Kotimaa

Oi­keus­kans­le­ri ei ryhdy jatkotoimiin kans­lia­pääl­lik­kö Sillanaukeen kan­te­lu­kir­joi­tus­ten vuoksi – Sillanaukee täydensi kritiikkiään vielä yölläkin Whatsapp-viestillä

Päivi Sillanaukeen kansainvälinen kokemus ei tuonut jatkoa kansliapäällikkönä. Hänen mukaansa ministeriön nimitysmuistiossa on merkittäviä puutteita ansioiden vertailussa.
Kotimaa 21.8.2019 12:59 | Päivitetty 21.8.2019 15:11
Tanja Nuotio

Sosiaali- ja terveysministeriön virkanimityksen jälkipyykki jatkuu. Kirsi Varhilalle hävinneen nykyisen kansliapäällikön Päivi Sillanaukeen mukaan häneltä ei ole missään haastattelussa kysytty motivaatiosta toimeenpanna Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelmaa ja uudistuksia.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti ei ryhdy jatkotoimiin sosiaali- ja terveysministeriön (STM) nykyisen kansliapäällikön Päivi Sillanaukeen tekemien kantelukirjoitusten vuoksi. Kirjoitukset liittyvät kansliapäällikön viran täyttämiseen, jonka Sillanaukee hävisi Kirsi Varhilalle.

Sillanaukee on lähettänyt kesällä oikeuskanslerille kaksi kirjoitusta sekä täydentäviä viestejä, joissa hän muun muassa toivoo, että kansliapäällikön virkaa täytettäessä ei käytettäisi keskeisenä tosiasiallisena valintaperusteena mitään perustuslaissa kiellettyä syrjintäperustetta.

Lisäksi Sillanaukee arvostelee ministeriössä valmisteltua nimitysmuistiota. Sillanaukeen mukaan siitä puuttuu olennaisia tietoja hänen työkokemuksestaan ja toiminnastaan kansliapäällikön tehtävässä ja siinä on merkittäviä puutteita ansioiden vertailussa.

Oikeuskansleri tutki Sillanaukeen kirjoitukset virantäyttöä koskevana kanteluna, selviää Lännen Median saamasta oikeuskanslerin vastauksesta, joka on päivätty 15.8.

Useita viestejä oikeuskanslerille

Kantelukirjoituksista liitteineen käy ilmi, että Sillanaukee laittoi ensimmäisen viestin oikeuskanslerinvirastoon 14. heinäkuuta. Siinä hän pyytää huomioimaan useita asioita johtamista käsittelevään vertailuun. Hän tuo esille, että hänen koulutuksensa ja kokemuksensa on STM:n hallinnonalan vastuualue huomioiden laajin.

14. elokuuta Sillanaukee on lähettänyt "täydennyksiä ministeriön nimitysmuistiossa esiintyviin merkittäviin puutteisiin". Sillanaukee täydensi vielä Whatsapp-viestillä oikeuskansleri Tuomas Pöystille 15.8. kello 00:27 sähköpostilla lähettämäänsä jatkokirjelmää.

– Huomasin vielä lähetettyäni, että liitteestä jäi puuttumaan, että tarvittaessa voin toimittaa myös viime syksynä julkisuuteen tulleiden henkilöstömme jaksamisongelmien johdosta tehdyt tarkemmat selvitykset sekä niiden pohjalta toteutetut toimenpiteet, Whatsapp-viestissä lukee.

Oikeuskansleri: "Ei ole menetelty lainvastaisesti"

Sillanaukee pyysi ensin heinäkuussa oikeuskanslerilta, että ansioita vertailtaessa otettaisiin huomioon hänen kokemuksensa kansliapäällikön viran hoidosta ja muista työtehtävistä, koulutus, toiminta hyvän hallintotavan ja johtamisen edellytysten luomiseksi sekä ministeriön kansainvälistymiseksi, johtamistaito, psykologisten testien tulokset ja turvallisuusselvitys.

Hän toivoi erityisesti, että virkaa täytettäessä ei käytettäisi keskeisenä tosiasiallisena valintaperusteena mitään perustuslaissa kiellettyä syrjintäperustetta, kuten vakaumusta tai yhteiskunnallista mielipidettä.

Sillanaukeen mukaan häneltä ei ole missään haastattelussa kysytty motivaatiosta toimeenpanna Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelmaa ja uudistuksia.

– On itsestään selvää, että se on keskeinen kansliapäällikön ja ministeriön tehtävä, Sillanaukee kirjoittaa oikeuskanslerille.

Tuomas Pöysti kirjoittaa vastauksessaan:

– Käytettävissäni olleen aineiston perusteella sosiaali- ja terveysministeriössä ei ole menetelty nimityspäätöstä valmisteltaessa lain tai virkavelvollisuuksien vastaisesti. Asiassa ei ole myöskään ilmennyt, että valtioneuvosto olisi ylittänyt nimittäjälle kuuluvan harkintavaltansa tai käyttänyt sitä väärin.

Sillanaukee täydensi tekstiä, kun näki muistion

Päivi Sillanaukee toteaa Lännen Medialle, että hän täydensi heinäkuussa jättämäänsä kirjettään vielä viime viikolla, kun oli nähnyt nimitysmuistion.

Lännen Media uutisoi keskiviikkona, että muun muassa paremmat valmiudet ja motivaatio varmistaa tulevan sote-uudistuksen läpivienti nostivat Kirsi Varhilan sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäälliköksi tehtävää hoitaneen Sillanaukeen ohi.

Demaritaustaisen Varhilan valmiuksia pidettiin STM:n muistion mukaan parempina kuin kokoomustaustaisen Sillanaukeen.

Viran täyttämisestä syntyi kohu vuosi sitten, koska virka julistettiin haettavaksi jo viime lokakuussa, vaikka Sillanaukeella oli tällöin vuosi virkakautta jäljellä. Demarit kantelivat viran täyttämisestä oikeuskanslerille, jonka mukaan ministeriö ei menetellyt lainvastaisesti.

Sillanaukee kommentoi virkanimitystä sähköpostissa Lännen Medialle näin:

– Ministerillä on laaja harkintavalta hakukriteerit täyttävien osalta, ja jokainen ministeri päättää, minkälaisia asioita haluaa painottaa. Minulla on vakivirka STM:ssä hyvinvointi- ja palveluosaston osastopäällikkönä/ ylijohtajana, ja olen palaamassa 1. lokakuuta hoitamaan tuota tehtävää

SIllanaukee kirjoittaa, että siirtyy nykyistä operatiivisempiin lainvalmistelun johtamistehtäviin, joista on aikaisempaa kokemusta. Osastolla valmistellaan muun muassa sote-uudistukseen liittyvää lainsäädäntöä.

– Olen tyytyväinen siihen, miten johdollani on onnistuttu vahvistamaan STM:n asemaa ja koko konsernimme laajan osaamisen hyödyntämistä niin kotimaassa kuin kansainvälisillä foorumeillakin.

Juttua on päivitetty klo 14:55 lisäämällä Sillanaukeen viesteistä oikeuskanslerinvirastoon ja hänen kommenttinsa sähköpostilla Lännen Medialle.

MAINOS

Kommentoi

Kyllä kai aikuisen ihmisen pitäisi ymmärtää, että virka täytetään samoin ylevin perusten kuin silloin, kun hänet sinne valittiin. Noin se vaan meillä toimii, mutta korruptiolla tuon oman puolueen jäsenten suosimisen ja vuorottaisten etujen tarjoamisen kanssa ei ole tietenkään mitään tekemistä, vaan se on vain maan tapa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se kokeiltu kansalaiskuntoko lienee ratkaissut? Demarit jatkavat kepun hiekoittamalla pistotiellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistettakoon nimitys Pöysti/Viljanen. Menikö oikein?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Sillanaukee valittaa? Hänet itse on aikoinaan valittu poliittisin perustein kokoomuslaisena. Kansliapäällikön tulisi olla poliittinen virkanimike hallituskaudeksi kerrallaan. Onhan se ihan mahdoton tilanne, jos oppositiopuolueen aktivisti johtaa ministeriötä. Valmistelu jumittuisi kokonaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä ei varmaankaan ollut kyseessä puhdas poliittinen virkanimitys, vaan virkaan valitaan koulutukseltaan ja työkokemukseltaan pätevin hakija ja näin ollen valinnan perusteeksi ei sovi poliittinen näkemys, sdp-läinen vaiko- kokoomuslainen).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:20
Seiväshyppääjä Minna Nikkanen, 31, lopettaa uransa – jätti jo aiemmin tämän kauden väliin
22:03
Oululaistaustainen Juhani Järvi päätyi Raahen kautta ison vankilan johtajaksi Turkuun – "Näitä olosuhteita on turha kenenkään kadehtia, vangilla ei ole vapautta"
22:01
Halla-ahon mielestä työministeri Harakan työllisyystoimet vaikuttavat "aika sosialistisilta"– "Painopiste näyttää olevan, että valtio maksaa palkat"
21:12
Hallitukselta pitkä lista työllisyystoimista – aktiivimalli kumotaan ensi vuoden alusta, "vuosisadan palkkatukiuudistus alkaa"
21:06
Tuttu vinkkimies istuu penkin päässä tietokone sylissä – oululainen apuvalmentaja Sami Kurttila kääntää marginaalit Suomen eduksi Tilaajille
20:53
Viisikko hehkuttaa budjetin koulutusrahoja – Kulmuni muisti alueellisuuden ja Andersson perusturvan varassa elävät
19:55
Rinteen hallituksen ensimmäinen budjettiriihi valmis: Työllisyyteen 25 toimenpidettä, kuntatalouden kriisiin varaudutaan, korkeakoulutukseen 60 miljoonaa ensi vuodesta lähtien
92
Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala hakee Kelan pääjohtajaksi – jätti hakemuksensa maanantai-iltana viikon pohdinnan jälkeen
66
Punainen pyöräbaana jatkuu Raksilasta Mäntylään – kaupunki hakee 1,8 miljoonan euron hankkeeseen valtion avustusta
55
Laiton tappaminen on susien yleisin kuolinsyy – poliisin resurssit ovat edelleen pahin pullonkaula laittoman metsästyksen kitkennässä
36
Pienestä toritapahtumasta paisui Lakeuden suurin yleisötapahtuma – "Perunamarkkinat on näyteikkuna tyrnäväläisyyteen"
33
Ouluntien risteys Tupoksessa saa liikennevalot – risteyksessä on sattunut paljon kolareita
27
Kampuspaikannin vie ovelle, Oulun yliopistolla voi nyt suunnistaa kännykän avulla
24
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kyösti Oikarinen ei yllättynyt Päivi Laajalan mahdollisesta lähdöstä: "Nopeita päätöksiä uuden johtajan suhteen ei tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image