Kotimaa

Nordean Panama-selvitys: Satoja offshore-yhtiöitä asiakkaina

KUVA: Jarno Mela
Kotimaa 20.7.2016 10:10
Markku Uhari

Nordean Luxemburgissa toimivalla tytäryhtiöllä on ollut asiakassuhde 562 offshore-yrityksen kanssa, jotka on rekisteröity Panamaan tai joita on hallinnoinut lakitoimisto Mossack Fonseca.

Vielä huhtikuussa 2016 asiakassuhde oli vielä 129 yritykseen. Yhtiöiden varallisuus oon yhteensä noin 216 miljoonaa euroa. Tiedot ilmenevät Nordean teettämästä sisäisestä selvityksestä.

Selvityksen mukaan Luxemburgissa toimiva Nordea Bank S.A. -yhtiö on tarjonnut asiakkailleen offshore-yrityksiinsä liittyviä hallinnollisia palveluita. Nordean tiedotteen mukaan todisteita ei löydetty siitä, että Nordean työntekijät olisivat olleet aloitteellisia offshore-yritysten perustamisessa.

Selvitystä oli teettämässä ruotsalainen lakitoimisto Mannheimer Swartling, ja lakitoimiston mukaan Nordean Luxemburg-yhtiön hallinnossa ja valvonnassa on ollut puutteita.

Pankkiyhtiö oli laatinut oman sisäisen ohjeistuksensa syksyllä 2009 siitä, miten työntekijöiden oli valvottava asiakkaidensa verojen ja tulojen ilmoittamista. Ohjeistusta ei kuitenkaan ole otettu käyttöön systemaattisesti.

– Olen pettynyt toimintaperiaatteidemme käytännön toteutuksessa havaittuihin puutteisiin. Tällaista ei voida hyväksyä, Nordean toimitusjohtaja Casper von Koskull kertoo yhtiön tiedotteessa.

Panaman paperit paljastivat

Huhtikuussa kansainväliselle tutkivien toimittajien järjestölle ICIJ:lle vuodetut asiakirjat, niin sanotut Panaman paperit paljastivat, että Nordealla on ollut tiiviit asiakassuhteet useaan panamalaiseen veroparatiisiyhtiöön. Suomessa asiasta kertoi Ylen MOT- ja Spotlight-ohjelmat.

Panama-vyyhti ei kuitenkaan näkynyt tuntuvasti Nordean toisen vuosineljänneksen tuloksesssa, joka kasvoi alkuvuodesta. Pankin nettotulos toisella neljänneksellä oli 996 miljoonaa euroa, kun alkuvuonna tulos oli 782 miljoonaa euroa.

Yhtiön puolen vuoden nettotulos kuitenkin laski edellisvuodesta 1,78 miljardiin euroon 2,03 miljardista. Yhtiön lainatappiot muun muassa kasvoivat vuodesta 2015.

Sekä Keskusrikospoliisilla että Verohallinnolla on omat tutkintansa parhaillaan käynnissä Panaman papereihin liittyen. Molempien viranomaisten selvitykset ovat edelleen kesken. Keskusrikospoliisi selvittää, onko esitutkintaa tarpeen käynnistää tietovuodon paljastamista rakenteista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Erinomainen asia, tuo selvitys. Tosin ei ole mainintaa siitä, moniko suomalainen veroja on kiertänyt, mutta vedoten esim. Ville Niinistön ja Li Anderssonin julkisiin lausuntoihin, oletan, että köyhyys pakenee valtion kassasta, kun suomalaiset veronkiertäjät pannaan maksamaan. Tulossa varmaan satoja miljoonia, ellei miljardeja. Ne oikein sijoittamalla kasvu lähtee maassa ennennäkemättömään nousuun. Kiitokset vasemmiston kansanedustajille siitä - konsulit valvovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Wahlroos on nykyään hiljasta poikaa. Ei ole enää niin kärkkäästi neuvomassa miten tässä maassa talousasiat pitäisi hoitaa. Kumma kun itse hallituksen puheenjohtajana ei ole asiaa kommentoinut vaan toimitusjohtaja on joutunut vastuuseen ja on syntipukiksi pistetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa sekä esimerkillistä toimintaa nordealta. Antavat toimintamallia ihan meille köyhimmillekin siitä, kuinka keplottelemalla saadaan elintasoa rutkasti lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:29
Kahden rekan nostotyöt haittaavat liikennettä Siikalatvalla – Ilmatieteen laitos varoittaa liukkaista väylistä Pohjois-Pohjanmaalla
6:07
Lumitaakka uhkaa taas sähkönjakelua Kainuussa – pelkona vuoden 2018 lumikriisin toistuminen, jolloin hätiin tuli myös puolustusvoimat
6:00
Kerrasta koukkuun ja kohti korkeuksia – Iin lukiolaisella Tuukka Simosella on kaikki edellytykset nousta kiipeilyssä maailman huipulle Tilaajille
6:00
Vuorovaikutuksen puute vaivaa Oulun vedenhankinnassa Lukijalta
6:00
Vasemmistoliitto äänestää varapuheenjohtajista ja puoluesihteeristä – Ydinvoimasta ja päihdepolitiikasta tulee vääntöä puoluekokouksessa
6:00
Näillä kymmenellä tavalla ilmastokriisi uhkaa tänään syntyvän lapsen terveyttä – kansainväliseltä tutkijaryhmältä hyytävä raportti Tilaajille
6:00
"Suomessa pitää voida ilmaista omaa uskontoa" – Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen mukaan sananvapaus on vaarassa kaventua Euroopassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

258 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image