Kotimaa

Nordean Panama-selvitys: Satoja offshore-yhtiöitä asiakkaina

KUVA: Jarno Mela
Kotimaa 20.7.2016 10:10
Markku Uhari

Nordean Luxemburgissa toimivalla tytäryhtiöllä on ollut asiakassuhde 562 offshore-yrityksen kanssa, jotka on rekisteröity Panamaan tai joita on hallinnoinut lakitoimisto Mossack Fonseca.

Vielä huhtikuussa 2016 asiakassuhde oli vielä 129 yritykseen. Yhtiöiden varallisuus oon yhteensä noin 216 miljoonaa euroa. Tiedot ilmenevät Nordean teettämästä sisäisestä selvityksestä.

Selvityksen mukaan Luxemburgissa toimiva Nordea Bank S.A. -yhtiö on tarjonnut asiakkailleen offshore-yrityksiinsä liittyviä hallinnollisia palveluita. Nordean tiedotteen mukaan todisteita ei löydetty siitä, että Nordean työntekijät olisivat olleet aloitteellisia offshore-yritysten perustamisessa.

Selvitystä oli teettämässä ruotsalainen lakitoimisto Mannheimer Swartling, ja lakitoimiston mukaan Nordean Luxemburg-yhtiön hallinnossa ja valvonnassa on ollut puutteita.

Pankkiyhtiö oli laatinut oman sisäisen ohjeistuksensa syksyllä 2009 siitä, miten työntekijöiden oli valvottava asiakkaidensa verojen ja tulojen ilmoittamista. Ohjeistusta ei kuitenkaan ole otettu käyttöön systemaattisesti.

– Olen pettynyt toimintaperiaatteidemme käytännön toteutuksessa havaittuihin puutteisiin. Tällaista ei voida hyväksyä, Nordean toimitusjohtaja Casper von Koskull kertoo yhtiön tiedotteessa.

Panaman paperit paljastivat

Huhtikuussa kansainväliselle tutkivien toimittajien järjestölle ICIJ:lle vuodetut asiakirjat, niin sanotut Panaman paperit paljastivat, että Nordealla on ollut tiiviit asiakassuhteet useaan panamalaiseen veroparatiisiyhtiöön. Suomessa asiasta kertoi Ylen MOT- ja Spotlight-ohjelmat.

Panama-vyyhti ei kuitenkaan näkynyt tuntuvasti Nordean toisen vuosineljänneksen tuloksesssa, joka kasvoi alkuvuodesta. Pankin nettotulos toisella neljänneksellä oli 996 miljoonaa euroa, kun alkuvuonna tulos oli 782 miljoonaa euroa.

Yhtiön puolen vuoden nettotulos kuitenkin laski edellisvuodesta 1,78 miljardiin euroon 2,03 miljardista. Yhtiön lainatappiot muun muassa kasvoivat vuodesta 2015.

Sekä Keskusrikospoliisilla että Verohallinnolla on omat tutkintansa parhaillaan käynnissä Panaman papereihin liittyen. Molempien viranomaisten selvitykset ovat edelleen kesken. Keskusrikospoliisi selvittää, onko esitutkintaa tarpeen käynnistää tietovuodon paljastamista rakenteista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Erinomainen asia, tuo selvitys. Tosin ei ole mainintaa siitä, moniko suomalainen veroja on kiertänyt, mutta vedoten esim. Ville Niinistön ja Li Anderssonin julkisiin lausuntoihin, oletan, että köyhyys pakenee valtion kassasta, kun suomalaiset veronkiertäjät pannaan maksamaan. Tulossa varmaan satoja miljoonia, ellei miljardeja. Ne oikein sijoittamalla kasvu lähtee maassa ennennäkemättömään nousuun. Kiitokset vasemmiston kansanedustajille siitä - konsulit valvovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Wahlroos on nykyään hiljasta poikaa. Ei ole enää niin kärkkäästi neuvomassa miten tässä maassa talousasiat pitäisi hoitaa. Kumma kun itse hallituksen puheenjohtajana ei ole asiaa kommentoinut vaan toimitusjohtaja on joutunut vastuuseen ja on syntipukiksi pistetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa sekä esimerkillistä toimintaa nordealta. Antavat toimintamallia ihan meille köyhimmillekin siitä, kuinka keplottelemalla saadaan elintasoa rutkasti lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:07
Oululaiset valistuneita taiteen ostajia – halvan sijaan ostetaan teoksia, joissa raha pysyy tallessa
14:05
Kuusi Jehovan todistajaa vangittu Venäjällä – "Ketkä ovat vuorossa seuraavaksi?"
13:43
Aalto-yliopiston professori nimitti yliopistoa moittineita opiskelijoita "kaheleiksi" ja kehotti menemään muualle opiskelemaan – sanoo kommentteja nyt ironiaksi
13:26
Kilpisjärven Tsah­kal­jär­ven ret­kei­ly­ra­ken­nus­ten paloa epäil­lään tu­ho­pol­tok­si – poliisi pyytää ha­vain­to­ja paloyöltä
12:00
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
11:59
Seurakuntatalon pakastin kärysi Haukiputaalla, palokunta kiirehti hätiin
11:42
Lukijoiden kuvia värikkäästä syysruskasta Pohjois-Suomessa
54
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
52
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
26
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
19
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
18
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
15
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
10
Suomalainen Hanna Jauhiainen halusi vastustaa ilmaston lämpenemistä – päätyi slovakialaiseen vankilaan ja paikallisiin uutisiin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu yöllä pakoin huonoksi maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

134 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi et halua maksaa veroja?

Jos elät työmarkkinatuella, sinun veroprosenttisi on -100. Kaikki, mitä saat, on toisten maksamia veroja. Itse et maksa ... Lue lisää...
Backstreet Boys

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image