Kotimaa

Oikeus antaa tuomiot Ilmavoimien Lemmenjoki-harjoituksen syytteistä tänään

Eversti Markus Päiviön (vas.) koskevien syytteiden pääkäsittely tapahtui Helsingin hovioikeudessa toukokuun alussa.
Kotimaa 25.6.2019 7:00
Ilkka Hemmilä

Harjoituksen johtajan ohella syytettynä on Ilmavoimien silloinen komentaja.

Helsingin hovioikeuden odotetaan antavan tänään tuomionsa Ilmavoimien Lemmenjoki-harjoitukseen liittyvässä syytekokonaisuudessa.

Oikeudessa syytettynä ovat Karjalan lennoston entinen komentaja, eversti Markus Päiviö ja Ilmavoimien entinen komentaja, kenraalimajuri Sampo Eskelinen.

Päiviötä syytetään esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta Lemmenjoella Inarissa 22.–24. syyskuuta 2017 järjestetyssä vapaaehtoisessa harjoituksessa. Päiviö toimi harjoituksen johtajana.

Syytteiden mukaan hän oli muun muassa nimitellyt harjoituksen osallistujia, esiintynyt humalassa ja antanut sopimattomia käskyjä. Oikeudessa todistajana kuullun Karjalan lennoston silloisen esikuntapäällikön mukaan Päiviö oli muun muassa kutsunut paikalla olleita kantahenkilökunnan jäseniä useaan otteeseen "homorunkkareiksi".

Lisäksi hän syytteiden mukaan esiintyi humalassa, minkä on arvioitu epäasiallisen käytöksen ohella johtaneen kaatumisiin vaelluksen yhteydessä.

Kunnianloukkauksesta Päiviötä syyttää Nurmeksen kaupunginjohtaja Asko Saatsi, joka vaatii Päiviöltä 3 000 euron korvauksia. Eri henkilöiden muistikuvien mukaan Päiviö oli kutsunut Saatsia Suomen tyhmimmäksi tai paskimmaksi kaupunginjohtajaksi.

Myöntänyt nimittelyt, kiistänyt loukkaavuuden

Oikeudelle antamassaan vastauksessa Päiviö oli myöntänyt osan nimittelyistä, mutta kiistänyt niiden loukkaavan merkityksen. Hän on selittänyt kommenttejaan ja kompurointejaan huumorilla ja väsymyksellä.

Päiviö oli jo aiemmin harjoituksen jälkeisellä viikolla lähettänyt sähköpostia sen osallistujille. Siinä hän kiitti harjoitukseen osallistumisesta sekä pyysi anteeksi aiheuttamaansa mielipahaa ja väärinkäsityksiä.

Ilmavoimien entistä komentajaa Sampo Eskelistä syytetään palvelusrikoksesta, koska hänen epäillään viivytelleen esitutkinnan aloittamista Päiviön käytöksestä. Esitutkinta alkoi joulukuussa 2017, eikä kahden ja puolen kuukauden taukoon liittynyt Eskelisen mukaan salailun yrityksiä.

Tapauksen pääkäsittely alkoi Helsingin hovioikeudessa toukokuun alussa. Samoihin aikoihin Päiviö, joka oli jo aiemmin luopunut Karjalan lennoston komentajan tehtävistä, siirtyi puolustusvoimien palveluksesta reserviin.

Tapauksen oikeuskäsittely on alkanut käräjäoikeuden sijaan Helsingin hovioikeudesta, koska syytteessä on korkea-arvoinen upseeri.

MAINOS

Kommentoi

Eikö ole muuta tekemistä kuin penkoa ja istua oikeutta aivan turhan takia lopettakaa pelleily ja veronmaksajien rahojen tuhlaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tavallinen pulliainen sais 10v Häkkiä nämä pääsee muutamalla päivä sakolla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliko muut virkaanpyrkijät vielä huonompia, vai oliko valinta poliittinen tai BRO-periaatteella tehty?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

132
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
101
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
45
Kaleva testasi Nallikarin uuden vaijeriliu'un – helppoon extreme-elämykseen ovat tervetulleita lapsetkin
41
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
40
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
39
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
39
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi suuri osa suomalaisista vastustaa velkakattoa?

Kyllä velkakatto olisi järkevää. Jos ei pysty hoitamaan asioitaan. Toisethan siinä ovat maksajina muodossa tai toisessa.... Lue lisää...
Dr. Feelguud

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image