Kotimaa

OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty

Uusintojen odotetaan lisääntyvän vuodessa 13 000 kappaleella. Keväisin määrät ovat olleet noin puolitoistakertaisia syksyyn nähden. KUVA: Timo Marttila
Kotimaa 17.8.2019 12:00
Tuukka Tuomasjukka

Opetus- ja kulttuuriministeriön lukiokoulutuksen johtaja toivoo, että rahoitus turvaa laadukkaan koulutuksen.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ on huolissaan lukio-opettajien lisääntyvästä työmäärästä, kun ylioppilaskokeiden uusijoiden määrä kasvoi tänä syksynä noin neljällätuhannella kappaleella.

Tänä syksynä ylioppilaskokeeseen ilmoittautuneissa uusijoita on noin joka viides eli 18,9 prosenttia. Kolmena edellisenä syksynä osuus on ollut 13,4 ja 14,8 prosentin välillä.

OAJ:n neuvottelupäällikkö Eila Urpilaisen mukaan kasvu on merkittävää.

– Voi ajatella nuppiluvun kautta, että jos on enemmän kirjoittajia, niin on enemmän korjattavaa. Kyllähän se opettajan työmäärässä näkyy.

Syksyllä voimaan astui rajaton ylioppilaskokeen uusintamahdollisuus. Hyväksytty koe oli aiemmin mahdollista uusia kerran ja hylätty kahdesti.

Kasvua ensimmäisellä uusintakerralla

Uuden lainsäädännön mukaisia toisia uusintakertoja on kaikista uusijoista alle kymmenes, noin 1 000 kappaletta. Näin ollen suurin osa kasvusta muodostuu aiemminkin mahdollisista ensimmäisistä uusintakerroista.

Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkän mukaan aiemmin uusintamahdollisuuden käyttämistä on pitänyt harkita tarkkaan.

– On selvää, että ensimmäistä uusintakertaa voidaan käyttää hieman herkemmin, jos tiedetään että on muitakin uusintamahdollisuuksia.

Hänen mukaansa uusijoiden määrän kasvu ei selity ainoastaan korkeakoulujen opiskelijavalintojen muutoksella, jossa ylioppilaskoetta painotetaan entistä enemmän.

– Uusijoita oli tänä keväänä vähemmän kuin viime keväänä, joten kyse ei ole pelkästään siitä. Tähän liittyy ilmiöitä, joita ei vielä pystytä analysoimaan.

Tähkän mukaan myös YTL:n levittämä väärä tieto on voinut vaikuttaa uusijoiden määrään. Ylioppilastutkintolautakunta oli aiemmin kertonut, että vain viisi prosenttia uusijoista saa korotettua arvosanaansa. Oikea luku on kuitenkin 32–50 prosenttia.

"Tilanne rauhoittuu, kun nähdään realistisia arvioita"

Opetusalan huoli lisääntyvästä työtaakasta on paljon ylioppilaskirjoituksia laajempi.

OAJ:n vuonna 2017 tekemässä työolobarometrissä opettajat kertoivat työmääränsä lisääntyneen huomattavasti.

Neuvottelupäällikkö Urpilaisen mukaan esimerkiksi kirjoittamisten hajauttaminen ja yhteisestä reaaliaineen kokeesta luopuminen ovat lisänneet kirjoitettavia aineita ja tätä kautta opettajien työmäärää.

– Monista asioista toivotaan, että lukio hoitaisi ne. Laki edellyttää nykyään entistä enemmän yhteistyötä korkeakoulujen kanssa ja myös esimerkiksi kansainvälistä yhteistyötä.

Urpilainen huomauttaa, että uusijoiden piikki esiintyy nyt ensimmäisen kerran. Tieto rajattomasta uusimismahdollisuudesta ei hänen mukaansa ole välttämättä vielä tavoittanut kaikkia.

– Yksi kerta ei vielä kerro, mikä tulee olemaan trendi.

Ylioppilastutkintolautakunnan Tähkä uskoo, että uusijoiden määrä kasvaa vielä ainakin ensi keväänä.

– Tilanne rauhoittuu, kun nähdään realistisia arvioita siitä, millaisilla arvosanoilla opiskelupaikkoja saa.

Lisärahoitus ei tyydytä opettajia

Opetusalan ammattijärjestö OAJ on tyytymätön lukioiden rahoitustilanteeseen.

Opetus- ja kulttuuriministeriön lukio- ja opettajankoulutuksen johtaja Tiina Silanderin mukaan lukioiden uudet ja laajentuvat tehtävät, kuten ylioppilaskirjoitusten uusiminen kasvu, korvataan syksystä alkaen.

OAJ:n mukaan lisärahoitus ei kuitenkaan ole riittävä, koska valtionosuus on kokonaisuudessaan laskenut. Erityisasiantuntija Tuomo Laakson mukaan määrä on jäänyt jälkeen kokonaiskustannuksista.

– On vielä pitkä matka siihen, että koulutus rahoitettaisiin täysmääräisesti valtionosuudella.

Ratkaisuksi edunvalvontajärjestö esittää rahoituksen palauttamista ainakin leikkauksia edeltävälle tasolle. Silander ei ota tarkemmin kantaa rahoitukseen.

– Toivon, että lukiokoulutuksen rahoitus olisi riittävä ja turvaisi laadukkaan koulutuksen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Kommenttien perusteella opettajien työehtosopimuksessa olisi todella parantamisen varaa, mutta perisuomalaiseen tapaan nuristaan vain kahvipöydissä, eikä asioiden eteen olla valmiita tekemään itse yhtään mitään. Sitten ihmetellään kun asiat ovat huonosti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sanni halusi, että yo-kokeiden perusteella pääsee yliopistoon. Olihan tämä seuraus kokeiden uusimisesta
täysjärkiselle ihan päivänselvä asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mietin, että milloin Suomeen saadaan seuraavan kerran opetusministeri, joka tajuaa edes jotain vastuualueestaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikista eri kouluasteiden opettajista lukion opettajilla on korkeimmat palkat. Menevät ohi useimpien korkeakouluopettajien.
Ei pitäisi narista joka hommasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valikoituuko lukioon opiskelijoita joiden paikka ei ole siellä vai onko opetuksen taso sellainen että se aiheuttaa uusimisia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nämä uudistukset, joissa yo-todistus määrää hakupisteet korkeakouluihin. Samalla annettiin mahdollisuus yrittää uusia yo-arvosanoja niin monta kertaa kuin huvittaa.

Järjevämpää olisi ollut heittää yo-kirjoitukset "mäkeen" ja siirtyä täysin pääsykoejärjestelmään. Tällä hetkellä nämä h***n kirjoitukset sekoittavat koulun arjen kahdessa jaksossa viidestä ja aiheuttavat stressiä ennen kaikkea oppilaille 3. vuoden syksyllä ja keväällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällöinhän tapahtuu valikoitumista. Parhaat, ahkerimmat saa parhaat korkeakoulupaikat. Ja jokainen lukioon mennessä voi miettiä onko se oikea paikka? Onko motivaatiota lukea, tehdä töitä opintojen eteen koska sinne mennessä tietää että näin tulee toimia mikäli jatkossa korkeakouluun haluaa ja hamuaa.
Stressi kuuluu elämään ja sitä hyvä harjoitella jo koulu-, opiskelumaailmassa. Ei elämä itsessään muutoinkaan mene stressittömästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääsykokeen yksi tarkoitus onkin mitata motivaatiota. Ne pääsevät, joilla riittää halua nähdä vaivaa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nyt jaksaa taas syyslomaan asti, jonka jälkeen alkaakin joululoman odotus. Tämän jälkeen siintää mielessä talviloma. Talviloman jälkeen sitä jo sitten alkaa miettimään, että mitä kaikkea hauskaa sitä ehtiikään tehdä pitkällä kesälomalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta. Ihanan paljon lomia meillä opettajilla. Meidän työkin on niin helppoa, ja töitähän ei tarvitse tehdä kuin se noin 4-5 tuntia päivässä, ei ikinä iltaisin tai viikonloppusin. Onneksi valitsin tämän alan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

4-5 tuntia päivässä? Nämä ovat varmaan 45 minuuttisia, eikö vain?. Itse teen keskimäärin vain pari 75 minuuttista päivässä. Tosin joskus nämä opettajainkokoukset sun muut jutut häiritsevät omien juttujen harrastamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kateelliset kommentoijat asialla. Miksi ette opiskelleet opettajiksi, kun työ vaikuttaa niin helpolta ja hyvin palkatulta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos et pärjää oikeissa töissä, kouluttaudu opettajaksi. Jos opettajan työ käy voimille, tai et muuten sovellu opettajan rooliin, kouluttaudu erityisopettajaksi. Jos sekään ei luonnistu, kouluttaudu opinto-ohjaajaksi. Jos vieläkin työura tökkii, hanki opetishallinnon tutkinto ja hakeudu vaikka rehtoriksi. Koulutuskuntayhtymän johtajaksi voit hakeutua, jos rehtorinkaan työt ei luista - tarvitsee vain olla hyvä suustaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenhän opettajat pärjäisivät tulosvastuullisissa yksityisen sektorin työtehtävissä, joissa töitä tehdään se määrä mikä on tarpeen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

osa opettajista tekee sen määrän töitä mikä on tarpeen. Ylitöistä vain ei makseta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työn harrastaminen on se, mitä usein opettajilta vaaditaan. Kotona saa tehdä ihan rajatta työhommia ja usein on ihan pakko ... kokonaistyöaika olisi ratkaisu sille, ettei tarvitse mitään kotia kantaa/suunnitella/vastailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

10:46
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
10:36
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
10:27
Samuli Alapuranen tekee elektronista musiikkia nimellä O Samuli A, musiikkiharrastus alkoi kempeleläisestä örinämetallibändistä – Katso video kappaleesta Torspopipo
10:26
Luke lopettaa Ruukin tutkimusnavetan ja keskittyy peltotutkimukseen – nautoja käy navetassa vielä kaksi erää
9:57
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
9:56
Kaleva oikaisee
9:34
Saudi-Arabian johtama koalitio pysäytti ja tuhosi huthien lähettämän räjähdealuksen Punaisellamerellä
28
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
18
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
15
Kokoomus arvosteli ankarasti hallitusta keskituloisten verotuksen kiristämisestä, Rinne vieritti vastuun edelliselle hallitukselle
10
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
7
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
7
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta
6
Viedäänkö suomalaista sianlihaa kohta Venäjän läpi junalla Kiinaan? – Vientisopimus sisältää nyt myös jäähdytetyn lihan viennin ja lisää on tulossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä Enontekiön kunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Aloittaja tietenkin sijoittaa omat rahansa valitsemallaan tavalla, vaikka aloitus onkin melko pahasti virheellinen. Bu... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image