Kotimaa

Oikeus hylkäsi syytteet Ylivieskan Raudaskylän kristillisen opiston polt­to­pul­lois­kus­ta

Kotimaa 4.4.2017 15:26 | Päivitetty 4.4.2017 17:30
Kaleva

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus on hylännyt neljää miestä vastaan nostetut syytteet tuhotyön yrityksestä Ylivieskan Raudaskylän opistolla. Oikeus piti iskua kelvottomana yrityksenä.

Syyttäjän mukaan miehet heittivät polttopulloja Ylivieskassa sijaitsevan Raudaskylän kristillisen opiston seinään tarkoituksenaan aiheuttaa muille hengen ja terveyden vaaraa tai taloudellisia vahinkoja.

Tuli ei kuitenkaan levinnyt. Teko tapahtui lokakuussa 2015. Opistolla oli tapahtuma-aikaan majoittuneena 14 alaikäistä turvapaikanhakijaa.

Syyttäjän mukaan teon motiivi oli rasistinen.

Käräjäoikeus katsoi kuitenkin todistetuksi, ettei miehillä ollut todellista tarkoitusta vahingoittaa sisällä olleita henkilöitä tai opistorakennusta.

Oikeuden mukaan polttopullot oli myös heitetty kivijalan juureen, josta palo ei päässyt etenemään ja aiheuttamaan konkreettista vaaraa.

Syytetyt vetosivat humalaisten päähänpistoon

Oikeudessa miehet kiistivät syytteet ja kutsuivat tekoa humalaisten päähänpistoksi. Kertomusten mukaan miesten oli ollut tarkoitus lähteä paistamaan makkaraa, mutta suunnitelma muuttui, kun puhe kääntyi maahanmuuttoon. Miesten kertomusten mukaan tarkoitus oli käydä opistolla säikyttelemässä.

Miehet tekivät kolme polttopulloa, joihin kaadettiin bensiiniä. Yksi miehistä kertoi laittaneensa pulloihin jälkikäteen myös vettä.

Opiston pihalla pulloihin laitetut rätit paloivat, mutta neste ei. Yksi miehistä kertoi heittojen jälkeen varmistaneensa, etteivät pullot varmasti syttyneet.

Miehet määrättiin yhteisvastuullisesti maksamaan Raudaskylän opistolle 3 000 euroa vahingonkorvauksia. Korvaussumma koostuu palkkakuluista, jotka syntyivät asian selvittelystä.

Korjaus klo 17.27: Otsikossa ja tekstissä kerrottiin virheellisesti Rauduskylän opistosta, opiston nimi on Raudaskylän kristillinen opisto.

MAINOS

Kommentoi

Tiernapatsaan vahingoittaminen on suurempi rikos kuin ihmishenkien uhkaaminen. Eihän tämä voi olla totta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melekosia mestareita kommentoi taas. Eli kalevan uutisen perusteella te voitte päättää mitä on oikeasti tapahtunut ja jakaa tuomioita. Huh - onneksi meillä on oikeuslaitos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt Suomessa saa oikeuden päätöksellä humalassa heitellä poltopulloja talojen seiniin eikä se ole rikos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten tallainen vapautus on mahdollinen? Tekikö päätöksen Itä-Suomen käräjäoikeus😫😫😫

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

heh - Suomen oikeuslaitos jakaa oikeutta! ennen vanhaan sanottiin, että tyhmyydestä sakotetaan. nykyään se on lieventävä asianhaara.
niinpä tyhmiä piisaa... ja humalaisten päähänpistoja. no, se oli kelvoton yritys, ei hyvä yritys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli humalassa saa tehdä mitä vain? Onhan syyte toteen näytetty jos ne polttopullot oli kerran oikeasti sytytetty palamaan ja heitetty päin rakennusta. Eipä mene minun järkeen ettei edes sakkoja anneta tuollaisesta vaikka sakkoja saa jo siitä että juo vaikkapa kaljaa julkisella paikalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumma päätös. Kun taitamaton ihminen epäonnistuu murhapoltossa, oikeus vapauttaa syytetyn, koska "yritys oli kelvoton".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rasistisen murhapolton yritys ei näköjään tässä maassa ole tuomittavaa. En kylläkään tästä tiedosta ole yllättynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistakaa tästälähtien vedota humalatilaan, kun rötöstelette. Tähän ennakkotapaukseen voi vedota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No voi herranen aika, yrittivät polttaa alaikäisiä ja syytteet hylätään. Etteikö olisi tuli levinnyt kivijalasta palopommipullon hajotessa? Kyllä olisi. Näin se alkoi natsi-Saksassakin, syytteet hylättiin ja syyttäjät tapettiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaha, kyseessä siis kelvoton rikos. Outo rikosnimike, outo oli tuomiokin. Kelvoton tumioko?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saisivat saada itselle samanlaisen aamuherätyksen ja kerrotaan sitten myöhemmin , että oli vahinko, oho. Väärin käräjäoikeudessa arvioitu. Tulevat jatkamaan, kun ei tule oikeita rangaistuksia. Kun kiinni jää, pitäisi antaa samalla mitalla takaisin. Kyllä rikokset vähenisivät, jos rangaistukset olisi mitä niiden pitäisi olla tekoon nähden. Toivottavasti menee hoviin, jolloin saisivat ansaitut rangaistukset ja oppisivat, mikä on oikein ja mikä väärin. Pään sekaisin saavat tuotteet ei sovi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis kirjoittiko ko. käräjäoikeus tavan millä saa laillisesti heitellä polttopulloja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan uskomatonta, kuvitteleekohan käräjäoikeus että jannut kävi edeltä käsin tutkimassa että talo ei voi syttyä tuleen ja ihan vain leikisti heittelivät polttopulloja talon seinään? Menee pian luotto koko oikeusjärjestelmään, ei asiat voi mennä näin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa että koska polttopullojen heittäjät olivat niin typeriä että eivät kyenneet osumaan oikeaan (syttyvään) kohtaan rakennuksessa niin he eivät tehneet mitään väärin tai lakia vastaan. Voi hyvää päivää Ylivieska-Raahen tuomarit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

79
Sisäministeri vaatii uutta tulkintaa YK:n pakolaissopimuksesta – Haluaa estää rajan yli tapahtuvan hallitsemattoman maahantulon ja turvapaikanhaun
51
Vima hakeutuu konkurssiin – uusien vuokralaisten puuttuminen kiinteistöstä söi asiakasvirtoja
28
Ylitöillä korvataan tuhansia työntekijöitä teollisuudessa – "Äijät menevät loppuun, kun joka viikonloppu ruuvaavat"
25
Soinin luottamus säilyi, mutta jälkilöylyt jatkuvat – keskustalla keitti yli kokoomuksen "kestämätön toiminta"
19
Kärppien ilta venyi voittomaalikisaan Mikkelissä, Pyörälällä kolmen maalin peli – katso kooste ottelusta
15
Pohjois-Pohjanmaalla varaudutaan voimistuvaan tuuleen ja sen aiheuttamiin vahinkoihin – palomestari kehottaa tarkastamaan veneiden kiinnitykset
14
Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa – Sipilän mukaan keskustasta on luotu iljettäviä mielikuvia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa lounaistuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa paikoin 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Etelä- ja Keski-Lapissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Dilemma on sama kuin tilanteessa jossa köyhä saa ruuan ilmaiseksi ja muut maksavat siitä 10 euroa. Hyvän taloudellisen t... Lue lisää...
Holy s

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image