Kotimaa

Nordean Panama-selvitys: Satoja offshore-yhtiöitä asiakkaina

KUVA: Jarno Mela
Kotimaa 20.7.2016 10:10
Markku Uhari

Nordean Luxemburgissa toimivalla tytäryhtiöllä on ollut asiakassuhde 562 offshore-yrityksen kanssa, jotka on rekisteröity Panamaan tai joita on hallinnoinut lakitoimisto Mossack Fonseca.

Vielä huhtikuussa 2016 asiakassuhde oli vielä 129 yritykseen. Yhtiöiden varallisuus oon yhteensä noin 216 miljoonaa euroa. Tiedot ilmenevät Nordean teettämästä sisäisestä selvityksestä.

Selvityksen mukaan Luxemburgissa toimiva Nordea Bank S.A. -yhtiö on tarjonnut asiakkailleen offshore-yrityksiinsä liittyviä hallinnollisia palveluita. Nordean tiedotteen mukaan todisteita ei löydetty siitä, että Nordean työntekijät olisivat olleet aloitteellisia offshore-yritysten perustamisessa.

Selvitystä oli teettämässä ruotsalainen lakitoimisto Mannheimer Swartling, ja lakitoimiston mukaan Nordean Luxemburg-yhtiön hallinnossa ja valvonnassa on ollut puutteita.

Pankkiyhtiö oli laatinut oman sisäisen ohjeistuksensa syksyllä 2009 siitä, miten työntekijöiden oli valvottava asiakkaidensa verojen ja tulojen ilmoittamista. Ohjeistusta ei kuitenkaan ole otettu käyttöön systemaattisesti.

– Olen pettynyt toimintaperiaatteidemme käytännön toteutuksessa havaittuihin puutteisiin. Tällaista ei voida hyväksyä, Nordean toimitusjohtaja Casper von Koskull kertoo yhtiön tiedotteessa.

Panaman paperit paljastivat

Huhtikuussa kansainväliselle tutkivien toimittajien järjestölle ICIJ:lle vuodetut asiakirjat, niin sanotut Panaman paperit paljastivat, että Nordealla on ollut tiiviit asiakassuhteet useaan panamalaiseen veroparatiisiyhtiöön. Suomessa asiasta kertoi Ylen MOT- ja Spotlight-ohjelmat.

Panama-vyyhti ei kuitenkaan näkynyt tuntuvasti Nordean toisen vuosineljänneksen tuloksesssa, joka kasvoi alkuvuodesta. Pankin nettotulos toisella neljänneksellä oli 996 miljoonaa euroa, kun alkuvuonna tulos oli 782 miljoonaa euroa.

Yhtiön puolen vuoden nettotulos kuitenkin laski edellisvuodesta 1,78 miljardiin euroon 2,03 miljardista. Yhtiön lainatappiot muun muassa kasvoivat vuodesta 2015.

Sekä Keskusrikospoliisilla että Verohallinnolla on omat tutkintansa parhaillaan käynnissä Panaman papereihin liittyen. Molempien viranomaisten selvitykset ovat edelleen kesken. Keskusrikospoliisi selvittää, onko esitutkintaa tarpeen käynnistää tietovuodon paljastamista rakenteista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Erinomainen asia, tuo selvitys. Tosin ei ole mainintaa siitä, moniko suomalainen veroja on kiertänyt, mutta vedoten esim. Ville Niinistön ja Li Anderssonin julkisiin lausuntoihin, oletan, että köyhyys pakenee valtion kassasta, kun suomalaiset veronkiertäjät pannaan maksamaan. Tulossa varmaan satoja miljoonia, ellei miljardeja. Ne oikein sijoittamalla kasvu lähtee maassa ennennäkemättömään nousuun. Kiitokset vasemmiston kansanedustajille siitä - konsulit valvovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Wahlroos on nykyään hiljasta poikaa. Ei ole enää niin kärkkäästi neuvomassa miten tässä maassa talousasiat pitäisi hoitaa. Kumma kun itse hallituksen puheenjohtajana ei ole asiaa kommentoinut vaan toimitusjohtaja on joutunut vastuuseen ja on syntipukiksi pistetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa sekä esimerkillistä toimintaa nordealta. Antavat toimintamallia ihan meille köyhimmillekin siitä, kuinka keplottelemalla saadaan elintasoa rutkasti lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:24
Taivalkoskelta Posiolle johtava tie suljettu pudonneen sähköjohdon vuoksi
10:21
Koirien päiväkoti aloittaa Oulun Talvikankaalla – uusi eläinlääkäriasema tulee naapuriin
9:28
Tulivatko helteet jäädäkseen? Pekka Pouta vastaa
9:23
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
9:00
Työllisyysasteen nousu hiipui, työttömyys väheni hieman – Kevään aikana työllisyyden kasvua nähtiin enää hyvin vähän
8:40
Britannian uusi pääministeri selviää tänään – tulos kerrotaan alkuiltapäivästä Suomen aikaa
8:35
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
72
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
38
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
15
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
14
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
12
Lokkisiimat pyritään saamaan Kauppurienkadulla valmiiksi ennen Qstock-viikonloppua – "Nyt on positiivisen odottava fiilis"
11
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
7
Britannia haluaa eurooppalaiset joukot turvaamaan merenkulkua Hormuzinsalmella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image