Kotimaa

Nuorisojengin silmitön toiminta ihmetyttää, psykiatrilta huolestuttava havainto väkivallasta

Kotimaa 8.10.2014 14:32
Johanna Juupaluoma

Väkivaltaisesti käyttäytyvän nuoren auttaminen on haasteellista. Väkivalta nousi jälleen puheenaiheeksi, kun MTV kertoi tiistaina ensimmäisenä Helsingissä riehuvasta nuorisojengistä, jonka ensisijaisena tavoitteena oli pahoinpidellä muita nuoria vailla selkeää syytä.

HUS:n nuorisopsykiatrian osaston ylilääkärin Martti Korpelan mielestä väkivallalle löytyy aina syy.

– Kyllä väkivaltaan syy on, mutta syyt voivat olla raadolliset. Väkivalta tuottaa nautintoa: On kiva mukiloida, on kiva kun toinen kärsii. Tämä on asia, jonka ympäristön on vaikea käsittää, Korpela toteaa.

Väkivaltaa käyttävän nuoren saaminen ymmärtämään tekojensa vääryyden on useissa tilanteissa kuitenkin vaikeaa, sillä hän ei välttämättä koe minkäänlaista syyllisyyttä tai katumusta.

– Monesti lähtökohtana on, ettei hänelle muut ihmiset merkitse yhtään mitään, Korpela toteaa.

Tuntemukset muiden ihmisten merkityksettömyydestä voivat kummuta jo varhaisesta lapsuudesta. Usein viitteitä tästä johtuvasta väkivaltaisesta käyttäytymisestä on havaittavissa jo alakouluikäisissä lapsissa. Ympäristöllä ja perinnöllisyydellä on vaikutusta, mutta täysin ne eivät selitä Korpelan mukaan merkityksettömyyden tunteita.

Tekijät satuttavat itseään

Tällaisissa tilanteissa klassinen psykoterapia saattaa vain pahentaa tilannetta, eikä tekojen vääryyden selittämisellä ole välttämättä vaikutusta. Kun väkivallasta nauttivalta nuorelta puuttuu empatiakyky, Korpela kääntäisi auttamisessa nuoren huomion tekojen vaikutuksessa häneen itseensä.

– Täytyy vain todeta nuorelle, että tämä hänen tilanteensa aiheuttaa hänelle itselleen vahinkoa. Realiteetti on se, että jonain päivänä nuori voi joutua teostaan vastuuseen tai arvioi uhrinsa väärin: uhrilla onkin teräase mukana.

– Jos ollaan kovin ääripäässä, tällainen ihminen on hyvä saada kiinnittymään johonkin muuhun toimintaan, kuten työhön, Korpela sanoo.

Taustalla myös fiksuja vanhempia

Viimeisten kolmenkymmenen vuoden aikana väkivaltaisesti käyttäytyvien nuorien ja muiden nuorien välille syntynyt kahtiajako on kasvanut yhä voimakkaammaksi. Marginaalissa olevat pahoinpitelijät erkaannuttavat teoillaan itseään muusta ikäluokastaan. Tätä Korpela pitää huolestuttavana.

– He ajavat itseään tavallisten nuorten ulkopuolelle. Eihän valtaporukka 14–16-vuotiaista halua olla tuollaisten kavereita. Kun he karkottavat muut nuoret ympäriltään, jäljelle jää vain toiset samanlaiset. Sikäli se on hankalaa, Korpela toteaa.

Muuta ennaltaehkäisevää reseptiä Korpelalla ei ole antaa nuorten auttamiseen kuin sitä, että aikuiset – etenkin nuoren omat vanhemmat – pyrkivät puuttumaan aktiivisesti lapsensa tekemisiin.

– Mutta nuori, jolle ihmiset ei merkitse mitään, myös vanhemmat eivät merkitse mitään, Korpela toteaa ja huomauttaa, että useissa tapauksissa väkivaltaisesti käyttäytyvällä nuorella saattaa olla hyvinkin fiksut vanhemmat, jotka ovat yrittäneet puuttua tilanteeseen – tuloksetta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (69)

Tätähän sitä on kerjäämällä kerjätty, kun on otettu vartavasten lisää työttömiä maahan, ja harjoitettu sen päälle vielä kansalaisia eriarvoistavaa kokoomuslaista politiikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletteko varmoja,ettei ole kyseessä isiksen nuoriso-osasto harjoittelemassa tosi toimintaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo "nuoriso" on hassu termi, ruotsissa puhuttiin nuorisomellakoista joissa 97% osanottajista oli maahanmuuttajataustaisia, lontoon mellakoissa sama juttu, suomessa on nyt kyse "nuorisojengistä".

Miksi asioista ei voida puhua rehellisesti kuten ne on ? Asiat eivät voi parantua ilman että niistä puhutaan rehellisesti. Medialla on tässä suuri vastuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

se on sitä vapaankasvatuksen tulosta, Vanhemmat eivät välitä enään lapsistaan vaan antavat vähän rahaa ja käskevät mennä kavereittentykö jotta saavat itse olla rauhassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä ovat hallituksen kommentit ja mitä aikoo tehdä asian eteen?,jos kantaväestö alkaisi tekemään samaa maahanmuuttajia ja pakolaisia kohtaan niin johan olisi kokoomuslaiset ja sossut haukkumassa perussuomalaiset ja pistäisi heidän piikkiin että ovat provosoineet tällaiseen toimintaan.Pitääkö jonkun kuolla kantaväestöstä että tällaiseen saataisiin porvareilta edes jonkinlainen kanta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikään ei ole vaarallisempaa kuin nuorten miesten valjastamaton energia. Kun ei ole mitään oikeaa tekemistä eikä näköaloja tulevaisuuteen, niin turhautuminen puretaan huonolla tavalla. Ja tämä kommentti koskee ihan kaikkia kansoja ympäri maailman.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän(kin) ongelmaan herätään todenteolla vasta sitten, kun joku uhreista kuolee, tai vastaavsti uhrilla onkin kättä pidempää ja surmaa pahoinpitelijänsä. Mitähän sitten selitellään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus haluaa viedä meidän kaikkien lapset pääkaupunkiseudulle hakattaviksi. Eiköhän pääkaupunkiseudun suosiminen saa riittää. Aletaan panostamaan niihin alueisiin, joissa voimme kasvattaa lapsemme rauhassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovat leikit, kovemmat tuomiot. Jos nämä kukkahattutätien lemmikit eivät rauhoitu niin välitön karkotus alkuperämaahan vaikka kuinka olisi suomessa syntynyt ja suomen kansalainen. Tehoaa takuulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa tämä nyky-aika -ja vastuuttomuus kaikesta, prrr. Kotona ei laiteta rajoja lapsille about missään muodossa vaan ollaan niin niin kaveria -ja ymmärretään loputtomiin heitä. Koulussa ei saa kasvattaa, pitää vaan opettaa(jos arvon opiskelija herrat -ja leidit sen suo). Media suoltaa kaikenlaista huuhaata -jossa annetaa ymmärtää, että hauskanpito elämässa tärkein, ei arkiset asiat ja joskus huolienkin täyttämä elämä. Samoin jos on seurannu parin viimeisen hallituksen ihanan-fantaista KOKkare toitotusta yksilön vapaudesta, about paheksuen ajatusta yhteisö -vastuusta, jne. Vapaus Vapaus Vapaus -ja oma-etu on ollut se tärkein pointti -ja elämän-ohje, opi siinä sitte kunnioittamaan ketään -mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti he muistavat äänestys päivänä syylisen tähän kaikeen kurjuuteen,kyllä se on nykyinen hallitus ei mikään muu se on vaihduttava sitten nuoriilla ja työläisiillä -ja lapsiperheillä on asiat hyvin ja työmies on isäntä talossa ja PANKIIRIT JA KIRJANPITÄJÄT ON RENKEJÄ JA ISÄNNÄLLÄ TÖISSÄ miniimi palkalla 9 eur per kk.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni toiseksi pahinta tässä on poliisin ja median täydellinen hiljaiselo tapahtumista, jotka ovat poliisin mukaan alkaneet tämän kesäna aikana. Miksi järjestetyistä pahoinpitelyistä ei varoitettu kansalaisia aikanaan? Kuinka moni lapsi ja nuori olisi pelastunut etnisen jengin väkivallalta, jos tiedotus olisi toiminut. Kun Kälviän kylän laitamilla nähdään karhu, on televisio punaisena hätätiedotuksen myötä koko Suomessa. Kun Helsingissä piestään nuoria silmittömästi, ei kukaan tee mitään. Syy hiljaisuuteen on toki kaikkien tiedossa mutta hei, ei kerrota kellekään. Niin ja se pahin asia on tietysti viattomien lasten ja nuorten uskomattoman törkeät ja brutaalit pahoinpitelyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Fiksut vanhemmat", jotka eivät ole osanneet kieltää lapseltaan mitään. Kaikki on saatu, eikä mikään enää tunnu miltään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kouluissa näkee yhä enemmän myös kantaväestöä olevia nuoria, joita ei hetkauta mikään. He eivät välttämättä ole väkivaltaisia mutta välinpitämättömyys koulua, kotia, ystäviä, yleensäkin kaikkea kohtaan on todella riipaisevaa. Mikään ei tunnu missään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaapa ääni mennä Perussuomalaisille seuraavissa vaaleissa. Maahanmuutolle ja maastapoistamiselle pitää saada jotakin järkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (69)

Uutisvirta

20:48
Vihiluodon kyläyhdistyksen ylläpitämä hiihtolatu ja retkiluistelureitti ovat taas käytössä – jään kunnossa on vielä toivomisen varaa
20:22
Pitkä elämä täynnä valokuvia ja tarinoita – Caj Bremer melkein itki nähdessään kuvansa ensimmäisen kerran hyvällä paperilla
20:21
Koripallon suurin lupaus loukkaantui Obaman silmien edessä – urheiluvälinejätti Nike lupasi selvittää tuotteensa pettämisen
19:26
Professori: Eduskunta ehtii käsitellä sote-uudistuksen lähiviikkoina, jos tahtoa löytyy – Yksi muutos voi kuitenkin vaatia poliitikoilta joustoa
19:08
Ministeri Annika Saarikko: " Olen toiveikas, sote-uudistuksen läpivienti on mahdollista vaalikaudella"
19:02
Suomen hiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö Aki Hukka on väsymätön suksimestari, jonka rekassa on satoja pareja suksia Tilaajille
18:57
Krista Kiuru: Sote-valiokunta käy lausunnon kimppuun maanantaina – riippuu hallituksesta riittääkö aika
129
Uusi ennuste: Oulun seudun väestönkasvu taittuu ja muuttotappio iskee, Oulussa on parikymmenen vuoden päästä lähes 218 000 asukasta
55
Tutkijan mukaan eläin jää ruoantuotannossa näkymättömäksi – "Monet lapset ja aikuisetkin ovat tietämättömiä maidon- ja lihatuotannon todellisuudesta"
41
Autoilijat rysäyttäneet jo vuosia portaisiin Autorannan tuntumassa, jalankulkijoiden reitti hämää – "Miksei portaissa ole mitään estettä?"
34
Maailman suurin perinteinen purjelaiva vierailee Raahessa heinäkuussa – aluksen pituus 118 metriä
30
Media vaikuttaa siihen, miten yleisö suhtautuu kaivostoimintaan, kertoo Oulussa tarkastettava väitöskirja – "Ei edes haluttu kuunnella kriittisiä puheenvuoroja"
29
Flunssapöpö iski nyt Jussi Jokiseen, Lasu ja Koblizek pelikunnossa – Kärpät pelaa viikonvaihteessa Itä-Suomessa
29
Halla-aho: Enemmistö suomalaisista ei halua maksaa ilmastotalkoista sitä hintaa, mitä muut puolueet vaativat

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi yöllä ja aamulla Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat aamuyöstä alkaen erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

269 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vaalit kuin karnevaalit – jakojuhlat ennen paastoa

Ennen eläkemaksut eivät siis vaikuttaneet mihinkään? Urhoolliset yrittäjät ovat tilittäneet 18% eläkemaksuja jo vuodesta... Lue lisää...
No lol

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image