Kotimaa

Nuoret aikuiset vaarassa lihoa – säännöllinen syöminen ja laih­dut­ta­mat­to­muus tärkeitä pai­non­hal­lin­nas­sa

Tutkimuksessa selvitettiin, mitkä tekijät auttavat ihmisiä pysymään normaalipainoisina.
Kotimaa 12.10.2018 9:07 | Päivitetty 12.10.2018 9:38
STT, Kaleva

Erityisesti nuori aikuisikä on kriittistä aikaa lihomisen kannalta, selviää tuoreesta väitöstutkimuksesta. Tutkimus seurasi painoon liittyvien ihanteiden, painonmuutoksen ja terveyden välisiä yhteyksiä nuorilla aikuisilla kymmenen vuoden ajan. Tuona aikana vain neljäsosa tutkimukseen osallistuneista onnistui painonhallinnassa.

Ainoastaan säännöllinen syöminen ja laihduttamattomuus ennustivat onnistunutta painonhallintaa sekä miehillä että naisilla.

– Tähän asti painonhallinnan tutkiminen on kohdistunut pääasiassa henkilöihin, jotka ovat ensin laihduttaneet ja sen jälkeen pitäneet tai yrittäneet pitää painoaan kurissa. Jos lihomista halutaan ehkäistä ennalta, on kuitenkin tärkeää tietää, mitkä tekijät auttavat ihmisiä alusta saakka pysymään normaalipainoisina, kertoo tiedotteessa terveystieteiden maisteri Ulla Kärkkäinen Helsingin yliopistosta.

Valtaosalle nuorista aikuisista normaalipainon säilyttäminen on haasteellista. Häiriintyneellä syömiskäyttäytymisellä oli kauaskantoisia seuraamuksia terveyteen, erityisesti se ennusti psyykkistä kuormittuneisuutta.

– Olisi tärkeää kehittää sellaisia toimintamalleja, jotka auttavat ensisijaisessa painonhallinnassa tukemalla tervettä kehonkuvaa ja ehkäisemällä sellaisia asenteita ja käyttäytymistä, jotka ovat yhteydessä lihomiseen, häiriintyneeseen syömiseen ja terveyteen liittyviin ongelmiin, Kärkkäinen sanoo.

Tutkimuksessa oli mukana yli 5 000 naista ja miestä.

MAINOS

Kommentoi

Olipa "laadukas" tutkimus, nyt ymmärän paremmin miksi suomen yliopistot sijottuu aina häntäpäähän yliopistojen vartailussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Säännöllinen syöminen ja laihduttamattomuus tärkeitä painonhallinnassa". Tuo on aivan totta! Meikäläinenkin mässäilee säännöllisesti. Viinakset ja maltaiset juomatkin maistuvat oikein hyvin. Enkä laihduta! Paino pysyy tasaisesti 140 kilon hujakoilla. Pientä huojuntaa tietysti on mutta se voi johtua tietysti promilleistakin..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pizza- ja kebab-paikkoja monin verroin enemmän. Sieltä alkaa suomalaismiesten eliniänlasku, kuolevat kohta kolmikymppisenä kaiken epäterveellisen pitsajuuston ja muiden rasvojen syönnin seurauksena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauniaisten vävy, 32 vuotta ja 130 kg, näin tuo kehui kesäkuumalla rantasaunassa. Oli ahnaasti ottanut, taas kerran. Vätys miehekseen, vaan hintaa osaa tehdä. Enempiä en tollolta kysele. Järjesti minulle hyvän Audin viime kuussa pilkkahintaan. Vei jo ennakkoon tuliaisiksi kolme pulloa pontikkaa, kyllä kannatti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eilen oli uutinen, että yliopistoilta karkaa tutkijat ulkomaille, kun ei tule rahoitusta tai tutkijoiden palkat ovat niin pienet. Tämän uutisartikkelin "tutkimus" on hyvä esimerkki nollatutkimuksesta, jota ei pitäisikään rahoittaa verovaroin. Tutkimus ei tuonut mitään uutta, ei yhtään mitään. Luetteli itsestäänselvyyksiä ja ympäripyöreitä vanhoja juttuja.
"– Olisi tärkeää kehittää sellaisia toimintamalleja, jotka auttavat ensisijaisessa painonhallinnassa tukemalla tervettä kehonkuvaa ja ehkäisemällä sellaisia asenteita ja käyttäytymistä, jotka ovat yhteydessä lihomiseen, häiriintyneeseen syömiseen ja terveyteen liittyviin ongelmiin, Kärkkäinen sanoo."
Jep jep!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä lyhyt uutinen ei varmasti kerro kaikkia tutkimuksen tuloksia. Sitä paitsi tähän asti ainakin julkisessa keskustelussa puhutaan yleensä laihduttamisesta, joten laihduttamattomuuden nostaminen esille normaalipainoa säilyttävänä tekijänä on uutta ja merkittävää. Tutkimuksessa on ollut mukana yli 5000 ihmistä, joten tutkimusta ei voi lytätä mitenkään liian pienen otannankaan takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21
Zeppelinin edustan tietöiden pahin vaihe on kohta ohi, liikenneympyrä valmistuu heinäkuussa
12
Kiinteistöliitto esittää Airbnb-majoittujien määrän rajoittamista huoneistoissa vuoden aikana – valvonta tehtäisiin sähköisen järjestelmän avulla
10
20 asteen rajaa ei juuri rikota Pohjois-Pohjanmaalla tulevalla viikolla – keskiviikkoillan ja torstain aikana luvassa jopa kolmasosa kuukauden sateista
6
Australia evakuoi kahdeksan lasta Syyrian pakolaisleiriltä
5
Rahoitus, huippuvirat ja tietenkin brexit – näin Suomi puheenjohtajana voi tai ei voi vaikuttaa EU:n tulevaisuuteen
5
IS: Cristiano Ronaldo lomailee Ranskan Rivieralla kempeleläismiljonäärin jahdilla – vuokra 217 000 euroa viikossa
4
OLS:n kasvatti Rasmus Karjalainen siirtyy Hollannin liigaan – "Menen tekemään, en vain selviytymään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Syntyvyyden raju romahtaminen Suomessa

214 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karmea moka Pudasjärvellä

Ei kannata näyttää komeaa jokea turisteille ilmaiseksi. Joka paikassa jokinäkymä maksaa. Betonikaide on jalankulkijoiden... Lue lisää...
Betoni kaide

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image