Kotimaa

Nyt aidataan Länsi-Suomea susia vastaan - valtion rahat petoaitoihin loppuivat tänä vuonna kesken

Satu Kumpulainen kasvattaa perheensä kanssa luomulampaita Sievissä Pohjois-Pohjanmaalla. Lammastilan laitumet on ympäröity riistakeskukselta saaduilta aitatarvikkeilta keväällä 2015. KUVA: Lehojärvi Jukka
Kotimaa 3.11.2017 5:00
Juho Mäkelä

Länsi-Suomessa on kova tarve petoaidoille, jotka suojaavat susilta. Kaikille karjatiloille ei riittänyt vuonna 2017 riistakeskuksen kustantamaa aitapakettia.

Suomen riistakeskus on myöntänyt tänä vuonna 55 karjatilalle sähköisen aidan suurpetovahinkojen estämiseksi. Suomen riistakeskuksen riistavahinkovastaava Reijo Kotilainen kertoo, että kaikki halukkaat eivät saaneet petoaitaa, koska valtion budjettiin varattu raha loppui kesken.

- Raha on ollut tiukilla viimeiset neljä vuotta. Kymmenen tilaa jäi tänä vuonna ilman aitaa, koska aitapaketteja on haettu joko mielettömiä määriä tai sitten hakemusta ei ole täydennetty pyynnöistä huolimatta, Kotilainen sanoo.

Petoaitoja on myönnetty karjatiloille tänä vuonna yhteensä 95,5 kilometriä. Vuonna 2016 aitapaketteja myönnettiin 65 karjatilalle yhteensä 110 kilometriä. Valtion budjetissa on otettu huomioon petovahinkojen ennaltaehkäiseminen ja siihen on varattu erityismääräraha petoaidan myöntämiseen tuotantoeläintiloille.

Kotilainen kertoo, että petoaitoja on haettu vuonna 2017 eniten Rannikko-Pohjanmaalle, Pohjanmaalle, Varsinais-Suomeen ja Uudellemaalle.

- Ne ovat uusia alueita, jonne on tullut susireviirejä ja jossa karhukanta on runsastunut. Länsi-Suomessa ei ole aikaisemmin suojattu karjaa, mutta nyt asiaan on jouduttu heräämään, Kotilainen sanoo.

Kotilaisen mukaan susiaitoja ei myönnetä ihan pienille tiloille, koska rahoittaja vaatii kustannustehokkuutta. Aitapaketteja ei saa kotieläinten tai muutaman harraste-eläimen suojaksi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (52)

En ymmärrä tuota susien ylenpalttista suojelua. No täytyyhän sitä olla "vihreä" kun ei maailman todellisesta tilasta mitään ymmärrä. Täältä on aikojen saatossa hävinnnyt jatkuvasti lajeja ja niin käy jatkossakin. Sillä ei lopultakaan ole mitään merkitystä. Väistämättä tulee hetki jolloin maapallo tuhoutuu kokonaisuudessaan. Joten järkevää on poistaa mahdollisimman paljon haittatekijöitä. Pihoihin tulevat koiria, lampaita ja muitakin kotieläimiä ahdistelevat häirikkö sudet tulee hävittää mahdollisimman tarkkaan. Tämä on parasta susikannan hoitoa. Olivatpa lait ja asetukset millaisia tahansa, viisas ihminen osaa toimia oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä näiden susikammoisten kommenteista paistaa huolestuttava vieraantuminen luonnosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi tähänkin täytyy veronmaksajien rahoja käyttää. Aidatkoon maajussit itse peltonsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei. Samaa mieltä, että onpa valtio rahoissaan kun veronmaksajien piikkiin aidataan jo pihoja. Oikea ratkaisu ei kuitenkaan ole se, että maaseudun asukkaat, joista osa on maatalouden harjoittajia, mutta eivät suinkaan kaikki, laitettaisiin maksamaan aitaus.
Oikea ratkaisu on, että susien kaataminen sallitaan ilman lupia. Tai jos tämä ei ole mahdollista (jostakin kumman syystä), niin laitetaan maksajiksi viherpiipertäjät. Siis ne, jotka susien kaatolupia vastustavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei hyvänen aika saa aitoja rakentaa. Susi kuuluu Suomen luontoon ja sen pitää saada saalistaa missä tahtoo, vaikka koulun pihalla. Trumppikaan ei saa aitaa tehdä eikä unkarilaiset. Kaiken pitää saada olla vapaata kaikille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järjen köyhyyttä rakentaa aitoja, ei muuta kuin susi vapaaseen metsästykseen niin asia hoituu nätisti kuntoon..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis täh ? Valtio maksaa noillekin maataloustukea, sitten vielä pitää aidatkin maksaa ? Missä on näiden tilallisten vastuu omista elukoistaan ? Miksei valtio kustanna kaikille koirille hihnoja ja valjaita/pantoja kun järjestyslaki vaatii pitämään koirat kiinni ? Sama asiahan se on. Olen kuvitellut että jokainen huolehtii omat eläimensä vaan ei se sitten mennytkään niin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtio määrää maanviljelijöitä pitämään karjan ulkona niin paljon kuin mahdollista. Susien vuoksi tämä ei ole mahdollista, joten siitä syystä täytyy rakentaa aitoja jotta karja voisi olla turvassa ulkona. Usko tai älä niin joidenkin ihmisten jokapäiväinen ruoka riippuu karjasta. Ei paljon naurata kun aamulla heräät ja huomaat susien taas "popsineen" puolet laumasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen tilallinen oli päivät paimenena. Eikä pedot vaikka niitä oli paljon tehneet vahinkoa. Yöksi karja otettiin suojaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säästyisi paljon rahaa köyhän maan vanhustenhoitoon, kun petotilanne saataisiin järkevälle tolalle. Itsenäisyyden aikana ei tarvinnut laitumille susiaitoja, vaikka silloin oli rahaa ollut sellaiseenkin höpötykseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että ihan valtio maksaa aidat? Kyllä nämä maatalousyrittäjät ovat varsinaisia elättejä, aina käsi ojossa vaatimassa ilmaista rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö pelkkä lippusiima riitä? Lippusiima olisi halvempi kuin sähköaita. Ainakin suden metsästäjät susia takaa ajaessaan saavat hukkapolot pysymään lippusiiman rajaamassa sektorissa, vaikka susi pakenee henkensä edestä metsästäjiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kun on vilja-aika ohi ja valitettu siitä aikansa ja maksatettu veronmaksajilla 25 miljoonaa lisää piilomaataloustukea niin nyt sitten pitäisi veronmaksajien vielä tehdä laitumien aitauksetkin .Aina löytyy mtk:n porukalla joku asia mistä valittaa ja maksattaa veronmaksajilla.Valtion pitää ottaa hallintaan kaikki maatilat ja antaa potkut noille nahjuksille jotka ei osaa muuta kuin valittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poroja harrastuksenaan pitävät koillismaalaiset joutaa itse aitaamaan kisuransa.eipähä oo autoteillä vaaran aiheuttajina ja toisten tonteilla.toisaalta niiden vapaa teurastaminen on myös hyväksyttävä jos on tontille tullut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsähallitus arpoo joka vuosi lammaspaimenviikot ja maksavia tulijoita olisi vaikka kuinka paljon. Eikö samaa voisi kokeilla yksityisillä lammastiloilla ja samalla paimenet voisivat rakentaa aitoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö susien suojelijain kuulusisi korvata -aidat ,tämä ongelmahan ratkeaisi jos lisätään petojen metsästystä. Koska sudet tulevat pihapiiriin kun niitä on jo niin paljon ja kuvaajat vetävät lisää elukoiden

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sudet joutaa hävittää kokonaan Suomen luonnosta niistä kun ei ole muuta kun haittaa nykyään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (52)

Uutisvirta

102
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
89
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
61
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
56
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
37
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
33
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
23
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Hoitajien palkkoja ei missään nimessä saa leikata niitä pitää nostaa 10% välittömästi.Kyllä sinäkin kateellinen aloittaj... Lue lisää...
TLC

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image