Kotimaa

Oikeus vau­va­sur­mis­ta: Tahallista toimintaa

Kotimaa 19.12.2014 15:22 | Päivitetty 19.12.2014 16:34
Susanna Kemppainen

Oulun käräjäoikeus katsoo viiden vauvansa murhasta syytetyn oululaisnaisen toimineen tahallaan vauvojensa kuolemaan johtaneella tavalla.

Oikeuden mukaan asiassa esitetyt todisteet ja koko asian viitekehys maalaavat vahvasti kuvaa siitä, että oululaisnaisen nimenomaisena tarkoituksena oli tappaa synnyttämänsä vauvat. Rikosoikeudessa tätä kutsutaan niin sanotusti tarkoitustahallisuudeksi.

Käräjäoikeuden mukaan normaalin syyntakeisuuden omaavan ihmisen tulee mieltää tekonsa varmaksi seuraukseksi se, että vauvat kuolevat kun hän menettelee siten kun syyttäjä on oululaisnaisen väittänyt menetelleen. Tätä puolestaan kutsutaan niin sanotusti varmuustahallisuudeksi.

Se, oliko oululaisnainen tekohetkellä syyntakeinen, selviää vasta myöhemmin. Käräjäoikeus päätti perjantaina passittaa oululaisnaisen mielentilatutkimukseen. Tulosten selvittyä käräjäoikeus ottaa lopullisesti kantaa oululaisnaisen tahallisuuden asteeseen.

Puolustuksen kanta hävisi

Välituomiossaan Oulun käräjäoikeus arvioi oululaisnaisen tekoja siis samalla tavalla kuin syyttäjä katsoessaan hänen toimineen tahallisesti. Oululaisnaisen puolustus on pitänyt hänen tekojaan tuottamuksellisena eli se on katsonut, että hän on aiheuttanut vauvojen kuolemat korkeintaan huolimattomuudellaan eikä suinkaan tahallaan.

Oikeudenkäyntiä oululaisnaista vastaan jatketaan mielentilatutkimuksen valmistuttua. Myöhemmin selviää, mihin tahallisista henkirikoksista oikeus oululaisnaisen katsoo syyllistyneen eli oliko kyseessä esimerkiksi murha, tappo tai lapsensurma. Syyttäjä on vaatinut naiselle ensisijaisesti tuomiota murhasta ja toissijaisesti tuomiota taposta. Naisen puolustus tullee myöhemmin väittämään, että hän on korkeintaan syyllistynyt  lapsensurmaan.

”Äitinä vastuussa”

Käräjäoikeuden välituomiossa oululaisnaisen katsotaan olleen ainoa ihminen, joka oli hänen vauvojensa kanssa tekemisissä ennen kuin vauvojen ruumiit löytyivät oululaisnaisen kellarikomerosta Oulun Heinäpäästä viime kesäkuussa.

Oululaisnainen on väittänyt olleensa siinä käsityksessä, että vauvat syntyivät kuolleina. Oikeus on toista mieltä. Sen mukaan vauvat olivat elossa, kun oululaisnainen laittoi ne erilaisiin astioihin synnytyksen jälkeen.

Käräjäoikeuden mukaan nainen jätti vauvat ilman lämpöä ja hoitoa.

”Tämä lämmön ja hoidon puute on osaltaan johtanut vauvojen kuolemaan ja esitetyn näytön valossa riittää vauvojen kuoleman jo yksinään selittämään”, se toteaa. Oikeuden mukaan astioihin sulkeminen myötävaikutti vauvojen kuolemaan hapen puuttumisen tai sen vähyyden vuoksi.

”Hän on ollut äitinä vastuussa vastasyntyneistä, täysin puolustuskyvyttömistä ja avuttomista vauvoista ja näin ollen vastuuasemassa”, oikeus arvioi.

Oulun käräjäoikeuden mielestä naisen menettelyn perusteella vaikuttaa ilmeiseltä, että hän on suunnitellut vauvojen synnyttämistä sekä surmaamista ja piilottamista tai hävittämistä niin, ettei kukaan tule tietoiseksi synnytyksistä yhtä vauvaa lukuun ottamatta.

Sen mukaan hän on myös käsitellyt vauvojen ruumiita pahennusta herättävällä tavalla. Se, oliko teko syyttäjän väittämä hautarauhan rikkominen, selviää myöhemmin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

18:45
Ministeri Mykkänen lupasi: Vaarallisten henkilöiden säilöönottoperusteita tarkennetaan Oulun tapausten takia
17:42
Mäkäräinen sijoittui 21:nneksi pikakilpailussa, ammunta vei jälleen menestystoiveet
17:27
Pyhäjärven kaivoksella kuvataan tv-sarjaa 700:n metrin syvyydessä – Tuottaja: "Tästä tulee erilainen kuin aiemmin nähdyistä pohjoismaisista sarjoista"
17:06
Orpo oikoo poliisikyselyä: Kokoomuksen ansiosta poliiseja koulutetaan maksimimäärä – "Haluan lisää poliiseja Suomeen"
16:39
Maastohiihto–jääkiekko 20–0 – Vuoden urheilijaksi on valittu vuosina 1947–2017 kuudentoista eri lajin urheilijoita
16:36
Jääkiekon World Cupia ei pelata ensi vuonna
16:32
Suomessa paljastumassa useita uusia kartelleja – yritysten rangaistuksia halutaan koventaa
98
Pyhäntäläisyritys esittelee liikkuvaa ja talviasuttavaa mökkivaunua Helsingissä – rakennuslupa tarvitaan, jos mökki jätetään paikoilleen
82
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
59
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
52
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
36
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
29
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
28
Talvikunnossapito paranee 1500 kilometrillä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – katso kartalta, missä tilanne muuttuu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pidätkö aletarratuotteita ostavia köyhänä?

Hölmöintähän tässä kauppojen ruokahinnottelussa on se, ettei hintaa lähdetä alentamaan heti tavaran tultua kauppaan, jol... Lue lisää...
meniskö järkeen

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image