Kotimaa

Nuori mies makasi ojassa tajuttomana Oulun Toppilassa – Kaida-koira löysi pahoin kylmettyneen ja isäntä antoi ensiavun

Hollanninpaimenkoira Kaida huomasi lauantaiaamuna, että nyt ei ole normaali tilanne.
Kotimaa 13.11.2017 14:06
Taina Virolainen

Oululainen Marko Paavola kulki lauantaiaamuna Toppilan lenkkipolulla koiransa Kaidan kanssa. Kesken lenkin hollanninpaimenkoira Kaida alkoi haukkua ja johdattaa Paavolaa tien pientareelle.

Jonkin matkan päässä Paavola huomasi, miksi koira oli vahvasti johdattanut omistajaansa. 

Hiekkatien ojassa makasi lähes näkymättömissä tajuton, alle kaksikymppinen nuorukainen hiekan värisissä vaatteissaan. Hän oli läpimärkä, hänellä ei ollut päällysvaatteita tai kenkiä.

– Jos Kaida ei olisi reagoinut poikaan, niin olisin varmasti kävellyt paikan ohi vain kolmen metrin päästä ilman että olisin havainnut poikaa. Alustaan sulautuvat vaatteet, pienet pusikot sekä jyrkkä rinne pientareella peittivät hänet lähes täydellisesti.

Ensiapukoulutuksen saanut Paavola tiesi miten toimia.

– Poika oli pahasti hypoterminen, märissä vaatteissa ja hänet vaikea saada heräämään. Aloitin ensiavun hypotermian vuoksi välittömästi. Tajunnan palauduttua hän oli erittäin sekava, ei tiennyt kuka oli, missä oli tai missä asui.

"Poika huokui kylmää märissä vaatteissaan" 

Nuorukainen oli todennäköisesti maannut ojassa pitkän aikaa, Paavolan mukaan hän huokui kylmää märissä vaatteissaan.

Paavolalla ei sattunut olemaan kännykkää mukanaan. Hän huomasi parinsadan metrin päässä olevalla frisbeegolf-radalla miehiä ja alkoi huutaa heille avunpyyntöjä. Miehet juoksivat paikalle ja soittivat hätänumeroon.

Paavola pyrki pitämään sekavaa nuorta miestä hereillä ja hieroi tämän käsiä ja selkää saadakseen veren kiertämään.

Ambulanssi saapui paikalle noin kymmenessä minuutissa ja hieman myöhemmin myös pelastushelikopteri lääkäreineen.

– Jäi harmittamaan, kun ei ole mitään tietoa miten pojan kävi lopulta, toivon että selvisi.

Marko Paavola on käynyt Kaida-koiransa kanssa Oulun Palveluskoiraharrastajien hakutreeneissä. Niissä koiran tehtävänä on etsiä maastosta piiloutuneita ihmisiä ilmavainun avulla. Hakuharjoitukset ei olleet turhia, sillä tositilanne tuli vastaan.

– Kaidan asenne oli selvästi lauantaiaamuna sellainen, että nyt ei ole normaali tilanne. 

Paavola kuvaa 3,5-vuotiasta tyttökoira Kaidaa luonteeltaan iloiseksi, ystävälliseksi ja tasaiseksi.

– Vähän Kaida on omapäinen kouluttaa, mutta se tykkää tehdä uusia asioita ja yrittää parhaansa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (86)

Olipa mukava lukea että tarina päättyi onnellisesti,ihmishenki pelastui. Toivottavasti asiasta on osattu ottaa oppia ja jatkossa lähimmäisestämme pidetään huolta ja selvitetään tapahtuman kulku.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On velvollisuus auttaa ja ajatelkaa sitä omalle kohdalle. Aina ei oma syy, että on esim. tajuttomana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysyikö saapunut ensihoitoyksikkö auttajalta ensitietoja miten, missä, miten jne. ? Vai kävikö kuten minulle että ensihoitajat eivät olleet kiinnostuneita mitä oli tapahtunut, oliko autettava löydetäessä tajuissaan, oliko aikaan ja paikkaan orientoitunut, hengittikö normaalisti, miten tajunnan taso alussa ja paikalle tultaessa oli muuttunut, vastasiko puhutteluun jne. Itselläni lääkärinä ja ensihoiitoon perehtyneenä karmea kokemus, että nuoria auttajia ei kiinnostanut ensivaiheen tieto, vaan nappasivat vain kyytiin ja sanoivat että kiitos, me hoiidetaan tää keissi eteen päin. Eihän autettava voi antaa tai muista välttämättä itse mitä on tapahtunut ja missä kunnossa, asennossa tai yleistilan statuksessa hän on ollut. Ensiarvoisen tärkeitä tietoja hoitoketjussa. Vinkki jos olet ensiauttajana paikalla; varmista hengitys, hälytä lisäapua jatka hoitoa hätäkeskuksen ohjeiden mukaan. Josautettava on vielä tajuissaan kysy ainakin: voitko hengittää normaalisti, mihin sattuu eniten ja muistatko mitä on tapahtunut sekä esim. kolareissa montako teitä oli. Ensiarvoisia tietoja ennen kuin henkilö menee tajuttomaksi ja voit kertoa ensihoidolle nämä tiedot. (Niin jos nuorehko ambulanssin ensihoitoväki on edes kiinnostunut, kun nuorena ensihoitajana tietävät kaiken paremmin eikä maallikko saati edes kollega kolmenkymmenen vuoden kenttäkokemuksella voii tietää.) Tämä kysymys siis vain mielenkiinnosta, koska olen kuullut ja kokenut itse useamman kerran miten kentällä toimitaan. Pelkkään eh-statusprotokollaan ei voi kentällä kaikkea anamneesia saada. Paikalla olevien, tilanteennnähdeiden ja ennen kaikkea ensiavun antajien ensiedot antavat paljon enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei.

Tämä tuli itselläkin vastaan eli ensihoitohenkilöstö ei ottanut minuun kontaktia. Ainoat kysymykset olivat "kuka soitti apua" ja "kuka löysi". Tämän jälkeen äkkiä potilas paareille ja lanssiin. Minut ja muut paikalla olleet jätettiin vähän hämmentyneenä siihen seisoskelemaan ja lähdin vähän ajan päästä jatkamaan koiran ulkoilutusta.
Minulla on vanhemmat myös hoitoalalla ja samaa ihmeteltiin sitten myöhemmin, kuitenkin järkeen kävi itsellekin että tietoa pitäisi antaa eteenpäin ja nimenomaan sitä halutaan ettei tule yllätyksiä myöhemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö pelkkä verovaroista rohmuttu jättipalkka riitä, pitää vielä tänne tulla pätemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tais nm. Palvokaa poppamiestä lääkärin kommentti sattua omaan nilkkaan? Siitä huolimatta nimimerkille ja muille ensiauttajille kiitos työstänne, joukossanne on varmaan valtaosa fiksuja ensihoitajia ja pitkän linjan auttajia, joiden itsetunto antaa myötä kuunnella muitakin. Rauhallista pikkujouluaikaa kaikille kansalle ja eläinystävillemme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan noita ojissa makaajia nähty ja pelastettu ennenkin. Kaijonharjussakin yksi makaaja oli hukkua, vaikka vettä ei paljon ollut. Nostelin ylös, en tosin ilmoittanut siitä Kalevalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi asiasta pitää tuoda julki noin! Tässä on antaa esimerkki ihmisestä joka tekee kaiken auttaakseen toista ja näyttää että täytyy olla rohkea eikä pelätä tosi tilannetta, koska tosi asiassa näkee niin paljon ihmisiä, jotka jättää ystävän pulaan! Mieti vähän, että ehkä tässä on laittaa julki asia siksi, että ihmiset heräisi ja alkaisin auttamaan ihmisiä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen kaikkea mieltä lämmittävää lukea välillä hyviäkin uutisia ja sankarikoirista on aina kiva lukea. Kiitos uutisesta. Tuli hyvä mieli siitä että hyvyyttä ja auttamishalua löytyy!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kaida! jatkahan treenejä ihan kunnolla ja etene niin pitkälle kun koiralla on tahtoa ja intoa... kyllä se koira kertoo mistä lajista tykkää ja mitä rakastaa tehdä! se on vielä nuori ja jos sitä ei ole leikattu niin se sekoittaa joskus päätä, pidä silloin taukoa treeneissä tai leikkauta kaida niin se kuunteleee sinua paremmin ja pääsette kunnolla treenaamaan... ja yksi vapaa päivä viikossa treeneistä.... pelastuskoiria tarvitaan aina ja toivottavasti kaidastakin sellainen tulee!! tsemppiä!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihana kun on vielä auttavia ihmisiä! Ja tuo koira ansaitsee kunniamerkin:) Ja ison luun!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi on vielä auttavia ihmisiä! Tiedoksi vastaisuuden varalle, että jos löytyy nuin pahasti kylmettyny ihminen, niin älkää hieroko häntä elekääkä panko liikkumaan. Tärkeintä on kääriä hänelle lämmintä ympärille ja pitää hereillä, sekä hälyyttää nopeasti ammattilaisia paikalle. Raajoista kropan sisäosiin virtaava kylmä veri voi saada aikaan sydänpysähdyksen. Hienosti siltikin toimit sinä paikalle sattunut koirakaksikko!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koira on hyvä ja verraton tällaisissa asiossa, täytyy myöntää, mutta koirahan onkin isännän orja. Kissa sen sijaan on omapäinen eikä ala orjana olemaan, ja kissa muuten näke vähän muutakin koira haistaa...Kissa näkee henkimaailmaan eläimistä parhaiten...Siis kissa on rakkain

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pojalla oli pelastava enkeli, Kaida. On se kumma juttu, että joillakin on aina vastakkain ajattelu koira vastaan kissa, ohi aiheenkin. Yleensä tähän syyllistyy ns. kissaihmiset, miksikähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (86)

Uutisvirta

18:47
"Hyvinvointiyhteiskunta on pelastettu" – Kokoomuksen Orpo kritisoi demareita synkistelystä ja pitää julkisen talouden pohjaa vahvana
18:45
Saksalaislääkäri: Pussy Riot -jäsen myrkytettiin, ei hengenvaaraa
18:03
Rockmuusikko ja lauluntekijä Bob Seger ilmoitti viimeisestä kiertueestaan
18:00
Käytätkö rahaa enemmän kuin tienaat? Etla: Suomalaisten säästämisasteessa on käynnissä jotain, mitä ei ole nähty sitten 1970-luvun
17:43
Oliko piip-testeistä luopuminen liioittelua vai hyvä varotoimi kunnilta? Opetushallituksen ohjeistus tulee lähipäivinä
17:33
Finanssijätin muutto paisuttaa reilusti Suomen pankkisektoria –  "Nordea pysyy vähintään yhtä tiukan valvonnan piirissä"
17:32
Suomelta pyydetään tuntuvaa määrää rajavartioita EU:n yhteiseen rajavartiostoon
125
Oulun punaiset pyöräilybaanat löydettiin ja todettiin heti liian kapeiksi – väylien erottuvuus kerännyt kiitosta
87
Iltalehti: Jani Toivola nostaa korotettua kulukorvausta tyhjillään olevasta Riihimäen-asunnostaan, vaikka asuu Helsingissä
47
Polttoainesuuttimiin on muodostunut suolaa – Nesteen bensiinin Mercedes-Benzeihin aiheuttamaa vikaa tutkitaan yhä
46
Lippo Pesiksen sarjapaikka siirtyy Lippo Junioreille – uusi yhtiö vastaa sarjapaikasta
40
Koodareista on Suomessa huutava pula – helpotusta haetaan sieltä, missä pippuri kasvaa
34
Oulun kaupunki ei aio keskeyttää Move-testin tekemistä – sivistysjohtaja Mika Penttilä toivoo kuolemantapauksen avointa käsittelyä
32
Maatilojen kriisituen valtaosa suunnattiin kuivuudesta eniten kärsineeseen Etelä-Suomeen – mihin kriisituki riittää?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Työssäkäyvät köyhät? Ei yhdellä paskaduunilla ole tarkoituskaan tulla toimeen! Kun työhaluja vaan löytyy (vaan eipä näil... Lue lisää...
hyvinvoiva

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image