Kotimaa

OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty

Uusintojen odotetaan lisääntyvän vuodessa 13 000 kappaleella. Keväisin määrät ovat olleet noin puolitoistakertaisia syksyyn nähden. KUVA: Timo Marttila
Kotimaa 17.8.2019 12:00
Tuukka Tuomasjukka

Opetus- ja kulttuuriministeriön lukiokoulutuksen johtaja toivoo, että rahoitus turvaa laadukkaan koulutuksen.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ on huolissaan lukio-opettajien lisääntyvästä työmäärästä, kun ylioppilaskokeiden uusijoiden määrä kasvoi tänä syksynä noin neljällätuhannella kappaleella.

Tänä syksynä ylioppilaskokeeseen ilmoittautuneissa uusijoita on noin joka viides eli 18,9 prosenttia. Kolmena edellisenä syksynä osuus on ollut 13,4 ja 14,8 prosentin välillä.

OAJ:n neuvottelupäällikkö Eila Urpilaisen mukaan kasvu on merkittävää.

– Voi ajatella nuppiluvun kautta, että jos on enemmän kirjoittajia, niin on enemmän korjattavaa. Kyllähän se opettajan työmäärässä näkyy.

Syksyllä voimaan astui rajaton ylioppilaskokeen uusintamahdollisuus. Hyväksytty koe oli aiemmin mahdollista uusia kerran ja hylätty kahdesti.

Kasvua ensimmäisellä uusintakerralla

Uuden lainsäädännön mukaisia toisia uusintakertoja on kaikista uusijoista alle kymmenes, noin 1 000 kappaletta. Näin ollen suurin osa kasvusta muodostuu aiemminkin mahdollisista ensimmäisistä uusintakerroista.

Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkän mukaan aiemmin uusintamahdollisuuden käyttämistä on pitänyt harkita tarkkaan.

– On selvää, että ensimmäistä uusintakertaa voidaan käyttää hieman herkemmin, jos tiedetään että on muitakin uusintamahdollisuuksia.

Hänen mukaansa uusijoiden määrän kasvu ei selity ainoastaan korkeakoulujen opiskelijavalintojen muutoksella, jossa ylioppilaskoetta painotetaan entistä enemmän.

– Uusijoita oli tänä keväänä vähemmän kuin viime keväänä, joten kyse ei ole pelkästään siitä. Tähän liittyy ilmiöitä, joita ei vielä pystytä analysoimaan.

Tähkän mukaan myös YTL:n levittämä väärä tieto on voinut vaikuttaa uusijoiden määrään. Ylioppilastutkintolautakunta oli aiemmin kertonut, että vain viisi prosenttia uusijoista saa korotettua arvosanaansa. Oikea luku on kuitenkin 32–50 prosenttia.

"Tilanne rauhoittuu, kun nähdään realistisia arvioita"

Opetusalan huoli lisääntyvästä työtaakasta on paljon ylioppilaskirjoituksia laajempi.

OAJ:n vuonna 2017 tekemässä työolobarometrissä opettajat kertoivat työmääränsä lisääntyneen huomattavasti.

Neuvottelupäällikkö Urpilaisen mukaan esimerkiksi kirjoittamisten hajauttaminen ja yhteisestä reaaliaineen kokeesta luopuminen ovat lisänneet kirjoitettavia aineita ja tätä kautta opettajien työmäärää.

– Monista asioista toivotaan, että lukio hoitaisi ne. Laki edellyttää nykyään entistä enemmän yhteistyötä korkeakoulujen kanssa ja myös esimerkiksi kansainvälistä yhteistyötä.

Urpilainen huomauttaa, että uusijoiden piikki esiintyy nyt ensimmäisen kerran. Tieto rajattomasta uusimismahdollisuudesta ei hänen mukaansa ole välttämättä vielä tavoittanut kaikkia.

– Yksi kerta ei vielä kerro, mikä tulee olemaan trendi.

Ylioppilastutkintolautakunnan Tähkä uskoo, että uusijoiden määrä kasvaa vielä ainakin ensi keväänä.

– Tilanne rauhoittuu, kun nähdään realistisia arvioita siitä, millaisilla arvosanoilla opiskelupaikkoja saa.

Lisärahoitus ei tyydytä opettajia

Opetusalan ammattijärjestö OAJ on tyytymätön lukioiden rahoitustilanteeseen.

Opetus- ja kulttuuriministeriön lukio- ja opettajankoulutuksen johtaja Tiina Silanderin mukaan lukioiden uudet ja laajentuvat tehtävät, kuten ylioppilaskirjoitusten uusiminen kasvu, korvataan syksystä alkaen.

OAJ:n mukaan lisärahoitus ei kuitenkaan ole riittävä, koska valtionosuus on kokonaisuudessaan laskenut. Erityisasiantuntija Tuomo Laakson mukaan määrä on jäänyt jälkeen kokonaiskustannuksista.

– On vielä pitkä matka siihen, että koulutus rahoitettaisiin täysmääräisesti valtionosuudella.

Ratkaisuksi edunvalvontajärjestö esittää rahoituksen palauttamista ainakin leikkauksia edeltävälle tasolle. Silander ei ota tarkemmin kantaa rahoitukseen.

– Toivon, että lukiokoulutuksen rahoitus olisi riittävä ja turvaisi laadukkaan koulutuksen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Kommenttien perusteella opettajien työehtosopimuksessa olisi todella parantamisen varaa, mutta perisuomalaiseen tapaan nuristaan vain kahvipöydissä, eikä asioiden eteen olla valmiita tekemään itse yhtään mitään. Sitten ihmetellään kun asiat ovat huonosti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sanni halusi, että yo-kokeiden perusteella pääsee yliopistoon. Olihan tämä seuraus kokeiden uusimisesta
täysjärkiselle ihan päivänselvä asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mietin, että milloin Suomeen saadaan seuraavan kerran opetusministeri, joka tajuaa edes jotain vastuualueestaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikista eri kouluasteiden opettajista lukion opettajilla on korkeimmat palkat. Menevät ohi useimpien korkeakouluopettajien.
Ei pitäisi narista joka hommasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valikoituuko lukioon opiskelijoita joiden paikka ei ole siellä vai onko opetuksen taso sellainen että se aiheuttaa uusimisia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nämä uudistukset, joissa yo-todistus määrää hakupisteet korkeakouluihin. Samalla annettiin mahdollisuus yrittää uusia yo-arvosanoja niin monta kertaa kuin huvittaa.

Järjevämpää olisi ollut heittää yo-kirjoitukset "mäkeen" ja siirtyä täysin pääsykoejärjestelmään. Tällä hetkellä nämä h***n kirjoitukset sekoittavat koulun arjen kahdessa jaksossa viidestä ja aiheuttavat stressiä ennen kaikkea oppilaille 3. vuoden syksyllä ja keväällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällöinhän tapahtuu valikoitumista. Parhaat, ahkerimmat saa parhaat korkeakoulupaikat. Ja jokainen lukioon mennessä voi miettiä onko se oikea paikka? Onko motivaatiota lukea, tehdä töitä opintojen eteen koska sinne mennessä tietää että näin tulee toimia mikäli jatkossa korkeakouluun haluaa ja hamuaa.
Stressi kuuluu elämään ja sitä hyvä harjoitella jo koulu-, opiskelumaailmassa. Ei elämä itsessään muutoinkaan mene stressittömästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääsykokeen yksi tarkoitus onkin mitata motivaatiota. Ne pääsevät, joilla riittää halua nähdä vaivaa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nyt jaksaa taas syyslomaan asti, jonka jälkeen alkaakin joululoman odotus. Tämän jälkeen siintää mielessä talviloma. Talviloman jälkeen sitä jo sitten alkaa miettimään, että mitä kaikkea hauskaa sitä ehtiikään tehdä pitkällä kesälomalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta. Ihanan paljon lomia meillä opettajilla. Meidän työkin on niin helppoa, ja töitähän ei tarvitse tehdä kuin se noin 4-5 tuntia päivässä, ei ikinä iltaisin tai viikonloppusin. Onneksi valitsin tämän alan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

4-5 tuntia päivässä? Nämä ovat varmaan 45 minuuttisia, eikö vain?. Itse teen keskimäärin vain pari 75 minuuttista päivässä. Tosin joskus nämä opettajainkokoukset sun muut jutut häiritsevät omien juttujen harrastamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kateelliset kommentoijat asialla. Miksi ette opiskelleet opettajiksi, kun työ vaikuttaa niin helpolta ja hyvin palkatulta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos et pärjää oikeissa töissä, kouluttaudu opettajaksi. Jos opettajan työ käy voimille, tai et muuten sovellu opettajan rooliin, kouluttaudu erityisopettajaksi. Jos sekään ei luonnistu, kouluttaudu opinto-ohjaajaksi. Jos vieläkin työura tökkii, hanki opetishallinnon tutkinto ja hakeudu vaikka rehtoriksi. Koulutuskuntayhtymän johtajaksi voit hakeutua, jos rehtorinkaan työt ei luista - tarvitsee vain olla hyvä suustaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenhän opettajat pärjäisivät tulosvastuullisissa yksityisen sektorin työtehtävissä, joissa töitä tehdään se määrä mikä on tarpeen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

osa opettajista tekee sen määrän töitä mikä on tarpeen. Ylitöistä vain ei makseta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työn harrastaminen on se, mitä usein opettajilta vaaditaan. Kotona saa tehdä ihan rajatta työhommia ja usein on ihan pakko ... kokonaistyöaika olisi ratkaisu sille, ettei tarvitse mitään kotia kantaa/suunnitella/vastailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

19:15
Tupoksen ABC:n pihalla voi olla yöllä parkissa jopa 70 rekkaa – hyville taukopaikoille on Oulun seudulla kysyntää: "Kuljettajat ajavat koko ajan kelloa vastaan" Tilaajille
19:13
Kerrostalon kellarissa syttyi tulipalo Kuhmossa – asukkaita jouduttu evakuoimaan
18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
160
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
71
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
55
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image