Kotimaa

Oikeus: Turun puukottaja oli Isis-järjestön aatteen kyllästämä - tuomittiin elinkautiseen

Kotimaa 15.6.2018 13:12 | Päivitetty 15.6.2018 15:06
STT

Turun elokuinen joukkopuukotus oli terrori-isku, päätti Varsinais-Suomen käräjäoikeus tänään antamassaan tuomiossa. Puukottaja tuomittiin elinkautiseen vankeuteen kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksan yrityksestä. Noin kolme minuuttia kestäneessä puukkoiskussa kuoli kaksi naista ja loukkaantui kahdeksan henkilöä.

Puukottaja oli kirjallisessa vastauksessaan myöntänyt teon tappoina ja tapon yrityksinä. Mies kertoi kuulusteluissa, että hän oli torilla tekemässä terroritekoa, mutta puolustuksen mukaan teot eivät täyttäneet lain tarkoittamaa terroristista tarkoitusta.

Oikeus totesi, että terroristinen tarkoitus täyttyi muun muassa siksi, että puukottaja Abderrahman Bouanane on halunnut liittää rikoksensa osaksi Isis-järjestön terroritekojen jatkumoa. Oikeuden mukaan voidaankin syyttäjien tavoin lausua Bouananen kesällä 2017 olleen Isis-järjestön aatteen kyllästämä.

Oikeus totesi, että Bouananen ajattelu oli kallistunut vähitellen Isis-myönteiseen suuntaan ja radikalisoituminen huipentui lopulta hänen ennen tekoa julkaisemansa videomanifestin tekemiseen. Oikeus piti tekoja harkittuina.

- On vaikea pitää manifestia Bouananen puolustuksen oikeudessa esittämin tavoin yhden yön tunnekuohun tuotteena, oikeus katsoi.

Oikeuden mukaan perimmäinen syy radikalisoitumiseen jäi epäselväksi.

- Turvapaikkahakemuksen epäämiseen liittyvä turhautuminen on Bouananen puolustuksen esittämin tavoin voinut olla myötävaikuttamassa tuohon kehitykseen.

Bouanane oli mielentilatutkimuksen mukaan täydessä ymmärryksessä teon tehdessään.

Uhreille ja läheisille lähes puoli miljoonaa korvauksia

Oikeus määräsi Turun puukottajan maksamaan korvauksia Turun puukkoiskun henkiin jääneille uhreille ja kuolleiden omaisille yhteensä yli 470 000 euroa. Lisäksi hän joutuu maksamaan ensimmäistä uhria auttamaan tulleelle miehelle lähes tuhannen euron kuukausikorvausta, kunnes tämä täyttää 65 vuotta. Mies haavoittui pysyvästi eikä kykene enää tekemään töitä.

Useille uhreille on jäänyt pysyviä haittoja, ja puukottajan teot ovat aiheuttaneet kärsimysten, kivun ja kulujen lisäksi myös ansionmenetyksiä.

Lisäksi oikeus määräsi puukottajan maksamaan mittavan summan oikeudenkäyntikuluja.

Valtiokonttorin mukaan kaikki uhreille tuomitut korvaukset ja oikeudenkäyntikulut maksaa valtio, joka perii korvaukset tuomitulta, sikäli kun häneltä voidaan periä jotain. Kuolleiden ihmisten läheisten kärsimyskorvauksia valtio ei kuitenkaan lain nojalla voi maksaa.

Puolustus: Teko ei ollut terrorismia

Puolustuksen työtä vaikeutti oikeudenkäynnissä se, että Bouananen kertomus on vaihtunut useita kertoja.

Puolustus vetosi muun muassa siihen, että ensimmäisten uhrien jälkeen syytetyn oli tarkoitus vain paeta paikalta. Syytetty itse kuitenkin pyysi jo ensimmäisenä istuntopäivänä puolustusasianajajansa yllätykseksi puheenvuoron ja sanoi, että hänen oli tarkoitus paeta, piiloutua ja jatkaa veritekoja myöhemmin. Hän kertoi oikeudessa myös aikeistaan irrottaa uhrin pää ja nostaa se valvontakameran kuvattavaksi. Oikeus totesi, että kaikkeen hänen sanomaansa oikeudessa on suhtauduttava pidättyväisesti.

- Puukotusten sarja on sellainen, että sen suunnitteleminen alkutapahtumia edemmäs on mahdotonta. Bouananelle ei ole voinut tulla yllätyksenä se, että hän on (ensimmäisiin uhreihin) kohdistamansa väkivallan seurauksena joutunut väkijoukon takaa-ajamaksi.

- Bouananen pyrkimyksenä epäilemättä on tulla tunnustetuksi terroria Suomeen kylväneenä Isis-järjestön sotilaana, oikeus totesi.

Isis ei kuitenkaan ottanut miehen teosta vastuuta. Eri arvioiden mukaan siksi, että hän jäi henkiin.

MAINOS

Kommentoi

Näinköhän isispissis oppii jotain? Vai onko yhtä tyhjää kuin katsekin? 🖕🏼

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:20
Ettan hopeajoukkueessa loistaneiden Ronkaisen ja Jokelan siirroille sinetti – "Hienoa, että pystyn ottamaan urallani askeleita eteenpäin"
19:00
Lapissa makea maistuu enemmän kuin missään muualla Suomessa – kaamoksella ja turismilla näppinsä pelissä Tilaajille
18:30
Museokortin kesäkampanjan seikkailija saapuu Oulun museoihin – "Jos näet minut livenä, tule juttusille"
18:00
Nuorella karhulla on ollut etujalassaan kiinni näätärauta jo yli vuoden – nyt viranomaiset pähkäilevät, mitä eläimelle tulisi tehdä Tilaajille
17:49
Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen vierailee Oulun pääkirjastossa elokuun lopulla
17:28
Pappa-Tuntureilla pohjoisen tuntureille – läpi Suomen mopoilla matkaavat miehet pysähtyivät Oulun Heinätunturilla
17:25
Pappa-Tuntureilla Heinätunturin huipulle
89
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
30
Iran: Diplomatian tie on suljettu Yhdysvaltain pakotteiden takia
28
Matkanjärjestäjä TUI Finland lopettaa punaisen lihan tarjoamisen yhtiön omilla lennoilla
28
Ennätysmäärä Ferrareja saapuu Nallikariin – roomalainen Ferrari Club Passione Rossa vierailee Oulussa
23
Oulun kaupunginhallitus myönsi Torihotellille jatkoajan tiukoilla ehdoilla – kaupungille 800 000 euron vakuus
23
Biologi kouluttautuu nyt 12 viikossa koodariksi, kun oman alan töitä ei löytynyt – pikakoulutuksista toivotaan apua ohjelmistoalalle
19
Yhdysvallat toivottaisi Suomen tervetulleeksi Natoon, sanoo Yhdysvaltojen Nato-suurlähettiläs

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

173 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image