ansioita vertailtaessa otettaisiin huomioon hänen kokemuksensa kansliapäällikön viran hoidosta ja muista työtehtävistä, koulutus, toiminta hyvän hallintotavan ja johtamisen edellytysten luomiseksi sekä ministeriön kansainvälistymiseksi, johtamistaito, psykologisten testien tulokset ja turvallisuusselvitys.

Hän toivoi erityisesti, että virkaa täytettäessä ei käytettäisi keskeisenä tosiasiallisena valintaperusteena mitään perustuslaissa kiellettyä syrjintäperustetta, kuten vakaumusta tai yhteiskunnallista mielipidettä.

Sillanaukeen mukaan häneltä ei ole missään haastattelussa kysytty motivaatiosta toimeenpanna Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelmaa ja uudistuksia.

– On itsestään selvää, että se on keskeinen kansliapäällikön ja ministeriön tehtävä, Sillanaukee kirjoittaa oikeuskanslerille.

Tuomas Pöysti kirjoittaa vastauksessaan:

– Käytettävissäni olleen aineiston perusteella sosiaali- ja terveysministeriössä ei ole menetelty nimityspäätöstä valmisteltaessa lain tai virkavelvollisuuksien vastaisesti. Asiassa ei ole myöskään ilmennyt, että valtioneuvosto olisi ylittänyt nimittäjälle kuuluvan harkintavaltansa tai käyttänyt sitä väärin.

Sillanaukee täydensi tekstiä, kun näki muistion

Päivi Sillanaukee toteaa Lännen Medialle, että hän täydensi heinäkuussa jättämäänsä kirjettään vielä viime viikolla, kun oli nähnyt nimitysmuistion.

Lännen Media uutisoi keskiviikkona, että muun muassa paremmat valmiudet ja motivaatio varmistaa tulevan sote-uudistuksen läpivienti nostivat Kirsi Varhilan sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäälliköksi tehtävää hoitaneen Sillanaukeen ohi.

Demaritaustaisen Varhilan valmiuksia pidettiin STM:n muistion mukaan parempina kuin kokoomustaustaisen Sillanaukeen.

Viran täyttämisestä syntyi kohu vuosi sitten, koska virka julistettiin haettavaksi jo viime lokakuussa, vaikka Sillanaukeella oli tällöin vuosi virkakautta jäljellä. Demarit kantelivat viran täyttämisestä oikeuskanslerille, jonka mukaan ministeriö ei menetellyt lainvastaisesti.

Sillanaukee kommentoi virkanimitystä sähköpostissa Lännen Medialle näin:

– Ministerillä on laaja harkintavalta hakukriteerit täyttävien osalta, ja jokainen ministeri päättää, minkälaisia asioita haluaa painottaa. Minulla on vakivirka STM:ssä hyvinvointi- ja palveluosaston osastopäällikkönä/ ylijohtajana, ja olen palaamassa 1. lokakuuta hoitamaan tuota tehtävää

SIllanaukee kirjoittaa, että siirtyy nykyistä operatiivisempiin lainvalmistelun johtamistehtäviin, joista on aikaisempaa kokemusta. Osastolla valmistellaan muun muassa sote-uudistukseen liittyvää lainsäädäntöä.

– Olen tyytyväinen siihen, miten johdollani on onnistuttu vahvistamaan STM:n asemaa ja koko konsernimme laajan osaamisen hyödyntämistä niin kotimaassa kuin kansainvälisillä foorumeillakin.

Juttua on päivitetty klo 14:55 lisäämällä Sillanaukeen viesteistä oikeuskanslerinvirastoon ja hänen kommenttinsa sähköpostilla Lännen Medialle.

MAINOS

Kommentoi

Kyllä kai aikuisen ihmisen pitäisi ymmärtää, että virka täytetään samoin ylevin perusten kuin silloin, kun hänet sinne valittiin. Noin se vaan meillä toimii, mutta korruptiolla tuon oman puolueen jäsenten suosimisen ja vuorottaisten etujen tarjoamisen kanssa ei ole tietenkään mitään tekemistä, vaan se on vain maan tapa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se kokeiltu kansalaiskuntoko lienee ratkaissut? Demarit jatkavat kepun hiekoittamalla pistotiellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistettakoon nimitys Pöysti/Viljanen. Menikö oikein?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Sillanaukee valittaa? Hänet itse on aikoinaan valittu poliittisin perustein kokoomuslaisena. Kansliapäällikön tulisi olla poliittinen virkanimike hallituskaudeksi kerrallaan. Onhan se ihan mahdoton tilanne, jos oppositiopuolueen aktivisti johtaa ministeriötä. Valmistelu jumittuisi kokonaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä ei varmaankaan ollut kyseessä puhdas poliittinen virkanimitys, vaan virkaan valitaan koulutukseltaan ja työkokemukseltaan pätevin hakija ja näin ollen valinnan perusteeksi ei sovi poliittinen näkemys, sdp-läinen vaiko- kokoomuslainen).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:35
Sairaalaklovneilla on sairaalassa tärkeä tehtävä tuoda päiviin leikkiä ja hassuttelua –  mutta pitääkö klovnin olla aina iloinen?
11:00
Italian liigan pelejä siirretään koronaviruksen pelossa - Milanon ja Venetsian matkailu vaarassa: "Tämä ei ole Italian Wuhan", sanoo matkailujohtaja
10:51
Käsittämätön tapaus NHL:ssä: Carolinan maalille nousi kesken pelin jääkoneen kuljettaja, joka torjui sensaatiomaisen voiton – Sebastian Ahon pisteputki jatkuu yhä
10:50
42-vuotias Dave Ayres torjui voiton Torontosta, ilman minkäänlaista ammattilaitaustaa
10:47
Pattijoen kasvatti Miikka Salomäki siirtyi NHL-seurojen vaihtokaupassa Nashvillestä Torontoon
10:08
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
9:00
Essee: Korinttolaiskirjeen suurin niistä on häilyväistä virvatulta – ihminen etsii rakkautta ja haluaa kokea sen yhä uudelleen Tilaajille
64
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
28
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
21
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
14
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
12
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
11
HS: Kaksi lentokenttää suljettiin Kanariansaarilla hiekkamyrskyn vuoksi, myös Suomen-lentoja peruttu
10
"Ohi on" – Tuulenpuuskat yltyivät myrskylukemiin, yli 21 000 asiakasta oli ilman sähköä, vesi nousi teille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä tai aamulla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

254 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Eläkejärjestelmä kyllä kestää, eli turha valitus pois. Ja nuoret sopivaa ammattia hankkimaan ja sitten töihin vaan! Lue lisää...
Öululainen 2

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image