Kotimaa

Nuoret innostuivat puu­tar­han­vil­je­lys­tä – kiinnostus kasvoi eniten miesten parissa

Hyötykasviviljely kasvilavoilla ja -huoneissa kiinnostaa erityisesti nuoria. KUVA: Timo Taulavuori
Kotimaa 16.4.2019 8:55
Kaleva

Eniten kiinnostus puutarhaviljelyyn on kasvanut alle 35-vuotiailla. Erityisesti nuoret ovat innostuneita syötävien kasvien viljelystä niin kaupungeissa kuin maallakin. Suhteessa kiinnostus kasvoi viime vuonna eniten miesten parissa. Heistä jopa 45 prosenttia oli kiinnostuneita puutarhanhoidosta.

Kantar TNS:n puutarhatutkimuksen mukaan veto puutarhaharrastamiseen kasvaa edelleen.  Suomalaisista yli 70 prosenttia harrastaa jossain muodossa puutarhaa, ja noin puolelle se on tärkeä harrastus.

Tämän kevään megatrendi puutarhoissa on luonnonmukaisuus. Kiinnostusta on kierrätys- ja luonnonmukaisiin tuotteisiin sekä ympäristöä vaaliviin ratkaisuihin muun muassa kasvinsuojelussa.

Myymälöistä etsitään erityisesti perhos- ja mehiläiskasveja, kaikenlaisia hyötykasveja, kasvi- sekä kasvuhuoneita sekä tekniikkaa.

Puutarhoissa leikitellään valoilla, siellä hyrräävät robottileikkurit ja kastelujärjestelmät.

Itsekasvatettuja tuotteita arvostetaan

Parvekeviljelyn toivotaan myös lisääntyvän. Erityisesti kaupunkilaisnuoret arvostavat itsekasvatettuja tuotteita. Toisaalta parveke voi olla täynnä viidakkomaisesti kukkivia kasveja tai kuuman lasitetun parvekkeen voi sisustaa kuivaa sietävillä aavikkokasveilla.

Suomalaiset käyttivät viime vuonna taloutta kohden keskimäärin 292 euroa puutarhatuotteisiin. Tästä puolet on kasveja, multaa ja lannoitteita. Toinen puoli sisältää puutarhan koneet, työvälineet, kalusteet, kasvihuoneet ja viljelylaatikot.

Kokonaisuudessaan puutarhakaupan arvo oli viime vuonna 556 miljoonaa euroa. Parin viime vuoden aikana summa on laskenut.

 

 

MAINOS

Kommentoi

Nuoret naiset pelaa jääkiekon maailmanmestaruudesta ja menee eduskuntaan, nuoret miehet kasvattaa salaattia puulaatikoissa tai istuu kotona kutomassa villamyssyjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuoko on muka puutarhaviljelyä jos tuollaisessa puulatikossa yrittää kasvattaa jotain ituja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyajan nuoret ovat fiksua sakkia ja erinomaisen hyviä kokkeja; ei uusavuttomia einesruoan mättäjiä, kuten ruikuttajaluuserit edellisissä kommenteissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti nuorten miesten kiinnostus ei kohdistu cannabis sativan kasvattamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veit sanat... Tuota minäkin pelkään, ainakin noilla opinnoilla saa hyvät eväät siihen hommaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

29
MTV: Kalle Palander muuttaa takaisin synnyinkaupunkiinsa Tornioon – syynä lasten koulunkäynti
22
IS: Liikennelääketieteen professori pitää uutta pistekohtaista nopeusvalvontaa älyttömänä – "Homma on lähtenyt täysin lapasesta"
12
Poliisi valvoi liikennettä Käsivarren Lapissa: ylinopeuksia, useita ajokieltoja ja 11 000 euron ylikuormamaksu
10
Pari kysymystä: Miksi Kiimingin ekopisteitä on lopetettu?
9
Suomalainen autojen yhteiskäyttöpalvelu aikoo globaaliksi – "Sama jakamis- ja kiertotalouden mullistus tapahtuu liikkumisessa nyt kuin Airbnb:ssä 10 vuotta sitten"
8
Yrittäjä myy "sotkun munkkeja", joita ei ole leivottu missään sotilaskodissa – Sotilaskotiyhdistys pitää toimintaa moraalittomana Tilaajille
8
Tuore tangokuningas Johannes Vatjus otettiin lämmöllä vastaan kotikaupungissaan Haapavedellä – "Voi Johannes, minkä teit!"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio, Enontekiö ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

221 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mansikka maalle töihin?

Kyllä se on ongelmana, että osa suomalaisista eivät halua tehdä töitä, jos siinä ei ole jotain "hohtoa" tai ei muutoinka... Lue lisää...
Ryö palkitsee

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image