Kotimaa

Oikeus antaa tuomiot Ilmavoimien Lemmenjoki-harjoituksen syytteistä tänään

Eversti Markus Päiviön (vas.) koskevien syytteiden pääkäsittely tapahtui Helsingin hovioikeudessa toukokuun alussa.
Kotimaa 25.6.2019 7:00
Ilkka Hemmilä

Harjoituksen johtajan ohella syytettynä on Ilmavoimien silloinen komentaja.

Helsingin hovioikeuden odotetaan antavan tänään tuomionsa Ilmavoimien Lemmenjoki-harjoitukseen liittyvässä syytekokonaisuudessa.

Oikeudessa syytettynä ovat Karjalan lennoston entinen komentaja, eversti Markus Päiviö ja Ilmavoimien entinen komentaja, kenraalimajuri Sampo Eskelinen.

Päiviötä syytetään esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta Lemmenjoella Inarissa 22.–24. syyskuuta 2017 järjestetyssä vapaaehtoisessa harjoituksessa. Päiviö toimi harjoituksen johtajana.

Syytteiden mukaan hän oli muun muassa nimitellyt harjoituksen osallistujia, esiintynyt humalassa ja antanut sopimattomia käskyjä. Oikeudessa todistajana kuullun Karjalan lennoston silloisen esikuntapäällikön mukaan Päiviö oli muun muassa kutsunut paikalla olleita kantahenkilökunnan jäseniä useaan otteeseen "homorunkkareiksi".

Lisäksi hän syytteiden mukaan esiintyi humalassa, minkä on arvioitu epäasiallisen käytöksen ohella johtaneen kaatumisiin vaelluksen yhteydessä.

Kunnianloukkauksesta Päiviötä syyttää Nurmeksen kaupunginjohtaja Asko Saatsi, joka vaatii Päiviöltä 3 000 euron korvauksia. Eri henkilöiden muistikuvien mukaan Päiviö oli kutsunut Saatsia Suomen tyhmimmäksi tai paskimmaksi kaupunginjohtajaksi.

Myöntänyt nimittelyt, kiistänyt loukkaavuuden

Oikeudelle antamassaan vastauksessa Päiviö oli myöntänyt osan nimittelyistä, mutta kiistänyt niiden loukkaavan merkityksen. Hän on selittänyt kommenttejaan ja kompurointejaan huumorilla ja väsymyksellä.

Päiviö oli jo aiemmin harjoituksen jälkeisellä viikolla lähettänyt sähköpostia sen osallistujille. Siinä hän kiitti harjoitukseen osallistumisesta sekä pyysi anteeksi aiheuttamaansa mielipahaa ja väärinkäsityksiä.

Ilmavoimien entistä komentajaa Sampo Eskelistä syytetään palvelusrikoksesta, koska hänen epäillään viivytelleen esitutkinnan aloittamista Päiviön käytöksestä. Esitutkinta alkoi joulukuussa 2017, eikä kahden ja puolen kuukauden taukoon liittynyt Eskelisen mukaan salailun yrityksiä.

Tapauksen pääkäsittely alkoi Helsingin hovioikeudessa toukokuun alussa. Samoihin aikoihin Päiviö, joka oli jo aiemmin luopunut Karjalan lennoston komentajan tehtävistä, siirtyi puolustusvoimien palveluksesta reserviin.

Tapauksen oikeuskäsittely on alkanut käräjäoikeuden sijaan Helsingin hovioikeudesta, koska syytteessä on korkea-arvoinen upseeri.

MAINOS

Kommentoi

Eikö ole muuta tekemistä kuin penkoa ja istua oikeutta aivan turhan takia lopettakaa pelleily ja veronmaksajien rahojen tuhlaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tavallinen pulliainen sais 10v Häkkiä nämä pääsee muutamalla päivä sakolla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliko muut virkaanpyrkijät vielä huonompia, vai oliko valinta poliittinen tai BRO-periaatteella tehty?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

50
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
41
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
27
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
15
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
14
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
13
Nuoret tahtovat YK:n ilmastokokouksilta tekoja – tarvitaan lainsäädännöllistä ohjausta ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen Lukijalta
10
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image