Kotimaa

Nykyinen työt­tö­myys­tur­va­jär­jes­tel­mä ei SAK:n mukaan toimi – järjestelmä on niin mo­ni­mut­kai­nen, että moni työtön jää by­rok­ra­tia­louk­kuun

SAK:n johtajan Saana Siekkisen mukaan aktiivimallin hyvä puoli on se, että on tajuttu palveluiden tarve. KUVA: Petteri Paalasmaa
Kotimaa 10.1.2019 13:00
Ulla Jäske

SAK julkaisi torstaiaamuna oman mallinsa työttömyysturvan ja työttömien palveluiden uudistamiseksi.

SAK julkaisi torstaiaamuna työttömyysturvan ja työttömien palvelujen uuden mallin. SAK:n johtaja Saana Siekkinen toteaa, että uudistuksen perussanoma on luottamus.

– Ei voi sanoa, että nykyinen järjestelmä olisi huono. Se on vain monimutkainen ja vaikea ymmärtää. Työttömät eivät tiedä, miten toimia niin, etteivät menetä etuuksiaan, Siekkinen sanoo.

SAK:n malli kannustaa työntekoon. Siekkisen mukaan SAK:laisen työttömän keskimääräinen ansiopäiväraha on 1 236 euroa kuukaudessa. Vaikka jo se kannustaakin työntekoon, niin SAK:n mukaan työttömyysturvan tason on oltava niin hyvä, ettei työtön joudu turvautumaan pitkäaikaisesti toimeentulotukeen.

Lisäksi malli lisää palvelujen määrää ja laatua. Siekkisen mukaan työttömyysturvan ja työttömien palveluiden ongelmien paikkailu ei enää riitä. Työttömyysturvaa on uudistettava seuraavalla hallituskaudella kokonaisuudessaan eikä vain pieninä paloina.

– Samalla työttömien palveluihin on sijoitettava lisää voimavaroja niin, että voimme päästä lähemmäs Ruotsin ja Tanskan mallia, Siekkinen sanoo.

Ruotsissa ja Tanskassa työttömän palveluihin käytetään huomattavasti enemmän resursseja. Siekkisen mukaan Suomen pitäisi laittaa palveluihin useita satoja miljoonia euroja.

Byrokratiaa pitäisi purkaa

SAK:n malli myös purkaisi byrokratiaa. Siekkisen mukaan byrokratia tekee nykyisestä järjestelmästä työttömälle monimutkaisen. Kannustavassa työttömyysturvassa olisi vain kaksi työttömyysetuutta: ansio- ja perusturva.

Selkeyttä toisi myös omavastuupäivistä luopuminen.

– Se maksaisi valtiolle noin sata miljoonaa euroa.

Monimutkaisesta työttömyysturvajärjestelmästä voisi tehdä toimivamman lisäämällä digitalisaation tuomia mahdollisuuksia.

– Päätöksiä pitäisi voida tehdä reaaliajassa, Siekkinen huomauttaa.

SAK kiinnittäisi huomiota myös karensseihin. Mallissa karenssit olisivat alussa lieviä, lähinnä varoituksia, ja myöhemmin karenssit kovenisivat, jos työtön laiminlyö velvollisuuksiaan.

Työtön voisi välttää karenssit korjaamalla laiminlyöntinsä tai olemalla esimerkiksi töissä, yrittäjänä, koulutuksessa tai muussa työllistymistä edistävässä palvelussa.

Nykyisin työtön voi menettää kuukauden tai kahden toimeentulon tahattoman laiminlyönnin takia.

Ikääntyvät eivät hurraa aktiivimallille

– Aktiivimalli on toinen esimerkki viime vuosien turhista muutoksista. Se lisää pelkoa ja monimutkaistaa työttömyysturvaa, Siekkinen sanoo.

Hän lisää, että aktiivimallista voisi kokonaan luopua. SAK:n kyselyn mukaan erityisesti ikääntyneiden työttömien palaute aktiivimallista on murskaava.

– Aktiivimallin hyvä puoli on se, että on tajuttu, että palveluja tarvitaan.

SAK parantaisi myös keikkatyöntekijän toimeentuloa. SAK haluaisi, että muun muassa työajan tarkastelusta luovuttaisiin työttömyysturvassa ja että palkkatyön ja yrittäjyyden välistä eroa selkeytettäisiin. Siekkisen mukaan monet keikkatyöntekijät joutuvat byrokratialoukkuun. Toimeentulon turvaaminen edellyttää lukemattomien selvitysten toimittamista eri tahoille.

– Lyhytaikaisen työn tekemisen pitäisi olla helpompaa.

Siekkinen lisää, että tulevaisuudessa etuuden kannalta kaikki olennaiset tiedot pitäisi saada automaattisesti vuoden alussa käyttöön tulleesta tulorekisteristä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (53)

Muutama luumupää järjesti kavereilleen lailliset kerhotilat. Nuoret hyötyvät toiminnasta kun "lailliset" kerhotilat muotouttavat toimintansa alueelisiin tarpeisiin sopiviksi. Myös luumupäälle kuuluu palkka tehdystä työstä. Ei myöskään vapaana tapahtuva luova aivojen pörinä ole tarpeetonta eikä kenenkään yksinoikeus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, työtömyyskassa johon jokainen liittyi ja samalla johonkin liittoon vaikke ite taho. Sumutettiin työläisiä oikein kunnolla silmää noissa liittojen kassajutuissa liittymisineen eli saatiin rahoittajia omin tarpeiden tyydyttämiseen ja suojatyöpaikkojen pitämiseksi itse liitoissa. Onneksi nyt senki aika alkaa olla ohi ja asati murenoo ;)!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Istuvan oikeistohallituksen oikeastaan ainoa aikaansaannos työttömille oli jo n. 200 000 työttömälle toteutettu työttömyysturvan leikkaus aktiivimallin avulla. Oli toinenkin, nimittäin ansiosidonnaisten päivärahapäivien tiputtaminen 500:sta 400:aan. Kaikki tämä osoittaa sen, että työttömät ovat olleet lähes hallituksen ensisijaisia toimintakohteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SAK:n tulisi edistää työllisyyttä ei karkoittaa työpaikkoja muihin maihin.
Ei ole salaisuus, että on työttömiä, jotka kammoksuvat työllistymistä. Juuri he haukkuvat kiivaimmin aktivointitoimia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et taida olla perehtynyt aktivointitoimiin. Aktiivimallia arvostelevat he, jotka kaikkensa työllistymisensä eteen tehneinä huomaavat silti joutuvansa rankaisutoimien kohteeksi, vaikka ovat olleet niin aktiivisia kuin ihminen voi olla. Epäoikeudenmukaisuus on systeemiin sisään rakennettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Te kirjoittelijat jotka mollaatte työtöntä et sinä rahoitat verorahoilla mieti sinä oot saanut verorajoilla vastinetta koulutuksen päivähoitoa lapsilisää tiet sairaalat ja jne.. älä syyllistä työtöntä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksen aikaansaamaa nykyjärjestelmää voi sanoa moraalittomaksi sillä perusteella, että siihen on säästöjen aikaansaamiseksi rakennettu tahallista monimutkaisuutta ja ilmiselvää epäloogisuutta. Moni työtön joutuu rankaisutoimien kohteeksi eli menettää korvauksiaan, vaikka on kuinka ahkera. On rakennettu peli, jota ei voi voittaa, jokainen arpa onkin tyhjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen tosiaan oli selvää kun olis se Viinasen 90 luvun lama jouduin työttömäksi.
Liitosta sain ansioonsuhteutettua niiltä päiviktä, kun olin työttömänä, merkitsin työtön ja milloin olin töissä kirjoitin työssä,näin yksinkertaista oli silloin.
Vein ammattiliittoon hakemuksen, tai jätin laatikkoon, työttämiltä päiviltä maksettiin täysi päiväraha ja työstä maksettiin palkka, josta maksoin AY jäsenmaksun.
Oli mahtavaa tehdä siihen aikaan vaikka päivän työkeikka koulussa sijaisena, sain palkan siltä päivältä ja lopput työttömyyskassasta.
Systeemi kun alkoi pyörimään rahat tuli säännöllisesti tilille, itse huolehti kaiken helposti aluetoimiston kanssa, työvoimatoimisto antoi lausunnon ja sieltä sai apua koulutuksiin ja työpaikkoihin.
Ne päivät jolloin oli töissä ei vähentänyt korvauspäiviä, joita oli silloin 500, aina löytyi kyllä töitä ja koulutusta aktiivisesti piti hakea molempia.
Sitten hallitus alkoi sotkemaan asioita ja nykyään se taitaa olla täysin sekaisin, kukaan ei tiedä mistään mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsehän SAK on ollut rakentamassa Suomeen tällaista työttömyystilannetta. Olisi pitänyt tehdä muutokset jo 20 vuotta sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tämä on niin totta. ottaisin vastaan osapäivätöitä ja keikkahommia mutta se tietää hirveää byrokratiaa joka vie kallista aikaani ja paperisota saattaa katkaista tuet ja vähentää niitä niin että järkevämpi jäädä kotiin tekemään kotihommia. hyvä suoli!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et siis osaa ? Olen tehnyt osapäivä ja keikkatöitä, lappu on helppo täyttää ja laittaa vaikka sähköisenä samaan aikaan tilinauha, kallista aikaa menee alle viisi minuuttia. Sinun aikasi tuntuu halvalta ei kalliilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtiohallinto on siirtynyt työttömien auttamisesta heidän kyltymättömään vainoamiseen ja syyllistämiseen. Kiitos Juha "kepulaisten valemessias" Sipilän. Ketkä hullut hänet päästi valtaan?

Yhteiskunnan tärkeimmät tehtävät on taata kansalaisten hyvinvointi eli käytännössä hyvä sosiaaliturva ja terveydenhoito kaikille kansalaisille. Myös työttömille ja eläkeläisille. Maan puolustaminenkin tulee vasta kaukana niiden jälkeen saati rikkaiden tukeminen jonka ei pitäisi olla edes tehtävälistalla. Yritystuet voittoa tekeviltä yrityksiltä pitäisi poistaa välittömästi.

Perusturvan pitäisi olla yksi simppeli paketti kaikille tarvitsijoille. Sen saisi kaikki työttömyysehdot täyttävät ja opiskelija. Erillinen tukijärjestelmä opiskelijoille on turha. Opintolaina voisi olla siihen päälle niille jotka sen haluaa. Nyt sekin on lähes pakollinen koska opintoraha ei riitä. Tämä mahdollistaisi myös sen että työtön voisi opiskella jotain vaativampaakin kuin vain lyhyitä koulutuksia. Nykyiset opiskelutuet aikuisille eivät riitä kuin lyhyisiin opintoihin.

Enkä ymmärrä sitäkään miksi pitää olla erilliset peruspäiväraha ja työmarkkinatuki? Ne kun on käytännössä ihan se ja sama asia. Muutama sääntöpykälä noiden välissä on erilainen, mutta käytännössä niissä ei ole juuri mitään eroa. Käsittämätöntä normibyrokratiaa tuokin.

Perusturvan tasoa voisi nostaa sillä että lasketaan peruspäivärahan ja työmarkkinatuen veroprosentti järjettömästä 20 prosentista vaikka aluksi 15 prosenttiin. Sillä tulisi heti viiden prosentin korotus ilman että menot valtion budjetissa kasvaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä SAK tekisi täysin työhaluttomille vötkylöille? Siis sellaisille joilla ei ole aikomustakaan tehdä ikinä päivääkään töitä. Niitä on kuulkaan paljon! Ja lisää tuodaan ulkomailta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän työtä? Ollut ilmaistyötä... nyt sitten kerran viikossa tunti töitä! Otahan järki käteen mollaaja, nykyään työtöntä syyllistetään ja kohtellaan kaltoin. Olisi ainakin kohtuus, laittaa tulot mitä rippeitä saa tulemaan säännöllisesti! Sekä kelan kohtelu on aika raskasta, haet 4,viikon päivärahaa niin saat vain puolet 239e mitenhän sillä pärjää kuukauden eikä mitään selitystä mihin jäi 2,viikon päiväraha.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todistappa että kuinka paljon suomalaisia vötkylöitä joilla ei ole aikomustakaan tehdä töitä ikinä. Ettäs kehtaat ! Sinä luulet olevasi hyvä ihminen joka tietää. Kun olet noinkin tietävä ja hyvä ihminen pitäisi sinun ymmärtää myös se että suomi on pieni maa että kaikille ei ole työtä. Mutta kun tarkemmin miettii kommentiasi kyseissä saattaa tai onkin kuitenki yksinkertainen henkilö !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömyysturvan rahoitus vaatii myös uudistamista. Sitten kun ay-liikkeen osuus rahoituksesta on vähintään puolet voitte esittää uusia maksullisia avauksia työttömyysturvaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poistaisin sen ay-osan kokonaan työttömyysturvasta ja muuttaisin sen vakuutuspalveluksi, josta järjestö maksaa voitoistaan veron.
Samalla poistaisin järjestöjen verovapauden muustakin bisneksestä ja rahoittaisin niillä vero-euroilla valtion jo olemassa olevaa työttömyysturvaa. Saattaisin nimetä sen jopa perustuloksi ja antaisin lopputilin suurelle osaa valtion työntekijöitä, jotka tekevät turhaa työtä aktiivimallin parissa taistellen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole mitään AY-osaa. Se on vakuutuspalvelu. Työntekijä saa ihan itse päättää, mistä työttömyyskassasta vakuutuksen ostaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (53)

Uutisvirta

12
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
10
Lisää kylmää vettä niskaan – valmentajaa vaihtanut AC Oulu maalasi kotikentällä kahdesti, mutta menetti hyppysissä olleen voiton lisäajalla
7
Raksilan uimahallissa on otettu käyttöön lyhennetyt kesäaukioloajat ­– kysyimme, missä asiasta on tiedotettu
5
Ennätysmäärä Ferrareja saapuu Nallikariin – roomalainen Ferrari Club Passione Rossa vierailee Oulussa
4
Tehtaanmyymälät ovat aarreaittoja automatkan varrella – listasimme Pohjois-Suomessa toimivia myymälöitä
4
Hallitus päätti perustaa eläinasiamiehen viran, mutta koska ja millä nimellä? – Eläinten hyvinvointilaki on myös uuden hallituksen työlistalla
4
Nuorella karhulla on ollut etujalassaan kiinni näätärauta jo yli vuoden – nyt viranomaiset pähkäilevät, mitä eläimelle tulisi tehdä Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

170 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image