Kotimaa

Nuoret suo­ma­lais­nai­set kan­sain­vä­lis­ten it­se­mur­ha­ti­las­to­jen kärjessä – "Nuorilla paineita, pärjäämisen eetos on vahva"

Suomen Mielenterveysseuran itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö Marena Kukkonen sanoo, että itsemurhaa ajattelevan ihmisen on saatava nopeasti apua. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 13.7.2018 5:00
Minna Akimo

Suomalaisten parikymppisten naisten itsemurhaluvut ovat toiseksi korkeimmat koko maailmassa. Viimeisimmän tilaston mukaan Suomessa surmasi itsensä 32 päälle parikymppistä naista.

Juuri aikuisikään ehtineiden 20–24-vuotiaiden nuorten naisten itsemurhamäärät kääntyivät nousuun vuonna 2016.

Myös samanikäisten nuorten miesten kohdalla itsemurhamäärissä on ollut pienoista nousua.

Tilastokeskuksen tuoreimmat tilastot ovat vuodelta 2016. Sen mukaan vuonna 2016 Suomessa itsensä surmasi 32 iältään 20–24-vuotiasta naista. Vuonna 2000 vastaava luku oli 15.

Nuorten naisten itsemurhakuolleisuus on maailman korkeinta.

– Suomalaiset nuoret naiset tekevät toiseksi eniten itsemurhia maailmassa, sanoo itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö Marena Kukkonen Suomen mielenterveysseurasta.

Samaa osoittavat myös Maailman terveysjärjestö WHO:n sekä Eurostatin tilastot, joiden mukaan suomalaisnuoret ovat asukaslukuun suhteutettuna maailman itsetuhoisempia.

Vuosittaiset vaihtelut isoja

Nuorten naisten kohdalla vuosittaiset vaihtelut ovat olleet kymmenen ja reilun kahden kymmenen itsemurhan välillä, joten yksittäisiä vuosia koskevia lukuja ei pidä katsoa liikaa, muistuttaa professori Mauri Marttunen Helsingin yliopiston psykiatrian klinikalta.

Huolestuttavaa on kuitenkin se, että nuorten naisten itsemurhat eivät ole vähentyneet samassa suhteessa kuin nuorten miesten itsemurhat.

– Nuorten miesten itsemurhakuolleisuus on laskenut selvästi, vaikka nuoret miehet määrällisesti tekevät naisia enemmän itsemurhia, Marttunen sanoo.

Vuonna 2016 20–24-vuotiaista miehistä oman käden kautta elämänsä päätti 46 nuorta miestä, kun vuonna 2000 vastaava luku oli 70.

Ei tarkkaa syytä ilmiölle

Parikymppisten naisten itsemurhille ja niiden lisääntymiselle ei ole yhtä selvittävää syytä. Itsemurhien taustalla olevat tekijät eivät ole sukupuolisidonnaisia.

– Itsemurhien taustatekijät eivät vaihtele sukupuolen mukaan. Itsemurhan taustalla on aina näköalattomuutta, usein depressiota ja erilaisten ongelmien kasaantumista. Nämä eivät ole sukupuolesta kiinni, Marttunen sanoo.

Marena Kukkonen näkee, että nuorten naisten itsemurhien taustalla ovat paitsi yksilölliset, mutta myös monet yhteiskunnalliset tekijät.

– Nuorilla on paljon paineita, pitäisi olla hyvä koulussa ja harrastuksissa. Opiskelemaan pääseminen on entistä vaikeampaa eikä välivuosina saa töitä, koska sellaisia töitä, joihin ei tarvita koulutusta, ei enää ole. Pärjäämisen eetos on todella vahva, hän sanoo.

Itsemurhien määrä voi nosta

Tilastokeskuksen tuoreimpien tilastojen mukaan vuonna 2016 Suomessa tehtiin 787 itsemurhaa.

Vajassa 30 vuodessa itsemurhien määrä on puolittunut, mutta vielä 2000-luvun alussa Suomessa tehtiin yli tuhat itsemurhaa vuodessa.

Vaikka suunta on hyvä, sitä ei tule pitää itsestään selvänä, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen.

– Yhdysvalloissa tilanne on jo kääntynyt huonompaan suuntaan. Se on toki erilainen yhteiskunta kuin Suomi, mutta ei ole itsestään selvää, että hyvä kehitys jatkuu meillä, Partonen sanoo.

Marena Kukkosen mukaan heikkoja signaaleja tilanteen huonontumisesta on myös Suomessa. Hän sanoo, että vuosi 2016 oli ensimmäinen vuosi sitten 1990-luvun, jonka jälkeen itsemurhien määrä on kasvanut.

– Vuoteen 2016 asti itsemurhien määrät ovat laskeneet, mutta nyt viimeisimmästä tilastosta näkee, että itsemurhien määrä on kasvanut viidelläkymmenellä, hän sanoo.

Yksi itsemurha traumatisoi jopa 9 läheistä

Joka päivä Suomessa itsemurhan tekee kahdesta kolmeen ihmistä. Vuosittain itsemurhaa yrittää Kukkosen mukaan noin 10 000–40 000 ihmistä.

– Itsemurhien vaikutus ei jää vain niihin, jotka sen tekevät tai sitä yrittävät. Yksi itsemurha traumatisoi kuudesta yhdeksään ihmistä eli itsemurhat koskettavat tavalla tai toisella satoja tuhansia ihmisiä.

Kukkosen mukaan itsemurhien ehkäisyssä kaikkein olennaista on se, että apua saa nopeasti, eikä apua tarvitse hakea useiden lähetekierrosten kautta.

– Apua pitää saada ilman hillitöntä hoitoprosessia ja lähetteitä. Apua pitää saada juuri silloin, kun sitä tarvitaan. Matalan kynnyksen hoitopaikkoja tarvitaan enemmän, hän sanoo.

Tärkeää on puuttua asiaa rohkeasti. Kukkosen mukaan itsemurha-ajatuksista kysyminen ei ole koskaan väärin.

– Jokainen voi olla avuksi, vaikka toisen ongelmia ei voikaan ratkaista. Riittää, että on kiinnostunut ja läsnä. Itsemurha-ajatuksista kysyminen ei lisää itsemurha-alttiutta, hän sanoo.

Täältä saat apua

Hälytyskellojen on syytä soida, jos läheinen tai tuttava puhuu halustaan kuolla ja etsii keinoja, jolla voisi tappaa itsensä.

Kertoo kokevansa itsensä merkityksettömäksi ja taakaksi muille.

Mielialat vaihtelevat hetkessä äärilaidasta toiseen, käyttäytyy levottomasti tai kiihtyneesti.

Alkaa käyttää normaalia enemmän lääkkeitä ja/tai alkoholia.

Nukkuu tai valvoo tavanomaista enemmän tai vähemmän.

Apua voi hakea oman paikkakunnan kriisikeskuksesta, terveyskeskuksesta tai psykiatrisesta päivystyksestä.

Apua saa myös valtakunnallisesta kriisipuhelimesta: 010 195 202.

Kriisipuhelin on avoinna arkisin 9.00–07.00. Viikonloppuisin ja juhlapyhinä kello 15.00–07.00.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (78)

Mikähän tässä nyt on taas että keskitytään vain toiseen sukupuoleen ... eikö molemmat ole ihan samanarvoisia ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Avun saaminen itsetuhoiselle on osoittautunut mahdottomaksi jukisella puolella. Tästä kantelun tehneenä avuntarvitsijan kohtelu on vain pahentunut psykiatrian puolella. Kerran leiman saanutta kohdellaan kuin eläintä täällä PPshp alueella. V 2017 / 11 nuoren mentyä hakemaan apua unettomuuteen päätti keikkalääkäri tehdä lastensuojeluilmoituksen jolloin nuori poistui paikalta ja saattaja jäi sopimaan asioita. Lasun peruste huoli lapsen olinpaikasta kirjattuna vaikka ko tilanteessa lääläri ei sitä edes kysymyt Saattajan poistuttua vastaanotolta oli tämä keikkalääkäri päätynyt tekemään myös M1 lähetteen ja haetuttanut nuoren äidin kotoaan virkapupyyntönä poliisin ja ambulanssin kanssa yöllä kello 03,00. M1 perusteeksi kyseinen lääkäri oli kirjannut v 2015 tapahtuneen suiside yrityksen.
Kyseisen lääkärin alkuunpanema kaappaus johti lopulta tilanteeseen jossa pv lääkäri oli vastuuvuorossa ja suoraan ambulanssista tutkimatta ja muita keinoja kokeilematta viittoili nuoren vietäväksi eristusakoppiin. Mitään uhkaa tai väkivaltaa ei nuoren puolelta ollut eikä sellaista ole kirjattu. Nuori romahti pakkokeinoista ja kun ei vaatimuksista huolimatta päässyt kopista pois niin oli ainoana keinonaan kietonut vuotella olleen lakanan kaulansa ympärille ja alkanut kuristaa itseään ( kirjattu näni ). Lääkärin ja hoitohenkilökunnan , vartijan ja muun virkavallan silmien ja valvonna alla nuori oli myös saanut viedä koppiin kaikki vaatteensa mukaanlukien kaulaliinansa.
Tilanne päättyi kuitenkin siinä mielessää onnellisesti että tapaus näkyi monitorista sairaanhoitajalle ja nuori päästettiin pois kopista ja lyötiin pian sen jälkeen lepositeisiin.
Tämän asian hoitohenkilökunta mukaanluetttuna vastuuvuorossa ollut lääkäri tuolloin yöllä salasi paikalle tulleilta vanhemmilta. Lääkäri ja hoitohenkikökunta olivat tietoisia että vanhemmilla on voimassaoleba valtakirja saada henkilöstä salassapidettäviä tietoja ja sen ko lääkäri myös yöllä luki. Itsetuhoyritys paljastui myöhemmin kirjatuksi tuona yönä ja kirjaajina potlasiak. oli kolme allekirjoittanutta sh. huom ei yksittäisiä vaan kaikkia yhteistuumin allekirjoittaneina. Mitä peitellään ??? Pyynnöstä huolimatta hoitajat eivät tulleet paikalle.

Sevitin asiaa aluksi Psavin ylilääkärin kanssa ja kysyin eikö tällainen asia olisi ollut syytä kertoa tuoreeltaan tuolloin yöllä kun olimme keskustelleet ko lääkärin kanssa tunnin kuinka ja miksi esimerkiksi sh tuolloin yöllä pillastui puhelimessa ( jjuri tapahtumahetki ). Kysyin myös kuinka olisivat menetelleet jos nuori olisi hirttäytynyt eristyskopissa ja menettänyt henkensä, olisko tämä kerottu vanhemmille.
Avin ylilääkärin vastaus sai niskakarvat pystyyn. Salassapitosäännöksien nojalla ei olisi tarvinnut kertoa kuolemantapauksesta vanhemmille.
Avin ylilääkäri voi yrittää kiistää asian , mutta puhelu on tallennettu ja sitä myös jatkoselvittelyissä käytetään.

Tämä esimerkkinä siitä kuinka itsetuhoisuutta ruokitaan .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös lasten suojelun asiakkuus aiheuttaa myös vanhempien itsemurhia!
Unohtamatta vakuutusyhtiöiden lääkäreiden kieltävät päätökset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan Kelan toimissa jotain joka laukaisee itsemurha ajatuksen? Aktiivimallin vaikutuksesta ei ole vielä lukuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri tätä olen miettinyt. Ei heti välttämättä näy,mutta kun jo valmiiksi ahdingossa olevia kyykytetään vielä lisää,niin siitä ei pidemmän päälle seuraa hyvää. Ja tuleeko edes säästöä aktiivimallin kanssa,kun ihmiset sairastuu lisää ja ovat terveydenhuollossa hakemassa apua. Hirttoköysi tulee ehkä myös mieleen.
Muutaman satasen kuussa tienaavat ihmiset syyllistetään vaikka itse ei voi asialle mitään. Vaikka kuinka haet töitä,niitä ei vaan saa. Viedään siitä vähästäkin vielä muutama kymppi. Se on viikon ruokarahat köyhälle. Mutta eihän se herroille ole kuin taskurahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se tietysti kamalaa, jos nettotulot tippuvat muutaman euron, aktiivimallin vaikutuksesta. Sekin raha saadaa vain ,koska on satuttu syntumään Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäs oppia ottamaan asiat eesisti. Kohtuus kaikessa myös tunneelämässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuoret naiset on esineellistetty käytön kohteiksi miesten taholta. On hyväksikäyttöä, raiskauksia, turhia abortteja. Naiset joutuvat kantamaan kuitenkin vastuun tämän asenteen seurauksista. Usein hyväksikäyttö alkaa jo kotona. Nämä nuoret eivät hae apua, vaan yrittävät vaan jotenkin selviytyä häpeän kanssa, jota hyväksikäyttö aiheuttaa. Kaikki eivät selviydy...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niin varmaan... sieltä tulee taas feministipropakandaa niin että tukka pölisee. Nuoret naiset ovat itse esineellistäneet itsensä tyhjänpäiväisellä sometuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilastollisesti Suomalaiset saavat liian vähän d-vitamiinia. Netistä löytyy väitöksiä d-vitamiinin yhteydestä depressioon ja depressio on taas yksi suurimmista syistä itsemurhiin. Voi kysyä onko siis suomalaisten itsemurhien syynä liian vähäinen d-vitamiinien saanti.

Paras tapa lisätä d-vitamiinien saantia on syömällä 1-2 luomu kananmunaa päivässä. Kananmuna on todellinen superfood vitamiinien, kivennäis- ja hivenaineiden osalta ja voittaa mennen tullen purkki vitamiinit. Kananmuna sisältää myös jodia joka on kilpirauhasen toiminnan kannalta välttämätön hivenaine. Kilpirauhasen toimintaongelmat voivat olla yksi syy nuorten masennukseen.

Saapa nähdä milloin lääkärit alkavat määräämään masennuksen hoitoon kananmunia, ehkäpä sitten vasta kun lääkeyritykset valmistavat kananmunasta kalliin pillerin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käytännössä tilanne on sama Suomessa ja Yhdysvalloissa, sillä vuonna 2016 Yhdysvalloissa tehtiin 44 965 itsemurhaa (13,42 sataatuhatta asukasta kohti), joista naisia 9 926 ja miehiä 35 093 eli Yhdysvalloissa miehet kuolevat 3,53 kertaa useammin itsemurhiin, kun Suomen luku oli 787 (13,36 sataatuhatta asukasta kohti), josta naisia 172 ja miehiä 615 eli Suomessa miehet kuolevat noin 3,58 kertaa useammin itsemurhiin. Suhteellisesti ottaen eniten itsemurhia Yhdysvalloissa tekivät valkoiset eli heillä itsemurhakuolleisuus oli 15,17 sataatuhatta asukasta kohti ja vasta heidän perässään tulivat Amerikan alkuperäisasukkaat eli heillä luku oli 13,37. Oikeastaan Yhdysvaltojen tilanne voi olla vieläkin pahempi, sillä osa vuosittain noin 65 000 voimakkaisiin kipulääkkeisiin kuolleista on voinut todellisuudessa tehdä itsemurhan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukkonen perää itsemurhaa ajattelevalle välitöntä apua.
Minä puolestani perään mitä se apu itsemurhaa ajattelevalle on Suomessa ? Kuinka umpikujaan ajautunut itsemurhaa hautova voi enään siinä tilanteessa toimia ja kenen tai minkä tahon puoleen hänen on käännyttävä ennenkuin menettää kykynsä hakeutua apuun ?
Entäpä jos hän onkin yrittänyt kertoa asiastaan jota ei yksin ole pystynyt käsittelemään ja onkin lähestynyt sellaista ihmistä joka ei ole pysähtynyt kuuntelemaan nuorta ? Onko syy nuoressa vai puutteellisilla taidoilla varustetuissa auttajissa ?
Entäpä sitten ne lukemattomat nuorten parissa työskentelevät jotka eivät huomaa nuoressa tapahtuneita muutoksia ? Entäpä sellaiset ammatiauttajiksi itseään tituleeraavat koulutetut henkilöt jotka ovat itsekkin traumatisoituneet vuosien saatossa ja pelkäävät antaa aikaa nuorelle, kuunnella ja ennenkaikkea uskoa heitä. Tällaisiakin ammattiauttajia on jotka vähättelevät ja syyllistävä jo umpikujassa olevaa nuorta vahvistaen nuoren ahdinkoa ja murtaen ennestäänkin heikkoa itsetuntoa samalla teoilliaan aiheuttaen lisää syyllisyyttä ja häpeää nuorelle. Kuka valvoo että auttaja osaa hakeutua apuun jos hän on itsekkin ollut kyvytön auttamaan toisia ? Tiedän että esimerkiksi terveydenhuollossa tähän auttajien uupumiseen ja kyvyttömyyteen on puututtu jo 80- luvulla, mutta tiedän myös että sekään puoli ei toimi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä aletaan nyt niittää sitä satoa, joka aikanaan kylvettiin. Joillekin aloille on valtava kilpailu ja uusi sääntö, jossa puolet opiskelupaikoista menee vasta valmistuneille aiheuttaa paineita. Kaikki ei millään voi edes tuosta vastikään valmistuneiden joukosta päästä haluamalleen alalleen, joten välivuosia alkaa kertymään. Koska ethän voi ottaa mitään muutakaan paikkaa vastaan, jotta säilytät ensikertalaisuutesi. Välivuosien pitäminen ottaa pidemmän päälle psyykkeen päälle kun muut ikätoverit etenevät elämässään.

Hallitus aikoinaan ajatteli, että uudella säännöllä saadaan opiskelijat nopeammin kouluun ja sieltä työelämään. Samalla ajateltiin, että ne, jotka eivät saa opiskelupaikkaa unelma-alaltaan, tyytyvät johonkin muuhun alaan. Tähän kun yhdistetään se kuinka ihmisellä on vain yksi elämä, ja aika kuluu nopeasti, niin ei ihme, että alkaa vintissä viheltää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten se sillai,suomessa piti olla maailman onnellisin kansa !!!!!!,itsemurhaluvut ainakin on huippuluokkaa... totta puhuen en kyllä ollenkaan ihmettele ..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisko some olla pahin sairaus? Kun kukaan "ei enää tykkää" kuvista ja päivityksistä, rupeaa elämä tökkimään. Miksi somea on tuputettu elämän korvikkeeksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole pakko olla. Jos tämän tien valitsee, niin saa olla käytännössä aina rauhassa. Nykymaailmassa somesta jättäytyminen tarkoittaa erakoitumista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (78)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image