Kotimaa

Nuoret jalkautuivat toisen kerran kaduille ympäri maailmaa ilmaston puolesta – missä ovat aikuiset?

Koululakkoliikkeen perustaja, ruotsalainen Greta Thunberg, 16, (kesk.) lakkoili Tukholmassa perjantaina muiden nuorten kanssa. KUVA: Janerik Henriksson/TT
Kotimaa 24.5.2019 15:15
Katja Ihatsu

Toinen kansainvälinen ilmastolakkopäivä keräsi osallistujia ainakin 110 maassa. On helpompaa kauhistella nuorten koulusta poissaoloa kuin pohtia, miksi he ovat kaduilla.

”Elämme kriisissä. Käyttäydytään sen mukaisesti.”

16-vuotias suomalainen ilmastoaktivisti ja koululainen Atte Ahokas tiivisti Twitterissä kristallinkirkkaasti, mistä ilmastolakkoilussa on kyse.

Perjantaina, europarlamenttivaaliviikonlopun alla, lapset ja nuoret järjestivät toisen kansainvälisen koululakon ilmaston puolesta. Maaliskuun 15. päivä järjestettyyn ensimmäiseen ilmastolakkoon osallistui järjestäjien mukaan yli 1,4 miljoonaa ihmistä 128 maassa. Helsingissä marssijoita oli yli 3 000.

Nuoret ovat kaduilla vaatimassa hallituksilta välittömiä toimia ilmaston lämpenemisen rajaamiseksi 1,5 asteeseen.

Maapallon keskilämpötila on noussut esiteolliseen aikaan verrattuna noin asteella, ja lämpenemisnopeus on viime vuosikymmeninä kiihtynyt.

Koululakkoliikkeen aloitti 16-vuotias ruotsalainen Greta Thunberg, joka on viime elokuusta lähtien lakkoillut joka perjantai. Yhden koululaisen liikkeeseen liittyi ensin satoja, sitten tuhansia ja lopulta miljoonia nuoria.

Lakkoilijat kasvoivat kriisin keskellä

Kaduilla on ensimmäinen sukupolvi nuoria, joka on syntynyt ja kasvanut ilmastokriisin varjostaessa heidän tulevaisuuttaan.

– Meillä ei ole vaihtoehtoa. Olemme oppineet, että jos emme toimi tulevaisuutemme puolesta, kukaan muu ei sitä tee, Thunberg ja joukko muita nuoria ilmastoaktiiveja kirjoitti The Guardianin julkaisemassa kirjeessä.

Vaikka tieteen viesti päästövähennysten välttämättömyydestä on pysynyt muuttumattomana 1970-luvulta asti, meidän piti elää 2010-luvulle asti, ennen kuin asian vakavuus tavoitti suuren yleisön.

Nuori ilmastolakkolainen huusi iskulauseita Saksan Colognessa perjantaina.

Lämpenemistä kiihdyttävien fossiilisten polttoaineiden päästöt ovat samana aikana kasvaneet.

YK:n alainen Maailman ilmatieteen laitos varoitti viime vuonna, että ihmiskunnalla on 12 vuotta aikaa välttää ilmastokatastrofi. Samana vuonna ihmiskunta päästi ilmakehään ennätysmäärän, 37,1 miljardia tonnia, hiilidioksidia.

Nuoret eivät kaipaa silittelyä

Nuorten lakkoilu koulupäivien kustannuksella on saanut aikuiset kakistelemaan muuallakin kuin Suomessa. Lakkoilijoiden argumentti on vastaansanomaton: Miksi rakentaisimme tulevaisuuttamme, jota ei ehkä olekaan?

Nuorten kykyä ymmärtää ilmastokriisiä ilmiönä on myös väheksytty, vaikka he näyttävät tällä hetkellä olevan ainoita, jotka ymmärtävät tarvittavan muutoksen suuruusluokan ja kiireen.

Me olemme poissa oppitunneilta voidaksemme opettaa teille jotakin. Menemme kokeisiin sitten, kun te toimitte, luki Saksan Essenissä ilmastolakkoon osallistuneen nuoren kyltissä.

Poliitikot kiillottavat mielellään kilpeään poseeraamalla lakkoilijoiden kanssa tai ylistämällä heidän rohkeuttaan. Nuoret eivät nähdäkseni kaipaa kehuja sen enempää kuin paheksuntaakaan, ainoastaan toimia.

1 300 suomalaisen tieteilijän avoimen kirjeen jälkeen tukensa nuorille osoittivat psykologit. Viime viikolla lähes 400 psykologia tai psykologian opiskelijaa vetosi hallitusneuvottelijoihin ilmastokriisistä ahdistuneiden nuorten puolesta. Heidän viestinsä on, että huolta voidaan lievittää vain toimimalla.

Tämä vuosi muistetaan siitä, että nuorten massalakkoilu ilmaston puolesta alkoi. Ihmettelen ainoastaan, miksi emme ole kaikki kaduilla.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (60)

Täysin hullu maailma. Vanhempien pitäisi huolehtia lastensa koulunkäynnistä patistaa heidät kouluun opiskelemaan, vaatimaan lisää koulutus määrärahoja. Ilmastohuuhaan rahat pitäisi pistää nuoriso työpajoihin ja oppisopimus paikkojen perustamiseen. Kurittomat, vapaan kasvatuksen vanhemmat eivät tajua kasvatuksesta eikä koulutuksesta näköjään yhtään mitään. Aikoinaan Pol Potin johtamat punakhmerit kokeilivat Maolaista yhteiskuntajärjestelmää, missä mm. lapset pantiin johtamaan työleirejä. Jakoivat rangaistuksia, ja jopa kuoleman tuomioita huonosta työ panoksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärryksesi ei ehkä riitä maapallon elämää ylläpitävien resurssien katoamisesta. Elät menneisyyden maailmassa, silmäsi ovat suomujen peittämät. Nuoret ovat viisaampia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"On helpompaa kauhistella nuorten koulusta poissaoloa kuin pohtia, miksi he ovat kaduilla." Kyllä sitä kun vähän pohtii, niin aika nopeasti syy selviää -mittikääpä paljonko Soros, Rockefellerin ym. suvut keräävät ilmastokaupoilla - ei miljoonia vaan miljardeja. Siksi he ovat kadulla, heidät on tehtäväänsä manipuloitu. Tosi on, että todellinen ympäristön hoito, puhtaanapito yms. ei nuoria kiinnosta, sieltä se lähtee pienen ihmisen osuus, ei esim. päästökaupoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastosta sitä marssitaan, joopa joo. Lähiympäristö, teiden varret jne. ovat kuin kaatopaikkoja talven jäljiltä. Saatikka festareiden ja muiden yleisötapahtumien roskaiset jäljet. Pitäisköhän kakarat opettaa ensin huolehtimaan näistä ja sitten ruveta miettimään ja marssimaan näiden laajempien asioiden puolesta, joista suurin osa aikuisistakaan ei ymmärrä höykäsenpöläystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa taas kypsää kommentointia meiltä aikuisilta täällä, sopisi hyvin ala-asteen pihalle. Vähän nolottaa olla nelikymppisenä tässä seurassa.

Nuorten aktiivisuus on hyvä juttu. Eihän tässä maassa mitään kehitystä tapahtuisi jos vain pelkästään kalkkiintuneita vastarannan kiiskejä, jotka huutaa: "en tykkää," kuunneltaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomaatko nyt, etteivät vanhemmat ole mitään typeryksiä jotka menisivät vihreiden masinoimaan valehteluun.
Miksi olet täällä, jos sinua nolottaa? Taidat kuitenkin olla meidän ennemmistön kanssa samaa mieltä, että tuo pelleily koululaisilta on täysin turhaa koska sotkevat ja turhan kuluttavat itse kaikkein eniten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomasitko sen, ettei noilla "tykkään" -huutelijoilla ole huutelussaan mitään sisältöä, vaan pelkkää loputonta "jonkun muun pitää tehdä jotain"? Veronmaksajilla vain ehkä hieman väsyttää se, että hyvinvoivat länsimaat ovat täynnä toisten maksamien palveluiden avulla kasvatettuja idealisteja, joilla on hyviä ideoita siitä, mitä jonkun pitäisi taas tehdä ja kustantaa, jotta he tuntisivat tehneensä jotain. Se on maksajasta jopa hieman ärsyttävää, että joku erityishenkilö lakkoilee hänelle kalliisti järjestetystä erityispalvelusta.
Jospa ennen näyttävää ja huomiotaherättävää demonstraatiota näytettäisiin ensin ITSE sitä esimerkkiä, mitä vaikkapa suomalaisilta ollaan vailla ja jota muut seuraavat, eli jos halutaan pelastaa ihmiset, niin lähdetään sinne Afrikkaan heitä pelastamaan, tai jos halutaan pelastaa maailma, niin hylätään nämä huvitukset ja palvelut ja painutaan metsään elämään esimerkillisen niukasti ja omavaraisesti, koska muuten tuo touhu on yhtä irvokasta kuin kattohuoneistossa asustelevan piispan julistus köyhän leskien rahoista. Asettautuminen yksityisen sektorin veronmaksajan, eli sen maksajan rooliin edes hetkeksi tuo monesti vaaleanpunaisiin höttöisiin haihatuksiin kummasti konkretiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuin taistolaiset 1970-luvulla. Tosin maahanmuutto ja monikulttuurisuus ovat tämän päivän Neuvostoliitto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johtuu lähinnä siitä, että tuon ikäisten nuorten (lasten) aivot eivät ole vielä kehittyneet valmiiksi asti. Silloin ollaan mukana monenlaisissa tempauksissa ilman että itse on tutkinut asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikuiset ovat kyynistyneitä, velkojensa, rutiiniensa ja velvollisuuksiensa nujertamia. Antaa nuorten vaikuttaa, sillä maailma on heidän!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuoriso voisi osoittaa jotain tekojakin. pelkkä huutaminen ja kylttien kantaminen ei vie pitkälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"”Elämme kriisissä. Käyttäydytään sen mukaisesti.”
Todella omaperäistä! Onneksi tuli Atte ja kertoi, miten maailma makaa. Oliko konkreettisia ideoita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, kysytään että missä aikuiset. No sillä välin, kun nuoret on pinnaamassa koulusta ilmaston vuoksi, niin minä olin keräämässä roskia tiepuolista ja sain saaliiksi aika ison läjän roskia. Jos nämä nuoret yhdistäisivät voimansa ja lähtisivät keräämään roskia, olisi luonto paljon puhtaampi. On heitä kuitenkin niin iso porukka, että jos jokainen käyttäisi aikaa vaikka vain 3 tuntia ympäristön siivoamiseen, niin se taatusti näkyisi. Vinkiksi nuorille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ilmastoon voi vaikuttaa. Jo nyt tuntuu viileneminen alkaneen, mittari näyttää vajaata kuutta astetta - plussaa vielä toistaiseksi, mutta toivottavasti parempaa on luvassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruuan kuskaaminen maailman toiselta puolelta edistää ilmastonmuutosta, eiks niin? Nuorethan voisivat lakkoilla vaikka lähiruuan puolesta ja kieltäytyä syömässä koulussa muuta kuin lähiruokaa, jolla on pieni hiilijalanjälki, kun ei ole saastutettu kuljetuskilometreillä. Ai ei käy vai? Miten arvasin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

syövät etelän hedelmiä ja vinkuvat kuinka laivat saastuttaa tässä vain yksi esimerkki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vain pieni osa ruoan ilmastokuormasta syntyy kuljetuksesta. Lähiruoka voi olla paljon pahempi asia ympäristön kannalta kuin toiselta puolen maailmaa tuotu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta ihan hieno ajatus kun saatais kaikki (tai suurin osa) nuorista ja vanhemmistakin ymmärtämään että mitä se on. Kulutus, roskaaminen yms ovat meidän kaikkien aikaansaamia mutta miksi täytyy olla Kiinassa tehdyt puhelimet, Intiassa, Bangladesissa yms tehdyt vaatteet. Siellähän ne suomalaiset firmat teettävät. Voitaisiinko ilmastolakkoilun sijaan viettää mietintäaika että mistäs ne meidän kulutustuotteet tulee. Paljonko energiaa kuluttaa tuollainen toiminta (ja CO2-päästöt).. Vai--

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä ''aikuiset'' ovat kotona joko riemuissaan että homma etenee, häpeissään saamattomina tai tyhminä jatkamassa samaa aina vain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (60)

Uutisvirta

13:00
Suomalaistutkimus: Jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa suojaa tehokkaasti tappavalta aivoverenvuodolta
12:23
USA siirsi siirtolaislapset pois ylikansoitetuista "kauhistuttavista selleistä"
11:46
Poliisin palvelujen aukioloajoissa on kesällä muutoksia – katso tästä aikataulut
11:45
Perhosia voi houkutella pihalla sopivilla kukilla – lähetä kuvia kesän upeista perhosista
11:00
Valvovien valtuutettujen ja asiamiesten virkoja on perustettu viime aikoina lukuisia – näillä näkymin lisää on luvassa vanhusasiavaltuutetun verran
10:56
"Milanon kokaiinikuningas" pakeni vankilasta Uruguayssa
10:54
Oulun yliopistossa kehitteillä kaksi hanketta, joiden tarkoitus on kehittää nivelrustovaurioiden hoitoa: "Riskiryhmässä ovat urheilevat, kovia kontaktilajeja harrastavat"
64
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
19
Biologi kouluttautuu nyt 12 viikossa koodariksi, kun oman alan töitä ei löytynyt – pikakoulutuksista toivotaan apua ohjelmistoalalle
17
Qstockin kahden päivän liput myyty loppuun kuukausi ennen festivaalia – tältä kesältä odotetaan uutta kävijäennätystä
16
Oulun kaupunginhallitus myönsi Torihotellille jatkoajan tiukoilla ehdoilla – kaupungille 800 000 euron vakuus
16
Iran: Diplomatian tie on suljettu Yhdysvaltain pakotteiden takia
9
Kauppa yritettiin ryöstää Oulun Koskelassa, teko keskeytyi toisen myyjän tultua paikalle – poliisi kaipaa havaintoja tapahtuneesta
9
Britannian Boris Johnson: Theresa Mayn neuvottelema brexit-sopimus on kuollut

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

169 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kaleva rikkoo

Kaikilla suomen kansalaisilla on myös oikeus valittaa. Myös mediassa. Mikä ihmeen pyhä lehmä on eri uskonnot. Saako sitt... Lue lisää...
jussijuonio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image