Kotimaa

Nuoret aikuiset vaarassa lihoa – säännöllinen syöminen ja laih­dut­ta­mat­to­muus tärkeitä pai­non­hal­lin­nas­sa

Tutkimuksessa selvitettiin, mitkä tekijät auttavat ihmisiä pysymään normaalipainoisina.
Kotimaa 12.10.2018 9:07 | Päivitetty 12.10.2018 9:38
STT, Kaleva

Erityisesti nuori aikuisikä on kriittistä aikaa lihomisen kannalta, selviää tuoreesta väitöstutkimuksesta. Tutkimus seurasi painoon liittyvien ihanteiden, painonmuutoksen ja terveyden välisiä yhteyksiä nuorilla aikuisilla kymmenen vuoden ajan. Tuona aikana vain neljäsosa tutkimukseen osallistuneista onnistui painonhallinnassa.

Ainoastaan säännöllinen syöminen ja laihduttamattomuus ennustivat onnistunutta painonhallintaa sekä miehillä että naisilla.

– Tähän asti painonhallinnan tutkiminen on kohdistunut pääasiassa henkilöihin, jotka ovat ensin laihduttaneet ja sen jälkeen pitäneet tai yrittäneet pitää painoaan kurissa. Jos lihomista halutaan ehkäistä ennalta, on kuitenkin tärkeää tietää, mitkä tekijät auttavat ihmisiä alusta saakka pysymään normaalipainoisina, kertoo tiedotteessa terveystieteiden maisteri Ulla Kärkkäinen Helsingin yliopistosta.

Valtaosalle nuorista aikuisista normaalipainon säilyttäminen on haasteellista. Häiriintyneellä syömiskäyttäytymisellä oli kauaskantoisia seuraamuksia terveyteen, erityisesti se ennusti psyykkistä kuormittuneisuutta.

– Olisi tärkeää kehittää sellaisia toimintamalleja, jotka auttavat ensisijaisessa painonhallinnassa tukemalla tervettä kehonkuvaa ja ehkäisemällä sellaisia asenteita ja käyttäytymistä, jotka ovat yhteydessä lihomiseen, häiriintyneeseen syömiseen ja terveyteen liittyviin ongelmiin, Kärkkäinen sanoo.

Tutkimuksessa oli mukana yli 5 000 naista ja miestä.

MAINOS

Kommentoi

Olipa "laadukas" tutkimus, nyt ymmärän paremmin miksi suomen yliopistot sijottuu aina häntäpäähän yliopistojen vartailussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Säännöllinen syöminen ja laihduttamattomuus tärkeitä painonhallinnassa". Tuo on aivan totta! Meikäläinenkin mässäilee säännöllisesti. Viinakset ja maltaiset juomatkin maistuvat oikein hyvin. Enkä laihduta! Paino pysyy tasaisesti 140 kilon hujakoilla. Pientä huojuntaa tietysti on mutta se voi johtua tietysti promilleistakin..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pizza- ja kebab-paikkoja monin verroin enemmän. Sieltä alkaa suomalaismiesten eliniänlasku, kuolevat kohta kolmikymppisenä kaiken epäterveellisen pitsajuuston ja muiden rasvojen syönnin seurauksena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauniaisten vävy, 32 vuotta ja 130 kg, näin tuo kehui kesäkuumalla rantasaunassa. Oli ahnaasti ottanut, taas kerran. Vätys miehekseen, vaan hintaa osaa tehdä. Enempiä en tollolta kysele. Järjesti minulle hyvän Audin viime kuussa pilkkahintaan. Vei jo ennakkoon tuliaisiksi kolme pulloa pontikkaa, kyllä kannatti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eilen oli uutinen, että yliopistoilta karkaa tutkijat ulkomaille, kun ei tule rahoitusta tai tutkijoiden palkat ovat niin pienet. Tämän uutisartikkelin "tutkimus" on hyvä esimerkki nollatutkimuksesta, jota ei pitäisikään rahoittaa verovaroin. Tutkimus ei tuonut mitään uutta, ei yhtään mitään. Luetteli itsestäänselvyyksiä ja ympäripyöreitä vanhoja juttuja.
"– Olisi tärkeää kehittää sellaisia toimintamalleja, jotka auttavat ensisijaisessa painonhallinnassa tukemalla tervettä kehonkuvaa ja ehkäisemällä sellaisia asenteita ja käyttäytymistä, jotka ovat yhteydessä lihomiseen, häiriintyneeseen syömiseen ja terveyteen liittyviin ongelmiin, Kärkkäinen sanoo."
Jep jep!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä lyhyt uutinen ei varmasti kerro kaikkia tutkimuksen tuloksia. Sitä paitsi tähän asti ainakin julkisessa keskustelussa puhutaan yleensä laihduttamisesta, joten laihduttamattomuuden nostaminen esille normaalipainoa säilyttävänä tekijänä on uutta ja merkittävää. Tutkimuksessa on ollut mukana yli 5000 ihmistä, joten tutkimusta ei voi lytätä mitenkään liian pienen otannankaan takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18.12.
Urheilutoimenjohtaja Harri Aho paljasti todennäköiset lähtijät Kärpistä – Niukka voitto Ilveksestä jäi ulosajojen ja jatkosopimusuutisten varjoon
18.12.
Turvapaikanhakijoita värvätään Saksassa rikollistoimintaan – Berliinin rikollisklaanit haluavat heidät myymään huumeita ja tekemään murtoja
18.12.
Kevytkuorma-autolla Ylitorniolla ajanut ruotsalaismies karautti poliisin tutkaan jäisellä tiellä yli sataaviittäkymppiä
18.12.
Pekka Asikainen valittiin Oulun seurakuntien uudeksi yhtymäjohtajaksi – strategiatyö alkaa heti kirkon toimintaympäristön muutosten paineissa
18.12.
Pohjolan Liikenne lopettaa kaikki pikavuoronsa helmikuun loppuun mennessä – linja-autoyhtiö keskittyy pääkaupunkiseudun sopimusliikenteeseen
18.12.
Trumpin entisen neuvonantajan oikeudenkäynnissä lykättiin tuomiota – sitä ennen tuomari puhui maanpetoksesta, maansa myymisestä ja lopulta pyörsi puheensa
18.12.
Kärpiltä iso joululahjasäkki faneille: Suuri määrä jatkosopimuksia julki, Kukkonen ja Pyörälä jatkavat – tässä on joukkueen runko seuraavalle kaudelle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Eilisessä Ylen MOT -ohjelmassa käsiteltiin paljon parjattuja sähkönsiirtohintoja. Ohjelmassa pääosaa esittivät sähkönjak... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.12.

Fingerpori

19.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image