Kotimaa

Nyt se on tutkittu: Lääkärien kir­joit­ta­mis­sa sai­raus­lo­mis­sa isoja eroja Suomessa

Lääkärien kirjoittamissa sairauslomissa on huomattavia eroja.
Kotimaa 5.11.2014 0:04
Juha Vainio

Suomessa lääkäreiden kirjoittamat sairauslomien pituudet eivät perustu minkäänlaiseen ohjeistukseen. Lääkärit voivat kirjoittaa samoilla oireilla ja samoista sairauksista kärsiville hyvin eripituisia sairauslomia, selviää tuoreesta väitöstutkimuksesta.

Väitöstutkimuksessa lääkäreille lähetettiin kuvitteellisia potilastapauksia. Lääkäreitä pyydettiin arvioimaan, kuinka paljon sairauslomaa kullekin potilaalle tulisi kirjoittaa. Yleislääkäreille, työterveyslääkäreille ja kirurgeille lähetettiin 19 erilaista potilastapausta, hammaslääkäreille 16.

– Kun nämä potilastapaukset laskettiin yhteen, koko potilasmäärällä sairauslomien pituudet vaihtelivat lääkäristä riippuen jopa 4–8-kertaisesti, sanoo lääketieteen lisensiaatti Anni Kankaanpää.

Kankaanpää ehdottaa väitöskirjassaan, että Suomessa pitäisi pohtia Ruotsin mallia sairausloman pituuksien ohjeistuksesta. Kankaanpää sanoo, että Ruotsissa otettiin vuonna 2007 käyttöön ohjeistus, jossa määritellään, kuinka paljon mistäkin sairaudesta tulisi kirjoittaa sairauslomaa.

– Jos Ruotsissa kirjoittaa eri määrän sairauslomaa kuin ohjeistuksessa on suositeltu, lääkäri joutuu käsittääkseni perustelemaan päätöksensä.

– Suomessa sairauslomat eivät perustu ohjeisiin. Opiskellessani lääkäriksi muutama vuosi sitten, sairausloman kirjoittamisesta opetettiin lähinnä vain lomakkeen täyttäminen. Ei keskitytty lainkaan siihen, kuinka paljon sairauslomaa mihinkin sairauteen tulisi kirjoittaa.

Kankaanpää sanoo, että tilastojen mukaan sairauspäivärahapäivien määrä laski Ruotsissa huomattavasti uudistuksen jälkeen.

– Monet lääkärit kyllä tiedostavat hyvin yhteiskunnalle sairauslomista aiheutuvat kustannukset Suomessakin. Mutta kyllähän se on tasapainottelua, kun samalla ajetaan potilaan asiaa ja yritetään säästää yhteiskunnan rahoja.

Kankaanpään mukaan selkeät ohjeistukset helpottaisivat etenkin nuoria lääkäreitä uransa alkuvaiheessa.

– Sitten, kun kokemusta on kertynyt enemmän, omat näkemykset alkavat olla vahvempia, eikä siinä vaiheessa välttämättä tarvitse enää niin paljon tukea päätöksilleen.

– Hoitoihinkin on olemassa ohjeistuksia, joten miksei sairauslomien pituuksiinkin.

Kankaanpään väitöstutkimus Sairausloman kirjoituskäytännöt Suomessa tarkistetaan perjantaina 21. marraskuuta Turun yliopistossa. Suomessa ei ole aiemmin tutkittu sairauslomien kirjoituskäytäntöjä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (37)

Kerjätä piti lisää sairaslomaa, kun sain voimakkaita lääkkeitä, joilla kipuani hoidettiin. Kuuri jatkui, mutta loma loppui. Kun soitin lääkärille, että miten on, kun en pysy edes hereillä näillä lääkkeillä. Lääkäri antoi armosta vielä päivän lomaa, ja käski illalla syödä kaikki loput lääkkeet samalla kertaa. En syönyt, ja olen vielä hengissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän työterveysasemalla ei ole sellaista ongelmaa. Työkyvyttömyyttä (sairasloma on lanseerattu ilmaisu jossa lomaa korostetaan vaikka kyseessä on sairaus ja koko termiä ei ole lääketieteessä työkyvyttömyys on oikea ilmaisu ja toimittajat taatusti tietävät sen) ei kirjoiteta jos ei ole sairaalakunnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommenteissa korostetaan yksilöllisten oireiden merkitystä, mutta tutkimushan oli tehty vakiolomakkeella. Lääkäri on
arvioinut lähtötason eri tavalla. Muut sairasloman pituuteen vaikuttavat tekijät tulevat sen päälle.

Monilla akateemisilla työpaikoilla flunssat ( 1 - 3 päivää ) saa sairastaa omalla ilmoituksella, mikä on järkevää ettei tarvitse kuumeisena lähteä hakemaan lappuja. Kuitenkin tässä männä viikolla uutisoitiin että joku kunta oli joutunut luopumaan
vastaavanlaisesta menettelystä, kun siellä sairaspoissaolojen määrä moninkertaistui.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomusta kaikki vain äänestämään. Sieltähän ne kaikki idioottimaiset ajatukset lähtevät, niin tämäkin työnantajan ja vakuutusyhtiöiden leiristä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ole ongelmana ennemminkin sairaana töissä olot, jotka vaarantavat usein myös työyhteisön turvallisuuden!

Sairaslomien väärinkäyttö on aika marginaalista ja johtaa kuitenkin lopulta työn menetykseen, joten harva sitä harrastaa vapaaehtoisesti. Poikkeuksena tietysti kuntien suojatyöpaikat, joita nyt runsaasti suuroulussakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö ihmiset ole yksilöitä?! Sama tauti, samat oireet, toinen yksilö vaan sairastaa sen taudin kovempana, siksi ammattitaitoinen lääkäri antaa eripituisia sairaslomia. Yksinkertaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sairasloma-asia on suhteellista. Joitakin töitä voi tehdä kipsi jalassa ja joitakin ei. Riippuu tapauksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työterveyslääkäri ja oys lääkäri kirjoittaisi sairauslomaa vaikka kuinka mutta en ota sitä vastaan. Ei ne vaivat saikulla parane, sitä haluaa hoitoa ja ongelman selvittämisestä eli mistä ne vaivat ja kivut johtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole järjellä ajateltu näitä asioita,jos kaavamaisuuden mukaan jaetaan sairaus lomia!
Kuten monissa kirjoituksissa on mainittu, jokainen leikkaus ,tapaturma, ja ihminen on yksilö omine, muine sairauksineen ja etenkin työasemasta johtuvista seikoista.
Jos tähän mennään,niin lääkäreitä ei enää sairauslomien kirjoitteluun tarvita, vaan ne voidaan listasta lukea millekkin tapaukselle minkä pituinen sairausloma.
Sen voi listasta lukea kansakoulun käynyt ihminen.
Siihen ei enää tarvita 5-8 vuoden opiskeluja.
Tämä oikeisto populisminen ajattelu menee nyt yli ymmärryksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sairauslomaa voi kirjoittaa potilasta näkemättä! Potilaat ovat täysin erilaisia ihmisiä, joille sairausloman pituuskin tulee laatia potilaan mukaan. Täysin kahjoa toimintaa tuollaiset tutkimukset ja päätelmät. Samat sairaudetkin saattavat eri potilailla kuvastua erilailla ja erilaisin vaivoin. EI ME MITÄÄN ROBOTTEJA OLLA.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä saitausloman pituuden tarve vaihtelee paljon potilaiden välillä. Itse esim. saan helposti angiinan, eikä minulla silloin koskaan ole kuumetta eikä muitakaan oireita paitsi kurkkukipu. En tarvitse siihen juurikaan sairauslomaa, lääkekuurin tietysti. Joku toinen taas samassa taudissa käppyröi viikon pedin pohjalla. Että maalaisjärkeäkin saa käyttää, ei ne sairaudet ilmene eri ihmisillä samalla lailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putosin työmaalla ja loukkasin selkäni, kaveri jelppi autoon ja työkkäriin.
Sain 3 päivää saikkua ja kun kysyin et luuleeko herra lääkäri et se riittää.
Lääkärisetä vastas ei riitä mut tuut sit hakeen lisää saikkua.
Mistä mahtaa johtua jonot lekuriin ym. jos mitään hommaa ei tehdä kunnolla loppuun vaan tällä systeemillä pyöritetään samoja ihmisiä ees taas ja valitetaan kiirettä olis k........ töitä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa, että työkkäriin menit. Menitkö siis heti ilmoittautumaan työttömäksi työnhakijaksi? Vai mitä? Mistä lähtien muuten työkkärissä on ollut lääkäripalveluita? Sinuna oisin mennyt työterveyslääkärille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia ei ole niin yksinkertainen kuin lehtijutusta näyttää. Sairausloman pituuteen vaikuttaa monet seikat. Potilaalla on hyvin usein yksilöllisiä seikkoja, perussairauksia ym. työolosuhteiden lisäksi, jotka vaikuttavat sairausloman tarpeeseen. Myös samalla diagnoosilla oleva sairaus voi olla aivan eri tasoinen esim. jalka on voinut murtua "siististi" tai sitten vaikeasti aiheuttaen vaurioita laajasti. Meillä on ammattitaitoinen lääkärikunta, joten heihin voi luottaa. Kaavamainen sairauslomien pituus ei ole hyvä ratkaisu, siitä koituisi haittaa potilaalle ja lisätyötä ja kustannuksia terveydenhuollolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän on selvää, että valtakunnan tasolla, kun paikkakunnallakin on ero ja eri toimipaikoissa on eroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomioitava myös ihmisen perussairaudet, työ mitä tekee.
Näin ollen sairasloman pituus samaisessa vaivassa voi olla erilainen. Esim. kaivos-, rakennusmies jonka jalka kipsataan tarvii sairaslomaa pidempään kuin kevyttä toimistotyötä tekevä jonka jalka kipsataan. Kevyttä toimistotyötä tekevä ei itse asiassa tarvitse sairaslomaa, koska istumatyö ja tekee työtä käsin tietokonetta naputellen ja päätä käyttäen.
Tai jos astmaatikko sairastuu flunssaan ja hänen astmansa tätä kautta aktivoituu (=henki ahtaalla, limaa kertyy jne.) niin kyllä hänen vointinsa paljon huonompi pidempään kuin ns. perusterveen ihmisen joka samaiseen flunssaa sairastuu ja muutamassa päivässä yskimällä, lämmintä juomalla, lepäämällä on työkuntoinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun työterveys vs. terveyskeskus, oli aivan saletti ettei Oulun työterveydellä myönnetty kuin max. 3 päivää toipilasaikaa, katellaan sano lääkäri.
Tk. lääkärit sitten toisinaan kirjoitti vähän pitempään kestävää saikkua, jos lärvi ei ottanu päähän justiinsa sillon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä te puhutte? Sairaslomaa? Pienyrittäjä terveyskeskuksessa saa edes radiologista tutkimusta vaikka olis luunmurtuma tai revenneitä niveliä... ehei ne on muut jotka tarvii ne tutkimukset , hoidot ja sairaslomat. Ai niin sen pienyrittäjänhän kuuluukin maksaa omat ja työntekijöidensä sairas kulut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Anni kiittää itseään kun työvuosia on takana 20 ja käypä sairasloma- suositukset todettu epäkäytännöllisiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (37)

Uutisvirta

8:03
Turkki suostui Yhdysvaltojen tulitaukoehdotukseen, tauko kestää viisi päivää
8:00
Finnveran toimitusjohtaja: Vanha klisee pätee yhä suomalaisissa yrityksissä – vientikauppaa ei osata Suomessa Tilaajille
7:00
Rakentamisen isot hankkeet pitävät Oulussa työmaat kiireisinä, Kempeleessä vauhtia tuo yksityinen rakentaminen Kaupallinen yhteistyö
7:00
Elektro-poppari James Blake on elävänä elementissään Suvilahdessa
7:00
Päivän elokuvapoiminnat: Auschwitzin rannaton painajainen heijastuu Saulin kasvoilta
7:00
Rion paralympiajoukkueesta tippuminen ei lannistanut oululaista Jussi Lotvosta – nyt tähtäimessä on ensi kesä ja Tokion paratriathlonmatka Tilaajille
7:00
Näkökulma: Liha on saanut liian suuren roolin ilmastotaistelussa – mustavalkoinen päätös nostatti mustavalkoisen keskustelun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Köyhän ihmisen elämä ei ole ihmisarvoista elämää

aloittaja on sorrettu? 99% syyllinen omaan köyhyyteen ja kurjuuteen katsoo peilistä takaisini. Muita on aina helppo syy... Lue lisää...
ja miten....

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image