Kotimaa

Nuoret innostuivat puu­tar­han­vil­je­lys­tä – kiinnostus kasvoi eniten miesten parissa

Hyötykasviviljely kasvilavoilla ja -huoneissa kiinnostaa erityisesti nuoria. KUVA: Timo Taulavuori
Kotimaa 16.4.2019 8:55
Kaleva

Eniten kiinnostus puutarhaviljelyyn on kasvanut alle 35-vuotiailla. Erityisesti nuoret ovat innostuneita syötävien kasvien viljelystä niin kaupungeissa kuin maallakin. Suhteessa kiinnostus kasvoi viime vuonna eniten miesten parissa. Heistä jopa 45 prosenttia oli kiinnostuneita puutarhanhoidosta.

Kantar TNS:n puutarhatutkimuksen mukaan veto puutarhaharrastamiseen kasvaa edelleen.  Suomalaisista yli 70 prosenttia harrastaa jossain muodossa puutarhaa, ja noin puolelle se on tärkeä harrastus.

Tämän kevään megatrendi puutarhoissa on luonnonmukaisuus. Kiinnostusta on kierrätys- ja luonnonmukaisiin tuotteisiin sekä ympäristöä vaaliviin ratkaisuihin muun muassa kasvinsuojelussa.

Myymälöistä etsitään erityisesti perhos- ja mehiläiskasveja, kaikenlaisia hyötykasveja, kasvi- sekä kasvuhuoneita sekä tekniikkaa.

Puutarhoissa leikitellään valoilla, siellä hyrräävät robottileikkurit ja kastelujärjestelmät.

Itsekasvatettuja tuotteita arvostetaan

Parvekeviljelyn toivotaan myös lisääntyvän. Erityisesti kaupunkilaisnuoret arvostavat itsekasvatettuja tuotteita. Toisaalta parveke voi olla täynnä viidakkomaisesti kukkivia kasveja tai kuuman lasitetun parvekkeen voi sisustaa kuivaa sietävillä aavikkokasveilla.

Suomalaiset käyttivät viime vuonna taloutta kohden keskimäärin 292 euroa puutarhatuotteisiin. Tästä puolet on kasveja, multaa ja lannoitteita. Toinen puoli sisältää puutarhan koneet, työvälineet, kalusteet, kasvihuoneet ja viljelylaatikot.

Kokonaisuudessaan puutarhakaupan arvo oli viime vuonna 556 miljoonaa euroa. Parin viime vuoden aikana summa on laskenut.

 

 

MAINOS

Kommentoi

Nuoret naiset pelaa jääkiekon maailmanmestaruudesta ja menee eduskuntaan, nuoret miehet kasvattaa salaattia puulaatikoissa tai istuu kotona kutomassa villamyssyjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuoko on muka puutarhaviljelyä jos tuollaisessa puulatikossa yrittää kasvattaa jotain ituja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyajan nuoret ovat fiksua sakkia ja erinomaisen hyviä kokkeja; ei uusavuttomia einesruoan mättäjiä, kuten ruikuttajaluuserit edellisissä kommenteissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti nuorten miesten kiinnostus ei kohdistu cannabis sativan kasvattamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veit sanat... Tuota minäkin pelkään, ainakin noilla opinnoilla saa hyvät eväät siihen hommaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

57
Yrittäjien Mikael Pentikäinen on huolissaan tulevista verolinjauksista: "Vaalikampanjoinnissa monien puolueiden kädet olivat syvällä yrittäjien taskuissa"
47
Kellojen siirtelyn loppuminen vaatii vielä monta päätöstä – Suomessa ratkaisu kesä- tai talviajasta on vastavalitulla eduskunnalla
37
Miten Oulun Kaupunginojaa pitäisi kehittää? – kaupunkilaisilta kysytään toiveita ja historiatietoa
22
Kirkkovaltuusto hyväksyi suunnitelmat Ylivieskan uudesta kirkosta – Kirkkohallituksen yliarkkitehdilta kehut hyvästä työstä ja kohtuullisuudesta
11
Kerro meille: Millaisia muistoja sinulla on Iin Rysäklubista?
9
Kärpät kaatui Hämeenlinnassa sysimustaan minuuttiin toisessa erässä – Manner HPK:n salamamaaleista: ”Ei siinä mielestäni mitään isompia virheitä tapahtunut”
9
Annika Saarikko ei lähde ehdolle keskustan puheenjohtajaksi – "Halusin kertoa ratkaisustani nopeasti, jotta muut voivat rauhassa valmistautua syyskuuhun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 12 Ahvenanmaan maakunnassa. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. Ruohikkopalojen vaara on suuri Ahvenanmaan, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

225 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Kun on valmis tekemään paljon töitä ja jaksaa pyrkiä elämässä eteenpäin, niin jossain vaiheessa todennäköisesti päätyy k... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image