Kotimaa

Nordean Panama-selvitys: Satoja offshore-yhtiöitä asiakkaina

KUVA: Jarno Mela
Kotimaa 20.7.2016 10:10
Markku Uhari

Nordean Luxemburgissa toimivalla tytäryhtiöllä on ollut asiakassuhde 562 offshore-yrityksen kanssa, jotka on rekisteröity Panamaan tai joita on hallinnoinut lakitoimisto Mossack Fonseca.

Vielä huhtikuussa 2016 asiakassuhde oli vielä 129 yritykseen. Yhtiöiden varallisuus oon yhteensä noin 216 miljoonaa euroa. Tiedot ilmenevät Nordean teettämästä sisäisestä selvityksestä.

Selvityksen mukaan Luxemburgissa toimiva Nordea Bank S.A. -yhtiö on tarjonnut asiakkailleen offshore-yrityksiinsä liittyviä hallinnollisia palveluita. Nordean tiedotteen mukaan todisteita ei löydetty siitä, että Nordean työntekijät olisivat olleet aloitteellisia offshore-yritysten perustamisessa.

Selvitystä oli teettämässä ruotsalainen lakitoimisto Mannheimer Swartling, ja lakitoimiston mukaan Nordean Luxemburg-yhtiön hallinnossa ja valvonnassa on ollut puutteita.

Pankkiyhtiö oli laatinut oman sisäisen ohjeistuksensa syksyllä 2009 siitä, miten työntekijöiden oli valvottava asiakkaidensa verojen ja tulojen ilmoittamista. Ohjeistusta ei kuitenkaan ole otettu käyttöön systemaattisesti.

– Olen pettynyt toimintaperiaatteidemme käytännön toteutuksessa havaittuihin puutteisiin. Tällaista ei voida hyväksyä, Nordean toimitusjohtaja Casper von Koskull kertoo yhtiön tiedotteessa.

Panaman paperit paljastivat

Huhtikuussa kansainväliselle tutkivien toimittajien järjestölle ICIJ:lle vuodetut asiakirjat, niin sanotut Panaman paperit paljastivat, että Nordealla on ollut tiiviit asiakassuhteet useaan panamalaiseen veroparatiisiyhtiöön. Suomessa asiasta kertoi Ylen MOT- ja Spotlight-ohjelmat.

Panama-vyyhti ei kuitenkaan näkynyt tuntuvasti Nordean toisen vuosineljänneksen tuloksesssa, joka kasvoi alkuvuodesta. Pankin nettotulos toisella neljänneksellä oli 996 miljoonaa euroa, kun alkuvuonna tulos oli 782 miljoonaa euroa.

Yhtiön puolen vuoden nettotulos kuitenkin laski edellisvuodesta 1,78 miljardiin euroon 2,03 miljardista. Yhtiön lainatappiot muun muassa kasvoivat vuodesta 2015.

Sekä Keskusrikospoliisilla että Verohallinnolla on omat tutkintansa parhaillaan käynnissä Panaman papereihin liittyen. Molempien viranomaisten selvitykset ovat edelleen kesken. Keskusrikospoliisi selvittää, onko esitutkintaa tarpeen käynnistää tietovuodon paljastamista rakenteista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Erinomainen asia, tuo selvitys. Tosin ei ole mainintaa siitä, moniko suomalainen veroja on kiertänyt, mutta vedoten esim. Ville Niinistön ja Li Anderssonin julkisiin lausuntoihin, oletan, että köyhyys pakenee valtion kassasta, kun suomalaiset veronkiertäjät pannaan maksamaan. Tulossa varmaan satoja miljoonia, ellei miljardeja. Ne oikein sijoittamalla kasvu lähtee maassa ennennäkemättömään nousuun. Kiitokset vasemmiston kansanedustajille siitä - konsulit valvovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Wahlroos on nykyään hiljasta poikaa. Ei ole enää niin kärkkäästi neuvomassa miten tässä maassa talousasiat pitäisi hoitaa. Kumma kun itse hallituksen puheenjohtajana ei ole asiaa kommentoinut vaan toimitusjohtaja on joutunut vastuuseen ja on syntipukiksi pistetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa sekä esimerkillistä toimintaa nordealta. Antavat toimintamallia ihan meille köyhimmillekin siitä, kuinka keplottelemalla saadaan elintasoa rutkasti lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:23
K-Market Haapalehdon Rinki-lajittelupiste suljetaan kaupan remontin ajaksi
9:16
Junamatkailun suosio jatkaa kasvuaan – Oulun ja Helsingin välinen liikenne kasvanut huimasti
8:31
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson tuomitsee Misha Dellingerin vihapäivitykset – "Tämä asia ei jää tähän, vaan selvittely jatkuu työnantajan sekä työntekijän välisesti"
7:39
Saunarakennus tuhoutui tulipalossa maan tasalle Enontekiöllä
7:00
Kouluun on kehitettävä yhteinen katsomusaine – opiskelu erillisillä tunneilla voi olla leimaavaa, lapsia ja nuoria lokeroivaa Lukijalta
7:00
Kysely: Valtaosa Kalevan lukijoista vastustaa yliopiston siirtämistä Oulun keskustaan – liian kallis juttu, "parempi olla opiskelijoiden vähän syrjässä" Tilaajille
7:00
Toiveena tehokkuus – Katja Nättilä on yksi Rankkojen Ankkojen avainpelaajista salibandyliigan pudotuspelikarsinnoissa Tilaajille
28
Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois
13
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson tuomitsee Misha Dellingerin vihapäivitykset – "Tämä asia ei jää tähän, vaan selvittely jatkuu työnantajan sekä työntekijän välisesti"
10
Oulun säästölistalta karsittiin muutamia kohtia: Erikoisluokat, kaupunkipyörät ja Tuiran talviuintipaikka säilyvät
10
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä
9
Halla-aho eduskunnan korona-keskustelussa: "Jos ruokaa on viikon kotivara, ei tarvitse heti syöksyä Alepan säilykepurkkihyllylle, kun aine iskee tuulettimeen"
7
Kysely: Valtaosa Kalevan lukijoista vastustaa yliopiston siirtämistä Oulun keskustaan – liian kallis juttu, "parempi olla opiskelijoiden vähän syrjässä" Tilaajille
5
Kouluun on kehitettävä yhteinen katsomusaine – opiskelu erillisillä tunneilla voi olla leimaavaa, lapsia ja nuoria lokeroivaa Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

165 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Juuri siksihän tässä hommassa ei pärjääkään kuin robotit, TRJ, Pannari ja Milady. Muiden on ihan turha yrittää koska täm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image