Kotimaa

Oi­keus­asia­mies: Pääministeri Sipilä ei ollut esteellinen

Pääministeri Juha Sipilä ei ollut edukunnan oikeusasiamiehen mukaan esteellinen hallituksen päättäessä Terrafamen rahoituksesta. KUVA: Kontiainen Jarmo
Kotimaa 1.2.2017 2:35 | Päivitetty 1.2.2017 13:39
STT

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei ollut esteellinen hallituksen päättäessä Terrafamen rahoituksesta, toteaa eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen päätöksessään.

Pääministerin sukulaiset omistavat Katera Steel -yhtiön, joka sai tilauksen valtion kokonaan omistamalta kaivosyhtiö Terrafamelta. Sipilän lapset omistivat marraskuun Terrafame-rahoituspäätöksen aikaan sijoitusyhtiön kautta viisi prosenttia Katera Steelistä. Oikeusasiamiehen päätöksen mukaan Terrafamen pääomittamisesta ei ollut ”odotettavissa olevaa” eikä ”erityistä” hyötyä pääministeri Sipilän lapsille.

"Yksiselitteisen selkeä"

Pääministeri Sipilä kommentoi oikeusasiamiehen päätöstä niukkasanaisesti eduskunnassa.

- Tämä arvio vastaa omaa arviotani ja on yksiselitteisen selkeä, Sipilä sanoi.

Muuten Sipilä ei asiaa kommentoinut.

Oikeusasiamies perustelee päätöstä kolmella syyllä. Oikeusasiamiehen ratkaisun mukaan pääomittamisella ja urakkasopimuksen syntymisellä ei ole mitään keskinäistä yhteyttä. Päätöksen mukaan Katera Steelin malminkuljetin olisi tilattu myös siinä tapauksessa, että kaivoksen toiminta olisi päätetty ajaa alas. Lisäksi Katera Steelillä on aikaisemmin ollut vain yksi pieni tilaus Talvivaaran kaivokselta, eikä yhtiön liiketoiminnallinen menestys ole Terrafamen ja sen toiminnan jatkumisen varassa.

Sipilä ei ollut päätöksen mukaan esteellinen myöskään hallintolain yleislausekkeen perusteella. Sen mukaan virkamies on esteellinen, jos luottamus hänen puolueettomuuteensa muusta erityisestä syystä vaarantuu.

Katera Steelin kaikki omistajat ovat Sipilän sukulaisia, sillä Terrafame-päätöksen aikaan Sipilän lasten lisäksi omistajina oli Sipilän serkkuja ja enoja.

- Asiassa ei ole ilmennyt minkäänlaista aihetta epäillä, että pääministeri Sipilä olisi pyrkinyt toimimaan pääomitusasiassa jollakin tavalla puolueellisesti Katera Steelin eduksi, oikeusasiamies kirjoittaa päätöksessään.

Oikeusasiamiehen mukaan Sipilä ei ollut tietoinen perusteista, joiden nojalla hänen puolueettomuutensa on epäilty vaarantuneen. Sipilällä ei päätöksen mukaan myöskään ole ollut aihetta epäillä Katera Steelin mahdollista kytkentää Terrafamen toimintoihin.

Yhteensä 22 kantelua

Oikeusasiamiehellä oli käsittelyssä asiasta yhteensä 22 kantelua.

Sipilä selvitti oikeusasiamiehelle erityisesti sitä, milloin hän tiesi konepajayhtiö Katera Steelin ja Terrafamen välisestä urakkasopimuksesta.

Terrafame sai marraskuussa hallitukselta luvan jatkaa rahoitusneuvotteluita vuodenvaihteen yli. Talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti myös, että Terrafame Groupin lisäpääomitukseen varataan 100 miljoonaa euroa.

Katera Steelin aiemmin Terrafamelta saaman tilauksen arvo oli puoli miljoonaa euroa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (129)

Onneksi voimme jättää sipilän hallintoajan taakse.
Valtakunnanoikeus odottaa.

killeri on ihan oikeassa:
Chempolis oli maksukyvytön ja konkurssikypsä, ennen kun Fortum osti Sipilän kehotuksesta Chempoliksen osakkeita 6 milj. eurolla. Chempolis oli tehnyt tappiolliset tilinpäätökset vuosina 2011 - 2015. Vuoden 2015 tappio oli 1,6 milj. euroa 14.000 euron liikevaihdolla ja tätä rataa.

Heti kun Fortumin rahat olivat Chempoliksen käytössä, se maksoi Sipilän sijoitusyhtiölle 750.000 euron velkansa sekä Sipilän kaverille Juha Hulkolle 1,3 milj. euron velan.

Kyllä pääministeri käytti asemaansa hyväksi saataviensa kotiuttamisessa. Fortum on valtioenemmistöinen yhtiö, johon Sipilällä on valtionohjauksesta vastaavana ministerinä mahdollisuus vaikuttaa. Nyt tällä tavalla. Mitkä muut Oulun seudun firmat ovat velkaa Sipilän sijoitusyhtiölle? Se selviää ajan kuluessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Marisijoille ehdotus. Lähtekää raikkaaseen pakkasilmaan vaikkapa tunnin jalkalenkille, alkaa pää kummasti selvetä ja veri pääsee kiertämään. Ajatusmaailma tervehtyy ja näette maailman kirkkaana. Entinen katkera ja sumuinen usva on poistunut ja voitte vapaasti hengittää. Katkeruus tekee ihmisen sairaaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No voi voi, syyllinen on selvillä, mutta rikosta ei tahdota oikein millään keksiä...no eiköhän Kaunatoimittajat jatka ansiotonta etsimistä. Pienet on median otsikot syyttömyydestä, vähän on keskusteluohjelmia asiasta ja vain murto-osa kommentteja verrattuna ns. Paljastuksen uutisointiin. Eipä yllätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeusasiamiehen lausunto poikkeaa selvästi seuraavasta esityksestä, joka on lakimiesten tekstiä sekin. "Esteellisyys ei tarkoita sitä, että puolueettomuus todellisuudessa vaarantuisi, vaan pelkkä kuvitteellinen mahdollisuus puolueettomuuden vaarantumiseen riittää. Puolueettomuuden vaarantumista ei todellisuudessa tutkita konkreettisesti."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleltä tulee koko ajan yhteiskuntajärjestystä pilaavan tuubaa. Milloin tämä loppuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallintolaki 28 §:n mukaan:

Virkamies on esteellinen:

1) jos hän tai hänen läheisensä on asianosainen;
5) jos hän tai hänen 2 momentin 1 kohdassa tarkoitettu läheisensä on hallituksen, hallintoneuvoston tai niihin rinnastettavan toimielimen jäsenenä taikka toimitusjohtajana tai sitä vastaavassa asemassa sellaisessa yhteisössä, säätiössä, valtion liikelaitoksessa tai laitoksessa, joka on asianosainen tai jolle asian ratkaisusta on odotettavissa erityistä hyötyä tai vahinkoa;
7) jos luottamus hänen puolueettomuuteensa muusta erityisestä syystä vaarantuu.
Läheisellä tarkoitetaan 1 momentissa:

1) virkamiehen puolisoa ja virkamiehen lasta, lapsenlasta, sisarusta, vanhempaa, isovanhempaa ja virkamiehelle muuten erityisen läheistä henkilöä samoin kuin tällaisen henkilön puolisoa;

2) virkamiehen vanhempien sisarusta sekä hänen puolisoaan, virkamiehen sisarusten lapsia ja virkamiehen entistä puolisoa; sekä

3) virkamiehen puolison lasta, lapsenlasta, sisarusta, vanhempaa ja isovanhempaa samoin kuin tällaisen henkilön puolisoa sekä virkamiehen puolison sisarusten lapsia.

Läheisenä pidetään myös vastaavaa puolisukulaista. Puolisoilla tarkoitetaan aviopuolisoita sekä avioliitonomaisissa olosuhteissa ja rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä henkilöitä.

Tässäpä nämä olennaiset säännökset tulkintaa varten tutkittavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Listasit sitten paragraafit esteellisyydestä. Ovat vähän myöhässä, kun asia on jo päätetty, vai ovatko nuo eduskunnan oikeusasiamiehelle, jos vaikka ei tietäisi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietänet myös jos alan ihmisiä olet , että ministerit vannovat lakimiesten valaa vastaavan lupauksen . Siinäkin valossa valat näköjään vannotaan rikottaviksi .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeusasiamies totesi ettei Sipilä ole millään tavalla toiminut esteellisesti ko. asiassa. Piste.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä vain. Automyyjältäkin edellytetään: Tiesi tai olisi pitänyt tietää myynnissä olleesta ajoneuvosta sitä ja tätä. Tai kiinteistökaupan tuntemuksesta; kuten Olli Renin esimerkki. Mutta nythän onkin kyseessä pääministeri, joten...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsestään selvä asia, mutta saatiinhan tuostakin juttua mediaan, kun ei muuta keksitty. Hyvä Juha!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oisko eduskunnan oikeusasiamies voinut olla muuta mieltä? Jos olisi ollut, niin ois käynyt niin kuin Amerikan Yhdysvalloissa oikeusministerille. Kyllähän tässä härmälän touhussa on paljon samaa kuin ison veden tuolla puolen, isokenkäiset poliitikot vähät välittää perustuslaista tai laeista ylipäätään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa yllätys, ettei eduskunnan oikeuasasiamies löytänyt pääministerin toimista huomautettavaa. Todella yllättävää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

22 kantelua? Ei taida Suomessa ihmisillä olla enää töitä ja tekemistä....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun tuomio nyt oli vapauttava niin toimittajat pitää jutut hyvin pieninä, olihan se valtavaa ykkösivun uutisointia monta päivää kun toimittajat tuomitsi Sipilää etukäteen ilman perusteita, erittän törkeää näin lukijan kannalta! Ihme jos tätä kirjoitusta ei sensuroija!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (129)

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image